Kradja šume

Započeo Majdan, 26 Decembar 2022, 14:17:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Majdan

Otvorio sam novu temu, ne znam da li je neko vec pisao o tome , radi se o krađi šume na 60-tom kilometru Tise sa Bačke strane. Ne znam više kome da se obratim, pa pišem i ovde možda će neko pročitati pa odreagovati dok ne bude prekasno.
Od kad je počelo hladnije vreme krajem oktobra počeo sam da primećujem cigane sa konjima i kolima kako nose isečena cela stabla bele topole. Razmišljam uhvatiće ih šumari kao i svake godine kad počnu da seku,  razlika je što su ranijih godina nosili granje a sad nose cela stabla.Počeo sam da ih viđam svaki put kad odem na Tisu da pecam i posle tri vikenda odlučim da prošetam da vidim koliko su posekli i šokiram se,  u tom momentu sigurno 500 metara šume je nestalo od dolme do reke. Isečena su cela stabla stara preko 30 godina a grane ostavljene.
Nazovem odmah Vojvodina Šume objasnim o čemu se radi i teta mi kaže sad ću vas prebaciti na odeljenje koje se time bavi , tamo se naravno taj dan niko ne javlja. Nastavio sam da zovem svakodnevno dok mi se nisu javili posle par dana i dobijem odgovor da to ne pripada njima nego Pančevu ( šuma se nalazi 2 kilometra nizvodno od Bečejske brane )  i daju mi broj na koji da zovem. Tamo mi kažu da ne pripada ni njima nego Zrenjaninu . U Zrenjaninu me opet prebace na odeljenje koje se time bavi i oni se opet ne javljaju na telefon par dana. Na kraju ih dobijem posle par dana i oni mi daju broj šumara iz Novog Bečeja koji mi kaže da zna za to i da ih je policija primetila i da ga je zvala ali da ta šuma ne pripada njima nego Vodama Vojvodine i da su belu topolu oni sadili kako bi čuvala obalu i da je zakonom zaštićena. Policija ne izlazi na teren zato što korisnik nije podneo prijavu o krađi šume , i kaže mi da zovem Vode Vojvodine.
Kad sam nazvao Vode Vojvodine i posle par poziva konačno dobio odeljenje šumarstva koje se time bavi čovek mi reče ja sam ovde novi i ne znam ništa o tome ostavite podatke javiće vam se stariji kolega kad dođe u kancelariju. Od tada je prošlo već mesec dana, stariji kolega se još nije javio, cigani i dalje seku svakodnevno , sad već fali preko kilometar šume ako ne i više. Oni javno na facebooku prodaju drva 7000 din kubik , još i besplatno donose na kućnu adresu.... Ne znam više šta da radim , svake godine u poslednjih 10 godina sam ih viđao i krali su po malo , neko granje , žbunje, ali ove godine su baš napredovali.

glos

Ovo je dobar opis Oliverovih muka, kada treba nešto da se izgura.
A on ipak ponegde i uspjeva. Nadljudski napori.P.S. Pošto je topola u pitanju ne žalim je, čak bi ih i podržao, i sađenje iste zabranio, jer je štetna po floru i faunu a bogami i pecanje, silkove, somove ( ono kada kažu som se napio od topolinog cvjeta, nije se napio nego se napola udavio, ušlo mu u škrge ). Npr.
Ali nije sada poenta mog topole shvatanja, već opšte stanje javnih ustanova i mazohizam pojedinca u pokušaju da se nešto kako treba odigra.
Jedino dozvole na vreme i uredno država odštampa, i prije vremena, i krene naplata, trljanje ručica, čašćenje drugara.
ZOV

DDj

Citat: Majdan poslato 26 Decembar 2022, 14:17:55...
Od kad je počelo hladnije vreme krajem oktobra počeo sam da primećujem cigane sa konjima i kolima kako nose isečena cela stabla bele topole. Razmišljam uhvatiće ih šumari kao i svake godine kad počnu da seku,  razlika je što su ranijih godina nosili granje a sad nose cela stabla.
...
Tako je na mnogim mestima. Stara suma duz Gajackog dunavca je unakazena zadnjih par godina. Bilo je tu i kvalitetnog tvrdog drveta, velikih stabala. Romi iz Gaja i okoline su sekli sumu i izvlacili drvo nesmetano u tri smene duzi period. Konjske zaprege, stari kecevi sa izvadjenim zadnjim sedistima, opsti cirkus i otimacina. Svi su znali i nikoga nije bilo briga...Grehota.

sona

Oni su manjina kojima se gleda kroz prste ma sta ucinili i niko im nista nemoze jer su ugrozeni.
Područije pod sumom se nekada cuvalo a sad je sve pusteno na volju pojedincima i grupama kad se sve unisti onda ce se opet na drugog prebaciti krivica.Stabla cuvaju,obalu cuvaju brdo drze zemlju zato se i pojavljuju klizišta jer nema drveća.popppp kad citam ovakve vesti objave....

Zoran

Ta pojava postoji u svim sredinama gde je šuma nadomak sela ili gde je selo nadomak reke ili šume, svejedno. Oduvek se to radilo, samo u vrlo maloj meri u odnosu na danas. Više je bilo šuma, a čuvanje je bilo organizovanije. Daleko organizovanije ... Drugo, danas postoje vrlo efikasna sredstva za tu rabotu, za razliku od ranije kada nije bilo motornih testera, motora za čamce, traktora ... Ali se svejedno makar kraduckalo ako ne baš kralo i to pretežno za sopstvene potrebe. U novije vreme, da budem precizniji, od kada nam je nanešena demokratija, sve se to promenilo. A naročito u ovo zlatno doba, kada je borba za preživljavanje znatnog dela stanovništva postala vrlo surova. U sprezi sa javašlukom i nebrigom onih koji bi o svemu trebali da vode računa, pa i o šumama, i uz sve veću alavost i bahatost kao osnovne oblike ponašanja u svim sferama života, ne čudi što je ta pojava, u želji za lakom zaradom na štetu celokunog društva, dostigla gotovo kataklizmične razmere. I, što je najtužnije, nešto ne vidim naznake da će nešto biti promenjeno u skorije vreme.

DuNo.Zemun

Кад имаш ДРЖАВУ и ВЛАСТ  имаш све .. и шуму и дрва и рибу .. и РЕД !
Deda Dušan

sona

Sve se svodi na laku i brzu zaradu bez obzira na stetu koja se nanese drustvu i okolini,kad bi se adekvatno organizovale razne organizacije za ocuvanje prirode pa se registrovali za takvu delatnost mozda bi se i nesto promanilo.Znam da je to nemoguca misija al pomislih samo.

Majdan

Zvao sam na kraju i ribocuvarsku sluzbu koji su zaduzeni za taj deo Tise i koji stalno idu u camcima sa policijom i oni to isto tako vide sa vode kao i ja sto sam video , i svi su isto odreagovali , kao u jbt, mamu im j.... nije to nase ali znamo cije je sad  cemo zvati . Tako mi je isto i sumar rekao , sad cu zvati tog cije je . I nikom nista.

komša015

Citat: sona poslato 26 Decembar 2022, 16:58:10Oni su manjina kojima se gleda kroz prste ma sta ucinili i niko im nista nemoze jer su ugrozeni.
...
Ugroženi su najviše svojom voljom i postupanjem, a ugrožavaju i celo društvo.
Uživaju sve moguće socijalne zaštite, pa još i da prave štetu.
Što je mnogo, mnogo je...


Grof1204

Mi secemo k'o da je ratni plen, a ne nase...
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

sona

U vecini zemalja se ulaze veliki trud za prosirenje površina pod zelenilom,suprotno od nas gde se prvo unistava zarad nekih jeftinih poena u narednom periodu. Pa se posle udari na velika zvona kako se posumljvaju ogoljene površine da bi se sprečila erozija.....

Teme sličnog naslova (4)