Fotografisanje sa ulovom

Započeo pikeman, 19 Januar 2011, 16:26:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Uputstvo za fotografisanje sa ulovom

1. Ako je ikako moguće, ribolovca sa ulovom smestite u prirodni ambijent, sa vodom ili makar zelenilom u pozadini (u parku, dvorištu, ispred nekog drveta...).

2. Ukoliko ipak morate da fotografišete u zatvorenom prostoru, potrudite se da pozadina bude što ujednačenija i izbegavajte slikanje sa ulovom u kupatilu, WC-u, kuhinji itd.

3. Obavezno napravite više snimaka, sa i bez uključenog blica, iz različitih uglova, a ribolovac neka pri tom pokuša da drži ribu na različite načine.

4. Na fotografiji ne mora da se vidi čitava figura čoveka. Važno je da riba bude u prvom planu, ali to ne znači da je treba »ugurati« u objektiv. Ukoliko je riba manja, dovoljno je da se čovek vidi do pojasa. Pazite da ribolovcu ne »odsečete« glavu, a da se na slici vidi cela riba, od glave do kraja repa.

5. Trudite se da prilikom fotografisanja aparat bude u visini ribe ili niže od nje (tako da slika bude napravljena iz žablje perspektive). Ribolovca koji čuči nikada nemojte slikati iz stojećeg položaja, jer će tako i on i riba izgledati manji nego što zapravo jesu, već i sami čučnite.

6. Ribolovac na fotografiji treba da gleda u ribu ili u objektiv aparata. Najlepše su slike na kojima je čovek nasmejan, jer pokazuju prirodnu radost zbog ulova. Cigareta u ustima ili ruci drastično kvari utisak.

7. Nikada nemojte ribu držati za oči ili joj prste zabijati u škrge, niti je kačiti o drveće, tresače tepiha, mesarske kuke itd. Poželjno je ribu pre slikanja skinuti sa niske, kanapa i sl., jer takvi detalji značajno naružuju snimak.

8. Velike ribe i one srednje veličine (šarane, amure, štuke, smuđeve, bucove...) je najbolje držati obema rukama u horizontalnom ili blago iskošenom položaju, a ako je riba mala (bandar, crvenperka, bodorka...) efektnije je staviti je na dlan i držati u vodoravnom položaju, pri čemu joj drugom rukom možemo podići leđno peraje. Kapitalnog soma ribolovac može za slikanje da drži u vertikalnom ili horizontalnom položaju, sam ili uz pomoć kolege.

9. Fotografija mora da ispunjava tehničke uslove za objavljivanje. Ne sme biti mutna, previše tamna ili svetla.

10. Izbegavajte slikanje mobilnim telefonima, jer čak i oni više srednje klase prave lošije snimke od prosečnih fotoaparata koji se trenutno prodaju po cenama od 60 do 100€.

Objavljeno u listu Ribolov, br. 260ledeni012

Ono gore je uputstvo kako se TREBA slikati sa ulovom, a ovo je tekstić o tome kako se NE treba slikati  :wink:.

Da ne bude zabune, ovaj tekst neka čitaju samo kolege koje vole lepu ribolovačku fotografiju. Oni kojima nije bitno kako će na slici da izgledaju sa ribom, neka prestanu da čitaju. Ovo ne treba shvatiti kao insitiranje i primoravanje ribolovaca, već samo kao zanimljivo uputstvo u slici i reči. Dakle, evo teksta iz jednog od borjeva Ribolova koji su objavljeni tokom proleća 2014. godine.

KAKO SE (NE) TREBA SLIKATI SA ULOVOM


Ako vam je jedini cilj da ovekovečite vredan ulov, sa uhvaćenom ribom se možete fotografisati bilo gde i bilo kako. Međutim, ukoliko želite da ta fotografija predstavlja lepu uspomenu koju ćete sa ponosom moći da pokažete prijateljima ili objavite u Ribolovu, dobro razmislite pre nego što stanete ispred objektiva.
O tome kako se treba fotografisati sa ulovom smo već pisali u Ribolovu, a zainteresovanim čitaocima šaljemo i detaljno uputstvo u elektronskom obliku (dovoljno je da nam se javite na e-mail: ribolov01@yahoo.com). Ovog puta, fotografisanju ulova prilazimo na sasvim drugačiji način, tako što ćemo vam u slici i reči pokazati kako se NE treba slikati sa ulovljenom ribom. Dobro pogledajte ove fotografije i imajte na umu da je na svima ista riba.
Po svaku cenu izbegavajte fotografisanje u zatvorenom prostoru, a naročito slikanje u kupatilu. Umesto toga, ovekovečite ulov na vodi ili bar izađite u obližnji park ili dvorište i fotografišite se pored nekog drveta ili žbuna.

Ako je riba relativno mala, nemojte se fotografisati tako da se na slici vidi čitava vaša figura. Neka vam fotograf priđe bliže – važno je da ulov bude u pravom planu, a ne vi.

Upozorite fotografa da vodi računa prilikom kadriranja, kako vam ne bi »odsekao« deo glave. Riba mora da se vidi cela – pazite da ne »odsečete« deo glave ili repa.

Trudeći se da im ulov izgleda krupnije, mnoge kolege ribu primaknu blizu objektiva fotoaparata. Ne činite to, jer će vam prsti postati nesrazmerno veliki, a vaš ulov pritom neće izgledati ništa atraktivnije.

Neka fotoaparat uvek bude u visini ribe ili ispod nje. Nemojte se fotografisati u čučećem položaju, jer će vaš ulov tada uvek izgledati manji nego što zapravo jeste.

Nemojte gledati negde u stranu, već u objektiv ili u ribu. Nemojte biti namršteni, a ako ste pušač, ostavite cigaretu dok se fotografišete.

Uvek napravite više snimaka sa i bez uključenog blica, naročito ako su svetlosni uslovi loši (sumrak, noć, tmuran dan).  Mutnu fotografiju je nemoguće popraviti i stoga se uverite da je snimak i tehnički dovoljno kvalitetan.

Poštujte ulov koji ste
ostvarili. Ne zabijajte ribi prste u škrge ili oči i nikada se ne fotografišite
sa ulovom koji je obešen o kanap, stringer (nisku), merdevine itd. Napomena:
Šaran iskorišćen za ovaj prilog kupljen je u ribarnici i usmrćen je pre nego
što je napravljen ovaj snimak.

Kako treba

Ako je ikako moguće, slikajte se na vodi, najbolje odmah nakon ulova, dok ste još pod naletom adrenalina. Neka aparat bude u visini ribe ili malo ispod nje, tako da riba bude u prvom planu. Budite opušteni i slobodno se nasmejte – takve su fotografije po pravilu najefektnije.

damjan

Odličan tekst sa fotografijama,svaka čast Ledeni !  :ok:
Meni je poseban merak videti dobru ribolovačku fotografiju,a ovo objašnjenje će sigurno mnogima pomoći.

orka

Velika vecina prilikom slikanja ne obraca mnogo paznju na "kvalitet" fotografije sa ulovom,a pod "kvalitet" mislim na sve sve gore opisano i prikazano u praksi..
Problem je sto niko ne moze kvalitetno da slika sam sebe,mada je i to moguce sa stativom,ali takve fotografije u vecini slucajeva nisu dobre., vec uvek zavisimo od onog ko je sa nama ili onog ko se tu tada zatekne..,pa slika kako ispadne.. :smiley:

pikemanDragan Nešković

Citat: orka poslato 24 Avgust 2014, 22:19:07... Problem je sto niko ne moze kvalitetno da slika sam sebe,mada je i to moguce sa stativom,ali takve fotografije u vecini slucajeva nisu dobre., vec uvek zavisimo od onog ko je sa nama ili onog ko se tu tada zatekne..,pa slika kako ispadne.. :smiley:

Да мало освежим тему, ускоро креће права акција  :takoje:  А што се сликања са уловом тиче, па шта знам, ја некако више волим да сликам рибу, и да она буде у фокусу, а не ја. Иначе, већину слика урадим када ми је нешто привукло пажњу, рецимо како је риба узела мамац, када ми се и у које доба дана јављала која риба на одређеном терену, итд. Имам обичај да те своје слике гледам са времена на време, упоређујем их са тренутним стањем на води, или правим неке планове за неки терен па потражим међу тим сликама неки подсетник. Желим вам свима што више излазака на воду, и што лепших фотографија са вашим уловима  :takoje:

Поштено на води  smiley033

Teme sličnog naslova (3)