Kalifornijska kornjača

Započeo orka, 25 Maj 2022, 07:56:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

U pitanju je alohtona, invazivna vrsta koja je izuzetno halapljiva, proždrljiva i potiskuje našu autohtonu barsku kornjaču. Na jezeru Taložnik se toliko razmnožila da se može i upecati. Viđaju se na površini i uz obalu. Čim se baci neka hrana eto ih. Pre par dana smo kolega i ja uhvatili dve na fider i crve. Jedna je bila ogromna, kao lavor. Nekada je u toj vodi bilo naših barskih kornjača ali sada mislim da nema više ni jedne. Ako je uhvatite ne vraćajte je nazad u vodu. Isti slučaj kao i sa cverglanom, sunčanicom, glavočem, tolstolobikom...
U jezero ih je ubacio kao male, 5-6 kom, jedan čovek pre 10-tak godina. U dole postavljenom tekstu se apeluje da se to nipošto ne radi i da se u prirodi iste unište, odnosno ubiju.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2953/priroda/4823178/svetski-dan-kornjaca.html


Naša domaća barska kornjača.
Kalifornijska kornjača.


glos

Da da, a pustili su je i u jezerce u Dunavskom parku, di redovno masakrira pačiće i labudiće. I niko da je se ratosilja.
ZOV

misoo83

Ja sam ovu iz videa nasao kako seta ulicom sela na 40 stepeni  :eek:


sona

Dok su male,omiljene su za držanje u tetarijumu na deciju radost.Kad porastu i počnu da smetaju pustaju ih u prirodu,kanali jezera kao ovo u Dunavskom parku,cesto se vidjaju tokom suncanih dana.