Vukovi sa DUNAVA

IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO => Ihtiologija => Temu započeo: pikeman 13 Novembar 2014, 22:17:36

Naslov: Alohtone vrste riba
Poruka od: pikeman 13 Novembar 2014, 22:17:36

  Alohtone Vrste Riba by pikemanserbia

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 14 Novembar 2014, 09:52:10
Alohtone vrste izazivaju brojne negativne posledice koje su navedene u tekstu..Ne treba se igrati sa prirodom..
Babuska,Amur i Velikousti bas su najpopularnije vrste unete u nas ekosistem,ali jednostavno nije im tu mesto,jer da je priroda htela da one tu budu.,one bi tu bile.,i zato podrzavam zakon koji je donet pre nekoliko godina a koji kaze da se sve alohtone vrste mogu odnositi i izlovljavati u neogranicenim kolicinama.. :takoje:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Soap MacTavish 22 Septembar 2015, 11:10:47
http://013info.rs/vesti/drustvo/pirane-stigle-u-tamis (http://013info.rs/vesti/drustvo/pirane-stigle-u-tamis)

Nove grabljivice za FAĆANJE :)
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 22 Septembar 2015, 12:26:04
Verovatno da i jeste neka vrsta pirane.Akvarijumske vrste riba kada prerastu obično ih onda puste u najbližu vodu..Većina njih ne može dugo da poživi u našim vodama,jer su to uglavnom ribe koje naseljavaju tropske krajeve i za život im je potrebna toplija voda..Imao sam prilike da i sam vidim neke "čudne" ribice u divljim vodama.. :smiley:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: djmisha77 22 Septembar 2015, 13:07:15
Samo da se osvrnem na Orkin pretposlednji post. Znam za neke lokacije gde je dozvoljeno nositi max 5 kg babuske. Zar to sada nije u suprotnosti sa zakonom?
Ako upecam 100kg babuske, 36 amura i 23 basa, po zakonu imam pravo sve da ih odnesem kuci, zar ne?


Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 22 Septembar 2015, 13:15:36
Na privatnim vodama iliti vodama koje su u zakupu važe pravila koja vlasnik odredi i postavi..Svugde gde važi dozvola koju je izdala država važe i pravila i propisi koje je ista donela..
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: djmisha77 22 Septembar 2015, 19:59:06
O tome i govorim. Drzava je donela Zakon a "lokalne samouprave" kazu max 5kg babuske. Ovde nije rec o privatnim vodama vec iskljucivo o drzavnim na kojima vazi jedinstvena dozvola. Takodje ne ulazim u raspravu da li odneti 100kg babe danas pa sutra nemati nista za upecati.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 22 Septembar 2015, 21:27:09
 Babuška ko babuška. Toliko se odomaćila, da mnogi više i ne znaju da je to alohtona vrsta koja je potisnula našeg zlatnog karaša. A i mnogi koji znaju, više je ne doživljavaju kao alohtonog došlju i štetočinu. Tu je gde je, i neka je. I slčna je vrsti koju je potisnula i po izgledu i po prosečnoj veličini i po ukusu na talandari. I došla nam je iz prijateljske Kine i bratske Rusije, preko Mađarske. Dakle bez zlih namera! Što nije imala svog muškarca, pa je švrljala sa ovim domaćim i otimala ga od njegove žene i porodice, šta ćeš, to je ženska priroda i tu se ništa ne može. A i mi muškarci ko muškarci- samo da malo promenimo, pa makar kod kuće imali lepšu. Ni sam ne bih imao ništa protiv da mi malo padne šaka neka zaobljena ruskinja ili sitna pa zgodna za rukovanje kineskinja. :takoje: Od babuške mi  daleko  više smetaju američki proždrljivci ikre i mlađi, uništitelji svega i svačega, tipični agresori bez časti i skrupula, poput sunčanice, regana-klintona somića, pa i one prokletinje basa. :grin: :veryangry:  Uz krivolov njih smatram glavnim krivcima za ugrožavanje opstanka pravih riba, pa čak i prvopomenute alohtone radodajke.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: dragan2006 22 Septembar 2015, 21:30:54
Poslednje dve rečenice su 100% tačne, bar i ja tako razmišljam.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 22 Septembar 2015, 21:49:19
Realno zapad nam je opet pomrsio racune.  :grin: Ove istocne vrste, tolstolobik, amur realno i nisu toliko lose, sem onog amurcica, cebacok kako ga vec zovu, narocito sto im je po gabaritu samo som iznad. Jos da tolstolobik jede ko sve normalne ribe, joj radosti.  :lol:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Zmaj Strasni 22 Septembar 2015, 22:06:37
Tolstolobik je izuzetno štetan po riblji fond jer uzimanjem planktona u ogromnim količinama smanjuje hranu tj. populaciju ostalih riba, a i izmet mu je otrovan i zagađuje rečno korito i stanište ostalih životinja u vodi, a ako ćemo realno, većina ga grabulja jer ne postoji mamac kojim se ciljno hvata na udicu osim kad je slučajno proguta, a pri tom grabuljanju stradaju i druge vrste.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 22 Septembar 2015, 22:17:56
 smiley194 uf uf uf . . . Bassa mi ne dirajte . . . ili biće rata o'ma  smiley010!!! Od svi' ti' nabrojani' tudjinaca jedino amur i bass nisu invazivne vrste tj ne istiskuju drugu ribu iz vode u kojoj ih ima. i bass i amur su izuzetne sportske ribe, baš kao i kalifa koju ne spomenuste nešto! A 'di su ondak još i svi oni šarani . . . niko ni reči o njima!
Babaje, terpani (američka somčad) i tolstolobici su osnovni uništitelji svih voda gde ih ima - i istiskuju druge vrste neminovno!

A bass i amur sve te vode još samo dodatno obogaćuju!
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 22 Septembar 2015, 22:37:27
 Amura smatram potpuno bezopasnim. Što rek'o Orka, nije im tu mesto, ali koliko mi je poznato, oni se ne mreste u našim vodama. Njihov broj se održava novim unošenjem. Ako se umeđuvremenu nešto promenilo, napišite. Zasada je dovoljno prestati ih unositi ako su smetnja. Mada u tačno odmerenom broju i veličini amur može da donese korist kao meliorator. Uostalom zato je i donešen, da čisti ribnjake i kanale- veštačke ekosisteme. Dobroćudni baćuška.  Tolstolobik je baš onako bezveze, a i štetan je. Plankton je osnovna hrana riblje tek izležene mlađi i tolstolobik je nepotrebna konkurencija. Ali i on se ne mresti u našim vodama zar ne? Po prestanku unošenja u naše vode, nestaće. Nešto upecano, nešto izgrabuljano, nešto će uginuti od starosti ili bolesti i the end. Zato je bikonja (tamo ga mislim zovu kineski šaran) dobro promrsio račun Amerima. Na nekim vodama im je totalno uništio svaku vrstu, razmnožavajući se do te mere, da se sad na tim vodama održavaju takmičenja ko će više uhvatiti golim rukama dok  preskaču u čamac. Jeste li gledali? Najbolji detalji su kad u skoku mlatnu lovce u čamcu po tintari. Čist nokaut.
 Milanče!  Ako treba da ratujemo zbog basa, ćemo ratujemo. Gde bas uđe polako nestaje štuka i smuđ. Zauzma stanište, jatna je riba koja tera jedinke naših grabljivica, brže se razmnožava, kasnije se razmnožava, taman kada potamani mlađ štuke i smuđa. Ne nasedaj Američkoj propagandi ni umiljatosti. Gde taj zauzme bazu na tuđoj teritoriji, to je dok je sveta i veka. I očisti sve oko sebe. Ribe ili ljudi, isto je to sve. Neka isuču mačeve Ibanezi i Milanče dok se oni goje debelim srpskim bodorkama. Što ne žderu regane? Neće Amer na Amera :lol:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: dragan2006 22 Septembar 2015, 22:56:16
Za bika ( belog i sivog), znam da se uspešno mresti kod nas u rekama.Čak kažu da se i amur mresti ali ne na svakoj vodi.
Ima neko kompetetniji da ovo potvrdi ili opovrgne.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 22 Septembar 2015, 23:02:29
Bassa lovim, pa dvadeset godina sigurno, i druže moj, ništa ti od toga što o njemu pišeš nije tačno! Omaklo im se da nam ''uvale'' i nešto zaista dobro - bassa! Prvo, to je jedina riba koja guta terpane i to ti mogu potvrditi mnogi bassolovci koji tu ribu i jedu! Drugo, sve ali sve vode u kojima ga ima imaju i štuku i smudja i soma i sve ostalo što su uvek i imale . . . tu ne govorim samo o kanalima Velikom Bačkom Kanalu ili Bajskom kanalu, ti nemožeš ni zamisliti koliko ima bara, akumulacija tj voda koje nisu protočne i u kojima riba nema kud da migrira, a koje ja lično znam već desetak petnaest godina, i za sve te godine u njima i dalje ima i štuke i smudja i bandara. U tim vodama, barama, bass još nikad nije dominantan . . . to potpisujem! Dalje, bass je toliko raznovrstan u ishrani da ti tvrdim da su mu ribice a tu mislim i na mladj, tek samo jedan deo menija a ne samo osnovna hrana!
 . . . e ded da vidim šta ćeš sad da kažeš he he he
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 22 Septembar 2015, 23:06:40
Aj kad se pokrenula vec ova tema, da pitam u cilju edukacije. Otvorih neki sajt gde procitah da su autohtone vrste, samo one vrste koje se prirodno nalaze u odredjenom stanistu. E sad po kom osnovu je saran golac autohtona vrsta?
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 22 Septembar 2015, 23:09:42
Ma iluzija je misliti da se amur i tolstolobik uspešno ne mreste kod nas . . . pogledajte šta je osnovni ulov alasima a i svim onim lopurdama koji razvlače mreže . . . tolstolobik brate! Pa ko to i gde pušta toliku mladj tolstolobika kad ga godinama urnišu svim raspoloživim sredstvima a svake godine se pojavljuju novi i novi, i to oni od kilo do dva kila a ne neki metuzalemi od trideset kila i kusur . . .
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 22 Septembar 2015, 23:29:32
Autohtona vrsta je samo pravi šaran divljak..Sve ostale vrste šarana to nisu,i nastale su raznim ukrštanjima kako bi se dobila što bolja vrsta za uzgoj u ribnjacima..

Za reke se zna odavno,ali tolstolobik se mresti čak i u zatvorenim vodama..Sa 100% sigurnošću mogu da tvrdim da se mresti u Savskom jezeru i da mu mrest povremeno uspeva..Gledao sam njegov mrest koji je jako specifičan,a takođe u jezeru postoje i "manji" bikovi od 10-15kg,a zadnje poribljavanje sa njim je bilo još krajem 80-tih godina..
Za Amura nisam baš 100% siguran,ali recimo kolega Plut na Savi baš često hvata amure raznih veličina..Nađoh podatak da je za mrest amura u istoimenoj reci amur potrebna brza i mutna voda,peskovito dno i adekvatna temperatura vode..Ako se negde i izmrestio u prirodnim uslovima,to je onda velika retkost i moglo bi se reći slučajnost..

Za Basa verujem da je sve tako kako kaže kolega Milan,ali da je priroda htela on bi tu i bio..Jednostavno nije mu mesto u našem ekosistemu..Mislim da nam pored štuke,soma,smuđa,bucova, Bas uopšte nije potreban.. :no:


Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 22 Septembar 2015, 23:50:06
Dobri moji, tako gledano, babuške su u stvari najveća ugroza jer su se toliko namnožile i toliko dominiraju da ih ima i u svakoj ''čaši'', one pored proždiranja ikre drugih riba u stvari istiskuju druge ribe zauzimajući im Životni prostor! Isto tako i tolstolobici svojom masom zauzimaju prostor drugim ribama i tako ih ''guše''. Terpani požderaše ''sve živo'' pa i ogroman deo one hrane kojom bi se hranile druge ribe! A bass nema svojstveno ništa od toga i tvrdim da je kud i kamo ''plemenitiji''!
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 22 Septembar 2015, 23:54:38
Tacno tako.
Ljudi nemojte vise kuditi bassa,naljutice nam se dobri nas Milan. Cije cemo zanimljive tekstove onda citati?  :question:  :cheesy:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Блок_64 22 Septembar 2015, 23:58:23
Паметно и добро зборите,али докле год се не реши проблем рибокрађе свака риба је добродошла.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 23 Septembar 2015, 00:11:44
  Orka, Orkice, bez ljutiš!
  Što se mene tiče, šaran je vrsta, jedna jedina. Ostalo su rase- golać, izraelac, ovaj onaj. I svaki je divljak kada živi i hrani se i opstaje u divljoj vodi. Ubaci mlađ tobože divljaka u ribnjak i uzgojem ćeš dobiti odrasle šarane sa svim navikama pitomog ribnjačkog šarana. Dok mogu da se ukrštaju, oni su ista vrsta. Kao i ljudi. Nekoliko rasa JEDNE JEDINE  vrste, a mešavina kolko hoćeš.  I bez obzira na rasu svi žive onako kako im diktira podneblje. Ako su šarani golaći nepoželjna rasa (mešavina) u našim vodama onda su i brazilke- mulatkinje i kubanke meleskinje nepoželjne u našim krevetima jer bože moj nisu autohtone i čiste rase. Nije nego! Čovek je čovek jedna vrsta, bez obzira na rasu ili mešavinu  , šaran je šaran, jedna vrsta bez obzira na rasu ili mešavinu, i kao što svaki čovek ima pravo da bude ravan među ljudima, tako i svaki šaran ima pravo da bude u svakoj vodi nastanjenoj šaranima.
  Sada će mi šarandžije dati orden probušene boile sa ukrštenim parabolicima.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mouseattacker 23 Septembar 2015, 00:19:43
 Tolstolobik se uspesno mresti i u Tisi. Otprilike u ovo doba, pri normalnim uslovima  bik se krece na dvadesetak metara od obale(komadi od cirka po metra i vise, tik ispod povrsine), a uz obalu ima puno mladji(komadi do petnaestak cenata). NA delu Tise na kojem pecam do sad (u  zadnje 4 godine )sam imao svega par karasa, mozda desetak amerikanaca i brdo peseva. Njih ne spomenusmo...
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 23 Septembar 2015, 00:41:34
Pes je koliko sam uspeo pronaci, autohtona vrsta samo je dosadan ko alohtona... Ibanez lepo si ovo sastavio, mada nisi me nesto ubedio... Po tvom objasnjenju bi mogao i kalifornijsku pastrmku ubaciti u  autohtonu vrstu. Jos je ovaj sarko vestacki stvoren za razliku od pastrmke.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: laki22 23 Septembar 2015, 01:12:58
babuske od 700 gr na dobrom fideru daju jako puno uzivanja. pa sad, ko kako voli a i ume...
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 23 Septembar 2015, 01:20:07
Pardon ljudi malo sam ishitreno napisao, ipak kalifornijska je vrsta za sebe verovatno se ne mesa sa drugim pastrmskim vrstama i ima verovatno jos dosta drugih razloga zasto je okarakterisana kao vrsta. Sarko golac je ipak na drugacijoj poziciji, ali opet termin ''autohtono'' ne ide uz golaca jer vestacki je stvoren i prirodno se nikad ne bi razvio u taj oblik....
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 23 Septembar 2015, 09:14:52
  Orka, Orkice, bez ljutiš!
  Što se mene tiče, šaran je vrsta, jedna jedina. Ostalo su rase- golać, izraelac, ovaj onaj. I svaki je divljak kada živi i hrani se i opstaje u divljoj vodi. Ubaci mlađ tobože divljaka u ribnjak i uzgojem ćeš dobiti odrasle šarane sa svim navikama pitomog ribnjačkog šarana. Dok mogu da se ukrštaju, oni su ista vrsta. Kao i ljudi. Nekoliko rasa JEDNE JEDINE  vrste, a mešavina kolko hoćeš.  I bez obzira na rasu svi žive onako kako im diktira podneblje. Ako su šarani golaći nepoželjna rasa (mešavina) u našim vodama onda su i brazilke- mulatkinje i kubanke meleskinje nepoželjne u našim krevetima jer bože moj nisu autohtone i čiste rase. Nije nego! Čovek je čovek jedna vrsta, bez obzira na rasu ili mešavinu  , šaran je šaran, jedna vrsta bez obzira na rasu ili mešavinu, i kao što svaki čovek ima pravo da bude ravan među ljudima, tako i svaki šaran ima pravo da bude u svakoj vodi nastanjenoj šaranima.
  Sada će mi šarandžije dati orden probušene boile sa ukrštenim parabolicima.

Nije baš tako.. :smiley:  Samo je jedan jedini pravi autohtoni šaran,koji je od uvek postojao na našim prostorima,tj u našim vodama a to je tzv šaran divljak(vretenar,oklagijaš)..Ubacivanjem "divljaka" u ribnjak se ne mogu dobiti ni blizu odlike ribnjačkog sarana..Takođe prirast "divljaka" u veštačkim uslovima je znatno manji i sporiji od ribnjačkog šarana..Zato su veštački i napravili te ribnjačke šarane,zarad uzgoja,a ne da bi ih mi pecali.. :smiley: Postoje velike razlike u ponašanju "divljaka" i ribnjačkog šarana..
O tome smo već pričali i postoji tema..http://vukovisadunava.com/galerija-ulova-vesti-sa-vode/razlike-u-ponasanju-medju-saranima/ (http://vukovisadunava.com/galerija-ulova-vesti-sa-vode/razlike-u-ponasanju-medju-saranima/)
Za ribnjačkog šarana u Hrvatskoj ne postoji zabrana,a za "divljaka" postoji.Kod nas se ne vode kao alohtona vrsta,ali nemaju apsolutno nikakve veze sa autohtonom vrstom.
Pravi autohtoni šaran je danas veoma redak u našim vodama,rekama pre svega..Vremenom je došlo do raznih ukrštanja između divljih i ribnjačkih šarana pa tako danas na rekama imamo više tih mešanaca i ribnjačkih šarana nego autohtonih šarana..


Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 23 Septembar 2015, 16:39:55
  Priroda je čudo. Evolucija prirodni proces. A mislim da je sama priroda omogućila i čoveku da se malo umeša u evoluciju i mešanje rasa. Samim tim što ga je napravila (ona ili Bog) gospodarom planete. Ali! Kao što je jedina autohtona vrsta (ipak rasa)u našim vodama Savsko-Dunavski oklagijaš, tako je i jedina autohtona vrsta čoveka na našim prostorima Krapinsko-Vinčanski čovek. Kao što kažeš za šarana, veoma je redak u našim vodama, zar ne bi mogao reći i za čoveka da je kao autohtona vrsta veoma redak u našem području- verovatno ga i nema. Kao ni Kromanjonca u Francuskoj. Svi oni su bili vitki i vižljasti kao šaran divljak, jer im je tako diktirao način života i ishrane. Danas imamo mnogo zdepastih, debelih ćelavih ljudi- oličenja šarana golaća, nastalih mešanjem rasa i načinom života. Mnogi od njih su profesori, inženjeri, kompjuterski geniji...ništa manje vredni od kosmatih, brkatih i bradatih junačina ili sportskih zvezda koji bi u ovom slučaju bili oličenje Šarana divljaka- oklagijaša. Ako među ljudima ne postoje "pravne" razlike, iako se po izgledu i načinu života mnogo više razlikuju od nekoliko rasa i mešanaca šarana, zašto praviti razliku među šaranima? Šaran je šaran, a da li su njegovi preci oduvek tu, ili je došao kao azilant-emigrant, ili mu se majka preudala.....ili je dete iz veštačke oplodnje i epruvete....Negiranjem prava šarana licemerni smo prema ljudskim pravima.  Ako je šaran golać manje vredna rasa, onda i dete iz epruvete, tj veštačke oplodnje treba da radi pod bičem na poljima pamuka i da mu se onemogući pravo na napredak i školovanje. Eh... kada varaličar brani prava šarana. Gde su sad šarandžije sa istetoviranim šaranom golaćem na bicepsu :question: Da me malo podrže u neravnopravnoj borbi!!
  Rezime svega je da je za mene svaki šaran šaran, ma kako izgledao i samim tim autohtona vrsta u našim vodama. I daBogda Savom plivali milioni golaća umesto da šaran kao sad bude mislena imenica i biće iz priča matorih šarandžija koje više nisu u stanju da idu na pecanje, nego čekaju sudnji dan gledajući u Germine i Kvikove u ćošku sobe uspomena. 50 mi je, neću moći još dugo da se lomatam i vitlam varalicu po trnju i žbunju, ni da vadim lenger na svakih 10 minuta. A ne želim ni da pod starost pecam kauglere. Živeo Šaran oklagijaš-izraelac-golać i kakav god već, i neka ga u Savi bude više nego vode, svi su mi isti i AUTOHTONI!!
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mrjr 23 Septembar 2015, 17:15:37
Što manje crnaca to manje rasizma,....neko reče.Što manje šarana hibrida i genetski modifikovanih to manje polemike na ovu temu.Medjutim, ovo me podseća na priču od zlatnom karašu i babuški. Prevlada babuška na kraju,a i ovde će ovi golaći izgleda.  Kad se napiju vina u rerni,svi su nekako isti,... :cool:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 23 Septembar 2015, 18:15:50
 Pa nije baš isto. Babuška i karaš su dve različite vrste ribe, iz roda ciprinida k'o i bucov-joj razlike drastićne, dok su šaran oklagijaš i šaran golać jedna ista vrsta različite rase, podvrste, pasmine-zovi kako hoćeš. Nešto se razmišljam, kako nas umesto basa i sunčanice i regana-klintona ne zapade od prekobarskih imperatora neki maski, pa da se naš esoks lucijus ukrsti ovde sa njihovim esoksom maskijusom. Brrr... kakva bi to riba bila, pa nek je 100 puta alohtona.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 23 Septembar 2015, 18:21:19
Eeee ondak bi ti i osto samo "golać" u toj tvojoj Savi :))

A jel ti poznata riba Crni grgeč?

Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 23 Septembar 2015, 18:31:01
 Tooo..tooo. A šta mi više i treba.  Zamisli samo...štapčuga sa 2 kraja, ambasador burence, površinac30cm sa 3 propelera i Esoks hybridibidus koji nema šta da ždere. Rodeooo!!!!

Spojene poruke: 23 Septembar 2015, 18:58:17

 Sad videh i pitanje. Je li to onaj basonja što raste preko 10 kila ( Black Bass-WR 22pounds iz 1932e u Montgomeri jezeru) i guta sve na šta naiđe ko Harmonika Levinski?
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 23 Septembar 2015, 19:06:54
E vi'š braćala, naši Prvi ljudi (čitaj, Ribolovački Sportski Savez Srbije), proletos kad su kod nji' o'šli momci i kazali da 'oće da osnuju Ligu, ekipe i da se takmiče zvanično u lovu bassa, su kazali da to nemože jer bass nije bass, nije ni Pastrmski grgeč, nego je, braćala moj, Crni grgeč iliti Black Perch (čita se kanda - blek prč!) . . .  . . . i tako ja posle dva'es godina saznado' da ja nisam bio basolovac sve te godine, eeeee da da bio sam a i sad sam slavni - Karaprčolovac . . . bato moj!

Oj oj oj luda moja glavudža!
Javno se izvinjavam Ribolovačkom Sportskom Savezu Srbije a i svima Vama dobri moji, napravio sam grešku jer mi nekako ostalo u glavi da je u pitanju Crni grgeč iliti Black perch i da se tako zvanično zove Liga . . . a nisam u pravu jer zvanično se ipak zove Black Bass!
Svejedno nisam znao da sam . . . Karabasista tj Karabasolovac !

Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 23 Septembar 2015, 20:11:06
 Karaprč, karabasista.... karabegešar....ništa mi nije jasno... :question: :huh: :shocked: :help:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 23 Septembar 2015, 20:18:22
Pa vidiš, ni meni nije jasno . . . al atraktivniju ribu za varaličariti "neće da može da ima" . . . he he he


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 23 Septembar 2015, 21:22:21
Bass nije bass nego je crni grgec a pravi bass pliva negde daleko od nas?  :question:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mouseattacker 23 Septembar 2015, 22:00:25
 Bass (/ˈbæs/ bass) is a name shared by many different species of fish. The term encompasses both freshwater and marine species, all belonging to the large order Perciformes, or perch-like fishes, and the word bass comes from Middle English bars, meaning "perch"
 Sa vikipedije, elem evo linka pa istrazite: https://en.wikipedia.org/wiki/Bass_(fish)
 E sad, da li je smudj perch ili valleye?
 Spomenuse ibanezi karasa i babusku. Ovde, u banatu, dok nisam dosao na ovaj forum nisam cuo za babusku, samo za karasa. Srebrni i zlatni karas. Mozda se samo radi o drugom nazivu za istu ribu?
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 23 Septembar 2015, 22:45:45
http://vukovisadunava.com/ihtiologija/zlatni-karas/ (http://vukovisadunava.com/ihtiologija/zlatni-karas/)

http://vukovisadunava.com/ihtiologija/babuska/ (http://vukovisadunava.com/ihtiologija/babuska/)

 smiley033
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: laki22 23 Septembar 2015, 22:48:08
i ja sam komsija isto cuo samo za karasa, ali eto, svi to van banata zovu babuska.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan.M 24 Septembar 2015, 01:37:45
I Cacani kazu karas, a u stvari  sve to isti Kinez
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mongoose 24 Septembar 2015, 07:32:18
i ja sam komsija isto cuo samo za karasa, ali eto, svi to van banata zovu babuska.
I mi u juznom banatu je oduvek zovemo babuska.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Jeremija 24 Septembar 2015, 09:06:27
E sad, da li je smudj perch ili valleye?

https://en.wikipedia.org/wiki/Sander_(genus), ali ovo već nije za temu alohtonih vrsta  :cheesy:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Goachild 24 Septembar 2015, 09:17:54
Смуђа "нашег" на енглеском зову pike perch, док америчког аутохтоног walleye.  :takoje:

Има онај виц за бабушке и караше.

@Рибља пијаца
Господине пошто караш?
Госпођо ка*ам за џабе, а бабушка је 100 динара. :rolleyes:  :cheesy:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mrjr 24 Septembar 2015, 09:22:36
Kod nas postoji samo stizostedion lucioperca,ili domaći srednjeevropski smudj,a walleye,sauger i slično su vrste sa drugog kontinenta.Nije zabeleženo da se javljaju u našim vodama. E sad, treba reći da su tehnike lova iste,meso istog ukusa(kažu,a ja nisam probao) ,vode koje nawseljava slične,iako ga tamo mnogo više ima u jezerima,...
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: DDj 24 Septembar 2015, 09:38:19
Ima njega mnogo i u rekama. Recimo, velika Columbia River je prepuna walleye-a. Meso mu je jako ukusno, slicno nasem.

https://www.google.rs/search?q=columbia+river+walleye&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIpJDA0pSPyAIVC44sCh1kEwrY (https://www.google.rs/search?q=columbia+river+walleye&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIpJDA0pSPyAIVC44sCh1kEwrY)
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mrjr 24 Septembar 2015, 10:46:04
Ovde na nekim slikama kao da je naš smudj.Koliko ja znam (iz literature) walleye naraste manje od našeg smudja.Moguće da su oni ubacili našeg smudja kao alohtonu vrstu.Inače, jedna zajednička osobina je veoma zanimljiva.Naime, južnu granicu areala rasprostranjenosti našeg smudja i walleye odredjuje temperatura vode. Nephodno je da u toku godine T vode bude u nekom periodu ispod 10 st. celzijusa.Ukoliko se voda nikada ne hladi ispod te temperature ,u takvoj vodi smudj nemože da opstane.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 24 Septembar 2015, 13:28:14
  Orka, Orkice, bez ljutiš!
  Što se mene tiče, šaran je vrsta, jedna jedina. Ostalo su rase- golać, izraelac, ovaj onaj. I svaki je divljak kada živi i hrani se i opstaje u divljoj vodi. Ubaci mlađ tobože divljaka u ribnjak i uzgojem ćeš dobiti odrasle šarane sa svim navikama pitomog ribnjačkog šarana. Dok mogu da se ukrštaju, oni su ista vrsta. Kao i ljudi. Nekoliko rasa JEDNE JEDINE  vrste, a mešavina kolko hoćeš.  I bez obzira na rasu svi žive onako kako im diktira podneblje. Ako su šarani golaći nepoželjna rasa (mešavina) u našim vodama onda su i brazilke- mulatkinje i kubanke meleskinje nepoželjne u našim krevetima jer bože moj nisu autohtone i čiste rase. Nije nego! Čovek je čovek jedna vrsta, bez obzira na rasu ili mešavinu  , šaran je šaran, jedna vrsta bez obzira na rasu ili mešavinu, i kao što svaki čovek ima pravo da bude ravan među ljudima, tako i svaki šaran ima pravo da bude u svakoj vodi nastanjenoj šaranima.
  Sada će mi šarandžije dati orden probušene boile sa ukrštenim parabolicima.

Znaci koi saran nije alohtona vrsta ribe?  :question:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 24 Septembar 2015, 16:31:17
  Čuj , prvo moramo da sačekamo da nam neki ihtiolog od struke kaže da li je Koi šaran uopšte ŠARAN ili ga mi tako onako bez veze zovemo.Ukoliko ihtiolog potvrdi da jeste, onda idemo i dalje. U tom slučaju, Koi šaran nije autohtona  RASA šarana, ali kao šaran jeste autohtona VRSTA. Broj Koi šarana u Srbiji ne prevazilazi broj članova porodice japanskog ambasadora i svih japanaca zapošljenim u japanskoj ambasadi. I oni će reći za sabe da nisu autohtona RASA u Srbiji.  Probaj da im kažeš da nisu autohtona VRSTA, da nisu LJUDI! Ako je Koi šaran zaista šaran, on je autohtona VRSTA, druge RASE-PODVRSTE-NACIONALNOSTI-NAČINA ŽIVOTA I ISHRANE- OBIČAJA- DOŠLJAK- MIGRANT-RAZLIČIT- ali ŠARAN KO ŠARAN, sa svim pravima koji pripadaju bilo kom šaranu na kugli zemaljskoj. Dobro došao mi Pigmej od 1,5m i 40kg u Srbiju gde je prosek 1,75m i 80kg. Doš'o čovek među ljude. Dobro došla  užarena, napirlitana, na erogenim zonama tetovirana i pirsingovana, napaljujuća KOI šaranica među ove naše impotentne golaće. Možda uspe da ih napali da sa više žara i želje produžuju vrstu? Ne treba mi bass, pumpkinseed-sunčanica, regan-klinton, a ni amur i tolstolobik koji nemaju istu VRSTU u Srbiji. Ni bilo koji došljak druge VRSTE. A Koi šaranica-ako je šaranica...e to je drugi padež!
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 24 Septembar 2015, 16:48:54
Da vidimo sta kaze wiki:
https://sr.wikipedia.org/sr/Japanski_%C5%A1aran (https://sr.wikipedia.org/sr/Japanski_%C5%A1aran)
Japanski šaran (koi šaran, Niškigoi 錦鯉) ukrasna je sorta domaćeg šarana ...
Ima njega dosta ovde. Ako se ne peca,ne znaci da ga nema.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: djmisha77 24 Septembar 2015, 17:09:00
Ibanezi druze, skroz ja tebe razumem i skoro pa da si skroz u pravu. Ali recimo Eskimi jesu ljudi ali nisu autohtoni u Srbiji ko ni ovi nasi Kinezi. Jednostavno su sa drugog kontinenta i iz drugog okruzenja. U pravu si, oni jesu ljudi ali njihov genom ne datira sa nasih podneblja.
Isto tako i saran, divljak-vretenar je Srbin a golac i Koi su Kinezi!
Pita mene u 7 osnovne profa biologije koje su vrste pasa, pocnem ja od nemackog ovcara pa tako dalje. Odgovor je pas,vuk i lisica (divljak-golac-koi) ali ne znaci da je vuk domaca zivotinja u Novom Sadu.
Apsolutno mi ne smeta kad bih na Dunavu dekno jednog golaca od 10+.
No, sta je tu je, hteli mi ili ne Kinezi su kao i golaci nasli svoje mesto ovde kod nas...
Da se izvinim ako ima Kineza i Eskima ali nista lose nisam mislio (osim sto ovi prvi ne izdaju fiskalne racune) :)


Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 24 Septembar 2015, 17:24:19
Postoji tema "snaga masinice" ili tako nesto. Tamo ima mnogo lupanja gde ljudi ni ne zele da procitaju neke osnovne stvari iz fizike a komentarisu iako pojma nemaju o tome sto pisu.
Nemojmo napraviti i ovu temu takvom (za izbegavanje).  smiley033
Opet cemo da pozovemo wiki u pomoc,da vidimo sta su to alohtone(introducirane) vrste:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Introducirane_vrste (https://sh.wikipedia.org/wiki/Introducirane_vrste)
Ko procita,shvatice da su koi sarani alohtone vrste.

Spojene poruke: 24 Septembar 2015, 17:27:33

Pikeman je jos u prvom postu ove teme postavio definiciju tako da je wikipedia u ovom slucaju nepotrebna.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: djmisha77 24 Septembar 2015, 17:37:14
Specijalni, pa to sto pise u wiki sam i ja rekao. Oni jesu ovde al da su domaci nisu.
Mozda se nismo razumeli.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 24 Septembar 2015, 17:45:58
Jesmo se razumeli,moji postovi su se odnosili na to da tema ne nastavi u pogresnom smeru. U smeru ljudi,meleskinja,dosljaka itd.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 24 Septembar 2015, 17:59:24
  U pravu je tvoj profa. Vrste iz familije pasa su vuk, lisica, domaći pas... Ali rase domaćeg psa su šarpl..., nem ovč...rot, terijer..... Sve vreme postavljam pitanje i ne dobijam odgovor. Da li su domaći oklagijaš i Koi šaran razl. rase iste vrste (kao kod ljudi-beli, crni, žuti, crveni..ali svi iste vrste, istog genetskog koda i istih prava...), ili su kao vukovi, lisice, domaći psi..različite vrste iz jednog roda-  Ciprinida iliti šaranskog. Ako vikipedija kaže da je Koi šaran posebna vrsta jedne familije, o njemu ne vredi ni raspravljati. Alohton je i po broju zanemarljiv-nevredan pominjanja.. Ono što sam siguran, je to da je golać koji je nastao ukrštanjem nekoliko RASA ribe iste vrste-šarana potpuno autohtona riba. Zar je bitno koliki je vremenski period? Golać koji je ukrštan od nekoliko rasa zarad bržeg prirasta je ipak samo rasa jedne jedine vrste ŠARANA.  Da li je autohtona rasa? Pa gde je nastao? U Bankoku? Melburnu? Na Marsu? Ne nego kod nas u Evropi. Tu kod nas je nastao-prirodno, veštački, kako god...NEBITNO. Odavde je! Ovde mu je osnovno stanište! Rasa nastala mešanjem nekoliko drugih. Baš ovde-Beograd, Budimpešta, Minhen, Pariz..Nevažno! Sve je to Evropa zdaj!!! Za par stotina godina niko neće postavljati pitanje njihove autohtonosti, jer će biti dominantni ako ne i jedini U Evropi. Genetski otporniji, jači, nimalo nevažno- profitabilniji.  U udžbenicima biologije će pisati- Autohtona evropska vrsta, nastala u 20 veku u Evropi gde je i najzastupljenija. Najbliži predak- nedavno izumrli evropski šaran oklagijaš.

Spojene poruke: 24 Septembar 2015, 20:04:20

 Da ne bih lupao gluposti, posle nečijeg napisa da je i golać kineska sorta, otišao sam na vikipediju i još neke enciklopedije i tamo saznao da:
  Šaran golać- Ciprinus carpio Hungarikus-pazi kinesko poreklo u latinskom imenu, je za ribnjačke potrebe SELEKCIONISANI evropski šaran divljak oklagijaš. Dakle nije čak dobijen ukrštanjem više sorti šarana, nego selekcijom jedne sorte. Selekcija 100% na način kako su "selekcionisane" brkate DDR bacačice kugle :sad: U Evropi naravno! Golać je beba autohtonog evropskog šarana, to jest čiji su mama i tata, a prethodno i baba i deda bili naduvani i nakljukani steroidima pre nego što su dali materijal za veštačku oplodnju. I šta je tu dete krivo- rodilo se, valja ga ljuljati, naše je, domaće- autohtono  he, he, priznali vi to ili ne :takoje: :rolleyes: :lol:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Zohan 24 Septembar 2015, 20:49:11
Ibanezi, kad budes izgubio posao zbog nekog supercoveka (koji se PROIZVODI u nekoj laboratoriji), pa kad ne budes imao od cega da zivis, i kad budes potisnut u sumu, a zatim i istebljen.....shvatices sta je saran golac i ostale alohtone vrste uradio onima domacima...
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 24 Septembar 2015, 21:21:27
 Zohane, baš zato što vidim kuda ovaj svet ide, i što si ti u pravu ovo i pišem. Jedemo modifikovano meso, kancerogeno, prskano modifikovano voće, pa eto i modifikovanog šarana. Uporan sam samo u tertminologiji i dokazivanju da šaran golać nije nova vrsta u našim vodama, da nije alohton, nego MODIFIKOVANI obični naš lepi domaći šarko. I desiće se to što kažeš- izdominiraće i ASIMILOVAĆE- kroz generacije pretvoriti u sebe ove još uvek divlje i nemodifikovane. Da shvatićemo, svi šta su nam uradile i alohtone i modifikovane vrste, i svestan sam toga, ali sam pokušao da budem "duhovit" i dokažem da ne treba pominjati Golaća u temi o alohtonim ribama-jer on to očigledno nije, njegova DNK je DNK domaćeg divljaka. O njegovoj štetnosti, negativnostima, svemu što nosi možemo raspravljati ako uopšte ima šta da se raspravlja, ali ne na temi o alohtonim vrstama. Jbg, niti sam ispao duhovt, niti me je neko shvatio. Izgleda da sam previše zamotavao u pokušaju da bude zanimljivo. Moja greška.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 24 Septembar 2015, 22:02:09
Baš zato što vidiš kuda svet ide, nije mi jasno što si zapeo da istrebiš  mog i Milanovog basa , koga ionako u ono malo voda u Srbiji  što postoji , sasvim uspešno satire domaća invaziona vrsta zvana Srbi-ribokradice  :cheesy: Ako hoćeš da budeš dosledan u borbi protiv alohtonih vrsta, prvo izbaci krompir , paradajiz i kukuruz iz ishrane i primame i ostavi duvan , jer su došle iz iste zemlje kao naš ljubimac  :lol:
Doduše pre 300-400 godina, ali jednom alohtone uvek alohtone  :takoje: Činjenice su činjenice i posle 400 godina  smiley033
Naslov: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 24 Septembar 2015, 22:52:03
Tako je komšo . . . Alohtone ili Autohtone - lopurdama se samo brk nasmeši kad i' vide!

A i Te i Te su već odavno - domaće naše . . . kao klinac sam pecao babuške i u toku godine sam već tada uspevao da ulovim tek dva tri zlatna karaša i toliko linjaka . . . a poslednjih dvadeset godina mi na udici nije bilo tih lepih riba . . . A prošle jeseni sam video, na kanalu izmedju Vrbasa i Kule, jednog pokilaša linjaka . . . dok sam iz čamca pecao bassa.
Dobro je Blok64 napisao - budimo srećni da imamo ikakvih riba koliki je javašluk na vodama!


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 24 Septembar 2015, 23:03:41
Ludi upetljali ste se, navodite kineze, krompire i kojesta... Ta materija po kojoj ste sad zagrebali je vrlo kompleksna, ibanez je dao lep primer sa kinezima ili cime vec ali pogresan. Pokusao je da poistoveti dve stvari koje nisu iste. Dakle, o cemu se zapravo radi. Saran divljak onaj pravi sa dunava i ovaj nas isto pravi al tovljeni se nalaze pod istim imenom na latinskom jeziku. Dakle oni su ista vrsta ali razlika izmedju njih je u tome sto je golac delo ljudske selekcije (genetski inzinjering) a divljak prirodne.  Znaci to su iste ribe razlicitih fenotipskih osobina naravno i genotpiskih. Vecina vas je cula za monaha/naucnika po imenu Gregor  Mendel, i njegove principe nasledjivanja, oglede sa zrnom graska, zuto ili zeleno, naborano ili glatko zrno, Secate se? Od tada krece razvoj nauke u globalu nazvane GENETIKA! Cesto dolazim u kontakt sa tom naukom i preznojim se tri puta kad dodem do takvih oblasti jer su slozene i dosadnje. Nauka je fenomenalna, ali koliko je dobra toliko je i losa, omoguceno nam je  da izbegnemo nege strasne bolesti, ali propusti kostaju debelo. Da ne bih otisao predaleko, jer ipak je ovo pecaroski sajt, stacu sa daljim tupljenjem, a iskreno nije mi nesto ni draga ta nauka. Stvaro je nebitno nametati stav, za mene nije, za ibanezija jeste, ni jedan ga ne peca a obradovao bi se svako ko bi upecao jednog od 10 kg nebitno kog. Bas je alohtona vrsta, sumanuto bi bilo poribljavati nove vode ili izuzeti ga iz zakona po kom alohtono moze na talandaru kad os i koliko os. smiley033 Slazem se sa kolegama da ima precih stvari za resiti ali to nije tema.  :bye:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 24 Septembar 2015, 23:15:29
Problem sa babuškom je u tome što svojom specifičnom reprodukcijom  stalno stvara meleze sa drugim vrstama i tako koči njihovu reprodukciju  :grin: Zato više nema zlatnog karaša.Jednostavno,  jako je mala verovatnoća da se sretnu  ikra i mleč originalnog mužjaka i ženke , a da pre toga ikra babuške( meleza) ne pokupi mleč mužjaka zlatnog karaša  :takoje: Ali šta je , tu je . Čije ovce , toga i planina  :cheesy:
Kad smo već kod alohtonih vrsta- Dvadeset godina mi sunčanica guta udice do dupeta kad pecam pored trske i nikad nije veća od 5-10 cm. Prošle nedelje, na pola kanala izvadim sunčanicu , veličine otvorene šake, tešku brat bratu 300 grama  :eek:
Je li to sunčanica počela da raste ili je to usamljen primerak ? Kakva su vaša iskustva?
Naslov: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 24 Septembar 2015, 23:41:55
Nego šta nego treba poribljavati bassom nove i nove vode! Bass je plemenita riba iz roda grgeča i svojim prisustvom u nekoj vodi istu samo čini bogatijom za jednu divnu sportsku ribu! Bass se ne hrani ikrom drugih riba, druge ribe su samo deo njegovog menija (tu se nalazi i terpan). Živi svoj život grgeča i kao takav je poslastica štukama, smudjevima, somovima . . . i ni slučajno ne istiskuje Nikoga iz vode u kojoj se nalazi jer je i sam žrtva ostalih predatora i nesavesnih ribolovaca koji ga "skidaju" sa gnezda dok brani ikru . . . a o lopurdama da i ne govorim. Aktivan je samo u toplom delu godine a zimu zimuje u manjim jatima i praktično se ne hrani, jer kad voda bude ispod 8 stepeni nema šanse da ga upecaš! Kad želite da sudite o nekoj ribi valjalo bi i da je upoznate pre toga! I neka je hiljadu puta Alohton ali je riba koja zaslužuje svoj kalendar i lovostaj - potpisujem!

Zašto niko do sad nije ni inicirao a kamoli sprovodio akcije poribljavanja zlatnim karašem, šaranom divljakom ili linjacima pa da im tako pomognemo da se "vrate"?


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 24 Septembar 2015, 23:47:01
Nisam se nesto pretrgao da kopam po netu ali sam procitao da saran potice iz Azije. Znaci da nije oduvek ovde. Da li je to tacno?  :question:
Ako jeste,saran je bio alohtona vrsta pa je vremenom postao autohtona jer mu  je odgovarala klima i uslovi u vodi.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 24 Septembar 2015, 23:57:32
Isa brate.... aj probaj da se skoncentrišeš  :smiley: U istom postu si za genetiku napisao da je fenomenalna i da ti je mrska  :cool:
U selekciji ( oplemenjavanju)  vrsta  , često se koriste alohtone vrste da bi se dobile jače , krupnije i otpornije vrste proizvodnih životinja. S tim što je značajan faktor u tome tkzv. period adaptacije tj. vreme za koje će se introdukovana vrsta prilagoditi na nove uslove okoline.
Zato samo strpljivo momci  :cheesy:
Kad Srbi budu pecali sunčanice od 2 kg, terpane od 5 kg i basove od 10 kg , niko više neće pljuvati po njima  :lol:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 25 Septembar 2015, 00:16:28
Nisam se lepo izrazio, mislio sam mrska mi je za ucenje jer me ne zanima mnogo, a uz to je vrlo kompleksna. Medjutim ono sto pruza i dostignuca na toj oblasti su neverovatna.  No bilo kako bilo, pecacu ovo sta imam, ako Savu oplemene krokodilima i njih cu pecati. Poceo sam da pecam u vec unistenim vodama i nemam za cim da zalim. Laku noc vukovi!  smiley033
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 25 Septembar 2015, 00:54:27
Ibanezi ispravno barata sa terminima rasa i vrsta  :takoje: Međutim , pogrešio je u startu jer je i šaran divljak alohtona azijska vrsta ribe na tlu Evrope. Kad smo već kod toga šta je autohtono, a šta alohtono, palaentolozi tvrde da smo i mi današnji ljudi invaziona vrsta na tlu Evrope potekla iz Afrike  :takoje: Autohtona vrsta ljudi  u Evropi su zapravo bili Neandertalci  :cheesy: Sjebali smo ih otimanjem životnog prostora i bolestima na koje oni nisu bili otporni  :cool: Sad smo autohtoni , zato što smo jedini  :lol: Kako sad ja da budem licemer i da satirem basa , kad su moji pretci satrli Neandertalce. Ili da dam malo svežiji primer iz prošlosti . U Americi su izgleda svi Amerikanci i autohtoni , osim 300.000 indijanaca , kojih je nekad bilo 150 miliona  :cheesy:  :bye:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Zohan 25 Septembar 2015, 06:21:25
"Dva vuk", ocigledno se suncica ukrstila sa babuskom... :-) :-) :-)
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 25 Septembar 2015, 08:00:05
Evo ga jedan stvarno izuzetan tekst o šaranima i njihovom kretanju i životu kroz istoriju.. :ok:

http://www.trofej.info/index.php/vesti/ribe/item/836-svetski-dodos-broj-1 (http://www.trofej.info/index.php/vesti/ribe/item/836-svetski-dodos-broj-1)
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 25 Septembar 2015, 09:25:47
Odličan i poučan članak, Orka  :ok: Pogotovo za šarandžije  :cheesy: Izvori verodostojni. Meni su ovde interesantne dve stvari: Da je religija ,još u ono vreme , vernicima ubacivana kroz usta, a lagerovana u guzici i kako industrija peca šarandžije, dok oni pecaju šarane  :lol: Sve u svemu, ne vredi nam da puno razglabamo o ovoj temi.Svet je postao globalno selo, i desiće nam se još štošta osim sunčanice , terpana i basa  :cool: Što slučajno, što namerno ...  :takoje:  smiley033
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 25 Septembar 2015, 14:14:28
 Članak Mihalja Buzaša je fenomenalan. Davno sam ga pročitao i po nekom sećanju na njega sam i pisao par prvih postova u temi.
 Dva Vuka. Postavlja se pitanje da li si ti ulovio sunčanicu, ili njenog najbližeg rođaka iz familije grgeča- Američkog Krapija (Crapie). Oni su izgledom skoro isti, s tim što sunčanica-Pumpkinseed i u postojbini ne premašuje 100tinak grama, dok Krapi može da nabaci i kilogram. E ako nam je i to u međuvremenu stiglo uz već odomaćene imperijalističke vrste...
  Milanče sve si lepo i tačno napisao, samo me interesuje šta bas ima najviše na meniju s proleća kada se probudi iz zimskog sna. Nekako mi se čini da se on budi i da je najgladniji kada vodom proplivaju jata malih štučića i smuđića. I da nema šta drugo da ždere u to vreme. A on se mresti kada i gomila bele ribe, babuške, šarana, pa je njegova mlađ lepo zamaskirana u jatima mlađi drugih riba. Isto važi i za cverglana.
  Zatim, sve životinjke, uključijući i čoveka, koje su u pradavna vremena prirodnim putem terani zakonima sile prirode našle svoje mesto daleko od prapostojbine su autohtone vrste na tlu na kome se nalaze. Ono što je došlo brodovima, vozovima, avionima, kamionima je alohtona vrsta.  Postavljam pitanje: Šaran divljak je alohtona vrsta u Australiji. Otišao brodom sa čovekom. I kažu da je tamo jako dosadan. Da li bi gomila uvezenih australijskih divjlih šarana puštenih u Savu i Dunav bila alohtona? Ja mislim da ne bi! Da su došlje jesu, da su alohtoni nisu. Pre bih reko "Lesi se vratio kući".
Naslov: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 25 Septembar 2015, 20:40:18
Bass se mresti (po mom nekom termometru) kad temp vode bude oko 17-19 stepeni, znači u junu mesecu. Kad se posle zimovanja aktivira punu aktivnost dobija kad temp predje 12-13 stepeni (opet po mom termometru, da se ogradim) tj na 15 stepeni se može računati na uspešna pecanja i tad ga najčešće lovim na dnu (karolina, teksas) vormovima i račićima raznim a može se i spinerbejtom po sunčanom danu . . . na površini tek posle mresta. Eto ti odgovora druže. Nisam čuo niodkoga da je u bassu nalazio smudjiće i štukiće, najčešće ribice u njemu su kaugleri i bodorkice/crvenperkice i terpančići . . . rakovi i žabice . . . Bass nije bucov da razbija jata ribica, on odabere jednu i nju goni terajući je da iskače iz vode i po nekoliko puta dabi je onda u momentu kad upadne u vodu zgrabio . . . i to je praznik za oči kad se gleda!


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: DDj 26 Septembar 2015, 00:45:58
Bas spada u grupu od 100 najopasnijih invazivnih vrsta koje postoje, ukljucujuci i biljke i zivotinje. Na ovom spisku vodi se pod rednim brojem 54. http://www.issg.org/database/species/search.asp?st=100ss (http://www.issg.org/database/species/search.asp?st=100ss)

Postoje jezera gde je ocistio pojedine autohnone vrste. I da, hrani se i mladju stuke, smudja i soma. U pojedinim jezerima je unistio populaciju stuke, recimo. Postoje brojne studije, recimo Minckley 1973,  Fuller, 1999 (moze se pronaci na gornjem linku. "Introduced bass usually affect populations of small native fishes through predation, sometimes resulting in the decline or extinction of such species (Minckley 1973, in Fuller, 1999). Studies have shown that largemouth bass are capable of displacing native species, even predatory species such as northern pike.(USGS-CERC, 2004) "

Uopste, ogorceno sam protiv ubacivanja biljaka i zivotinja tamo gde one ne pripadaju. Ekosistemi su se razvijali hiljadama godina i ubacivanjem vrsta koje tu ne pripadaju moze dovesti do teskih posledica po ekosistem. Postoji ekipa "entuzijasta" na jednom drugom nasem sajtu koja poribljava nase vode cime stigne i kako stigne, po svom nahodjenju, pa se cak i time hvali. Nedopustivo. Ako se to i radi, treba prepustiti strucnjacima. Kakvi god da su, bolje nemamo.

Moje licno misljenje o basu? Bez ikakve zelje da kontriram - ruzna, do zla boga alava riba americkih toplih voda. Hillbilly fish. Dole nista bolje i nemaju, zato je i napravljen kult te ribe, to je ogromna industrija. Krenite severnije, do kisnih suma Washingtona, Idahoa, prelepih reka Montane, niko ne zeli da zna za basa. Salmon, steelhead, pastrmke, klasa iznad.

U zapadnoj Kanadi gde sam dugo ziveo na obali Pacifika, bas se smatra invazivnom vrstom, korovom. Jezera inficirana basom se truju, kao uostalom i sva druga koja sadrze ribe koje tu ne pripadaju. Ostavljen je u nekim nekvalitetnim manjim jezerima uz granicu. Postoji i tamo jedna manja grupa "entuzijasta" koji pokusavaju da ubace basa, ali je za njima raspisana poternica i drzavna nagrada. Tako je bar bilo pre neku godinu. Trebali bi procitati komentare lokalnih ribolovaca o basu.

U stvari, voleli ili ne voleli basa on ovde ne pripada. Bilo bi mnogo bolje cuvati i obogacivati populacije nasih riba, stuke, smudja, soma, koje nisu ni malo manje sportske ili manje kvalitetne od basa. Ako pocnemo ubacivati sta se kome dopada i gde se dopada, dobra biti nece.


Spojene poruke: 26 Septembar 2015, 01:06:12

Nego šta nego treba poribljavati bassom nove i nove vode! Bass je plemenita riba iz roda grgeča i svojim prisustvom u nekoj vodi istu samo čini bogatijom za jednu divnu sportsku ribu! Bass se ne hrani ikrom drugih riba, druge ribe su samo deo njegovog menija (tu se nalazi i terpan). Živi svoj život grgeča i kao takav je poslastica štukama, smudjevima, somovima . . . i ni slučajno ne istiskuje Nikoga iz vode u kojoj se nalazi jer je i sam žrtva ostalih predatora i nesavesnih ribolovaca koji ga "skidaju" sa gnezda dok brani ikru . . . a o lopurdama da i ne govorim. Aktivan je samo u toplom delu godine a zimu zimuje u manjim jatima i praktično se ne hrani, jer kad voda bude ispod 8 stepeni nema šanse da ga upecaš! Kad želite da sudite o nekoj ribi valjalo bi i da je upoznate pre toga! I neka je hiljadu puta Alohton ali je riba koja zaslužuje svoj kalendar i lovostaj - potpisujem!

Zašto niko do sad nije ni inicirao a kamoli sprovodio akcije poribljavanja zlatnim karašem, šaranom divljakom ili linjacima pa da im tako pomognemo da se "vrate"?


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Izgleda da se necemo sloziti po pitanju basa...
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 26 Septembar 2015, 09:47:36
Pes je koliko sam uspeo pronaci, autohtona vrsta samo je dosadan ko alohtona... Ibanez lepo si ovo sastavio, mada nisi me nesto ubedio... Po tvom objasnjenju bi mogao i kalifornijsku pastrmku ubaciti u  autohtonu vrstu. Jos je ovaj sarko vestacki stvoren za razliku od pastrmke.

Peš (cottus gobio) jeste autohtona vrsta naših voda.Naseljava salamonidne vode,od najnižih delova pa sve do regiona pastrmke..Mnogi ga mešaju sa glavočom koji je alohtona invazivna vrsta..Znamo svi koliko ga zadnjih godina ima u Savi,Tamišu,Tisi,Dunavu.. :grin:  Ne vraćajte ga natrag u vodu.. http://vukovisadunava.com/ihtiologija/glavoci-%28neogobius-sp-%29/ (http://vukovisadunava.com/ihtiologija/glavoci-%28neogobius-sp-%29/)

Nisam se nesto pretrgao da kopam po netu ali sam procitao da saran potice iz Azije. Znaci da nije oduvek ovde. Da li je to tacno?  :question:
Ako jeste,saran je bio alohtona vrsta pa je vremenom postao autohtona jer mu  je odgovarala klima i uslovi u vodi.

Alohtone vrste su samo one koje čovek donese sa jednog podneblja u drugo,odnosno sa jednog kontinenta na drugi..Šaran je po nekima došao na naše prostore (prirodnim putem,bez uplitanja čoveka) pre oko 8.000 do 10.000 hiljada godina,a po drugima je ovde bio i pre ledenog doba..

Da,Bas spada u invazivne vrste,ali očigledno da kod nas nije ni blizu toliko invazivan kao recimo cverglan,glavoč,babuška...Nastanjuje jako mali broj naših voda i ne širi se dalje..
Nikada ga nisam pecao,ali ga ne volim jer je alohtona vrsta i nije mu mesto u našem ekosistemu.. Tu je gde je,ali ga svakako ne treba nigde dalje poribljavati..
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 12:57:22
DDj moj dobri, uz svo dužno poštovanje prema tebi, tvoj post si vrlo vešto sročio kao da si želeo što više da ocrniš bassa he he he . . . Ali druže, link na koji se pozivaš od 100 najavljenih najopasnijih invazivnih vrsta na svetu sadrži svega 8 vrsta riba (ostalo su bakterije, insekti, biljke itd itd), a od tih osam vrsta navedenih riba nama interesantne su:
- na 30-om mestu . . . oopaaa evo nam ga Šaran naš lepi
- na 54-om mestu je bass
- na 63-em mestu je Kalifornijska pastrmka
- na 82-om mestu . . . oopaaaa naše lepe Jezerska i Potočna pastrmka
. . . šta dalje reći na ovu temu . . .
Babuške, terpana, amura, tolstolobika, sunčice . . . nema na tom spisku "Top 100 opasnih" . . .
Sve ostalo iz tvog posta je tvoje lično mišljenje i poštujem ga samo kao takvo - tvoje, jer sa realnim stanjem na našim vodama "ovde" nema ama baš nikakvu svoju potvrdu.
Kao primer za to mogu navesti bukvalno sve i jednu vodu za koju znam da ima bassa . . . pa nama je najveći problem gde god odemo da ga pecamo - štuke koje nam "požderaše" zare i voblere!!!
Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 26 Septembar 2015, 13:40:04
Ko zna kako i po kom osnovu je sastavljan taj spisak.. :smiley:  Mi treba da imamo naš spisak koji će da bude relevantan.. Pa naravno da su i ribe koje su kod nas autohtone jako opasne kada se nasele u drugi ekosistem..Šaran je recimo u Australiji,Kanadi,Americi veliki problem.Imam u Australiji rođaka koji je takođe ribolovac i kaže da se kod njih šarani suše na obali kao kod nas cverglani i glavoči. :smiley:  Čovek se igra sa prirodom,na ovaj i na mnoge druge načine..Neće i ne može to na dobro da izađe.. :no:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 13:59:31
Jednu stvar si Milanče prevideo. Uopšte nije važno ko je na kom mestu. Nas interesuju naše vode! Kod nas je šaran autohtona vrsta prisutna hiljadama godina i kod nas nije štetan, naprotiv on je prilagođen našem eko sistemu i lancu ishrane. Štetan je u Americi , Australiji... gde je upropastio njihove vrste. I zato je 30i. Nama je u Evropi štetan bas, u Americi gde je autohton , e nije. 30 ili 54- mesto. Zar je bitno. Manji ili veći serijski ubica, manji ili veći serijski silovatelj, zar je važno? Babuška, terpan, sunčica nisu na tom spisku TOP 100 iz jednostavnog razloga što mogu da se prilagode i opstanu na mnogo manjem prostoru nego bas i šaran. Što smo baš mi ti baksuzi, i imamo to usko područje, je neki drugi padež. Na globalnom nivou nisu Top 100, ali kod nas su Državni neprijatelji no1. Tih vrsta malo južnije ili malo severnije već nema. A šaran i bas- Od Aljaske do Australije. Neka Ameri vode brigu o šaranima. Mi ne moramo. On kod nas pripada. U stvari treba da vodimo brigu kako da opstane kod nas. A bas nam ne treba, neka ga đavo nosi u njegovu Kaliforniju. A kada bi malo više vodili računa o našim vodama, naš prelepi bandar bi bio iste prosečne veličine kao bas koji se lovi kod nas. Jer samo malo dalje od nas, komadi od 1-1,5 kg su svakodnevna normalna pojava. A desi se kapitalac od 2kg, pa čak i egzemplar od 2,5-3kg. I lepši je, i ništa manje borben i ništa manje alav. Čisto sumnjam da je bas i ukusan kao naš Grga Fajter.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 14:02:41
Seća li se neko ove ribe
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%86#/media/%140B>B5:0:Gymnocephalus_cernuus_P%E4rnu_River_Estonia_2010-01-06.jpg
. . . kakva je to "dosada" bila, nije se moglo normalno pecati od nje . . . dok se nisu pojavili terpani . . . e tek sam onda shvatio da su oni bili "nevinašca" u odnosu na ovu pošast!
A ima bar 15 godina da ga nisam imao na udici . . . nestali su.


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 14:17:05
 I na Savi ga nije bilo godinama, a ove godine su plovkaroši počeli da dobijaju po kojeg. Znači polako se vraća. Dok ga je bilo u tolikom broju da je stvarno ugnjetavao plovkaroše i daleke pretke modernih fideraša, bilo je i grabljivica koliko hoćeš za varaličare i kederaše. Zato je to meni draga riba iz spomenara mladosti. I još nešto. U vreme dok ga je bilo toliko, u Savi nije bilko peša. Bez obzira što je balavac bio dosadan, ipak su ljudi dobijali i deveriku, i jaza i skobalja, a sada ne mogu spustiti mamac, a da ga peš ne pokupi u sekundi. Zanimljivo, tada u Savi nije bilo ni babuške u nekom velikom broju, a sada je u gomoli peševa babuška plovkaroški trofej. Stari alasi su govorili: nema dobre čorbe ako u nju ne staviš kojeg balavandera. Živeo "prehlađeni, gripozni bandar"
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 14:25:00
Ibanezi druže, klimatski pojas naš je takav da jako malo voda imamo gde bi grgeč rastao kao što raste severnije po Evropi i Rusiji. Ovde malo voda ima dovoljno hladnih dabi mu pogodovale, hrane ima dovoljno u svakom slučaju ali mu klima smeta da raste veliki, kao i štuka.
Isto to je sa bassom samo obrnuto, ne raste veliki jer su mu vode previše hladne iako hrane ima u izobilju. Ako želiš da probaš meso bassa moraš doći u Vrbas na šlajz u restoran "Pescatore" gde ga vlasnik otkupljuje od lopurdi i nesavesnih varaličara i porcija je skuplja od porcije smudjetine!, ili u Ruski Krstur u restoran "Longov" gde ga nabavljaju na isti način!!! A ako poželiš da ga upecaš "naoružaj" se ludačkom upornošću jer za ceo dan teško da ćeš uloviti više od tri ribice u meri (25cm) . . . eto toliko se prenamnožio u vodi u kojoj ga ima minimum 20 godina!
Ja sam davno rekao da je pecati bassa - ribolov bez "mesa"!!!

Cela Evropa, evropski deo Rusije i azijski deo Rusije (Daleki Istok) u svim vodama koje nisu planinske (salmonidne) . . . pecao sam babuške! Priznaćete da je to popriličan " komad" planete he he he

Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 26 Septembar 2015, 15:03:51
Negde je pitka voda skuplja od nafte, tako da cena mesa ne igra nikakvu ulogu.. Bas je po meni samo jedna velika reklama! Ne znam da li pliva u njihovim vodama ali kod njih bas dodje ko kod nas bucko. Samo sto mi nismo majstori reklame kao ameri. Nije mi stvarno jasno sta je toliko spektakularno u pecanju ove vrste? Prosto mi dodje da zapalim do Ratkova ponesem par popera, onih crva, ne bih li video o cemu se tu radi. Eto po meni jedina da kazem dobra stvar je sto ne moram ici u ameriku, dovoljno je sesti na bus i za sat vremena eto me na bager bari.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 15:19:39
Iso druže, uradi to! Samo pored popera i stikova (dingerastih guma od 5-6 inča) ponesi i kojeg žabca i to od onih većih. Domaćine, moje drugare, pozdravi i reci da si došao po preporuci Milana iz Kucure . . . oni će već znati da te upute he he he . . . i želim ti da se "sretneš" sa bassom "oči u oči" he he he . . . mnogima je trebalo i po nekoliko dolazaka . . . Bass kod njih je sad prosečne lovne težine izmedju 800 i 1200gr i ima ga sasvim dovoljno jer se sva riba vraća . . . a hoćeš li se "upisati" zavisi samo od tebe . . . lako ti se može desiti da pre uloviš štuku ili smudja tamo he he he


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 15:40:51
 Pa ne znam, možda štuke kod nas ne mogu 20kg, ali 15 ice i nisu bile nedostižni san ni retkost pre lopinjanja i koječega. A u Hrvatskoj na čuvanim vodama ni sad nisu retkost, kao ni bandari od kilograma. Mislim da je ipak faktor čovek smanjio naše ribe. A babuški je Azija i postojbina, oduvek je i živela u Azijskom delu Rusije. Tamo nije alohtona. To se ne računa. Evropa je samo mali deo kopnenog sveta. I opet je nema u celoj Evropi. Na pr, u Engleskoj sam uhvatio sve osim babuške. Nema je ni u Americi. Balkan i srednja Evropa. Jedan klimatski pojas ograničen okeanom A basonja je prisutan na svim kontinentima. Iako mu je postojbina daleko manje područje od babuškine. Ma u svakom slučaju, kod nas je babuška napravila daleko više štete od basa koji nije sveprisutan na našim vodama. Zasada. U pravu si ti. Nije on strašan, jer je zastupljen na malo voda. Ali ni babuška nije dugo dugo doživela eksploziju. Decenijama je bila ograničena baš kao bas sada. A onda odjednom BUUUM. Za kratko vreme dominantna vrsta i uništavač kompletnog eko sistema. Toga se ja bojim. Neka njega u banatskim barama i kanalima, uživaj u pecanju, kada bi hteo tu i da ostane. Bojim se da kao nekad babuška i on čeka svoj trenutak da eksplodira. Svakoj alohtonoj vrsti su decenije potrebne da se rašire. Terpan je dospeo u naše vode 50ih. 70 ih je bio mislena imenica u Zasavici, Bosutu...Početkom 80ih je već tu i tamo hvatan, da bi samo nekoliko godina kasnije bio glavna vrsta u tim vodama, potisnuvši zamisli čak i babušku koja se "primila"pre njega. Ako je bas trenutno bezopasan, ne znači da će takav i ostati- tačnije po svemu napisanom će kad tad napraviti ršum i katastrofu.  To može biti za 50god, zbog čega ja ne moram da brinem. Ali poučen iskustvom babuške i regana, početak može da bude i sl. godine, sa posledicama vidljivim već u nekoliko narednih. Gospode Bože skloni ove dvonoge lopove sa moje Zasavice, samoupravljače prirodnog rezervata, istrebi mačem ognjenim i vrućom talandarom babuške i regane, naseli mi opet u nju zlatne karaše i linjake, i spasi svake pošasti, naročito basa. Amin! Pa da opet u Zasavici prosečna lovna štuka bude 3-5kg, sa velikim izgledima da bar 1-2 x mesečno padne metrašica, kako su lovili srećnici koji su pre ove propasti otputovali u večna ribolovišta ostavljajući žute fotografije i uspomene.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 16:00:13
He he eh eh . . . što je babi milo - to joj se i snilo . . . Tako i mi ovde kuku kuku

Bassa nema nigde u celoj Rusiji . . . a to je pola zemljine kugle . . . he he he . . .
Što reče moj komšija Dva Vuka, kad bi terpan rastao ko u americi po 5 kila . . . slavili bi ga ovde!
A o bassu i da ne govorim . . . nebi Ibaneziju štuka ni pala na pamet a kamoli da je lovi he he he

Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mouseattacker 26 Septembar 2015, 17:00:30
Seća li se neko ove ribe
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%86#/media/%140B>B5:0:Gymnocephalus_cernuus_P%E4rnu_River_Estonia_2010-01-06.jpg
. . . kakva je to "dosada" bila, nije se moglo normalno pecati od nje . . . dok se nisu pojavili terpani . . . e tek sam onda shvatio da su oni bili "nevinašca" u odnosu na ovu pošast!
A ima bar 15 godina da ga nisam imao na udici . . . nestali su.


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Upravo sam balavca hteo da spomenem, svake godine uhvatim ih bar 5-6 na Tisi. Ima ih, komadi velicine sake pa nekad ne znam da li je bandar ili balavac, dok ga ne izvadim iz vode.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: DDj 26 Septembar 2015, 17:13:19
Meso basa spada u drugu ili trecu kategoriju kvaliteta. Ko ne veruje, dovoljno je pregledati internet i kako ga sami amerikanci ocenjuju. Dok je mladji i manji jos i nije los, veci komadi su puno losiji. Ti restorani koje Milan pominje ga prodaju verovatno zato sto je redak. Uporedjivati ga sa mesom smudja ili walley-a pa i naseg grge nije primereno. Sa jos kvalitetnijim vrstama posebno.

Malo ga jos ima. Ali to ne znaci da nece doci do eksplozije populacije. A uvek kada strana vrsta ekspodira u nekom ekosistemu gde ne pripada, posledice su nesagledive. Nije moje licno misljenje vec brojnih studija ihtiologa koje to potvrdjuju. A popularnost pecanja je dobio u juznim americkim drzavama, gde, ako se razmisli, nemaju nista drugo ni da pecaju a ribolovna idustrija vredna milijarde.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 17:25:31
Auuu, Milanče, ti si ko prevejana mačorčina sa 9 života koju kad baciš sa krova uvek se dočeka na noge. E sad ću da se popnem koji sprat više, na soliter, da te odatle ispustim. Ne bih pecao basa ni da raste 5kg. Jer ako bi on uspeo pored nas ovakvih da naraste 5kg, sa prosečnom lovnom težinom recimo 1,5-2kg onda bi i štuka i smuđ rasli 3x više, i bili bi u proseku 3x veći od tog basuljka. Tragedija je da je kod nas samo zahvaljujući nama prosečna lovna težina štuke i smuđa svedena na klocnu, penkalu i gladalicu i to u malim količinama. Pa i u toj Americi gde raste 5kg, on je samo "zabava miliona". Disciplina basuljarenje je kod njih isto što je kod nas babuškarenje-terpanarenje. Bas kupovi su reklama da milioni troše milione na varalice i ostalu skalameriju.  I tamo varaličari koji drže do sebe love Maskija. Ne pišem o eliti i bogatunima koji love losose i tarpone na mušicu, nego o varaličarima  koji drže do sebe.. Pre bih rekao da je ovde sve normalno da i ti ne bi pecao basa pored obilja krupne štuke i smuđa. Da je ovde red i zakon, i riblji fond "sproću" toga, mislim da bi bas imao status kakav sad uživa sunćanica.
  I Rusi ti i nisu neki primer. Njihove vode su Top vode što se tiče krupnih grabljivica i nisu ludi da dozvole sebi da se bas zapati kod njih, da rizikuju propast. Ne idu evropljani u SAD da pecaju basa, nego i evropljani i amerikanci i japanci u Rusiju po štuku, smuđa, soma, jesetru, tajmena. Time je sve rečeno o stvarnoj vrednosti basa kao sportske ribe. Da smo malo pametniji, dolazili bi stranci i kod nas da pecaju isto što i u Rusiji. Ne bi sigurno išli na Bager baru , osim ako tamo basulje ne izrastu kao Nilski prčovi :lol:
Naslov: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 17:40:50
Jes jes, zato rusi imaju svoju bass reprezentaciju i pre neku godinu u Španiji uzeše zlato na Svetskom prvenstvu . . . http://youtu.be/ubCwY7SUneQ
. . . i to sve zato što je to u celom svetu ružna, alava, nesportska, nekvalitetna, nepopularna itd itd . . . riba koja se peca samo zato što nema druge ribe . . . he he he

. . . ajd sad da vas čujem . . . yessss!


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: specialized 26 Septembar 2015, 17:49:07
. . . ajd sad da vas čujem . . . yessss!

Izgleda da je Milan preziveo i pad sa solitera  :tongue:

Salu na stranu,nije mu mesto ovde. Cim ga majka priroda nije stavila ovde,zasto bi ljudi bili iznad toga i to menjali?
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 18:16:18
  E idemo na Ajfelovu kulu.
  Ako je zbog tog sv. prvenstva i Rusa pobednika bas sportska riba, onda je on sportska riba no2. Sportska riba no1 je kaugler. Koliko je sv. prvenstava ta riba odlučila! smiley033 Zamisli, 3struki sv. prvak u lovu ribe udicom na plovak je Bob Nad, amerikanac. I amerikanci su par puta bili prvaci sveta ekipno. Naravno u sred Evrope jer oni ne održavaju ta takmičenja. A u Americi nema kauglera. Čak ni bodorki. I niko ne peca udicom i takmičarcem na plovak! :lol: Bas, kaugler, isti očin i najsportskije vrste po tvom shvatanju sportske rbe :lol:
 Šta ćeš ti sada kast?
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 18:34:42
Ohohhoojjj druže moj . . . U pecanju na plovak sve vrste riba koje se ulove se računaju i sabiraju u ukupnoj težini ulova koja je jedino važna. Znači ako umeš računaće ti se i štuke i somovi i ajkule zajedno sa šaranima, deverikama i ostalom ribom iz vode gde se održava takmičenje . . . a Svetski kup u lovu bassa računa samo 5 najvećih ulovljenih riba tj možeš ti ako umeš da uloviš 55 bassova taj dan ali u čamcu ne smeš da imaš više od 5 riba koje se zovu Bass jer se druge vrste ne boduju ni slučajno (recimo te iste štuke, somovi ili ajkule . . . he he he) . . . pa ti budi majstor i izadji pred sudije sa pet najvećih koje uloviš . . . a ne tamo "k'o sa pijace" da nakupiš punu kesu svačeg-nečeg . . .
I to samo ukazuje na to koliko poštovanja i respekta izaziva Bass kao sportska riba . . . :)

. . . Vi ste na potezu moliću Vas lepo . . . he he he


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Isa 26 Septembar 2015, 18:45:28
Ibanez sad si se spotakao, bas sam hteo spomenuti bodorke i crvenperke u Americi al reko da ne komplikujem. Drugar jedan se preselio u veliku jabuku inace zesce nalozen na pecanje. Naravno i za ocekivati od njega, i tamo je probao pecati, pa nam je doneo slike sa njihovih divljih voda. Recica poput Kolubare, a crvenperke i bodorke sve oko 1,5 do 2 kg, sledeca slika jedno 5 sarana ni jedan ispod pet kila, na trecoj slici upecao jednog oko 12 i nabio mu glavu u jupolku, ne moze zver da stane, divljak lep ko lutka. Kaze da su u radnjama gde zivi najmanje udice kao sto mi koristimo za srana, i na to peca nema sitnije... Stuke necu ni spominjati kolike je vadio. Za sve to vreme je zakacio samo jednog basa al ga nije izvukao, spao mu. Rekoh otici cu da vidim zasto je toliko popularan taj bas, mozda me i fascinira ribolov te vrste, verovatno ima neku svoju draz pored toga sto je velika reklama! Kako bilo, svakako ni tad necu promeniti misljenje da mu mesto nije u Srbiji. Pored bandara, bucova, smudja, stuke, soma, pastrmke, mladice i ostalih meni slabo poznatih vrsta stvarno nema potrebe da americke ribe plivaju nasim rekama, jezerima i barama.  Uostalom, procitajte poslednji broj Ribolova, naslov ''Rezime letnje sezone na Vlasinskom jezeru- BROJNI GOSTI I RETKI DOMACINI''
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: DDj 26 Septembar 2015, 19:43:57
Mozemo se inatiti kao deca, ciji je tata jaci.

Desetine hiljada turista iz Evrope i Japana posecuju severno americke vode, tazeci lososa, steelheda i divlje kapitalne pastrmke po preskupim resortima od Montane  preko Kanade do Aljaske. Pomenite im samo basa, mislili bi da nije nesto u redu sa vama. Recimo Spey musicarenje steelheada na mocnom Thompson-u, Babine-u ili Dean-u ima istinski kultni status. Vrh ribolova. Ili mocni Skeena River vodotok sa ogromnim lososima. https://www.google.rs/search?q=queen+charlotte+lodge&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIw6u07JuVyAIVw14sCh36FgKA&dpr=1#tbm=isch&q=skeena+river+chinook (https://www.google.rs/search?q=queen+charlotte+lodge&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIw6u07JuVyAIVw14sCh36FgKA&dpr=1#tbm=isch&q=skeena+river+chinook) Queen Charlotte Islands i varalicenje lososa u okeanu. Divlje pastrmke Montane, Chilhottina ili Kamloops podrucja. Pustolovina beskrajnog krstarenja Ootsa Eutsuk sitemom jezera sa pastrmkama u 10-15kg rangu koje nikada nisu videle varalicu. Ili masivne Gerard rainbow trout (proguglajte gerard rainbow he-he https://www.google.rs/search?q=gerrard+rainbow&biw=1920&bih=963&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB0QsARqFQoTCKLY88OalcgCFYQULAodXBAIsQ# (https://www.google.rs/search?q=gerrard+rainbow&biw=1920&bih=963&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB0QsARqFQoTCKLY88OalcgCFYQULAodXBAIsQ#) ) Svetski vrh ribolova. Kapitalne prelepe divlje ribe u klasi 10-20-30 kg iz planinskih voda i divljih krajeva.

Pored tih riba varalicenje ogromnih jezerskih pastrmki sa severa
https://www.google.rs/search?q=queen+charlotte+lodge&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIw6u07JuVyAIVw14sCh36FgKA&dpr=1#tbm=isch&q=lake+trout+great+bear+lake (https://www.google.rs/search?q=queen+charlotte+lodge&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIw6u07JuVyAIVw14sCh36FgKA&dpr=1#tbm=isch&q=lake+trout+great+bear+lake) , maskija  pa i stuke ili walleye-a je sport iznad lova basa.

Kako rece ibanezi, basarenje je poput babuskarenja kod nas, sport narodnih masa americkog juga. Sport koji donosi milijarde dolara ribolovnoj industriji. Citavi ti bas turniri se organizuju da bi se vise zaradilo para popularisanjem basolova.

Basa treba kod nas zatreti pre nego sto se prosiri i osteti nase vec jako ugrozene ekosisteme. Ako zastitimo i cuvamo nasu stuku, smudja, soma ili mladicu, to je ribolov mnogo bolji od basolova.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 26 Septembar 2015, 20:36:07
Bogati ljudi idu i na Kubu pa love merline i čudovišta od tuna i još svašta nešto . . . idu, kako kažeš, i na te preskupe resorte . . . da love ribu koja masovno iz okeana ulazi na reke da se mresti, ili živi u jezerima do kojih se samo avionom stiže a u kojima je požderala sve drugo pa jedu same sebe veća manju . . . ili reke u kojima se za dan može uloviti trocifren broj štuketina . . .
I to nije industrija? I to nisu invazivne ribe? Ne, to je aristokratsi amaterski ribolov  plemenitih aristokratskih riba . . . Nije-nego!
Bass je riba koja je svojom atraktivnošću izazvala svoju popularnost i to je pokrenulo celu industriju za sobom!
Kad bi se Madjari odlučili da ga uzgajaju u ribnjačkim uslovima da bass nema kvaliteta i kao konzumna riba? Otud nam je i došao Bajskim kanalom kako se predpostavlja negde sredinom osamdesetih . . .
Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 21:42:55
E sad nije!! Mađarski komunisti su uneli američkog somića kao konzumnu vrstu koja za par godina u američkim ribnjacima naraste do 4-5 kg.  Da obezbede nabrzaka zdravu hranu za narod novog doba. Bez oglednih parcela, bez godina ispitivanja, jednostavno su zaključili- ako mogu tamo, mogu i ovde. I posejali bukvu u saksiju. Ne može somić kod nas do4-5kg, ali ima idealne uslove za razmnožavanje. Rekoh bukva u sakisiji. Neće bukva u saksiji uvenuti. Živeće 100god i porasti pola metra. Japanci to zovu Bonsai za neku njihovu bukvu. Tako bi i sa somićem koji u Američkim rezervatima- ribnjacima-veštačkim akomulacijama površine Vojvodine i prosečne đerdapske dubine raste i do 15-20kg. Uporedo sa somićem stigoše neplanski u istom kontigentu i po koji basonja, sa još više sunčanice. Amer se baš nije pretrg'o kada je pakov'o meredovom u ambalažu da odvoji kukolj od još goreg kukolja. Kada su Ugri videli šta su uradili, jednostavno su otvorili ribnjake. I tako su svi u manjem ili većem broju stigli i kod nas. Neki se na brzaka proširili, neki to rade polako i sigurno. Ovo sam siguran. Mađar nije nikada planirao basa kao konzumnu vrstu, nego još goreg došlju koji je u to vreme bio jedna od najprisutnijih vrsta u američkim konzervama.Možda je i dan danas! A bas nikada nije bio konzumna riba u Americi, pa kao takav teško da bi bio interesantan onima koji su to hteli na brzaka.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 26 Septembar 2015, 22:42:54
Komšija Milane, prvo izvini što se biješ za basa ceo dan sam, i što te bacaju sa zgrada,solitera i tornjeva,ali nešto mora i da se radi, a sedmi konjički uvek stiže u poslednji čas  :cheesy:
Šalu na stranu, uvek sam razmišljao o ovom i sličnim forumima, kao o mestima gde ribolovci razmenjuju sopstvena iskustva. I budite sigurni da tek kad vidite post o mladici pod mojim nickom, znaćete da sam je upecao. Kažem sopstvena iskustva , a ne iskustva mađarskih komunista  :wink:
Kad premijer može da da vaučer za letovanje, imam i ja za vas ponudu  :takoje:
Vidim da ste vrsni sportski varaličari. U Vojvodini bas može da se upeca na svega četiri lokacije. Na bilo koju da odete Milan i ja tamo imamo prijatelje. Pozovite se na nas i ostanite ceo dan . Uslov je 5 baseva dužine preko 40 cm. To je minimalna mera za štuku koju navodno bas ugrožava. Kad upecate prvog basa, znaćete da li je bas sportska riba ili nije  :wink: Ako ispunite uslov ja plaćam vašu dnevnu dozvolu, prenoćište i gorivo/km  :takoje: A

Spojene poruke: 26 Septembar 2015, 22:49:02

Ako ne , žao mi je   :rolleyes: snosićete troškove sami  :cool:
Ondak ćemo se vratiti na forum da raspravimo da li je bas invaziona vrsta u Srbiji, ili ste možda vi loši ribolovci  :cool:
 PS  Baš me interesuje kako ćete zaustaviti komarce zapadnog nila , pošto su već u Banatu  :question:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 26 Septembar 2015, 22:51:24
 Potpuno pogrešno shvatanje svega napisanog. Da ne bi išli u dubiozu, evo ovako.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: DDj 26 Septembar 2015, 22:51:50
Bogati ljudi idu i na Kubu pa love merline i čudovišta od tuna i još svašta nešto . . . idu, kako kažeš, i na te preskupe resorte . . . da love ribu koja masovno iz okeana ulazi na reke da se mresti, ili živi u jezerima do kojih se samo avionom stiže a u kojima je požderala sve drugo pa jedu same sebe veća manju . . . ili reke u kojima se za dan može uloviti trocifren broj štuketina . . .
I to nije industrija? I to nisu invazivne ribe? Ne, to je aristokratsi amaterski ribolov  plemenitih aristokratskih riba . . . Nije-nego!
Bass je riba koja je svojom atraktivnošću izazvala svoju popularnost i to je pokrenulo celu industriju za sobom!
Kad bi se Madjari odlučili da ga uzgajaju u ribnjačkim uslovima da bass nema kvaliteta i kao konzumna riba? Otud nam je i došao Bajskim kanalom kako se predpostavlja negde sredinom osamdesetih . . .
Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Nije Milane tako, pored svog tvog truda. Pokusavam da ti objasnim, bez zle namere.

Ta riba ne "živi u jezerima do kojih se samo avionom stiže a u kojima je požderala sve drugo pa jedu same sebe veća manju. "

Ovaj razgovor nije ravnopravan, ja sam tamo proveo mnogo godina a ribolov mi je bio mnogo vise od hobija. Jednom sam racunao, pecao sam preko 300 jezera, mnoga mnogo puta, mnogo reka obisao.Ta riba o kojoj sam pisao je svuda prisutna. Zivi vrlo rasprostranjeno, svima je dostupna. Bogatasi idu u skupe resorte, jako skupe, siromasni idu u skromne rezorte, ili kampuju ili...imas ideju. Naravno, neka mesta su bolja, neka manje dobra ali su i odlicna mesta dostupna svima. Ribolov je jeftin, godisnja dozvola manja od nase, nema doplate sem par mesta iz specijalnih razloga zastite a I to je skromno. Ekosistemi su uravnotezeni, nije neka riba prozdrala druge. Besmisleno bi bilo da redom nabrajam oblasti, jezera, reke...

Nije  "to aristokratsi amaterski ribolov  plemenitih aristokratskih riba."

Aristokratski ribolov mozda jeste, ali ga praktikuju svi. Neko sa siromasnijim priborom, neko sa skupim. Svako ce priustiti opremu. Neko ce uzeti samo drift rod i plovak i vunicu, neko ce moci i najbolji spey rod sa dee ili spey musicama. I nisu to neke posebne ribe dostupne samo srecnim pojedincima, vec dostupne svima. I nisu invazivne jer tu zive hiljadama godine i ne sire se tamo gde ne pripadaju. Naprotiv, covek ih ugrozava pa im se podrucja koja naseljavaju smanjuje. Zato nisu "invazivne ribe" kako kases.

Nije "Bass riba koja je svojom atraktivnošću izazvala svoju popularnost i to je pokrenulo celu industriju za sobom", vec se desava obrnuto. U juznim americkim drzavama oni  nemaju sta bolje i gde bolje da pecaju. A dole ima bar deset puta vise stanovnika koji imaju dovoljno novca da potrose zajedno velike pare za pribor. Sva ta reklama gura se i propagira od ribolovne industrije koja zgce veliku lovu. A sta bi inace i propagirali?

I zaista nema neku posebnu vrednost kao konzumna riba, proguglaj americke izvore, videces da je druga ili treca klasa kvaliteta.

Sve sto zelim da kasem je da u americkim okvirima ribolov basa je pandan ribolovu babuske kod nas, narodni sport juznih americkih drzava, daleko od kvalitetnijih mogucnosti lova na druge vrste, koje su lako dostupne severnije i ciji kvalitet prepoznaju ribolovci iz citavog sveta koji tamo i idu. Kao sto verujem i da bi bas trebao biti istrebljen sa nasih voda, da se ne bi sirio i ugrozio nase grabljivice koje pruzaju mogucnost kvalitetnijeg ribolova, ako bi se svi zajedno sa drzavom malo potrudili. Takva opasnost od basa je potvrdjena u brojnim studijama ihtiologa, neke izvore sam i naveo.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 26 Septembar 2015, 23:20:26
Evo ga jedan zanimljiv tekst o Basu koji je napisao Dragan Jovanov Glod.Dosta toga sličnog pa i istog je ovde kod nas već rečeno odnosno napisano..

http://www.trofej.info/index.php/vesti/ribe/item/1082-bas-kod-nas-bandar-je-spas (http://www.trofej.info/index.php/vesti/ribe/item/1082-bas-kod-nas-bandar-je-spas)

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 26 Septembar 2015, 23:23:58
DDJ, jednom sam rekao u šali ,a sad ću ozbiljno ponoviti.Postoji realna opasnost i da mi izumremo kao narod za 100-tinjak godina. :veryangry:Ja živim u zemlji gde 80 procenata radnog stanovništva uspeva da zaradi samo za lošu hranu i grejanje,i to pod uslovom da digne kredit  :no: Trenutno na crnoj listi svega što meni smeta u ovoj zemlji, bas je na ubedljivom poslednjem mestu. A ja po prirodi karaktera nikada ne krećem da rešavam stvari sa tanjeg kraja.Da se razumemo, ovo nema nikakve veze sa strukom ni ihtiolozima, ovo je moj principijelan stav  :wink:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: IV 27 Septembar 2015, 00:04:06
Sve ovo mene podseća na ovu migrantsku (izbegličku) krizu...
Da mi lepo izađemo iz svojih domova i poklonimo ih migrantima.

Tako su i naše ribe (linjak, zlatni karaš) ostale bez svoga doma, a i mi bez njih... izvinite zbog Off...

 Na žalost, babuška je odavno stekla nacionalni status, a sada vidim da i onaj odvratni cverglan ima sve više i više polkonika... "Ma meso mu je slatko, som je to, šteta što je tako mali"... sve češće čujem ovakve gluposti... a linjaka ni za lek..
Da li neko pamti kakvo je meso linjaka?

Živeo bas, živela babuška, živeo cverglan... Laku noć Srbijo...

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 27 Septembar 2015, 00:37:24
IV,u romanu Šoše, Stngera, nobelovca ima jedna zlatna rečenica:
" Nijedan neprijatelj ne može čoveku naneti toliko zla, koliko može on , sam sebi."
Kako objašnjavaš činjenicu da i šaran divljak, u mnogim regijama invaziona vrsta,lod nas postaje retkost? Daću ti i odgovor  :wink: Pojeli smo ga mi  :cool: Sve one ribokradice koje pljujemo po forumima, oni su ustvari mi  :cool: I mi smo oni , jer smo pomogli nečinjenjem  :takoje: I nisu nam krivi basovi,ni terpani , a pogotovo ne Sirijci   :bye:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 27 Septembar 2015, 01:24:14
Momci moji dobri, hvala Vama što ste mi dali šansu da pokušam da Vam kažem ponešto o ribi koju pecam dve decenije, kojoj sam posvetio bezbroj svitanja po ovim našim vojvodjanskim vodama, po Hrvatskoj pa i Madjarskoj. O ribi koju poznajem "u dušu" jer sam se potrudio da je upoznam mnogim satima na vodi kroz sva godišnja doba.
Ja ne pretendujem da vrbujem nove i nove poklonike te ribe ali hoću, želim, da Vam je predstavim onakvu kakva ona jeste "ovde" kod nas, u našim vodama.
Ja nedozvoljavam sebi nikakvo izmišljanje, nagadjanje, predpostavke, reklamu. Ono što pišem i prenosim Vama je moje lično iskustvo, saznanja koja su rezultat prakse . . . ništa virtuelno, ništa imaginarno . . . samo i isključivo samo realna priča, kao i u svemu ostalom što ste od mene do sada imali prilike da pročitate.
I kad sam napisao da su se ameri zeznuli pa nam "uvalili" i nešto dobro, verujte da znam šta sam napisao. I u svakom momentu mogu i praktično dokazati svoje tvrdnje bilo kome od Vas, pokazati Vam da je na najpoznatijim bassovskim terenima lakše uloviti štuku nego bassa a na mnogim od njih sa prvim sumrakom i smudja. O bassu sam svojevremeno objavljivao i tekstove, još dok je "Ribolovačka revija" bila Dnevnikova a i potom kad je nastavio da je izdaje vrlo poštovani, od mene, Stanko Popović a g-in Jovanov mu bio glavni urednik. Davna vremena to behu.
Koliko god da mnogi nisu spremni da prihvate to i sude i ocenjuju sa nekih svojih tački gledišta formiranih na osnovu nekih svojih zaključaka, bass ni približno nije riba koja bi nečim zaslužila da nosi sve te "epitete" i "karakteristike" koje mu se pripisaše ovde. U našim vodama bass je riba koja je vrlo osetljiva na ekosistem, staništa mu se najviše podudaraju sa staništima štuke i ni u jednoj od tih voda on nije preovladao štuku za sve ove godine koliko ja znam tu ribu i te vode. Zimi je vrlo lak plen lopurdama sa mrežama a u mrestu "gine" čuvajući gnezdo od strane grabuljaša i nesavesnih varaličara, i to su osnovni razlozi zašto iskreni ljubitelji ove ribe ćute i ne žele da se zna za mesta gde ga ima.
Priče o njegovoj alavosti, monstruoznosti, istrebljivačkim svojstvima, su u najmanju ruku ishitreni zaključci osnovani na nepoznavanju stvarnih osobina te ribe. Što se tiče njegovih konzumnih vrednosti, to je riba "bez kostiju" malo masnijeg mesa od smudjetine, po rečima mnogih koji su ga jeli, a ja mogu da zaključim da je to osobina kvalitetnijeg ribljeg mesa, a možda i nisam u pravu?
U svakom slučaju, sigurno je to da bass nije realna pretnja i ugroza vodama u kojima ga ima, niti istiskuje, niti istrebljuje druge vrste riba iz tih voda.

Uostalom pogledajte šta se lovi na trenutno najjačoj bassovskoj vodi !
https://www.facebook.com/bager2012 (https://www.facebook.com/bager2012)
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 27 Septembar 2015, 15:45:56
 Dva vuka, lepo si napisao, i hvala ti na pozivu. Ali ima jedan problem. Kažeš, kada napišeš nešto o mladici, znaće se da si je upecao. Ja je nikada nisam upecao, ali mislim da sa punim pravom mogu ovo da napišem: Mladica je možda najlepša riba naših voda, a kapitalna i najveći trofej. Zavidim srećnicima koji žive u njenoj blizini i znaju, i mogu da je upecaju. Poziv nekog majstora da me odvede na pecanje mladice nikada ne bih odbio i ne treba da mi plaća gorivo, ni smeštaj, ni dnevnu dozvolu. Makar je nikada u životu ne uhvatio, želim joj da se oporavi, da zapliva Drinom, Limom, Tarom....kao nekada. Ako imaš neku vodu izdašnu krupnim smuđem, kapitalnom štukom, velikim somovima, zovi me. Nisam preko bela sveta, i ne treba da mi plaćaš ništa. Doći ću o svom trošku, i onako kako običaji naši nalažu sa miloštom. Kada želim da pecam ribice od 700-800gr, pecam  klenove na Drini, 15-20 km od kuće, sa većom tendencijom da ulovim kapitalca ili kako mi se već dešavalo bucovčinu od 4-5kg na UL pribor.
 Ja u stvari ne želim da pecam basa u našim vodama i zato sve ovo pišem. Nemam ništa protiv da ga vi lovite tamo, samo molim boga da tamo i ostane, da ne dođe kod mene. Zbog svega pročitanog o njemu, a i iskustva sa drugim došljama, jeza me hvata i bojim se da ću dočekati dan kada će moja Zasavica biti Američka baruština u kojoj će obitavati samo bas, regan i sunčanica.
  Svako ima pravo na mišljenje, i molim da ovaj post prihvatiš bez ljutnje i tenzije, jer u tvom postu povodom koga pišem svoj, kao da sam osetio malo toga. smiley033
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 28 Septembar 2015, 00:33:35
 :cheesy:  :smiley:  :cheesy:
Ibanezi, Nijednog trenutka nisam bio ljut na tebe. Ja umem da cenim tuđi stav i kad je suprotan od mog. Meni je veoma žao što ne želiš da doživiš iskustvo više u lovu varalicom,ali poštujem to kao tvoj principijelan stav.  :takoje: Čak,šta više, poštujem i tebe i ono što pišeš sto puta više nego Dragana Jovanova -Gloda, ako razumeš šta hoću da kažem  :cool: On je pokazao jednu stranu svog karaktera.Bio je basolovac dok je bilo basova.Sad je ihtiolog, kada basa više nema  :lol: Sutra će hvaliti ili kuditi neki štap ili mašinicu , zavisno od toga ko mu koliko plati  :cool: A ja i ti ćemo se uvek razumeti i na forumu i na vodi.  :takoje: Nema druge onda , nego da ja dođem kod tebe, da me naučiš kako se džerkuju te goleme štuketine  :cheesy:
A da sam ljut, jesam ,to si dobro primetio , jer Ibanezi ja mrzim licemerje. Da je pola od onih ribolovaca što samo kuckaju po tastaturi i pljuju po svemu i svakome uradilo u svojoj sredini ono što je uradila grupa entuzijasta u Ratkovu, ova zemlja bi imala makar nade u budućnost. I onda ih proglašavaju opasnima za budućnost ove zemlje  :veryangry: Ako ništa drugo,makar su vratili prirodi deo zemle i vode očišćen od ljudskog fizičkog i moralnog otpada  :takoje:  smiley033
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 28 Septembar 2015, 16:24:55
 Dobro mi došao na džerkovanje goleme štuketine. Ali da li ćemo je i izdžerkovati, veliko je pitanje :question: Jer već sam napisao da prirodnim rezervatom Zasavica, pod zaštitim države i EU dominira jedna nažalost AUTOHTONA vrsta grabljivica koja satre sve živo. Paradoks- AUTOHTONA a Invazivna vrsta. Na onom spisku TOP100 opasnih vrsta nje nema, a opasnija je od svih pomenutih i nepomenutih. :veryangry:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: pikeman 01 Oktobar 2015, 21:55:59

  Alohtoni-organizmi-Srbije by pikemanserbia

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Milan berkut 01 Oktobar 2015, 22:35:47
 smiley194 c c c . . . et' gledim nešta u taj spisak alohtoni' riba . . . i gledim u te koji su zadebljani sivom bojom . . . i ne znam jeli taj dika ko je to pis'o ikad bio na pecanju . . . a kanda ni nogu u vodu umočio nije . . . a napis'o disertaciju celu . . .
Ta nek mi neko kaže lud li sam ja kad - sivi tolstolobik pa američki taj somčić pa svi ti glavoči ispade da nisu opasni ili da nisu jelte invazivni . . . eeeejj . . . pa nji'ima više neg' vode . . . i nema 'di i' nema . . .

Tog Diku bi trebalo na popravni vratiti . . . kanda
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 01 Oktobar 2015, 22:51:44
 Vidim basonja je prisutan više od 100god. I nije se proširio. I nije jekspldir'o. Da li sam ja ogrešio dušu možda. Da li je on za razliku od svog normalnog sveta u Srbiji zemlji čuda bezopasan?
  Ili je spavač koji čeka poziv i svoj trenutak? :question: A u pravu si za somič, glavoč i  novokomponvani amurski kazačok :lol:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: orka 02 Oktobar 2015, 09:38:05
Ovaj tekst je nečiji maturski rad gde isti citira podatke od više autora čije su knjige izdate i pre 30 i više godina..Pitanje koliko je to sve danas verodostojno i tačno..Situacija na terenu,odnosno na vodama se menja..Teorija je jedno a praksa je drugo..Najverodostojnije podatke mogu dati ljudi koji su dugi niz godina svedoci dešavanja i promena na raznim vodama..
U Tamišu recimo glavoč praktično nije ni postojao do pre 6-7 godina..Danas ga toliko ima da to nije normalno.. :no:
Takođe u Savi je bio veoma redak pre 15-tak i više godina..Na godišnjem nivou uhvatim svega par komada..
Mislim da je jedan od razloga njegove invazije odnosno ekspanzije nedostatak grabljivica u vodama,odnosno njihov veoma mali broj..(smuđ,som,štuka)
Iz godine u godinu opada brojnost pomenutih grabljivica,a iz godine u godinu sve je veća brojnost glavoča..
Već sam napisao da je očigledno da bas kod nas nije invazivna vrsta,i da se ne širi dalje od onih voda u kojima već jeste.,sem ako ga čovek ne prenese..
Ako ga uporedimo sa cverglanom,sunčanicom,tolstolobikom,glavočom.,onda možemo reći da je stvarno za sada "bezopasan"..Očigledno da se klima menja i kod nas i na globalnom nivou više-manje,pa će tako i bas možda jednog dana postati invazivan..Inače prema toj alohtonoj ribi nemam nikakve simpatije..Pored naših lepih autohtonih grabljivica,bas nam stvarno nije ni malo potreban.. :no:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: mrjr 02 Oktobar 2015, 09:50:49
Slažem se sa aargumentima protiv alohtonih vrsta,...ali ja bi rado pecao basa,samo da ga ima bliže.Imam utisak da je vrhunska sportska riba. Inače, naše domaće grabljivice su mnogo više ugrožene delovanjem autohtonih (nesavesnih)alasa, muvaroša, i slično, nego od strane basa ,recimo. Štuka je najugroženija apsolutno,a zatim smudj i na kraju bucov,za koga bi se moglo reći da i nije ugrožena vrsta.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ibanezi 02 Oktobar 2015, 10:38:13
 E moj Mrjj. Ovde kod mene bar, racionalni, "domaćinski" vaspitani seljak radije kupuje krupnog bucova od ribara i lovokradica za 150rsd 1kg nego u ribarnici babušku za 200+.O šaranu za 400 ili još skupljim i ne pomišlja. A uz to ne mora da ide u Mitrovicu, nego na centru sela. Važno je ispoštovati posne dane po najmanjoj ceni. A znaju i oni da je krupan Bucko od 2 i više kg ukusniji i sa manje kostiju po kg mesa od bele koja se prodaje po istoj ceni. Kod mene je sve ugroženo. Kad nema babe, dobra i devojka. Ždere se ovde bucov da sve puca.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Dva vuka 02 Oktobar 2015, 23:10:04
Milane, ovaj maturski za srednju školu, uopšte nije loš  :wink: Problem ove zemlje je u tome, što kad pročitaš doktorsku disertaciju na istu temu, tekst se ne razlikuje previše i koriščena literatura je ista  :lol: Nema novih podataka, nema preciznih merenja, ništa se ne zna pouzdano  :grin: Uporedo sa devastacijom ribljeg fonda kod nas ide i devastacija znanja  :wink: Jedino što se pouzdano zna je, da ćemo, do kraja godine, imati 10400 novih doktora nauka  :cool: Zanimljiva invaziona vrsta, koja ,šta god ih upitaš, odgovara uvek istom rečenicom:" Šta ti znaš,JA sam DOKTOR NAUKA,bre  smiley194
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Zohan 03 Oktobar 2015, 08:00:54
IV je lepo rekao. Ziveo bas, zivela babuska, ziveo cverglan..... Umrla Srbija.
Pa ko je kriv nama Srbima kad nam je reklama uvek sve odredjivala? Sve sto je sa zapada je bolje!!!! Ima li sta lepse od coca cole? I od pice? I od McDonaldsa? Vunene carape-to je za seljake, ja nosim cisto plasticne carape koje su sa zapada. Pogledajte nas divni program: Farma, Veliki Brat, Parovi... Pa jos prajd!!!! Pa, to gledas i osecas kako se kulturno uzdizes.... Kakva bre sljivovica, pijem ja viski, tekilu, Jonny Setaca.....
E moja Srbijo, umrla si a da to ni ne znas...
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Olovo 03 Oktobar 2015, 08:51:36
Nešto gledam ..dugo me nije bilo , gledam a naslov kaže-,Alohtone vrste riba... :huh:

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: pikeman 03 Oktobar 2015, 12:27:01

  Uticaj Invazivnih Vrsta Riba Na Autohtonu Ihtiofaunu Mrtvaje Pana by pikemanserbia

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Glodar 09 Maj 2017, 08:55:51
Zanimljiva tema, nov clan, pozdrav svima, lurkovao oko godinu dana (ucio o varalicarejnu na voblera najvise), citam sad dosta ovih info tema, uzeo dozvolu pre mesec dana pa se upoznajem sa svim ovim zakonima, dobro je znati koje su vrste alohtone, hvala na svim informacijama.

I jedno pitanje, jel zakon isti ko kad je ova tema pisana, nista se posebno nije menjalo sto se tice vadjenja i vracanja u vodu alohtonih vrsta.

Hvala unapred!
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: djmisha77 09 Maj 2017, 22:48:12
Zakon je ostao isti. Vise paznje obrati na vrste koje su trajno zasticene jer bolje da vratis 100 kila babuske u vodu nego da odneses jednog linjaka, metaforicno.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Glodar 10 Maj 2017, 01:44:59
Da, naravano, pazicu. Hvala puno na odgovoru!
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ikovacevic 25 Decembar 2017, 15:59:00
U ranije navedenom maturskom radu o alohtonim vrstama stoji da vrste koje su u ekspanziji razlikuju u razmnožavanju  od te iste vrste kada se populacija stabilizuje. Kao primer navedene je babuška koja se u periodu "osvajanja teritorije" razmnožava ginekogenezom (ženke oplođuju mužjaci drugih vrsta i iz jaja se razvijaju samo ženke) da bi se po stabilizaciji na celoj teritoriji javili i mužjaci.  Pecajući babušku više od 30 godina primetio sam da se mužjaci javljaju u većem broju u poslednjih 2-3 godine, kao i da je ulov babuške manji. Sami primerci su nešto veći dok je ranije bilo sasvim uobičajeno da se uhvati 30-50 babuški manjih od dlana sada to nije slučaj, barem na vodi na kojoj najčešće pecam. Takođe sam, na istoj vodi,  uočio i porast populacije deverike i krupatice što može biti posledica parenje ženki i mužjaka babuške i "oslobađanje" mužjaka drugih vrsta.
Voleo bih da čijem ima li neko slično iskustvo.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: sasabosko 25 Decembar 2017, 18:03:20
Ok drug, imam jedno pitanje posto vidim da znas odgovor, po cemu se razlikuju muzjaci od zenki? I drugo, jel babuska i srebrni karas ista riba? Na snljunkarama kod nas, ima ribe koja odgovara opisu babuske, verovatno i jeste, mada sam primetio i jos jednu vrstu s grbom i spicastom glavom kao kod deverike, mislio bih da je melez izmedju te dve vrste, medjutim u pomenutim vodama nema deverike uopste. Na Moravi moguce je uloviti dva tipa ove ribe, jednu koja je istog oblika kao zlatni karas, samo je srebrna, bas izrazeno sirokog tela, i drugu vretenastiju koja vise slici ovima sa bara. Zanimljiva stvar je da ne dele uopste isto staniste, niti budu razlicite u jatu. Ove sire se love u toku, mirnijem delu, i sve budu istog oblika tela, i slicne velicine, ove druge uglavnom po otokama gde stoji voda uz vodenu vegetaciju. Neki put su pozicije za lov jedne od druge na svega 20tak metara, al se ribe ne mesaju :question:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: marina1983 25 Decembar 2017, 18:10:43
Koliko me nešto pamet služi , čini mi se da mužjaci ne postoje
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: sasabosko 25 Decembar 2017, 19:29:15
I ja sam u ranijoj literaturi, nalazio podatak da u nasim vodama nikada nije ulovljen muzjak babuske. Zadnjih godina se tvrdi, da postoje, sto je verovatno, jer kako bi se razmnozavala na vodama kakve poznajem gde recimo ima samo nje, stuke, suncice, bandara, amurskog cebacoka, i cverglana. Ne moze da se melezi s razlicitim rodovima, samo sa cipnidnim vrstama, jedino ako je pre nje naseljavao karas ukoliko to nisu iste ribe, to se ne moze desiti, jer se na sljunkarama koje se iskopaju, prvo naseljavaju vodozemci, pa babuska odmah posle njih i druge ribe, nelogicnost velika :no:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: munja 25 Decembar 2017, 20:01:43
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171225/23c5a5b9d5c3575434951e59668e0ac9.jpg)

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: misoo83 25 Decembar 2017, 20:11:14
Lovio sam ja muške babuške a ja i ne idem često na pecanje, najčešće kada ih čistim vidim koji su pol bile  :lol:
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: Raskoljnikov Jr. 25 Decembar 2017, 20:16:38
Možda nisam pazio na času ali zar nije uobičajeno zadnjih godina, u vreme pre mresta, ima skoro podjenako primeraka sa ikrom i sa mlečom?
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: ikovacevic 26 Decembar 2017, 21:13:53
Baš kao što rekoše Raskoljnikov Jr. i Misoo83, mužjak i ženka se veoma  razlikuju po tome imaju li mleč ili ikru  za vreme mresta. Za očekivati je da promena u razmnožavanju babuške dovede do daljih promena riblje populacije. Pojava mužjaka i to u većem broju (da li ih je 50% ili ne, tek treba da se utvrdi) može dovesti do  promena, a čini mi se da sam na lokaciji koju posećujem proteklih 3-4 godine uočio porast populacije nekih drugih ciprinidnih riba. Doduše jedne godine je to bila nosara, godinu pre brotfiš, a već dve godine deverika pa i krupatica. Takođe ranije je bilo mnogo sitne babuške, a sada ih je mnogo manje uz određen broj krupnijih koje pre nisu "mogle da dođu na red" od sitnijih. Ove godine sam lovio  do 10-ak  komada  ali nisu manje od 150-200 gr, a pre 4-5 godina godina sitnih ko pola dlana  bude koliko hoćeš ili dok ne dosade.
Naslov: Odg: Alohtone vrste riba
Poruka od: pikeman 20 Oktobar 2020, 21:52:55
https://youtu.be/fZxxzHPRDGQ