Potrebna pomoć za početak (nastavak) pecanja!

Započeo DedaSaNisave, 09 Septembar 2012, 17:26:27

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DedaSaNisave

Pozdrav!
Ja sam jedan već omatoreli čiča (41 godina), a kao klinac sam redovno išao u ribolov. 80-ih godina sam kao klinac na Nišavi pecao sve i svašta. Šiljke, klenove, žutooke, karaše, beavice... Stariji ribolovci su tada razvaljivali skobalje, a svedok sam da su pojedinci tih godina u Nišavi uspevali da upecaju i šarane od po 10 kg! Mi klinci smo se oduševljavali kad ugledamo nekog mahera sa kapitalnim ulovom. Moguće je da tripujem, ali mi se čini da je osamdesetih Nišava bila veća nego danas... Posebno ću pamtiti leto 1987-me. Tada sam gotovo svaki dan išao na pecanje, imao svoje lepo uredjeno mesto sa druge strane reke, kod stare Kožare u Niškoj Banji, gde sam na hleb lovio platike kojih je bilo puno  :ok:...

Počele su nesrećne devedesete, mene su povukle druge stvari, a pecanje sam i zaboravio... Da li zbog bajkovitog sećanja na osamdesete pored Nišave, ili iz nekih drugih razloga, sada bih opet da pecam. Ali... Nije jednostavno početi ponovo!

Vidim da se puno toga promenilo. Mi smo pecali Silstar štapovima (i dalje imam jedan), Germina fiberima, šekspir teleskopima i mašinicama, Daiwa teleskopima (petljaši za skobalja), DAM štapovima i mašinicama... Danas se puno toga promenilo, a neke izraze čak i ne razumem :) Za početak sam kupio neku motku (nekakav Falcon ,šta god to bilo  :shocked:, petljaš od 5 metara), a kada me je prodavac pitao koju strunu želim, ja sam rekao: - Pa dajete mi Strong Platil 0,18 i 0,14, ili Zlatnu Kornjaču. Prodavac se iskidao od smeha!  :sad:

Zaista nije jednostavno vratiti se dečačkom sportu. Nadam se da ću na ovom forumu dobiti informacije i moralnu podršku za ponovni start, a ja obećavam da ću se truditi da vas ne zasmevam puno svojim pitanjima  smiley033

Za početak valja prikupiti opremu, otkriti šta se u današnje vrme i kako peca na Nišavi, Moravi i Bovanskom jezeru, pa da nadjem mesto gde nikoga neću zasmevati vežbajući zabacivanje u ovim godinama...  :no: Vezivanja udice sam se uspešno podsetio  :thumbup:

:help: :help: :help:
"Ako čoveku daš ribu, nahranio si ga za jedan dan. Ako ga naučiš da peca, nahranio si ga za čitav život." -Kineska poslovica

tomislav34

Samo naprjed! Nije to neka velika nauka, pogotovo ako si već prije pecao. Teme su složene po kategorijama, pa se ukljući u one koje su ti interesantne, svi će ti pomoći rado. Čitaj, pitaj i sve će ti se posložiti.
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

Olovo

Matori čiča treba da ima 81 a ne 41 godinu ,,sedi 1! :cheesy:


Odo krečit šljive.

juzba

Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

OlovoOdo krečit šljive.

tomislav34

Sad, kad čovjek krene u ribolov, ima da se pomladi.  :lol:
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

DedaSaNisave

Dakle naleteo sam na forum metuzalema... A ja mislio da danas omladinci pecaju, kao mi nekada :-)

Hmmm... Kako li se onda desilo da sa naših reka bude proterano normalno i zdravorazumsko pecanje šekspirima i germinama, a da dodju nekakve novotarije tipa "Feeder tehnika" (šta god to bilo), da ti vaši signalizatori proteraju zvonce sa štipaljkicom...  :smiley:

Ali polako... Pokapiraću već... Vrtim i čitam po forumu pokušavajući da napravim odabir opreme koju bih trebao da kupim za Nišavu, Bovansko, Moravu...
"Ako čoveku daš ribu, nahranio si ga za jedan dan. Ako ga naučiš da peca, nahranio si ga za čitav život." -Kineska poslovica

juzba

Brzo ćeš ti to pofatati, moj deda :rolleyes: :lol:, a ti zvončići su mi uvjek išli na živce, oma mjenjam mjesto kad je neki zvončić u slušnoj blizini :help:
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

alexdja

       Nema više divljeg bučka. :no:

god-ar

Nemam ti ja pojma!...  Ali naučiću!!!

Alex_Nis

DedaSaNisave, pozdrav za tebe komsija!
Ja ti toplo preporucujem da uzmes neki Match (Meč štap) mozes da nadjes solidan stap za neku razumnu cifru, zasto match. On ti je dobar jer mozes da kombinujes, pecanje na plovak i da ga koristis kao feeder tj. pecanje na hranilicu. Nisava je nekad bila veca, imala je mnogo ali mnogo lepih mesta za pecanje, samo kad se setim...eh bese lepo. Klenovi su se pecali iz zezanja, i to sve lepo komadi koji nisu ispod 300-400 grama. Tacnije preko puta usca gabrovacke i Nisave, tu je bila jedna vrba, e kod te vrbe su se pecali kapitalni primerci klenova i skobalja. Sada su Nisavu unistili sa onim betonskim bedemom, da ne pricam o dubini u tom delu koja jedva prelazi 56-60 cm. :(

djmisha77

Bolje uzeti feeder pa njega koristiti za plovak nego match kao feeder. Po nepisanom pravilu match stapovi nemaju gramazu kao feederi pa moze doci do loma vrha. Sa druge strane match stap se lakse nadje u duzini vecoj od 4m sto za feeder i nije praksa.

sent from my Samsung GS3 using Tapat
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

glos

Ne odustaj dedasanišave od zvončića. Najbolje je kod njih što ne treba baterija, i ne može da zakaže, kao ovi signalizatori.
Samo se mora malo prilagoditi, čemu sam ja mnogo promišljanja posvetio, zaklevši se sebi da mi neće zvonjikati čim počnem štapom mrdati ( juzba ;) ) , a sve zato jer ću ih na štap stavljati - morati.
Elez; jedan video sa polovnim rješenjem ali na tragu mog izuma:I moja savršena varijanta ;

https://vukovisadunava.com/som-84/signalizatori-za-ribolov-soma/15/
ZOV

Teme sličnog naslova (10)