Vukovi sa DUNAVA

RIBOLOV ŠARANA & AMURA => Galerija ulova & vesti sa vode... => Temu započeo: orka 28 Novembar 2012, 10:03:49

Naslov: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: orka 28 Novembar 2012, 10:03:49
Ponekad mi se cini kao da su u pitanju razlicite vrste riba, mislim na razlike u ponasanju izmedju divljeg sarana i ribnjackog, pa i samog ribolova...
Kakva su vasa iskustva? :question:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg651.imageshack.us%2Fimg651%2F8866%2F69650555.jpg&hash=3916f047cfd08148976ac10ebd70e387470036ab)
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Блок_64 28 Novembar 2012, 16:02:17
Kada budem pecao na komercijali javicu ti  :thumbup: dotle mi ostaje da uzivam u borbi sa recnom lisicom.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Rakin 28 Novembar 2012, 16:06:27
Osim u ribolovu šarane posmatram svaki dan jer ih imam u akvarijumu i ima velike razlike u njihovom ponašanju.Vretenasti su mnogo aktivniji i življi dok goli i uzgojni ljuskavi više vremena provode u odmaranju i jelu pošto su pravljeni za brzi uzgoj,to su ribe koje mogu jesti po ceo dan kad god im dam hranu prvi krenu prema njoj,i manje se plaše od vretenastih.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Alexandar 28 Novembar 2012, 17:02:30
kao sto je Rakin rekao, komercijalni sarani sluze za tov, mirniji su...  tovljenici iz komercijalnih voda, nemaju potrebu da budu "nomadi", da stalno budu u potrazi za hranom, iz prostog razloga zato sto ih tokom aktivnog dela godine bombardujemo hranom u nehumanim kolicinama, ne "jure" ih brodovi, nemaju mnogo ili nemaju uopste prirodnih neprijatelja... kod "divljaka" je stvar drugacija.... jednostavno i divljak na komecijali (da ne pricamo o onim divljacima koji su ceo zivot u divljoj vodi) i dalje zadrzava prirodne navike podstaknute instinktom, oprezniji je i nepoverljiv, ne zalece se kao bez glave u centar hranjenog mesta sa sitnijom bracom i belom ribom, vise preferira prirodnoj hrani nego hemiji (sto opet ne mora da bude 100% pravilo, doslo ludo vreme neko....  :rolleyes:).... jednostavno, divlje je divlje, takvog ga je stvorila priroda i tako treba da ostane!!!
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 28 Novembar 2012, 18:43:08
vretenasti divlji saran je sve rjeđi i rijedi...kod nas na dravi dosta se hvata ljuskavih sarana koji vise slice komercijalnima..ja sam uhvatio ovog sto mi je profilna slika bezljuskasa 9 kila i jos par je uhvaceno...tako da vamo nema pravila...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: orka 28 Novembar 2012, 18:55:16
Svako ko je imao prilike da peca divljeg sarana na reci,i ribnjackog na jezerima ili komercijalama,sigurno je primetio da se ove dve vrste sarana po mnogo cemu razlikuju vise ili manje..,neke od razlika su i ocigledne,a neke od njih su  kolege i navele..
Pre svega ribnjacki saran je vestacki napravljan iskljucivo za uzgoj i konzumaciju,i selektovan je da ima sto veci prirast,uz mnogo hrane..
U odnosu na "divljaka" manje su oprezni i plasljivi,pitomiji su,manje su izbirljivi po pitanju hrane,cesce se hrane..,itd
Imao sam priliku da na Savskom jezeru posmatram i pratim ponasanje ubacenih ribnjackih sarana,u odnosu na prave savske "divljake" kojih takodje ima u jezeru,ali nazalost u malom broju..
Ubaceni sarani su se u pocetku ponasali kao da su ribnjaku..,sve su zivo kupili i uzimali,prilazili skroz uz obalu..,maltene su jeli iz ruke.,pecali su se kao kederi,da kamen bacis zgrabio bi ga..,i to sve lepi komadi tezine od 3-7kg..
Totalna suprotnost u odnosu na recnog divljaka koga jos zovemo i "vodena lisica"..,od ovih ubacenih ni L od lisice  :no: ,
Takvo njihovo ponasanje je trajalo 2-3 godine posle poribljavanja,sto su mnogi koristili i pored zabrane pecanje..
Danas,posle 6-7 godina od njihovog ubacivanja,ponasanje tih sarana se u dobroj meri promenilo..,ne love se cesto,pre svega jer su u velikoj meri proredjeni,ali oni sto su ostali su u dobroj meri "podivljali"..,Savsko jezero je divlja voda,niko ih ne hrani,pa su poceli da se ponasaju gotovo identicno kao i pravi divljaci..to se zove survivor ili ti opstanak..,morali su da se prilagode novonastaloj situaciji,ali im je za to bilo potrebno dosta godina,sto su mnogi lako platili glavom..,a komercijale i ribnjacki sarani u njima i njihovo ponasanje su opet jedna malo drugacija prica..
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 28 Novembar 2012, 19:02:39
slazem se orka ali mislim da je godinu dana pa i manje dovoljno da se prilagode okolisu i da nisu pohlepni ko poslije pustana...cisti primjer na jednom jezeru pusteni 15.7 i dozvoljeno pecanje 1.8 u 3 dana pecanja uhvaceno preko 60 komada..na istom tome jezeru druge poribljavanje izvrseno u zimi i kad je na proljece pocelo riboloviti u dva tjedna pecanja uhvaceno svega 20-30 komada znaci i period od 3 mjeseca je bio dovoljan da se prilagodi okolisu...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: orka 28 Novembar 2012, 19:16:00
Ocigledno da period prilagodjavanja nije svugde isti i da se razlikuje od vode do vode,i mnogih drugih faktora..,a i kolicina i velicina ubacene ribe moze da utice na ponasanje iste,pa samim tim i na ulov.., Znas kako kaze izreka..,mator konj se ne da nauciti..,sto su sarani veci i sto su vise vremena proveli u ribnjaku,to ce teze "podivljati" U savsko jezero je ubaceno 12.5t sarana..,prosek ubacenih sarana je bio oko 4kg..
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Alexandar 28 Novembar 2012, 19:24:43
to je lepa vest i dobra stvar sto se moze prilagoditi i opstati bez nas ljudi u divljim vodama!  :clap2:  :thumbup: kako "komercijalac" stoji sa mrestom u divljni, 99% se moze ukrstati sa divljakom??? cini mi se da ne bi trebalo biti problema  :huh: , osim naravno cverglana koji ume da bude i tek kako problem i redovno tamani ikru.....mada cverglan sada i nije tema.....izvinjavam se  :cheesy: ".....njegovo velicanstvo, Saran....."  smiley167   smiley324
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 28 Novembar 2012, 21:38:29
na tim jezerima o koima pricam je bilo i jedno mrijestiliste di se saran divljak mrjestio u zatviorenoj vodi sto je rijetkost dok pametnjakovici nisu prije 5-6 godina matice pohvatali i oslo sve u p...u materinu...nemozes zamisliti kakih konja ima
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: orka 28 Novembar 2012, 22:14:08
Bas bezveze..,zameniti divljake ribnjackim saranima.. :grin:
Na komercijalama ribnjacki saran ne moze u potpunosti da podivlja.,jer jednostavno nema uslove za tako nesto..,vecina tih voda i lici na ribnjake(izgled,oblik,dubina)
Na nekima od njih postoje i hranilista na kojima se saran hrani,ne bi li se povecala njihova velicina radi atraktivnosti,a i zato sto vecina tih voda nema ili ima jako malo prirodne hrane.,naravno tu su i razni mamci,hemije,koje se u velikim kolicinama bacaju u vodu..
E zato mnogi kazu da im je drazi jedan pravi recni "divljak" nego 10 ribnjackih sa komercijala..
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: laki22 28 Novembar 2012, 22:17:14
Osim u ribolovu šarane posmatram svaki dan jer ih imam u akvarijumu i ima velike razlike u njihovom ponašanju

si probao da im bacas razne hrane da vidis kako ce da reaguju? da li im je zanimljiva, da li ih drzi na mestu, da li menjaju ponasanje posle nje?
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Rakin 28 Novembar 2012, 23:05:46
Hranim ih njihovom prirodnom hranom(gamarusi,tubifex,larve komaraca) pošto su još uvek jako mali,ali prethodne sam hranio rakovima,školjkama,vodenim puževima,crvićima....U suštini sve jedu,kada im dajem hranu na površini vretenari pokupe i beže a ribnjački se zadržavaju mnogo duže i više jedu.Kada im dam hranu na dnu onda nastaje haos,dok ima  hrane ribnjački se ne pomeraju s tog mesta prekopaju svo kamenje na dnu i okreću se na bok i repovima podižu sitne čestice dok vretenari pokupe i kruže dok ne sažvaću pa onda opet.Kad se najedu doslovno svi dremaju i zevaju ko mi kad se protežemo veoma zanimljive ribice za posmatranje i uživanje u njhovim skokovima
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: srdjan72 29 Novembar 2012, 08:53:03
San mi je da ih i ja imam u akvarijumu i valjda ce mi se ubrzo ostvariti.Mada i golaci daju solidan otpor na reci.Mozda ne mogu da pariraju liscu ali je dobar pokusaj.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Alexandar 29 Novembar 2012, 09:53:58


Pa tako nekako Srdjane, kad nema kise, dobar je i grad........
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 29 Novembar 2012, 10:13:29
Na Tisi ima vise ribnjackih sarana od onih pravih autohtonih divljaka, ili, bar se češće love. E sad ti ribnjački u reci...Neki su dospeli jos kao mali, što iz ribnjaka sto putem veštačkog poribljavanja, a neki su dospeli u Tisu kao odrasle jedinke.
Kad upecam krupnog debeljucu, a imao sam i od 10kg, po količini masnoće u mesu vidi se koliko dugo su vremena proveli u reci. Uglavnom, umeju da se prilagode na prirodne uslove, al ne znam u kom procentu preživljavaju. U dobroj su kondiciji, al nisu tako borbeni i podozrivi prema našim mamcima kao pravi divljaci.
Mada, kad analiziramo borbenost pojedinih vrsta šarana, treba imati u vidu da postoje znatne razlike izmedju ženki i mužjaka. Pogotovo su neborbene velike ženke rubnjačkih šarana pune ikre. Ne mislim u vreme zabrane i mresta, nego i leti i u jesen, a što mi opet govori da se te ribnjačke ženke (koje su verovatno plod veŠtačke oplodnje), zapravo ni ni mreste u prirodnim uslovima. Ovog leta sam imao svega nekoliko autohtonih divljaka, al u njima nisam našao ni mleč ni ikru. Al, da ne skrećem dalje sa teme...
 
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Alexandar 29 Novembar 2012, 10:55:12
Top Mix sto se mresta tice, neki od ribolovaca su krajem juna pa do sredine jula imali par sarana(bile zenke) na DTD-u sa ikrom u sebi....  :huh: za ne vrerovati koliko mrest moze da kasni........ eeeee kad bi saran bio kao karasi, pa da se mresti tokom cele godine.......
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: mailman 29 Novembar 2012, 12:05:24
Zanimljivo je da se ove godine cesce vatao vretenar na Dtd, za razliku od proslih godina, ali su isto bili sitniji primerci od oko 2-3kg.Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Alexandar 29 Novembar 2012, 13:30:57
to moze biti dobar znak da se saran odlicno mrestio zadnje 2-3 godine! na nama je sad da sacuvamo taj "novorodjeni" riblji fond.....
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: laki22 29 Novembar 2012, 13:44:57
kakav crni mrest sa onim vodostajem u prolece...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Zmaj Strasni 29 Novembar 2012, 17:40:39
Ma nama je za sledecu godinu bitno kakav je bio mrest pre 3-4 godine. Taman toliko im treba da porastu. Oni sto su se ispilili ove godine nece porasti do 2015. :rolleyes:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Rakin 29 Novembar 2012, 18:32:42
Mislim da im treba malo više vremena jel oko teće godine imaju negde oko 1-1,5 kg to se odnosi na divlje vode.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: god-ar 29 Novembar 2012, 18:41:27
U ribnjackim uslovima ( svakodnevno hranjenje peletama), za sarana od 2 do 3 kg je potrebno 2 godine...
U uslovima kakva je divlja voda im treba bar duplo vise.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: stefany 29 Novembar 2012, 20:10:14
Po meni naj veca razlika je broj komada po m2.I to pravi naj vise problema
a sve druge razlike kojih neminovno ima, bi mi lakse resili.
Inace su to dve razlicite ribe samo iz razloga drugacijih zivotih uslova.
To kao kada bi smo uporedjivali nas i etiopljanina.Mi smo malo podgojeniji,
brze rastemo i duze zivimo a i lakse nas je za.ebati novim tehnologijama.
Zamisli da etiopljaninu ponudis iphone 5.Al bi se obradovao, mogu samo da mislim
kako bi on to gledao  :lol:

Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Zmaj Strasni 29 Novembar 2012, 20:57:14
Jedan interesantan tekst o saranima:
http://www.carpteam-explorer.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=56 (http://www.carpteam-explorer.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=56)
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: milave 10 Mart 2015, 10:47:40
Kod nas je više poribljenih (konzumnih) nego autohtonih šarana, ali mi nije jasno koja je svrha lovostaja u tom slučaju. smiley033
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: mihabg 10 Mart 2015, 11:05:05
Ni meni nije jasno! .... Nesto tu nije dobro protumaceno!
Saran se stiti u mrestu jer ulazi u razlive i plicu vodu i vrlo je trom tada...mozes rukom skoro da ga uhvatis,  ili ko ova stoka sto ih nabada ostima i vilama! To sam gledao kao klinac na kubicima kako debili rade...Onda poklapanje cerencom sa duplom mrezom (ruska fora sa brodova)  itd.
I posle se cude sto nece saran ko nekada na udicu, i sto ga nema ko pre...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Ivan1984 10 Mart 2015, 14:38:15
U austriji je takodje lovostaj samo za sarana divljaka svi ostali se mogu loviti tokom cele godine.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: bidzoni 10 Mart 2015, 16:04:26
U Srbiji ne postoji takva selektivnost.Zabrana vazi za sve vrste sarana,mada golaca u Dunavu i nema.Pojavio se prosle godine,kako sam cuo iz madjarskih ribnjaka koji su bili poplavljeni.Lovostaj je aprili i maj sa mogucim korekcijama za svaku godinu u zavisnosti od temperatura i pocetka mresta.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 10 Mart 2015, 18:01:40
Sto se tice raznolikosti sarana napr. na Tisi,  tvrdim da  od svih upecanih sarana manje od 10%  su pravi divljaci. Verovatno je slicno i na Dunavu. Velika vecina, ne samo po neki golac, su zapravo ribnjacki sarani, pa i oni koji su skroz prekriveni sa krljustima, koji su ko zna kako dospeli u reke, tamo se aklimatizovali, ali nisam bas siguran i da se mreste!
Ok propis je propis i treba ga postovati, al da imamo gomilu nebuloznih propisa, imamo...Uostalom, da nije tako, zakoni bi se retko menjali    :wink:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 10 Mart 2015, 19:01:59
nije istina da se šaran golac ne mrijesti..ja sam prosle godine hvatajuci kedere uhvatio u mrezicu 20 komada golih malih šarana oko 5 cm
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: mihabg 10 Mart 2015, 19:10:51
U Srbiji ne postoji takva selektivnost.Zabrana vazi za sve vrste sarana,mada golaca u Dunavu i nema.Pojavio se prosle godine,kako sam cuo iz madjarskih ribnjaka koji su bili poplavljeni.Lovostaj je aprili i maj sa mogucim korekcijama za svaku godinu u zavisnosti od temperatura i pocetka mresta.

Nije prosle , nego pre dve godine kada je pola Madjarskih revira zapatilo po tadasnjim procenama 10k tona sarana u slivove. Uredno je prosle god. u Bg lovljen 3 golaca pa 1 divljak ... Sarandzije bile u zbunu
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 10 Mart 2015, 21:46:48
Dravski, nije iskljuceno da se po koji golisavi i izmrestio, da l u reci il okolnoj bari, al to ce pre biti izuzetak a ne pravilo.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Johnson 10 Mart 2015, 22:50:42
Uglavno cilj je zaštititi pravog šarana divljaka i njegov mrijest a ove kojekakve konzumne šarana (izbjeglice) slobodno lovimo i papamo. Uglavno ako za vrijeme lovostaja upecaš divljaka bilo bi korektno pustiti ga al opet kažem ljudi su ljudi.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: bidzoni 11 Mart 2015, 08:55:18
Tope ja pecam u Grockoj 40 godina i nikada do pojave madjarskog golaca nisam upecao takvog sarana a koliko znam ni kolege sarandzije koji pecaju na ovoj lokaciji.Dugo godina,negde do 90-tih kampovao sam u Mosorinu na Tisi i pecao sarana ali se ne secam da je bilo golaca?
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonac 11 Mart 2015, 09:13:19
Uuuu taj madjarski golac je toliko ostavio na mene utisak kad sam ga upecao ... stomak mu je bio neke fantasticne pastelne tamnije zute boje ... bilo mi je zao da odnesem takvu ribu kuci, pa sam ga vratio nazad.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 11 Mart 2015, 10:40:22
Bidzoni, nije samo golać potekao iz nekih ribnjaka...I oni sa skroz krljuštima većinom nisu pravi divljaci. Malo ih donela poplava, tu i tamo poribljavanje...
Jako je redak pravi autohtoni divljak, čak i na Tisi. A on se prepoznaje po izduženom vretenastom telu i neverovatnoj borbi na udici.
Ako te put ponovo nanese na Tisu kod Mošorina, možda se i sretnemo jer sam često tamo  smiley033
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: bidzoni 11 Mart 2015, 15:41:24
Tope,hvala na pozivu,ako bude prilike,bice mi drago da se licno upoznamo i pokusamo da upecamo divljaka na Tisi.Pozdrav.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 11 Mart 2015, 18:56:49
ja u zadinjih 3 godine pecam na dravi i karašici(rijeci spojenoj sa dravom ) i od ajd recimo 150 šarana ako su 5 komada bili pravi divljaci...po meni zabrana bi trebala biti na sve ljuskave šarane za vrijeme mrijesta
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 11 Mart 2015, 19:46:12
A opet, sta znaci ljuskavi ili golisavi saran ako nije autohtoni divljak?
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: bidzoni 11 Mart 2015, 19:51:20
Ljudi,saran je saran,sa ili bez krljusti.Lovostaj u svakom slucaju.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 11 Mart 2015, 20:07:30
A opet, sta znaci ljuskavi ili golisavi saran ako nije autohtoni divljak?
a koji je to autohtoni divljak??
jel ovaj spada u to
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi62.tinypic.com%2Fkbrio3.jpg&hash=88524769a762f106af835e04b7896b806dde47f3)
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dushann 11 Mart 2015, 21:21:16
Dunavski torpedo divljak :ok:
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F5exv2jvyb%2Fdunav11.jpg&hash=8519fd3e163417e27aba29df40dda66503f8d7e0) (http://postimage.org/)


Na ovom linku imate ulov iz 2010 godine gde je uhvaćen golać kapitalnog primerka u Apatinu: http://vukovisadunava.com/galerija-ulova-vesti-sa-vode/najveci-saran-ulovljen-u-okolini-apatina/ (http://vukovisadunava.com/galerija-ulova-vesti-sa-vode/najveci-saran-ulovljen-u-okolini-apatina/)
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 12 Mart 2015, 08:55:11
E ovo je pravi autohtoni divljak-vretenar!
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: srce 12 Mart 2015, 10:41:00
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftapatalk.imageshack.com%2Fv2%2F15%2F03%2F12%2Fff9f705bbd5a2abc9fd14456dfe060e4.jpg&hash=8472265d1fb128b3c76b5bb0c9e860eb27e877d3)

...evo jedan i od mene  :cheesy: ...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 12 Mart 2015, 14:17:59
Izmedju ovih vretenara i onih debelih, kod kojih je obim stomaka veci od dužine ( :lol:), postoje i neke podvrste, sa krljuštima, koje su slične autohtonim divljacima, ali su ipak za nijansu deblji. To su vrlo česti ulovi na Tisi. Takve sam vadio od 5-10 pa i više kg, bez nekih većih napora. A od pravih vretenara ne sećam se da sam imao većeg od 5kg i to uz puno muke da ih iščupam iz krša.
Bilo je i slučajeva kad mi tako silovito i brzo zabode štap iz čamca u vodu, da jednostavno nisam imao nikakve šanse i pored pristojnog pribora i pravovremene kontre. E, za te mislim da su i to oni pravi divljaci, al oni od preko 5,6,7 kg pa nadalje... ako takvi još uvek postoje, jer su izuzetno retki.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: bidzoni 12 Mart 2015, 14:26:39
Tope izvini,ali moram da stavim pod veliku sumnju tvoju predpostavku"AKO TAKVI JOS POSTOJE..."Pa nemogu da verujem da Dunavom i Tisom uglavnom plivaju odbegli ribnjacki tovljenici i poneki divljak?
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: ibanezi 12 Mart 2015, 14:49:22
 Ja verujem da postoje, ali ih je sve manje, jer se mreste sa odbeglim ribnjačkim šaranima i time mešaju gene. Kao što u napr. Brazilu, ako ne računamo sveže doseljenike, jedva da ima čistih belaca i čistih domorodaca. 90% mulati. Ali mešanje rasa i "krvi" može doneti mnogo toga dobrog. Veće primerke od autohtonog divljaka, snažnije,  borbenije i lukavije od ribnjačkog "smotanka". Najvažnije- po načinu života i ishrane svi u Dunavu i Tisi su divljaci! I neka nikog ne brine što nestaje "autohtoni"šaran, jer u principu takvog nikada nije ni bilo. Šaran je u Evropu naseljen u 13-om veku iz Azije, raširio se , prilagodio, kroz vekove dobio NEZVANIČNI status autohtone vrste, jer u naučnim knjigama će zauvek biti alohton. I niko ne zna da li je bio baš ovakav kakav je danas Savsko-Dunavsko-Tiski divljak ili je i on morao menjati neke svoje genetske osobine.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: VooDoo_Chile 12 Mart 2015, 15:26:16
Šaran je u Evropu naseljen u 13-om veku iz Azije, raširio se , prilagodio, kroz vekove dobio NEZVANIČNI status autohtone vrste, jer u naučnim knjigama će zauvek biti alohton.

Veću glupost nisam skoro pročitao. Samim tim što je napisano ovako nešto, trebalo bi da ga tumačimo kao istinito? Navedi, molim te referencu za ovakvu tvrdnju kad već pominješ nauku.
Ja laički znam za podatak o fosilima šarana iz sliva Dunava starim i po nekoliko hiljada godina. Odakle u spisima iz doba Starog Rima šaran na trpezi?!
Skriveni iza pseudonima, na forumima smo svi kompetenti naučnici, iako nismo čak ni Wikipediju zavirili da proverimo podatak  :veryangry:

Ako pogledamo šta se dešava sa odbeglim domaćim svinjama kad podivljaju, mislim da isti princip važi i za ribnjačkog/rečnog šarana.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 12 Mart 2015, 15:44:50
Tope izvini,ali moram da stavim pod veliku sumnju tvoju predpostavku"AKO TAKVI JOS POSTOJE..."Pa nemogu da verujem da Dunavom i Tisom uglavnom plivaju odbegli ribnjacki tovljenici i poneki divljak?
Iz mog dosadasnjeg iskustva sa Tise od preko 30 godina, skoro da je tako. A da li se mesaju vretenari i oni sto poticu iz ribnjaka, ne bi znao da se izjasnim, jer sam totalni laik za ihtiologiju. Zvuci mi logicki, ali da li je to i prirodno moguce, pojma ti ja neznam  smiley205
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: ibanezi 12 Mart 2015, 15:51:31
Ajde ne žesti se. Ne raspravljam o tehnikama i mamcima, jer to ne radim, i ne znam. Ali i o drugim vrstama riba koje ne pecam, gutam sve na šta naiđem. Ovo nije moja tvrdnja, nego skoro pa citat. Ovo sam pročitao iz pera da te ne slažem da li M. Buzaša ili B. Valkovića- jednog od njih dvojice sigurno, a oba su priznati  autoriteti.  Pročitao pa poverovao. I sada kao laik, kojeg si nakrpio žestoko, šta da radim? Kome da verujem? I dalje njima ili tebi? Mogao si i u malo blažoj formi, jer ne stojim lično iza ove tvrdnje, samo eto mrzelo me da post počinjem sa: "pročitao sam tad i tad od toga i toga.....

 Evo sada sam ukucao na Gugl- poreklo šarana i našao tekst u kome piše da je postojala rasprostranjena tvrdnja o poribljavanju Evropskih voda Azijskim šaranom, ali je pre desetak godina odbačena, jer je dokazano prisustvo šarana od mnogo ranije. Jbg, kada pamtim stare tekstove iz Bistro.a, Trofeja...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: srce 12 Mart 2015, 17:20:42
... krap iz skadarskog jezera je autohtona vrsta...inache ovi lepi vretenari su u mom slucaju upecani ili na Tamisu ili na Tisi ili na Moravi, na Dunavu nisam imao nikad ovakvog... ovi Dunavski lice na Skadarskog krapa , nekako mi deluju robustnije :rolleyes:
...inace ovaj sa slike ima 10tak kila i stvarno su borbeni u tri lepe , i zdravo snazni u toj borbi :eek:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonyboy 12 Mart 2015, 19:20:42
Zanimljivo,
ja na DUnavu nikad nisam upecao nijednog drugog šarana, osim cyprinus carpio morpha regina. Jesenas  oko 20 komada, i svi do jednog pravi vretenci, zakucavaju štap do druge karike u vodu, oće ruku iz ramena iščupat, kidaju lijevo-desno pa naglo pod noge u obalu. Totalno ludi i nepredvidljivi, kidaju debele predveze i čupaju držače iz pijeska. Uglavnom,  izgledaju ovako:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi58.tinypic.com%2Fx20unl.jpg&hash=bf80a09a453b64dce358803bbc7b03a88045e5e5)

http://i61.tinypic.com/2w69r8o.jpg (http://i61.tinypic.com/2w69r8o.jpg)
 
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: VooDoo_Chile 12 Mart 2015, 21:36:06
Ibanezi, nisam imao nameru da te "pokrpim" već sam samo reagovao instiktivno. Ne "žestim" se već kažem šta mislim. Nema ljutnje, nisam mislio ništa ružno ni uvredljivo. Ako si stekao takav utisak, izvini.

Nisam stručan stvarno, ali možda osim genetike ima veze i pol, lokacija gde je jedinka provela većinu svog života (tok reke, ili neka bara iz plavnog pojasa), itd.

Meni se dešavalo da kod pecanja divljaka u istom danu uhvatim prosečni komad od 3-4 kg koji bi glavu svoju otkinuo ako bih ga na silu zaustavio, a da kasnije uhvaćeni divljak od 8kg bude malo mirniji, kao iz ribnjaka. Pošto do sad nisam imao prilike da pecam po nekoliko dužih kampanja godišnje u one dve koje mogu vremenski da priuštim više volim za dan tri "jurišnika" do 5 kg nego jednog od 10.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Karlo 13 Mart 2015, 12:45:43
Iz iskustva od pre petnaestak godina..kada sam ''ozbiljno'' pecao..na dvadesetak vretenastih (Špiglera) dolazio je jedan šaran Golać. Veleljuskavog nikad nisam upecao (naaaravno to ne znači da ih u Dunavu nema  :cheesy:). Najveći broj je ulovljen na jednom mestu al', u prkos tome, razlike su bile uočljive. U istoj kilaži, neki od šarana su bili baaš vretenasti, drugi zdepasti..a bilo je i više debeljuškastih divljaka. Ono što je još interesantnije je da im je i boja varirala..od onih, meni nejlepših, tamno zelenih leđa, zlatnog trbuha i jarko crvenog repa, preko ujednačeno žućkastih do..sivkastih. Ulovio sam i jednog potpuno belog (albino) devotkilaša!..mislim da negde imam sliku pa ću je postaviti. Iz toga bi mogle da se zaključe najmanje tri stvari. U to vreme je u Dunavu preovladavao Špigler..prilagođavao se bojom i oblikom tela sredini u kojoj raste i..bio je sklon migraciji (ili skitanju?)(jer sam ih, svih fela, lovio na istom mestu).
Što se tiče ponašanja..kad su ulovljeni, mislim da tu nama velikih odstupanja.
''Klinci'' od 3-5 kila imaju najviše energije pa prave i najveći rusvaj..brzo beže u jednu stranu pa se okrenu ka drugoj..zapucaju u obalu pa natrag ka dubini. Taktika kojom sam ih lovio nije bazirala na kontroli kuda će da se kreću već na promeni dubine..štap visoko..pravo iznad sebe i kratka, brza pumpanja-što pre dalje od dna.
Oni..''zreliji''..od 5 do oko 11 kila, su sporiji. Kao po pravilu, na vodi gde sam ih pecao, kad uzmu mamac kretali bi nizvodno i..čim bih osetio njihovu težinu, ja bi' im povlađivao..spuštao štap u stranu na koju se kreću i popuštao pritisak tako da se saami okrenu..i vrate gde su bili a ondaK..pumpanje u nastojaju da ih pomerim od dna. U suštini zamaranje šarana ovih težina je bilo i najzahtevnije jer je potrabno svladati instikte..'mesto da ih silujem, zatezanjem, kada krenu put trske il' granja trebalo ih je, blagim navlačenjem baš ka tom kršu, uputiti  da se okrenu natrag, ka čistini. Naaravno da je ovo bilo moguće jer je teren bio relativno čist i nikako ne bi upalilo sa kršem na domak nji'ova nosa.
E sad..oni 11+.
Te sam 'baška voleo..tol'ko da sam bio u stanju da provedem i deset novembarskih dana pod šatorom zarad jenog jedinog spooorog zatezanja najlona pa..kad zvekneš kontru a ono..sve stoji. I..ne znaš..je l' Zlaćani il' panj? Pa..gledaš u vrh štapa, malo nategneš..motka se uvija a vrh stoji gde je bio! Panj li je? I..gledaš u najlon na mestu gde seče vodu..da l' se kreće put Đerdapa? Joj radosti..ide! Al' onoo, praavo tek sledi. Posle deset-petnaest duugih sekundi-udarac! Snažan..tup..moooćan! Nešto nejlepše..šarko nije man'o repom u znak pozdrava već se okrenuo..da se ćeramo.
Bilo je divljaka..špiglera..špicera..oklagijaša..autohtonih dunavskih šarana u to vreme..hm..dovoljno a..po fotkama vidim da ih ima i danas. Neemam druge..samo im se treba posvetiti  :cool:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: pauk 13 Mart 2015, 13:20:50
Moram nesto da pitam, na kakvog se sarana misli kad se kaze "spigler" ???
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonyboy 13 Mart 2015, 14:15:19
Ako je špiglo / spiegel = ogledalo na njemačkom, onda šaran špigler nebi trebao imati ljuske, znači gladak je kao špiglo.

Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Karlo 13 Mart 2015, 14:26:13
Ne..špigler, oklagijaš, se nazivao izduženi, vretenasti, šaran divljak. Zaista ne znam odakle mu to ime  :no:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 13 Mart 2015, 14:34:00
Tonyboy, onaj pravi divljak sa tvoje slike gore ... e, to su ti. Pretpostavljam da ih redovno dobijaš u nekom određenom reonu, možda negde u zoni Kopačkog rita. To bi moglo puno da nam govori o njegovim migracijama i većoj koncentraciji vretenara u tom delu Dunava...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonyboy 13 Mart 2015, 14:44:57
Karlo,
špigler je naziv za šarana golaća. A to što ih se u vašem kraju pogrešno zvalo špiglerima, nisi tikriv  smiley033
Tope, u pravu si, pecam ih blizu ušća u Dravu i Kopačkog rita. Evo slike od jednog koji je iskakao iz vode kao štuka, a ni 5 kg nije imao. Nakon 2-3 skoka  30 m od obale, u sekundi mi  se zabio pod noge u plićak. Nestigem pokupit najlon  :clap2:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi62.tinypic.com%2Fkbufwy.jpg&hash=512bb8948113f3131c2ab823ac6595297271bc3e)Ne..špigler, oklagijaš, se nazivao izduženi, vretenasti, šaran divljak. Zaista ne znam odakle mu to ime  :no:

http://de.wikipedia.org/wiki/Karpfen#/media/File:Spiegelkarpfen.jpg (http://de.wikipedia.org/wiki/Karpfen#/media/File:Spiegelkarpfen.jpg)

Špigler / ćelavi šaran / mirror carp
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: pauk 13 Mart 2015, 15:27:10
Upravo tako drugari, nisam hteo da me neko pogresno razume, naravno nista nema lose u tome sto
puno stranih reci usvajamo ali ako to radimo treba da to bude i tacno.

Spiegelkarpfen=Saran golac; Schuppenkarpfen= saran sa krljustima: Wildkarpfen=saran divljak ili vretenar
Kao sto i babusku zovemo karas izraz koji dolazi od reci "Karausche"
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonyboy 13 Mart 2015, 15:37:24
Samo da nadodam nekoliko riječi vezanih uz 13. stoljeće koje se uzima kao vrijeme kad su navodno šarani došli u naše vodotoke.
Na kajkavskom narječju za šarana se kaže KRAP, to je dijalekt Hrvatskog zagorja, čiji glavni grad je KRAPINA, smješten kraj rijeke KRAPINČICE, a koja je nekada davno bila izuzetno bogata KRAPOVIMA, pa su otud i ime dobili. Prvi pisani tragovi se spominju 1100 i neke, a rijeka i grad tj. naselje je postojalo puno prije. Toliko o šaranima uvezenim u 13. stoljeću.

A sad da se vratim na temu o razlikama u ponašanju šarana. Svaki, ali baš svaki dunavski vretenac mi je zakucao štap do vršne vodilice u vodu. Međutim, to nije slučaj kod ostalih šarana. Npr. špigler ( ćelavi ) mi peca kao babuška, oće-neće, vjerovatno se i sa babuškama kreće u jatu. Jer npr. dobijem babušku-dvije pa onda njega.

Ribnjičarski ljuskavi šaran opet otpeca drugačije, primi mamac i udicu usta, ali ne bježi kao dunavski vretenci, nego skroz polako ode u jednu stranu, bez panike, pa mu moram opalit kontru, kao i ćelavima.
Vretencima sa Dunava nikad ne lupam kontru, nego gledam da stignem ulovit štap, prije nego ga odnese za sobom.  smiley033
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Karlo 13 Mart 2015, 15:57:14
Da..zaista..ispada da su ljudi sa kojima sam odrastao šarane divljake pogrešno nazivali špiglerima..valjda je onima preee nas šaran bio šaran pa povukli i naziv iz nemačkog jezika al'..dobro je ispravljati se pa ma kad da se to desi! :thumbup:
Evo slike koju sam obećao..kad sam bio mlađan lovac ja. Možda se ne vidi najjasnije (fotografija je prebačena u el. formu) pa..ovaj drugi sa leva je potpuno beo..albino, 9,5 kg..ulovljen krajem oktobra 1988, na ušću DTD-a u Dunav.

http://s10.postimg.cc/pbw0nnul5/Kad_sam_bio_mladjan_lovac_ja.jpg (http://s10.postimg.cc/pbw0nnul5/Kad_sam_bio_mladjan_lovac_ja.jpg)
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonyboy 13 Mart 2015, 16:23:40
Prekrasne ribe u svakom slučaju, a šaran se stvarno razlikuje od ostalih. Pitanje je dali je stvarno albino, ili je možda takve boje zbog terena na kojem je obitavao ? KAd malo razmišljam  o ponašanju šarana, sjetim se da dunavski vretenci vole iskakati iz vode. To mi se u pravilu događa prvi dan kad obilnije nahranim ili jutro nakon prvog dana. Kao da na neki njima svojstven način, pozivaju druge na gozbu.
A ne sjećam se da sam vidio ćelavog ili debelog da iskaču.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: specialized 14 Mart 2015, 12:21:12
Lepe ribice  :thumbup:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 14 Mart 2015, 19:59:22
Samo da nadodam nekoliko riječi vezanih uz 13. stoljeće koje se uzima kao vrijeme kad su navodno šarani došli u naše vodotoke.
Na kajkavskom narječju za šarana se kaže KRAP, to je dijalekt Hrvatskog zagorja, čiji glavni grad je KRAPINA, smješten kraj rijeke KRAPINČICE, a koja je nekada davno bila izuzetno bogata KRAPOVIMA, pa su otud i ime dobili. Prvi pisani tragovi se spominju 1100 i neke, a rijeka i grad tj. naselje je postojalo puno prije. Toliko o šaranima uvezenim u 13. stoljeću.

A sad da se vratim na temu o razlikama u ponašanju šarana. Svaki, ali baš svaki dunavski vretenac mi je zakucao štap do vršne vodilice u vodu. Međutim, to nije slučaj kod ostalih šarana. Npr. špigler ( ćelavi ) mi peca kao babuška, oće-neće, vjerovatno se i sa babuškama kreće u jatu. Jer npr. dobijem babušku-dvije pa onda njega.

Ribnjičarski ljuskavi šaran opet otpeca drugačije, primi mamac i udicu usta, ali ne bježi kao dunavski vretenci, nego skroz polako ode u jednu stranu, bez panike, pa mu moram opalit kontru, kao i ćelavima.
Vretencima sa Dunava nikad ne lupam kontru, nego gledam da stignem ulovit štap, prije nego ga odnese za sobom.  smiley033
nebi se bas slozio majstore da ljuskaš i goli tako pecaju..na dravi sam ima jednog golača 9 kg i bome je tisko ko lud...nemoj te brkati šarane u stajačicama i rijekama..rijeke traže drukčiji pristup njihovim navikama...jedan čovijek je 14 kg golača uhvati na dravi kod ušča i kaže jedan od najborbenijih riba sto je uhvatio a bome ima pozamašnu svotu ulova šarana od 10 + kg
Naslov: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: mihabg 14 Mart 2015, 20:13:49
Brzo se golaci i ljuskari u divljoj vodi prilagode, i posle nekog vremena posto jure hranu dobiju i malo kondicije verovatno :) Narocito oni tockasi ljuskari sto nisu bucmasti vec spljosteni ko bela ... Kazu mi matorci da su ih lovili na Savi i Dunavu i pre 30 god!!! Ja sam imao jednog tockasa pre 4-5 god. u novembru, i mislio sam da je duplo tezi dok ga nisam smirio i dovukao obali  (2.5 kg).  Vrlo je neobican po izgledu.
Nisu naivni tovljenici  na udici na Dunavu uopste, i nije isto kad ga vuces  na reviru i u reci...
Ali divljak je divljak i tu nema rasprave , ko krokodil se otima 
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonyboy 14 Mart 2015, 20:47:40
Dravski,
ja sam pisao o uzimanju mamca, a ne o trajanju zamaranja. Pa dunavske vretence od 10+ kg spakujem u meredov za 3 minute.
Pišem iz svojeg iskustva kako prima mamac, i šta se dogodi nakon toga. Ćelave i ribnjičarske ljuskaše sam pecao na Bosutu, i borbenost im se povećava proporcionalno težini, ali ponašanje i uzimanje mamca im je različito. I o tome želim čuti malo više mišljenja.

Baš sam jesenas jedva izvadio jednog od 8 kg, dok sam ćorio u šatoru poslije ručka, on je primio udicu i polako prešao skroz na lijevo, jedno 30 metara. Slučajno sam bacio oko i vidio kako najlon polako putuje na drugu stranu. Na kraju, jedva sam ga spakovao u meredov.  Ono što mi golica maštu, je zašto se nije dao u paničan bijeg, a vukao je za sobom olovo, i nije se mogao otarasit udice ? Borba je trajala nekih 5 min. i tu nemam nikakvih primjedbi.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 14 Mart 2015, 21:06:30
nisi me shvati..ja ti želim sam reci da od vode do vode drukcije ponašaju..u dravi su svi šarani jako borbeni i način uzimanja mamca jim je skorom isti..žestoklo kreču cim osijete otpor..taka iskustva imam i na karašici samo sto su šarani znatno manji 2-3 kg pa nema neke pretjerane borbe...prije 3 godine sam pecao na dravi krš stegnuta kocnica do kraja..silka ima koliko je i stap dugačak tu je lom i ludnica koji god uzme šaran jel nema manevra da lagano nosi...vidim po slikama ti pecas šarana di ima prostora 20-30 metara i drukcije je nego kad pecaš na dužinu štapa jel jedino je tako moguće... smiley033
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: djmisha77 14 Mart 2015, 21:32:37
Mozda ima razlike i u mamcu koji je na dlaci-udici. Ono sto sam primetio je da boilu Hot demon tako divljacki uzima i zakucava stap kao niti jednu drugu. A ponekad bude i mali od 2-3kg a zavari ko onaj od 10+, bude tu i golaca i ljuskara...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: ellesar 14 Mart 2015, 21:52:03
Jeste videli na onim podvodnim snimcima kako uzima boile? Kad je sam, brate gustira je pola sata, unutra - van. A kad ih ima par, koji se muvaju i probavaju, izgubi svaki oprez i odjednom samo zgrabi i beži....turbo pogon. Mislim da je to ono zakucavanje štapa do prve karike :cheesy: stra` ga da će ostat` gladan :lol:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: mihabg 14 Mart 2015, 22:33:58
ellesar: Dobar zakljucak
Gledao svasta , al' mi nije palo na pamet da se ponasa ko ker u coporu  kad mazne kosku . Verovatno ima tu istine, kad razmislim ...
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Karlo 14 Mart 2015, 22:47:57
Da ovo je dobro sto kažete..kad je Ellesar napisao post, podseti me kako moja mačka i pas uzimaju hranu. Činije su u dvorištu..na po metra jedna od druge. Obično ona prva oseti da im nosim provijant i..ako njega nema stane da lapće supicu..laagano, pa pređe na meso i ..ne odvaja se od ćase. E..a kad je i on tu..munjevito ćapi komad mesa i brisne. Sam' ne mislim da je to stra'..već pre neki instikt jer i on..kad je saam klopa iz činije a ali ona priđe, mazne kosku i ide u osamu!
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: srdjo_ 15 Mart 2015, 12:20:08
Ima puno zanimljivosti, smatram da su nekad oni opasni potezi kad saran uzima u prolazu. Ovo se iskljucivo odnosi na divlju vodu. Nekad je toliko obazriv da obilazi mamac i ispituje ga desetak minuta. Ima sad milion teorija sto nece da uzme posteno, ... nije gladan, predebeo predvez, krut stap, neodgovarajuci mamac,.... ali treba samo vise prakse i manje tastature  :thumbup:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: tonac 16 Mart 2015, 17:42:00
Kolege sa divlje vode da li je vama pravilo da kad upecate jednog sarana, par sati bude zatisje? Meni se mozda samo 2 puta desilo da nalecu u kratkom vremenskom roku... obicno bude par sati tisine
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: dravski pecaros 16 Mart 2015, 19:25:41
zavisi o broju komada koji se tu nalazi...najviše sam u 3 sata ribolova imao 4 šarana tako 2-4 kg...na dravi..obicno 1 odpeca rijetko kad dva
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: milan ns 16 Mart 2015, 20:29:45
Kolege sa divlje vode da li je vama pravilo da kad upecate jednog sarana, par sati bude zatisje? Meni se mozda samo 2 puta desilo da nalecu u kratkom vremenskom roku... obicno bude par sati tisine


Desi se ali jednom godisnje da dodju dva komada u deset minuta ali obicno posle jednog izvadjenog sat vremena nista se ne desava pa taj prvi sat uopste ni neočekujem udarac  :wink:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Karlo 16 Mart 2015, 20:47:37
Uh..na to pitanje (da li će kratko nakon upecanog šarana zapecati drugi) je veoma teško ponuditi odgovore koji će voditi ka pravom zaključku. Trebalo bi uzeti u obzir..Npr kako se mamči..da l' po linijama il' koncentrisano, pa..da l' voda hranu rasipa ili je (zbog škarpi, rupa..) nagomilava. Sledeće što bi trebalo uzeti u obzir je čime se mamči..ako je u pitanju kukuruz..u vodi su hiljade zrna a samo par od njih vode ka štapu dok je sa stotinak boila šarku izbor sužen. Oscilacija vodostaja ima presudan uticaj. To se taaako leepo da uočiti kad imaš uslove da pratiš. Imao sam sreću na terenu gde sam najviše lovio da taj uticaj osetim. Dakle..Stabilan vodostaj..kakav je u periodu septembar-decembar čini da riba može u klopu kad joj se prohte al'..tu je Đerdap! Oko 15č Voda počinje lagano da opada..oko 19č stane da curi..do 23, pa se drži do 03 izjutra kad stane da raste..lagano..pa sve brže od 07-11. Oscilacije su +-20 cm..taman tol'ko da pokreću il' smiruju šarana. Od 14-18č..slobodno možeš u selo po pivo..
između 20-03 gledaj da se naspavaš a onda otvori jedno oko..oko 5 na brzaka skuvaj kafu a u 11:30, ma padale sa neba sekire, sedi za štapove jer..do 13č mogu da udare i dva-tri.
Naravno..nisu svi dani berićetni a to određuje.. :huh:..možda vreme? Najveći broj šarana za koji sam čuo da je neko upecao na divljoj vodi u kratkom vremenskom periodu je bio 7. Drugar iz Zrenjanina mi je rekao da ih je dobio pred prvi sneg i..dve godine kasnije..ja na kampovanju..miriše na sneg..gledam u vodu..pa u nebo ..pa u Rengž-overa (Reno4 na izdisaju)..do asfalta ima 5 km. Oko 9 je počeo da promiče..onaj prštav, rastresit..al' se setim drugara ajd', još malo..sve je spakovano osim štapova, meredova, gumenjaka i fotelje. I..oko deset je počela igranka..Šaarani biraju..do malo iza podne pet komada..sve lepši od lepšeg :cheesy:
Ukratko..mislim da se riba zbog meteža u vodi ne uzbuđuje preterano.Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: srdjo_ 16 Mart 2015, 20:52:33
Bas cesto mi se desi da ih uhvatim u seriji, daleki zabacaji iz camca i nema frke.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Zmaj Strasni 16 Mart 2015, 21:12:16
Pretprosle godine na starom kamenu kod Apatina po 6-7 dnevno, ali malih(600g-1.2kg). Vecih nije bilo.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: milan ns 16 Mart 2015, 22:26:27
Pa ti mali su oni sto su pobegli iz ribnjaka i njihovo ponašanje je skroz drukčije od većih Dunavskih šarana.I ja sam pretprošle godine imao situaciju da mi je pecao sitan šaran i ja ga promašim, odma zabacim štap na isto mesto i posle nepun minut opet peca i hvatam golaća od  kilu ipo.
To ponašanje nije uopšte klasično šaransko :wink:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Zmaj Strasni 16 Mart 2015, 23:10:00
Ma pusti tu pricu sa ribnjacima. Tamo uopste nije bilo toliko sarana koliko se prica. Ovo su sarancici koji su u Dunav dospeli iz Kopackog rita kad je pao vodostaj Dunava koji je polovinom juna bio 830. Kopacki rit je strogo zasticeni prirodni rezervat i kao takav predstavlja idealno prirodno mrestiliste. Tamo se ne peca. Posle toliko godina kad se poklopio visok vodostaj Dunava u pravo vreme imali smo za priliku da vidimo kako je Dunav bombardovan ribom. Doduse sitnom, ali bilo je u izobilju. I stuke i sarana.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: milan ns 16 Mart 2015, 23:21:04
Pa dobro i  nije tolko bitno odakle je vazno da ih ima u Dunavu a posto su kod mene navise pecali golaći ja ih svakako zovem ribnjački  :cheesy:
U svakom slučaju to su mladi šarančići koji su skroz neoprezni za razliku od velikih i lukavih Dunavskih  lisica .
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: Zmaj Strasni 16 Mart 2015, 23:50:33
Ovde nije bio nijedan golac. Sve ljuskavci.
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 17 Mart 2015, 13:46:42
...ribnjački ljuskavci  :cheesy:
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: telekom 17 Mart 2015, 17:31:19
Na Dunavu gde ja i kolege pecamo po pravilu se javi 1-3 pecanja za dan uglavnom je odnos 30% do 4 kg i 70% 7+kg ......na Tisi je vec druga situacija imaju mnogo vise pecanja po danu. Po pravilu su pecanja veoma zestoka ( pecamo iz camaca ) bez neke najave samo zakucavanje...uhvati se po neki golac ( veliki ) i onaj ljuskas siroki,ali 90% su vretenari


Spojene poruke: 17 Mart 2015, 17:32:58

I velika je razlika u borbenosti izmedju muzjaka i zenke
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: TopMix 17 Mart 2015, 17:52:50
Sedi, 1...  :lol:
Nema sanse da se na Tisi pecaju 90% vretenari. Pre ce biti obrnuto... s tim sto ne iskljucujem mogucnost da se vretenari divljaci ponekad mesaju sa ribnjackim ljuskavcima, pa ispadne nesto ...izmedju, al to je samo pretpostavka  smiley205
Naslov: Odg: Razlike u ponašanju medju šaranima
Poruka od: telekom 17 Mart 2015, 18:54:48
nisam govorio o vretenarima na Tisi Nego Dunavu ,za Tisu sam rekao da ima vise pecanja u odnosu na Dunav po danu pecanja