Zabrana projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra

Započeo SundjerPecanje, 05 Maj 2021, 08:00:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

SlavkoR

U sred eskalacije protesta protiv Rio Tinta na nekoj od lokalnih televizija je bio prilog o porodilistu u Loznici gde porodilje greju vodu u plasticnim flasama na radijatoru da bi oprali sebe i decu. Prosto je neverovatno koliko smo kao drustvo gluvi i slepi za probleme nasih npr.  majki, supruga, sestara koje dozivljavaju gore navedene stvari a detaljno vladamo ekspolatacionim uslovima litijuma i njegovoj stetnosti na zivotnu sredinu, reke i zivi svet.
Pa u tu Drinu mi srucimo hiljade tona smeca svakodnevno. Nema drveta pored Drine koje nema 200kg smeca na sebi u svakom momentu.

Dokle god nam sopstveni nemar i odnos prema porodici i zivotnoj sredini ne zasmeta bicemo lak zalogaj raznih Rio Tinta.

Ekoloski i socijalno odgovornom dustvu koje fukcionise po pravilima ili zakonu ne mozes da nametnes nista.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk


komša015

Ja verujem da lokalni/seoski fudbalski klubovi u Loznici i okolini, dobiju sredstava po sezoni, za celo jedno novo porodilište. Pa sve tako redom do milke eur za jednu pobedu reprezentacije...

Inače ja ni u Drinu, a ni pored Drine, ne bacam ništa.

ibanezi

Citat: Copetić poslato 27 Decembar 2021, 16:09:28
Kolonijalni kapitalizam vam se obojici smeje grohotom duboko iz stomaka na izjavi da su napredne zemlje svoje bogatstvo izgradile trošeći prvo svoje resurse.
Da, u pravu si. Međutim, meni prvo pala na pamet Nemačka koja je kasno ujedinjena zakasnila i za kolonijalnu raspodelu. Izgubivši 2 rata vođena upravo zbog kolonijalne preraspodele, morala je preći put koji sam naveo.

Copetić

Od kog momenta? Većina kapitala je bila izdeljena između zapadne i istočne republike. Posle objedinjeno. Ne razumem na kom primeru zasnivaš celu ideju?
Sa druge strane, bez ikakve želje za digresijom - riba smrdi od glave ka repu... je l' treba uopšte da analiziramo "zelenu priču" iz el. vozila za koje će se ovaj litijum prerađivati.
Što reče Marko Tanasković pre neki dan "novi totalitirizam će imati masku ekologije".

ibanezi

 Kako god, nije ni važno. Srbija u svakom slučaju nije na putu da iskoristi sopstveni resurs za sopstveni razvoj da bi se uopšte diskutovalo o mogućnostima za i protiv, prema tome smatram da se tako nešto ne sme dozvoliti.


ibanezi

 Da dodam jer se izgleda nismo razumeli. Nisam mislio na ujedinjenje Zapadne i Istočne Nemačke nego na ujedinjenje nemačkih državica u jedinstvenu Nemačku krajem 19og veka kada je kolonijalni svet već bio raspodeljen. Nemačka je svoj razvoj morala da zasniva na sopstvenim resursima.

DDj

Uopste nisam dublje ulazio u problematiku otvaranja ovog rudnika i otvoreno kazem da ne znam ni izbliza dovoljno za iole ozbiljniju diskusiju.

Veliki sam pristalica zastite zivotne sredine ali ne apsolutno i ne po svaku cenu. Industrijalizacija ce uvek imati neki efekat na zivotnu sredinu. Nevezano za ovaj rudnik. Ideja treba biti da se losi efekti koje neophodna idustrijalizacija donosi smanje na najmanju mogucu meru. Moji roditelji poticu iz kraja koji je REIK Kolubara bukvalno pregazila i preorala, taj kraj bukvalno vise ne postoji. Taj deo Sumadije u kome sam preko leta tokom raspusta provodio deo detinjstava ostao je samo u secanju. Tu je moja familija zivela vekovima. Veci deo te preorane zemlje je sada kultivisan, manje ili vise, nikla je neka suma, postoje neka jezera u kojima pliva riba, dosla je divljac, priroda se obnavlja ali svakako nije kao pre. Nece ni biti. S druge strane to je bila neophodnost za sve nas, donelo je dosta dobrih stvari i tim ljudima i Srbiji. Tim ljudima je donelo veoma dobro placene poslove i sigurnu buducnost, Srbiji neophodnu struju i ugalj. Bar tu problematiku jako dobro poznajem, te ljude jako dobro znam.

Razlog mog javljanja je izjava ovde da "Srbija u svakom slučaju nije na putu da iskoristi sopstveni resurs za sopstveni razvoj da bi se uopšte diskutovalo o mogućnostima za i protiv, prema tome smatram da se tako nešto ne sme dozvoliti."

Nisam siguran da li je to bas tako. Skoro sam slusao neke ozbiljne ekonomiste na TV, koji su tvrdili da taj rudnik i fabrika baterija mogu doneti Srbiji prihod od 10-12 milijardi dolara tokom narednih desetak godina. Uz to i radna mesta, pomocnu usluznu delatnost itd itd. Za nas ogroman novac i velika mogucnost razvoja. Ako je to tako.

Jako je problematicno i ko vodi proteste i ko sve ucestvuje i zasto, ko je i kada zapoceo posao sa Rio Tinto i sta je tada govorio, ko ga vodi sada, kome odgovara a kome ne odgovara taj rudnik u ovim okolnostima. Problematicna je i nova svetska agenda koja se sa oblasti ljudskih prava premesta na polje ocuvanja zivotne sredine, ponistavanja tradicije, religije, pola, tradicionalne porodice...Veoma klizav teren kome nije mesto ovde na ribolovnom sajtu, bistrenje politike priopada nekim drugim forumima.

Zelim da kazem da treba oprezno razmotriti problem sa vise strana, ekonomske dobiti i mogucnosti prosperiteta za Srbiju koja izgleda nije mala i koje i kakve efekte moze da ima na nasu zivotnu sredinu i kako je minimizirati ako je moguce. Ne zaletati se i potpadati pod tudje mozda i tendenciozne ideje i nastupe.


ibanezi

 Da, možda i može doneti prihod od 12 milijardi.  Kao što je srpski ugalj u srpskom vlasništvu doneo energetsku korist Srbiji i Srbima, lepo si to napisao. Ovde curi informacija da Rio Tinto kupuje zemljište i traži dozvolu za eksdploataciju. Ne pominje se da Srbija prodaje Rio Tintu litijum nego zemljište na kome je litijum. A vlasti ne negiraju ovu informaciju. Zato sam i ja i dobar deo naroda u panici.  U tom slučaju ništa od 12 milijardi za Srbiju. Malo poreza na ekstraprofit i ćao. I puni džepovi domaćim moćnicima. To onda nije srpski litijum za razliku od srpskog uglja koji pominješ. A panika nije džabe, jer što reko B. Ćopić - znam ja nas, je.o ti nas. Decenijama nemamo nijednu vlast kojoj je do narodnog blagostanja. Dođu na vlast kao gulija, odu kao Krezovi, a Srbija tone u dužničko ropstvo.

gorta

Po meni Ibanezi je potpuno u pravu.Narod ništa neće videti od eventualnih 12 milijardi,zna se već ko će strpati pare u džepove.Zaposlenja će biti da,ima da rmbače tamo za bednih 300-400 evra a šta će tek ostaviti iza sebe kad završe sa eksploatacijom i to je već viđeno,gde su boravili,nema života i nakon 20 godina.Tako da svakako treba sagledati sve aspekte.Karte već počinju da se otkrivaju,problematika je počela još 2002 godine kada je Rio Tinto dobio dozvole za istraživanje,pa nadalje svaka vlada je davala saglasnost a oni ulagali novac,sve po zakonu,kupovali zemljište,tražili saglasnost za proširenje projekta,opet dobijali saglasnost od naše vlade.I sad bi smo hteli nazad,mnogo za..na problematika.Sve u svemu ovo je veliki nokdaun za sadašnju vlast a izbori su na pomolu.

komša015

Citat: DDj poslato 28 Decembar 2021, 18:57:47

Nisam siguran da li je to bas tako. Skoro sam slusao neke ozbiljne ekonomiste na TV, koji su tvrdili da taj rudnik i fabrika baterija mogu doneti Srbiji prihod od 10-12 milijardi dolara tokom narednih desetak godina...

Taman koliko se za 10 god. podeli kroz fiktivne subvencije.  :cheesy:

I isto toliko, oko milijardu godišnje, na "specijalnu socijanu pomoć" ( ove zapošljene po partijskoj dužnosti ).

Hoću reći, ne vadi nas..  :rolleyes:

pikemansezan

Zar iko čistog razuma, može IŠTA DOBRO da kaže o tom projektu?
Bilo kom "projektu" u kome je učestvovala ova vlast ili bilo koja druga zadnjih 30 godina.
Dajte molim vas, uozbiljite se.
Ovo je, kao i do sad, po sistemu, OTMI, ZARADI, UNIŠTI, ZGAZI (otpor), NAPUNI DZEPOVE, I IDEMO DALJE..
KOLIKO PUTA MORAMO DA UČIMO NA SVOJIM GREŠKAMA?

Teme sličnog naslova (10)