Vukovi sa DUNAVA

DUNAVE, MOJE MORE... => Dunavska birtija => Temu započeo: Allex 05 Jul 2017, 14:06:24

Naslov: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Allex 05 Jul 2017, 14:06:24
Ima li još neko utisak da ove godine bar na Dunavu riba mnogo bolje radi nego prethodnih (ne smem se usuditi reći da je ima više) čak i na onim mestima gde su je mrežaroši lešili godinama? Ono što sam bar ja video je da voda bukvalno vri od kedera, bucov lupa sve u šesnes' i to preko celog dana i noći a ima i lepih primeraka soma, smuđa a bogami i bela ide čak i praznu udicu što bi rekli... Da nije povezano s tim to što je riba dobila slobodno ona 2-3 meseca dok je Dunav i sve ostalo bilo zaleđeno, pa je uspela malo da se oporavi?
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: NSBucov 05 Jul 2017, 14:59:32
Da ti kratko odgovorim - ja nemam taj utisak, naprotiv (bar područje Novog Sada):
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: djmisha77 05 Jul 2017, 16:08:22
Novi Sad, totalno mrtvilo sto Nsbucov kaze. Jedna od losijih godina.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Isa 05 Jul 2017, 16:45:41
U Novom Sadu najblaze receno je katastrofa. Bio sam u petak od 17 do 3 h i u nedelju od 4 do 12h. Petrovaradin, kanal, brodovi i sangaj. Nisam deset raubova video.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Raskoljnikov Jr. 05 Jul 2017, 22:27:20
I meni se čini da je jako loša godina. Srbobran, Bačko Gradište, Irmovo, Bački Petrovac, Kovilj... užas. Čak i na reviru u Žablju relativno slabo radi.

Usput da li je neko primetio da je zadnjih 9 zaredom subota pojačan vetar? Preko nedelje se spremamo i dogovaramo gde ćemo za vikend na pecanje, kad dođe subota 4-9m/s!
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Sa_le 05 Jul 2017, 23:09:59
 Gledao sam juce ujutru kratko tipa ispod tvrdjave sa bolonjezom, svaki zabacaj udarac, izvukao je jednu bas dobru ribu dok sam ja gledao a i cuvarka mu je izgledala popunjeno..
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: spaske991 05 Jul 2017, 23:10:25
Beocin tuga! Ove godine ni pesa nisam video. Malo me utesila  babuska u kanalu iza kuce a ovako nula bodova. Cak i lopovi cujem kukaju. Kako da ima kad od Suseka do Rakovca pobise strujom sve i mrezama. U Banostru pogotovo usrali se od ribe ove godine
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: ibanezi 06 Jul 2017, 00:11:46
U Savi kod Mitrovice više ne živi riba. Satrli su je zlikovci do kraja. Nemam volje za pecanje. Najuporniji su odustali. Za poslednjih mesec dana nisam čuo da je neko ulovio smuđa. Ne pamtim da sam ove godine video raub čestitog bucova. Sava je kao ogledalo mirna. "Ribari" koji decenijama  nisu pričali zbog davnih svađa i tuča oko terena ove godine su radili ortački koristeći sav javašluk i nečinjenje ničega. Bem ti izborno proleće i postizborno leto. Mreže u mrestu, struja posle mresta, sve moguće i sve zajedno i zajedničkim snagama. Upadali i u zabranjenu gradsku zonu. Da riba jedna ne preostane. Dušan Stanković. najuporniji među upornima, zna i ume, pobednik smuđijade u Karavukovu i više puta među prva 3 još nije uhvatio smuđa iako je noćima i noćima izlazio. Par kolateralnih bucova kilaša je njegov rezultat. Prestao i on. Ja nemam njegovu upornost i nemam ni upis kroz maj i jun. Ni Šljuja, ni Aca ni ..........gotovo. Muvatori koji su kasapili smuđa i oborili mu otkupnu cenu na crno prošle i pretprošle godine kukaju da potrošiše pare na gorivo džabe. Njih mi nije žao, pocrkali svi dBgda, ali to najbolje odslikava stanje. Ma ni štukica gladalica da izleti iz kamena pod obalom dok izvlačim varalicu, a bila je ranijih godina dosadna ko...  Sava je mrtva, opelo očitano, 40 dana još traje jer zli dusi još uvek svaku noć proveravaju hoće li umrla reka pokazati poslednji znak života, poslednji dašak da i njega nemilosrdno isisaju, da ispale još koji naboj iz akumulatora, provuku još koji put mreže u koje su zapetljali svoje izgubljene duše  - Armagedon! Do sada je bar bele i bucova uvek bilo, više ni toga nema. Kada su potrebili sve plemenito (za mene lično sve je plemenito) potrebili su i sve ostalo. Seljak i radnik nikada nisu ni kupovali nešto smuđa, soma.. Uglavnom ribnjačkog šarana  za Veliki petak, a babušku za obične posne dane. Ove godine šaran zbog leda zimus nabio neverovatnu cenu, da bi i kasnije ostao preskup. Pa su "ribari" na centrima sela prodavali deveriku, bucova...po 100rsd za kg. Beš babušku iz ribarnice, pa još po 200rsd. Ovo lepše, a duplo jeftinije. Tone i tone jeftine bele ribe i po toj ceni doneše dobru zaradu. I nestade i toga. Gotovo! Ovo je moj odgovor na postavljenu temu, a ujedno i na koliko danas vidim aktiviranu temu- Može li se šta protiv ribokrađe. Ne može! Sa Savom je umrla i moja jadna nada da ipak može nešto da se učini. A na Savi u i oko Mitrovice više nema ni razloga da se pokuša.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: laki22 06 Jul 2017, 00:23:14
zavisi o cemu i o kojim ribama pricamo. za dunav i grabljivice ne znam, ali ovo ostalo sto se tice ribe i reka sasvim zadovoljavajuce.

evo danas,Dunav Fjutog,iz camca. Mada se tamo svi zale da sarana ove godine nisu videli kao i da smudj slabije radi

(https://preview.ibb.co/k4Dhsv/IMG_20170705_105622.jpg)
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: marina1983 06 Jul 2017, 00:46:59
Lakiša, ako ti ovo smatraš ribom izem ti rabotu . Pa to bi trebalo da se peca i kad ne zabaciš . Večeras otišao da obiđem malo Savu njene marine i  budžake ....  Pa Dunav je zlatan u odnosu na ono što videh . Mrtvilo živo . Prošle godine u ovo vreme si žmureći za sat dva  mogao da naklepaš ovih belih šakara . Ove ima da uveneš ceo dan  za par riba . Katastrofa , a toliko sam se radovao i željno isčekivao početak sezone  :veryangry:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: laki22 06 Jul 2017, 00:51:42
Ja ovo ne smatram ribama, rekao sam za ostale ribe sem grabljivica i ostale vode sto sam bio osim dunava da sam dobro prolazio do sad. Mada je ovo nazalost ok ulov kakav je ovih dana na tim terenima...
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: marina1983 06 Jul 2017, 01:04:24
Sve te kapiram ali moraš priznati da je ovo tuga koliko loše radi . A možda je tako samo kod mene  :huh:
Ruke sam isčašio od bacanja pa da sam ptice blinkerom jurio bolji bi učinak napravio . Fider još umočio u Dunav nisam .
Prošli vikend kolega , posle 4 sata crvići  stoje kao da tek treba da zabaci pa nisam želeo ni da pokušavam.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: laki22 06 Jul 2017, 01:25:40
sva riba je u dubini, bar ovde. u obali plivaju mrtve skoljke i ribe. msm meni je ovo super pecanje, ja skobalja i ne znam da li sam dosad uhvatio  :cheesy: ali generalno je lose ovo. bacili smo skoro jupolku hrane+zemlje+crvica+secerca+peleta+konoplje+ostatke od takmicarske saranske hrane, od pola 7 do pola 10 samo pes,pes,pes.
Slabo jako. Mada, upekla je zvezda, svuda su opali ulovi.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Mangup 06 Jul 2017, 02:00:00
Ove godine imam vec preko 50ak izlazaka a dobio sam svega 3 ribe kvalitetne, Dunav je odavno opustosen sto se tice obalskog dela grada, gde bukvalno samo oni koji pecaju svaki dan po 10 sati ili su talicni mogu da izvade nesto, sto se tice Save ove godine je dala lepe ribe od pocetka sto somovine, sto smudjevine, nisam bio u pravo vreme na pravom mestu tako da ne mogu da se zalim, drugi su hvatali. Ima dosta sitnog soma do 2,3 kg ako ga ne budu gepekovali mozda i ostane nesto za dogodine, smudja retko ko i peca trenutno. Ja sam se konkretno prebacio na V.Moravu mnogo mi je lepse, cistije, mirnije a i sto kazu dok noga ne zgazi na zemlju, sljunak nije to to. Tamo su tereni lepsi, ima ribe samo mora malo da se trazi, svako ko je tamo bio uporan iole bivao je nagradjen, bar je Morava milostiva  smiley033 :smiley:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: mrjr 06 Jul 2017, 07:23:53
Mnogi se žale i ima osnova.Meni je,recimo, ovo najlošiji početak sezone u proteklih ne znam koliko godina,odkad pecam( skoro isključivo) smudja.Čak sam proredio izlaske usled nedostatka motiva. Ako uporedim sa najuspešnijom sezonom ,ispada da sam ulovio tačno deset puta manje smudjeva,od početka maja do sada.Poredim samo podatke o smudjevima koje sam poneo.One koje pustim, ne evidentiram.Medjutim, ne mislim da je istrebljen.Zimus je bilo leda dosta dugo,a to ga je poštedelo barem neko vreme.Očekivao sam baš zbog toga odličnu sezonu.Ispostavilo se da je ispalo suprotno od mojih očekivanja.Mislim da su u pitanju migracije. Pojaviće se iznenada u toku sezone,sa nekom novom vodom,...U svakom slučaju, pecanje mi je hobi i uživam u njemu, u tehnici kojom pecam,a ulovim uvek ponešto,pa barem skromno.
Naslov: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: mihabg 06 Jul 2017, 08:27:07
Zbog svega i svacega kasno sam spustio camac na Dunavu, i sad cu malo da orbitriram na mom mestu cesce, ali za dva izlaska izgleda tuzno.
Sakare deve, i okolo u zoru sitan bucko raubuje. Cini se da je riba u visim slojevima koliko sam zverao i pratio.  Videcemo kampanju kamenja za koji dan, ali nesto mi smrdi da nece biti kao pre.
Bio na Savi jednom u Skeli na plicem delu  ..tuga, a ove Bg igrice sa urbanog dela su rezultirale sitnim sljivarom  i krupaticama. Samo jednu cestitu deveriku sam lapio iz Munjinog brodica iz marine na 10.4m dubine. Interesantno zapazanje je iz 2-3 puta da je riba u gornjim slojevima.  Nahranis mesto i posto Munja ima sonar na brodicu , vidis da je krupna riba na otprilike 6 m a dno 10.4.
Nema sanse da je spustis.... a da je pecam na predvezu iznad ko plovkom na toj dubini je bolesno i nije fider pecanje. Dole na hrani besni ova sica .
Tako da imam utisak da ribe ima, samo je u cudnom kretanju.
Pretpostavka mi je da su vode pretople, i da koristi struje u medju/ sloju koji malo donose hladniju vodu a hrane ima u izobilju i na toku pa se brcka gde joj je lepse .
Videcemo dalje, ulazimo u taj ozbiljniji deo sezone gde bi trebalo da se ne izlazi bez ribe na fideru na Savi i na Dunavu.
Usput , dvogledom pratim lokalne ribare sa terase i sa povrsinskim rinama nisu bas produktivni na Dunavu na samom toku.
Nocu se sunjaju i prilaze uz obalu gde ne bi trebali , ali ne vidim sta vade.
Bozo pomozi, i bicemo uporni .
Pecati se mora, sve ostalo i ne mora!
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: orka 06 Jul 2017, 08:55:59
Postalo je kristalno jasno da tamo gde ribe ima,ona se i peca..Skloni smo da nalazimo razloge kao što su pretopla voda,nizak i li visok pritisak,mesečeva mena,suviše mala ili velika voda,visoka ili niska temperatua vazduha,vetar,izostanak mresta itd..Naravno da neki od ovih razloga mogu da utiču i utiču u većoj ili manjoj meri na aktivnost ribe,ali to nemože dugo da traje.Ribe ako ima ona mora da se hrani..Svedoci smo da na velikoj većini terena nema skoro nikakvih rezultata,odnosno ulova plemenitih vrsta riba,ili su oni ispod svakog nivoa,i po učestalosti i po veličini,ali smo isto tako svedoci da na određenim delovima reka ribe ima i ona se odlično peca..
Kolega RobinEM koji peca na delu Save koja prolazi kroz Republiku Srpsku kaže kako riba ima i peca se kao ni jedne godine do sada..
Kolega Damjan takođe tvrdi da se na delu Save iznad Obrenovca odlično pecao šaran,i ne samo šaran,pa evo kolega Allex kaže da se na delu Dunava kod Pančeva lepo peca.,itd..
Sava od Novog Beograda do Obrenovca je takođe prazna..Sporadični ulovi po neke plemenite vrste ribe i retka i stna bela riba..
Činjenica je da ribe ima malo,i da će je biti na žalost sve manje i manje iz već poznatih razloga..Migracije riba postoje i najučestalije su pred mrest i posle mresta..Riba se grupiše za mrest sa više delova reka,tražeći adekvatne uslove i po završetku mresta(uspešnog ili neuspešnog) vraća se u korito reke.Pošto je nema više ni blizu u onoj količini kao nekada davno,pa još ako je mrestu desetkuju ribokradice,a to je skoro pa sigurno,onda nije čudno što su delovi reka prazni ili poluprazni..To što se na nekim delovima reke peca solidno može se možda objasniti tako da se neke ribe posle mresta,a koje su preživele riibokradice ne vrate na mesto odakle su krenule na mrest,već se skupljaju u veće grupe i zauzimaju određenii deo reke..Pa tako onda prošle godine je bilo ribe,a ove godine bunar..
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: dragan2006 06 Jul 2017, 09:35:35
Za Savu odavno tvrdim baš to,što se tič.e bele ribe!Naime,ako sednes ne lokaciju gde se kreće jato bele ili je bar u blizini,uz pomoć primame je zadržiš i lepo se peca!Ali ako si seo negde gde je nema u blizini,ceo dan ćeš pecati peševe.Noću je slična situacija,jedina razlika je što je peš neaktivan.A nema diskusije o tome koliko su reke iz godine u godinu siromašnije...
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Grof1204 06 Jul 2017, 09:40:16
Svi su u pravu, ali brate mili kada negde ribe ima i kada nije zaplasena, ona rado uzima mamac i hrani se, ne trebaju nikakve kampanje od 5 dana i cudesa...tu ne racunam onih nekoliko dana kada je riba u srednjem sloju zbog oscilacija sa pritiskom itd...
Evidentno je da te sporadicne ulove imaju ljudi koji su manje-vise stalno na vodi, hranjena mesta itd...odnosi se na belu i sarana...Na Savi u nekoliko izlazaka imao deverika koliko neces, ali nijedna ne prelazi velicinu dlana, a uzima sve zivo ponudjeno nezavisno od debljine predveza, velicine udice, mamca, a nesto krupnije ni u najavi... e sad, posto sam ove godine isprobao vise terena,(plitko, brzo, duboko, sporo, pesak, kamen) od usca Drine pa do Boljevaca nemoguce je da je bas sva riba u meri istrebljena...veliki je to potez...sve se nadam da je to mozda zbog nepovoljnih vodostaja, tople vode itd... ko zna, mozda se nesto promeni na bolje do avgusta, septembra.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: PerfectAngler 06 Jul 2017, 09:44:46
Velika Morava na kojoj pecam cesto isto nista,kao da nema ribe,danju,nocu probao zali boze bunar,zasto nemam pojma

Spojene poruke: 06 Jul 2017, 09:47:02

Zato sam sav bolji pribor stapove i masinice za varalisanje prodao i varalicarim balzer teleskopom od fiberglasa i starom kormoran masinom,jer nema svrhe vise za boljim priborom
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: TopMix 06 Jul 2017, 09:55:21
Upravo tako - migracije... Uglavnom su vode opustošne, a onda se ponegde pojavi riba u nekoj pristojnoj količini, koja je preostala od masakriranja, što legalnog, a većinom nelegalnog. Pa ko ima sreće, što kažu, da se nadje u pravo vreme, na pravom mestu... Uspeh u ribolovu odavno više ne zavisi od toga koliko je ko dobar, vešt ili iskusan ribolovac, nego od toga ko gde peca, odnosno, da li ima ili nema ribe.
Nadležni iz tamo neke zrenjaninske tzv. ustanove ustvrdili su "naučnim" metodima da u Tisi II ima ribe u ogromnim količinama, kao opravdanje da uvedu privredni ribolov tamo gde ga nije bilo 20 godina, a u stvari cilj je bio da se uzme lova od alasa, pa ako nalete na neku ribu nek tovare, dok ima. A nece je biti još dugo...Pecarose ionako niko ne pita za mišljenje. Samo ukidanje mrežice za kedere i uvođenje senkera u vreme mresta, dovoljno govori o stručnosti nadležnih i njihovoj brizi za riblji fond. U takvim okolnostima riba se sludjuje, tera se u neke neprirodne migracije, u nekakve rezervate koji još nisu otkriveni, a toga je sve manje i manje. Onda neki ribolovci imaju moralne dileme, kad nalete na mesto koje daje ribu. Da li da je lovim do besvesti il da se pridržvam ogrničenja i da ostavim alasima da, eto, održe svoju egzistenciju...
Što se tiče ribe u srednjim slojevima, što se identifikuje sonarom, teško je biti pametan. Ako sonar nije ko kamera, teško je razvrstati ribe. Tražiš smudja, a ono jata tolstolobika..., kakav pametan zaključak doneti?
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: dragan2006 06 Jul 2017, 11:01:59
Ovo za sonar sam pomislio istog trena kada sam pročitao Mihin post ali nisam hteo da ga mračim.Ima bika na Savi baš dosta i verovatno su jato i videli na sonaru.
Sa druge strane,vodostaj je bio baš nepovoljan za mrest pa je moguće da pojedine vrste nisu to ni obavile pa sada boluju i ne jedu.Prvenstveno mislim na deveriku na Savi i Dunavu.Moguće je da je i to razlog velike migracije ribe,traženje dela reke gde im je bio moguć mrest.Kao što Grof reče,videćemo u narednom periodu.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: slob 06 Jul 2017, 11:27:11
Jeste, jeste. Migracije su u pitanju. Ali iz reke na pijacu i u restorane.
Pecam na Savi godinama i ribe je svake godine sve manje. Ove godine doguralo je do toga da sam tek jutros uhvatio prvu ribu, štukicu oko 0,5kg, vratio je u vodu, a izlazio sam do sada tridesetak puta. Ovi što pecaju šarana nisu ga ove godine ni videli a bela riba sve neka sitna, najveća ko dlan.
Moguće je da na nekim lokacijama još i ima ribe, ali za koju godinu, kada ih strujaroši namirišu neće ih ni tamo biti.
Mnogo mreža, struja i plin. Neselektivno tamanjenje ribe. Tako više godina i sada evo rezultata.
Situacija je takva da se neuspeh u ribolovu više ne može podvesti pod "riba je ne aktivna", već pod "ribe nema"!

Pecam godinama i sigurno sam sve bolji pecaroš - a sve manje upecam?! Pa šta bi moglo da bude jedini zaključak, zašto je to tako? Odgovor se sam nameće!
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: dragan2006 06 Jul 2017, 11:42:05
Ima tu svega i svačega,nažalost!
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: mrjr 06 Jul 2017, 11:46:01
Ne može se riba za godinu dana potamaniti.To je proces.Lovilo se mrežama i strujom devedesetih još više,pa je opet bilo ribe.Mnogi faktori utiču na prisutnost,ili odsutnost ribe sa odredjenog terena.Pošto pecam na istim terenima već godinama, mogu da kažem da i u pecanju postoje "rodne godine" i one druge,kao u poljoprivredi.Vodni režim ,naročito u doba mresta utiče mnogo,a i niz drugih faktora...Biće ribe,ali sve manje, ali biće i pecaroša sve više.Pre dvadeset godina ponekoje lovio smudja na silikon,a sada armije varaličara krstare gradskim kejevima.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Ad fines 06 Jul 2017, 11:51:58
Od 2008. godine pecam aktivnije na Savi. Tokom tog perioda upoznavao sam lepote ali i cud reke i mnoga njena lica. Ono sto sam zapazio, jeste to, da su vodostaj, protok, stepen zamucenosti i temperatura vode kljucni parametri od kojih zaisi kakvo ce lice reke biti i koliko ce biti blagodarna. I stvarno sam se nagledao razlicitih situacija, a narocito na pocetku bio i razocaran jer sam se sledece godine suocavao sa potpuno drugacijom rekom, kao da to nije ona ista voda koja je tu tekla prosle godine, i na kojoj se lepo lovila riba. Prinudjen da se svake godine iznova snalazim, poceo sam da pratim vodostaj svaki dan, i kada idem na pecanje i kada ne. Postala mi je rutina da pogledam vodostaj Mitrovice i Sapca,  Beograda i Dunava u Zemunu kao i NS svakog dana.   A ono sto sam gledao, i sa cim sam se suocavao na samoj vodi, se svake godine veoma razlikovalo. Od 2008-2009-2010 i  vecih voda u letnjem periodu, do niskih i toplih 2011-2012,  pa uzasno velikih 2014…  2016. solidne, i po meni savrsene 2013. i 2015., pa do ove koja preti da bude mozda i jedna od najsusnijih……    Pod savrsenom vodom smatram vodu koja ima visok maj-jun vodostaj, koji kasnije polako opada na letnji i ne prelazi 25 stepeni temperaturu vode.
A najgore vode za pecanje su niske, spore i tople. A narocito ako je to stanje doslo preuranjeno, kao sada recimo i ako su izostale prolecne visoke vode… U takvim situacijama je tesko doci do krupnije ribe. Sitna riba do pola kg moze uvek da se peca iako u ovim uslovima i ona slabije radi i treba se pomuciti za nju.  Za krupnu ribu su potrebne mikrolokacije i specifican pristup.  Kada se uzme u obzir da je riba slabijeg apetita zbog uslova, da je ima sve manje, da verovatno ima prirodne hrane dosta, lako se da zakljuciti zasto pecanje postaje tesko.  Bio sam preksinoc i nocas na vodi, bacao varalicu i pecao na feeder. Do 60-70m od obale je sve sitna riba. Prava izbacivanja su sve u plovnom putu. Voda u priobalju spora, kauglera na tone. Po neki bucov raubuje, i nije lud da uzme varalicu. Smudja i da ima, nece da uzme kada ima prirodne lako dostupne hrane.  Ovakva voda je stvorena i za jedan od najgorih oblika krivolova koji se masovno i upraznjava. Som i smudj stradaju masovno, to je sigurno. Za drugu ribu ne znam. Cuo sam i da se neke uhvatili pre neki dan, pun camac somova….  Ali to je sve neprovereno.
Sakacenje u mrestu je prisutno svake godine, mrezarenje po velikim vodama, strujarenje po niskim.  Da utice, utice sigurno. Ali ne na nacin da nigde ne radi riba.  Saran u Skeli je specificna pojava, tj moze se reci i mikrolokacija. Sad ce verovatno i babuska poceti da se peca na nekim mestima na Savi pa ce ispasti da radi riba. Ali plotice, sljivara, mrene  nece biti na tim plicim, zatravljenim mestima, dok ce babuska tu da uziva. Saran i deverika ce ih sigurno posecivati u nekim kratkim intervalima, grabljivice isto, ali u kratkim intervalima.
Namerno sam isao na terene od Mitrovice uzvodno u prethodnom periodu jer sam hteo da vidim kakva je situacija tamo gde je voda brza (uticaj Drine) i malo hladnija. U odnosu na moje terene ovde, raubova bas ima. Moze i Grof da potvrdi. Krupan bucov razbija. Iskreno sam se odusevio. Na svakih minut 2 ozbiljan raub, + 3-4 strasna rauba, gde „nesto“ kao podmornica ide kroz plicak, sa podignutom vodom od 10cm i sirine pola metra a riba skace i bezi na sve strane!!!!  Iako smo se nagledali mreza na svakom cosku, bilo je aktivnosti ribe. Vidi se da je reka zivlja jer je protocnija, hladnija.   Hteo sam da odem i do Jamene da vidim i kakva je tamo voda, ali nikako da stgnem.
U Brckom pecaju, pitanje je samo gde. Da li svuda, ili u nekom kanalu u koritu gde se nabila sva riba.  Kod nas se takva mesta sa obale ne mogu dohvatiti sada. Ja, koji najvise volim mesta gde je plovni put sto blizi, i izlazim daleko teskim sistemima nisam mogao da dohvatim mesta gde se kupala ozbiljna riba.
Sto se tice srednjeg sloja, pored bika, plotice, sljivar i deverike su isto gore. To je standardna pojava na Savi avgust-septembar, ove godine poranila. Znam jer sam pecao na klizeci plovak, i upecao.
A da je tako kao sto pricate za te migracije, tj da radi a da se ne peca jer je nema, onda bi bilo neko mesto gde se razbija riba. A ono ne postoji, ili je otisla u Hrvatsku sva riba. A i to bi znacilo da je za 2-3 godine nece biti uopste. Ne zelim da verujem u tako nesto. A i septembru 2012e su se pricale iste ovakve price, pa znamo posle kako je bilo….. 
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Allex 06 Jul 2017, 12:21:37
Uh lepo ste se vi raspisali,a bogami i sve objasnili.Da radi ko šta hoće živa je istina...i dosta sam se obradovao kada je zimus sve živo zaledilo. Da i riba malo dane dušom od idiota. Ipak, vidim da je dosta loša slika na rekama i ništa se nije nažalost promenilo čak ni za mrvicu. Kao što već rekoh, poslednjih 7 dana sam redovno na Dunavu pored manjka obaveza, noćas sam zaglavio do pola 3 ujutru...ciljano idem na bucova, jer stvarno sve puca kako raubuje,od na metar od obale pa do sredine gde faktički ga vidiš kako iskače iz vode. Ima lepih,krupnih primeraka, a kedera u jatima, tako da ga baš treba isprovocirati da se zaleti na varku,ali bitno je da se vidi da ga ima.Što se tiče soma čuo sam za lepe ulove na dubinku. Pre nego što je zaledilo, dva meseca na Dunavu nisam mogao da dobijem ni kvrc,ma šta bacao i ma gde bacao. Dosta sam bio isfrustriran posebno kad vidim gospodu kako šire mreže,a bome jednom sam prisustvovao i bacanju dinamita. Verujem da ima dosta faktora u igri kad i koji teren će da eksplodira,ali da je ribe sve manje svakom godinom to je činjenica...
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: damjan 06 Jul 2017, 12:21:49
Reka Sava je tipična,posebno kada se radi o toku od 0-50km,tu je kako ja kažem reka "kanalskog" tipa,tj visoke obale,nema razliva,rukavaca...To na žalost pogoduje lakom izlovljavanju ribe sa tog područja,a sama riba samo u izuzetnim okolnostima ima dobre uslove za mrest,tu pre svega mislim na ciprinidne vrste,ali i ostale. Mogu slobodno da kažem da na savi 90% meni poznatih terena ne daje ribu,jer je ista veoma retka. A retka je pre svega zbog višegodišnje ribokrađe na tim delovima reke. Ribokrađe ima svuda,ali pojedini tereni toliko pogoduju ribama da se ista i dalje zadržava na tim terenima. Takvi tereni su bogati rukavcima,mrestilištima,adama,bogati hranom,ali i solidnim protokom vode što ribi odgovara zbog kiseonika leti. Dakle riba na tim terenima ima uslove da boravi i preko cele godine i mresti se u blizini. Na žalost tu je takođe lopovi i svi ostali nemilosrdno tamane,ali su tereni takvi da su bukvalno magnet za ribe.
Ja sam odavno proračunao da će do toga doći i upravo kupovinom jačeg vanbrodskog motora sam uspeo da idem na udaljenije delove reke i tražim ribu. A nekada mi je tomos 4ka završavala posao. Na žalost svake godine ribe sve manje i sve dalje treba da se ide ,da bi se riba pronašla.Ili to,ili sedi u blizini i pecaj u bunaru,nema druge.

Rečna riba je postala toliko tražena roba da je buknula ekspanzija krivolova. Pogledajte samo koliko su cene ribe skočile zadnjih godinu dana. Minimalni rizik,a dobra zarada. Državu ne zanima zaštita ribljeg fonda i doći ćemo veoma brzo do toga da će čak i krivolovcima biti teško da ulove ribu. Procenjujem rapidan pad broja prodatih dozvola za rekreativni ribolov narednih godina,jer već se vide znaci odustajanja ribolovaca od ribolova na divljim vodama. Koštaće to na kraju i korisnike i državu,ali najveću štetu će imati ribolovci koji će biti uskraćeni za ulov na divljim vodama.

Som je prvi na tapetu nestajanja,jer ne migrira mnogo i kada se jedan teren očisti od soma,treba baš dugo vremena da isti ta riba naseli,da sitni primerci odrastu...Za somom odmah ide šaran. Deverika i ostala bela riba povremeno migrira i popuni prazne terene,ali krupne deverike je sve manje u Savi. Smuđ pak redovnije ulazi iz Dunava u Savu u predmresnom periodu,tj od jeseni...Pa popuni terene. Ali ne može ni taj Dunav više toliko spašavati Savu,jer i na istom je ribokrađa velika,a riba u toku migracije prolazi kroz minsko polje i nastrada.
Stanje u državi se direktno oslikava i na stanje na vodama,upamtite to.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Drill Junkie 06 Jul 2017, 13:05:30
Koliko je lose ove godine govori i to da nam nema kolege Pluta sa njegovim trofejima u tom broju na koji smo navikli  :wink:

Ako je neko uvek hvatao sve i svasta onda je to on  :tongue:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: bolenbgd 06 Jul 2017, 21:49:36
Slozio bih se sa Damjanom  u potpunosti.Pecam na Savi oko 50-og kilometra,ono sta se tamo radi,nije humano.Kakav krivolov,prosto ne znam kako tamo neko ripce prezivi.Preko puta naseg mesta coveko stalno hrani sarana,a cim nije tamo,ovi mu "preoru" mesto mrezama,a uzvodno i nizvodno su postavili bubnjeve.Mi smo odustali od nekog odrzavanja mesta,jer smo opkoljeni raznim "alatima",sa svih strana.Skoro su mi bili "ribocuvari",banda korumpirana,suruju sa ribokradicama i dolaze da mi popuju kako se "alasi" bune sto pecamo posle 9!!!???Naduvao sam ih i ne garantujem za svoje postupke ako mi ponovo dodju sa tako glupom pricom.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Glodar 06 Jul 2017, 22:26:27
Isti slucaj, najgora sezona, od 30ak izlazaka oko Dunava, Tamisa, i okolnih kanala samo 3 normalne stuke, 1 veci cverglan sto je dosao na varalicu i 2 male stuke sto su vracene.

To je to za sad, a pokusavao sam po 5 sati, menjao mesta, menjao varalice, i dubinac mi stajao sa strane ovih poslednjih par izlazaka reko nekad sarana da probam dok varalicarim, ali sve slabo, i ostali ljudi sto zateknem su bez ikakvog ulova.

Iz Borce sam, pa ono tek zbog toga se jos vise smorim jer su ovde unistili kanal koji je imao sve a sad nema nista, prvog a i sve naredne sarane sam ovde pecao bez ikakve prihrane dok je bio dobar kanal, i nisam morao da se cimam nigde daleko da pecam.

A sad ove godine gde god da sam isao tuga, umorim se zabacivajuci, probavajuci razne varalice da ispitam da nije do toga, mnogo losa sezona, nadam se da je samo privremeno i da ce grabljivice poceti da rade.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: RobinEM 06 Jul 2017, 22:32:43
Danas sam VAS konstantno citao na poslu ali nisam imao priliku da komentarisem, svaki puta kada pogledam vodostaj bacim oko i na forum. Zadnjih 10 godina pecam samo na Savi i nigdje drugo pa tako samo o njoj mogu da pricam. Kod nas nije da riba radi nego razvaljuje bukvalno. Krenut cu sa mojom dugogodisnjom pozicijom gdje sam prvi puta okupao hranilicu. Krupan kamen jak protok vode dubina sa prvim korakom metar pa kako odmice do 6m nekada znam zabacivati iz stomaka toliko blizu riba zna da radi. 2015 skobalj se jako dobro lovio do 1kg po komadu prosjek (800gr). 2016 august septembar lovio se šljivar bas krupan i prosjecna mrena 1-1,5kg koja je bila tolko dosadna da se nije moglo pecati, covjek za jedno pecanje uhvatio 53 kom samo mrene. To je riba po meni koja treba da dojde 3 puta na dan samo da digne adrenalin jer pored sve borbe u toku ona se zakuca pod nogama i konac kao pracka stoji pod uglom od 90stepeni. ako popustite sekundu hranilica je pod kamenom a ako pozurite novo vezanje udice vam ne gine. Proslo ljeto je takodje u maticu dosla sitna deverika ka mali prst sto je cudno za kamen i maticu i ona i pes su se smjenjivali na crva. Vrh stap samo malo zatrese kao pes pa ako nesto drugo radite ili montirate kazete sebi neka neka stoji min svakako letis napolje (misleci na pesa) ali prilikom podizanja stapa kroz sekund samo sistem oteza i tako sve to vucte do povrsine kad naglo opet olaksa. Gospodin Smuđ se zaleti na tu devericicu dva sam izvukao koji su cisto zakacili duboko u ustima za gornje nebce.2017 lose pocela dva pecanja ni riba ma i pes nestao u dubini. Zadnji put kazem nista feeder ponesm varalicar ( hvala Ibanezi ) i pokusam dobiti kakvu grabljivicu. Nakidam se gumica cujem samo kuc kamen i sledei puta je vec jig pod njim. Zanimljiva je aktivnost ribe kedera ali kakvih pod nogama sve kao dlanovi idu obalom na jedan metar i struzu kamen. Sva moguca riba je tu prati sunce i hrani se uz obalu. Bucoviih tiskaju na suho nikda nisam cidio da riba leti 10 cmiznad vode. Riba se sulodo izmrijestila vodostaj je bio odlican, nije se razlila nego je bila do polovine naspe niko nije mogao pecati adugo se tako zadrzala

Spojene poruke: 06 Jul 2017, 22:50:30

Poslije toga mijenamo mjesto idemo 10 kilometara uzvodno na izgled sava plitka ali se pojavljuju slike ulova sa slicnog pejzaza. Sava mirna i tiha susta suprostnost od prvog mjesta . Skrenuli smo s puta i prvo mjesto sa dosta prostora bilo je nase. Bacali mijnjali mamce i poceli dobijati ribe sitne plotice nakon sat i pol bacanja hrane ( oko 2kg). Nisu to bile robe za cuvarke ali su ribe a trazilo se nesto da se izvadi iz vode konstantno jedan stap u tacku a drugi saraj okolo. Onda smo poceli bacati sve dalje ribe su bile vece i vece i redale su se konstantno sa i bez hrane u hranilici. Sledece sedmice smo poranili dosta ribica vec bilo na vodi kraj nas prolazi lokalac i zaustavlja se 30 metara dalje na sebi ima cizme ribarke ulazi u vodu i ide tako 15 metara nije mu ni do pasa ostavlja me u cudu usao je samo da baci hranu. Pridjem mu on mi objasni da je sve plicak do plovnog kanala.    Zamahujemo koliko smijemo stapovima riba odmah reguje ispod kile je nema pucaju i predvezi ludnica i uzivanje. Plotica za ploticom i svi koji su bili love je samo je problem kako dostici taj plovni dio. Mavera jos nisam smio potegnuti iz sve snage. U nedjelju ce te imati i slike ako vodostaj bude povoljan jer se sava digla metar i temperatura je pala sfa 26 na 18 stepeni pa cemo vidjeti.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Ad fines 07 Jul 2017, 09:11:06
Robine, ocekivao sam takav tvoj odgovor. I kod vas se riba javlja na specificnom mestu, ali na srecu mozete da ga dohvatite.  Problem je sto sam kod nas sva ozbiljna izbacivanja ribe video na 80-100m od obale, a tamo je nemoguce pecati sa obale.  Veca voda, veca daljina, jbg….  Riba prilazi po nekada. Do 40-50m radi samo sitna, a po neki ozbiljnij komad imaju samo oni koji pecaju svaki dan i dan i noc.  Konkretno je moj kolega imao mrenu od 3kg, tu negde gde je pao i taj saran od 8kg, ali on ima splav i stalno je na vodi, i sam kaze da je lose i da dominira sica.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: smudjoslav 07 Jul 2017, 09:14:50
...Allex ti si jedini od stotine ribolovaca u Pancevu/Starcevu koji se trenutno hvali ulovom na nasim terenima...
Svaka cast...
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Allex 07 Jul 2017, 10:31:21
U aprilu sam imao nekoliko izlazaka na Dunav i dan pred zabranu sam dobio dva bucova od kilo i po i imao nekoliko strahovitih udaraca.Sitne ne računam bilo ih je par. Zatim pauza sa pecanjem do pre nekih 10ak dana zbog obaveza, izađem na vodu i dobijem bucova od oko 2kg. Pre dva dana ,dobijem 4 sitna komada od oko pola kg, jurio nešto veće međutim nije došlo.Naravno, bilo je tu i promašaja i lepih udaraca ,ruke da ti zazvone..Pritom kao što rekoh kedera u jatima, nikad ih toliko nisam video.Nije da sam mnogo izlazio na vodu ali shvatićete otkud mi utisak da je riba dosta aktivnija u odnosu na prošlu godinu. Međutim sad dok čitam šta kolege pišu i malo pogledam galerije ulova , to je izgleda samo moj neki lični osećaj.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: marina1983 07 Jul 2017, 11:01:46
Jutros u 4h mi drugar šalje poruku ( bio prisutan juče) inače ne peca ali voli da dočeka zoru na terasi svoje vikendice uz kafu i rakicu .
Kaže ovako nešto u životu video nije, prizor ne svakidašnji  Bucov haos pravi , puca na sve strane ludilo.
Možda je nešto i krenulo da se dešava . Kasno videh poruku inače sam bio rad da ukrstimo koplja , pa kom opanci Tom i Džeri  :cheesy:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: jera 07 Jul 2017, 11:29:16
"....... u pecanju postoje "rodne godine" i one druge,kao u poljoprivredi.Vodni režim ,naročito u doba mresta utiče mnogo,a i niz drugih faktora......"  mjrj

" Pod savrsenom vodom smatram vodu koja ima visok maj-jun vodostaj, koji kasnije polako opada na letnji i ne prelazi 25 stepeni temperaturu vode......."  Ad fines

100%  :thumbup:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: trihogaster 07 Jul 2017, 23:49:39
Da, Ad fines jako lepo objasnio...   smiley033
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: NikolaNS 12 Jul 2017, 23:16:01
U Futogu ove godine znaaaaaaatno losije nego prosle godine. :no: Jedino sto se skobalj pojavio u velikoj kolicini. :thumbup:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: nebojsa.kg 14 Jul 2017, 18:08:15
Ja sam uglavnom na Velikoj Moravi ili na Gruzanskom jezeru. Ne pecam nesto dugo, od 2012, ali u tih 5 godina, goru ribolovnu sezonu nisam imao. i kad ima ulova sve je to sitno. Mislim da su divlje vode, ojadili. Ne kazem da nema ribe, ali sve slabije i slabije. A ja komercijale ne volim, niti imam neku zelju da idem.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Anker 16 Jul 2017, 10:48:09
Dunav, nizvodno od Beograda, u panjevima iz čamca za 2 dana:
 na kukuruz 2 šarana od 3 i 4 kg, 4-5 smudjeva 0.8-1,2kg na filet. :thumbup:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: bladerizer 18 Jul 2017, 09:36:33
Pozdrav kolege evo da obavestim one koji vole da idu na dtd kanal da je opet krenula voda i da se i zadnjih par dana lepo uvata bela riba na stiropor i da jos bolje radi smudj ,ja ga nazalost nepecam zbog povrede ruke ali moji prijatelji ga hvataju na ribicu i to u vremenu od 2 sata posepodne do 7
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Ad fines 21 Avgust 2017, 18:28:16
kanali standardno, reke za sad ispod proseka.  Ko zna i kakva nas jesen ceka. Malo je bilo padavina do sad, da ne krenu neke kise pa grune vodurina i zezne i ranu jesen.... :sad:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: mihabg 21 Avgust 2017, 19:57:17
Ne kuni bre Dule !

Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: orka 17 Novembar 2017, 22:27:18
Jednom rečju tuga.. :no:  Sezona još nije gotova,ali ako se do sada nisam napecao,neću sigurno ni u preostalih mesec i po.. :rolleyes:
Sava kod BG-a nikada gora i nikada manje ribe nije bilo..Dno je popločano glavočima od obale do obale.. :smiley:  Na Dunavu slično.Na Tamiš ne idem već pet godina iz poznatih razloga(poluprazan).
Uhvati se tu i tamo bela riba,i to uglavnom na mišiće,ali plemenite vrste u meri su postale toliko retke da kada se ulove,to mora odmah i da se zapiše.. :no: :sad:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Zmaj Strasni 17 Novembar 2017, 23:08:56
Saran-nisam ga pecao, mrena-nisam pecao, deverika i babuska-bilo je dosta na fider lepih komada, som-nisam pecao, smudj-10 komada od kojih 5 u meri. Poceo ga pecati pre 20 dana aktivno. Stuka-samo jedna kilasica, nisam isao vise od 5 puta. Mrsavo, ali ako bude smudj radio lepo do Nove godine bicu zadovoljan. Oko 60 izlazaka do sada.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: sasabosko 17 Novembar 2017, 23:52:10
Meni najgora godina,u poslednjih 10 otkako sam se u ribolov vratio vecom strascu posle pauze oko 5g,prosla je isto bila katastofalna,ali sam barem isao 100tinak puta,ove godine nazalost 40tak.Jedna riba vredna pomena na prvom izlasku i to klen 1380gr,znao sam da nece izaci na dobro,kao ni jedna godina do sada kad su mi prve ribe bili klenovi.Som moja omiljena riba, dva otkacinjanja komada preko 5kg na istom izlasku,bezbroj malisana vracenih da porastu,10tak jedva preko mere od toga 4 na poslednjem izlasku na soma,svi pusteni da porastu.Belu sam slabo pecao,mozda 30tak kg,sarana izgubio 2-3kom,izvadio ni jednog, kuci za celu godinu doneo 2 alava klena koja su progutala varalicu.Smudj ni jedan,stuka ni jedna,skobalj ni jedan,bandar ni jedan sve u svemu katastrofa :grin:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Zoran 18 Novembar 2017, 00:11:48
Fider, izuzetno zadovoljan količinom, veličinom i raznovrsnošću ulova, šaran 10-ak komada 2-4,5 kg, izuzetno zadovoljan, smuđ 10-ak komada  od 1-2kg, takođe vrlo zadovoljan. Jedino som me nikako nije hteo, svega 2 komada u meri. Generalno sam vrlo zadovoljan ovom sezonom, a nadam se da ću do kraja uspeti da vežem još par puta po par dana u kontinuitetu.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: vlada1978. 18 Novembar 2017, 08:49:16
Pisao sam u još jednom mom postu da goru godinu što se tiče ribolova u poslenjih nekoliko godina unazad nisam imao  :no:. Jeste da sam i sa vremenom bio u škripcu što naravno nije dobro i verujem da nam svima manjka  pogotovo nama ribolovcima jer bih da je moguće zapostavili sve svoje obaveze zbog ribolova i njegove draži koju on nama pričinjava i za koju samo mi znamo. Prvo sama priprema mesta, prihranjivanje i primamljivanje što sam odrađivao nekada kada je pauza za doručak na poslu itd. Ne kažem ja da je to loše odrađeno i nekvalitetno.  Ali imao sam bar 15-20 spojenih izlazaka po 48h efektivnog ribolova plus što sam izlazio na vodu kad god sam imao bar i malo vremena. Nekoliko naleta i kidanja i to je sve što se šarana tiče :sad: a i u opšte bela riba itd. Bedno, jadno, nikakvo. Ispod mere, sve u svemu loše. Bez obzira da li je u meri ili ne ja to sve vraćam u vodu. Ali tema je aktivnost ribe i kako je ko prošao ove godine. Jeste da je riblji fond jadan i bedan što je se pokazalo na delu a i u praksi. Dešavalo se da za 24h nemam ni trzaja(još na feeder) a o konkretnim udarcima i o ulovu da i ne govorim. A biće još gore ukoliko se i ovo malo ribe ne bude čuvalo i izlovljavalo na sve moguće načine i kako ko i gde stigne.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: mrjr 18 Novembar 2017, 09:22:21
Ribe ima,ali nikada podjednako svuda.Zato se i dešava da neko razvaljuje,a neko duva,a love istu ribu.Ne treba generalizovati.Da bi se stvorila šira slika treba posetiti što više terena.Ja često čujem kako je neko odvalio smudja tu i tu,a ja istovremeno na par km dalje ništa danima.Naravno i takve informacije treba uzeti sa rezervom.Najveći problem je pronaći barem neki spot koji nije izraubovan,a u mom slučaju gradskog kejskog pecanja je to "mission impossible".Ova godina polako ulazi u prosek, što se mene tiče.Nisam ni nezadovoljan,ali ni prezadovoljan.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: БУЏА БАБУШКА 18 Novembar 2017, 09:36:22
Рецимо да је просечно било, није лоше. Што се сома тиче, никад више комада и никад више у мери. Нису прлеазили 3 до 3,5 кг али је боље него претходних година. Штука, никад више комада на дубинку и то огромна већина у мери, али не преко 2кг. Смуђ нула, али му и нисам посветио превише пажње, можда 5-6 излазака на џиг. Шаран само на комерцијали. Бела риба, никад више рибе, али никад ситнији комади (или ја не знам то да селектујем). Иначе, 60ак излазака на воду и можда 5 комада донетих кући (углавном сом и штука). Нека пливају брате, треба и следеће године нешто да трза  :cheesy:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: vlada1978. 18 Novembar 2017, 10:05:38
Slažem se apsolutno sa tobom(mislim na gos.mrjr). To si u pravu, ali ne možeš Ti, ja ili neko od nas da nađe takav spot i mesto pogotovo vode koje su napadnute  sa svih strana. Koliko puta ti se dešavalo da pronađeš i skopaš mesto gde ćeš da pecaš. Očistiš, prilagodiš tvom načinu ribolova bez obzira na ciljanu ribu koju loviš. Prihranjuješ i primamljuješ redovno, pravilno i kvalitetno nedeljama i mesecima. Kada trebaš da dođeš da pecaš čovek već sedi tu. Šta ti preostaje nego da nađeš drugu lokaciju ili se vratiš kući. Ja nikada, niti ću npr.sesti gde se očito vidi da tu neko dolazi i peca. Ali opet kažem nije svuda i na svakom mestu isto. Govorim o divljim vodama naravno.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: mrjr 18 Novembar 2017, 10:38:45
Postoji rešenje u mom slučaju (varaličara smudjaroša) a to je da treba znati kada koji spot daje ribu! Mnogi odaberu dobro mesto,ali u lošem trenutku ,ili loše mesto u dobrom trenutku  :cool: Znači, ja tamo gde pecam, mogu sa solidnom verovatnoćom da procenim gde i kada da odem.Medjutim , konkurencija je takva da su na nekim mestima ljudi stalno, jer idu logikom da će pre ili kasnije da proradi baš tu.Kod smudja je to i pravilo ,često.Nema ga danima,pa i nedeljama, a onda iznenada krene i to traje dok ne ode dalje ili dok ga ne popecaju.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: vlada1978. 18 Novembar 2017, 10:57:21
Smuđa na žalost ne lovim, jer je tako da kažem faktički nestao. Nema ga više na ovim vodama gde ja pecam. Tako da nisam merodavan ni da pišem o tome jer ne poznajem dovoljno njegove navike, način ishrane, migracije itd.. :huh: Ja sam više naklonjen šaranu, babuški, karašu itd. Znaš već o čemu pričam. Method varijanta da ne skrećemo sa teme. :bye:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Ad fines 18 Novembar 2017, 15:35:13
Mislio sam da ne pisem post jer idem sutra na pecanje, pa rekoh sebi mozda sutra bude nesto vredno pomena ali sam skapirao da u ukupnoj statistici i vrhunski ulov ne bi bas puno uticao  :lol:

Elem, pocetak sezone uzasan kao sto smo vec pisali na donjem toku Save. Ubedljivo najgori jun i jul mesec od kada pecam na Savi. Nekoliko sitnih mrena do 800g, jedna deverika od oko 400g i jedan sljivar mozda i manji u nekoliko pecanja. Probao nekoliko razlicitih lokacija ali je bas slabo bilo. U istom tom periodu donji tok Drine i Sava ispod usca Drine daju sitnog skobalja i sitnu mrenu, sto i nije nesto ali opet bolje nego mrtvilo koje je vladalo u donjem toku.  Par izlazaka na Dunav daju neku jadnu belu, Sava i dalje nista. Galovica preko leta davala je babusku (200 - 500g)jedno vreme bas dobro ali je ja nisam pecao, ali sam bio par puta i gledao kako ljudi pecaju na plovak.
Preko leta probao par puta babusku, ploticu i sarana na donjem toku Save ali bez ikakvog uspeha. Mada je generalno to los period bio i ranijih godina. Na Drini oko Ljubovije sam imao nekoliko skobalja oko 700-800g, mrenica oko pola kg i sitnih plotica. Prosao je i avgust i septembar bez iakavih desavanja.  U gornjem toku je bilo nekih desavanja ali ni to nije sjajno (mada te terene nisam oblilazio do ove godine pa ne mogu sa sigurnoscu da kazem da li bilo losa aktivnost ili ne znam). U okotbru je na kraju bilo mrena lepsih ali takodje losije nego ranijih godina.

Prosto mi je neverovatna cinjenica da na 10ak nocnih izlazaka na 3-4 mesta u oktobru nisam imao ni jednu deveriku, sljivara...  samo po neka mrena i somce.   Tako da se sezona blzi kraju a ja nisam na Savi upecao nijednu ploticu, protfisa i sarana. Imao samo jednu malu deveriku i jednog sljivarcica za celu godinu!!!!  Nisam imao ni jednu pecanje sa dosta uhvacenih krupnih riba, o dvocifrenim kilazama da ne pricam.  Ako je za utehu oborio sam rekord i uhvatio najvecu ploticu do sada, na Drini, oko 2kg. Pa ako sutra ne bude nekog pomaka, to ce mi biti i jedina svetla tacka ove godine, + i to sto sam upoznao lepe terene u gornjem toku Save koji ce, nadam se sacekati neko bolje vreme da pokazu svoj potencijal
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Grof1204 19 Novembar 2017, 19:26:13
Vratih se sa pecanja i zvanicno zavrsih sezonu u okolini Macvanske Mitrovice na Savi, javila mi se mala mrena, taman da se pozdravimo, do nekih sledecih boljih dana.. :cheesy:
Sto se tice juna, za Savu je to mesec za zaborav, voda mala, spora i bas topla za taj deo godine, u startu losi uslovi...imao par izlazaka, ali sitna riba je dominirala (deverikica ko prst).
Zatim u prvoj polovini jula ta tradicija se nastavila(sica sa po kojom mrenicom)sa par izlazaka na Dunav, epilog je bio gotovo isti. Uvidevsi da od ta posla nema nista, dao se u potragu i ispitivanja za novim,drugacijim terenima u gornjem toku Save, sve do samog usca Drine u nadi da ce se riba odnekuda pojaviti...i pojavila se samo u jos sitnijem obliku deverikice i mrenice, sa po kojim skobaljcicem.. :cheesy:
Za utehu ovaj period je bio zanimljiv zbog stalnog istrazivanja drugih mesta ( po 100-ti put neverovatno kakve terene i vode imamo), ali istovremeno porazavajuci, zbog javasluka koje smo licno mogli da vidimo na istim.
Onda druga polovina jula posvecena Drini sa par zanimljivih pecanja(donji tok), mahom skobalj do max 500gr, sa po kojom mrenom, najveca oko kilo i po...
Avgust i septembar preskacem, jer sam u tom periodu izgubio kompas o pecanju i vodostanju. :sad:
Oktobar ubedljivo najbolji od najgorih meseci, par lepih pecanja na Savi i Drini(donji tok), sa znatno krupnijom ribom sve preko kilogram...(mrena, plotica).
Naglasio bih takodje, kroz sve ovo putesestvije sam iskljucivo federisao i nisam uhvatio niti jednu deveriku tezu od 400gr.. :eek:
Nazalost nemam tacnu evidenciju izlazaka, ali preracunavajuci se dosao sam do broja 40-45. :cheesy:
Ostaje nada da ce se sledeca godina popraviti u svakom segmentu. smiley033
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: djmisha77 19 Novembar 2017, 21:05:41
I kad sve izlaske saberes, jesi uhvatio ove godine 100kg ribe ukupno?

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Grof1204 19 Novembar 2017, 21:16:16
Ako racunici dodam i komercijalu u martu i aprilu tu sam negde :rolleyes:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: sasabosko 19 Novembar 2017, 21:28:40
Ja sam uhvatio i 200kg,od toga 30kg bele i somica 170kg prosek po izlasku 6-7 od 500gr do 2,5kg,ovih manjih velika vecina,svi plivaju naravno,iskreno se ne secam da sam ih vise hvatao nego ove godine,ali dzabe kad ce nestati negde kao i godinama ranije :takoje:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Grof1204 19 Novembar 2017, 21:33:36
Licno mi vise nije imperativ koliko cu ukupno kolicinski uloviti, veci adrenalin mi pumpa lomatanje po drugim lokacijama, i pronalazak ribe na istoj, tj vreme kada radi...
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: bulmil 19 Novembar 2017, 21:37:32
Godina za zaborav.meni u karijeri ubedljivo najgora.tesko da cu do kraja godine uopste i probati.
Nadamo se boljoj dogodine

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: no names 19 Novembar 2017, 22:01:02
Ova godina je specifična stvarno bila. Ubedjen sam bio posle onog leda koji se dugo zadržao da će riblji fond biti malo sačuvan od ribokradje u zimskom periodu i da će se lepo pecati. Ali ništa od toga. Na žalost ove godine sam imao jako malo izlazaka na divlje vode i na tih malo izlazaka sam jako loše prolazio. Pecao sam uglavnom belu ribu na dtd kanalu i sem sitnih deverika i terpana ništa značajno. Ono što mi je neverovatno je to da se babuška jako teško dobijala i ne više od 5,6 komada po izlasku. Godinu sam započeo u Kucuri dok je led bio još na kanalu, ali pošto je to poznati zimovnik očekivao sam babušku ali od nje ništa u par izlazaka. Bilo mi je čudno ali nisam se nadao da će cela godina maltene biti takva što se nje tiče. S druge strane išao sam sporadično i na komercijale i ono što mi je tu tek čudno nisam se napecao ni jednom, jako loša aktivnost ribe na svakoj kojoj sam bio. Jednostavno kao da ribe nema u količini kao predhodne godine i peca se jako teško i na mišiće. Da li je i tu led uzeo svoj danak ne smem da tvrdim. Ono što mogu smatrati uspehom su mi ovogodišnja metod feeder takmičenja na kojima sam imao dosta lepe rezultate. Od 10 takmičenja ove godine imao sam 5 prvih mesta, 4 četvrta i jedno peto. I na njima sam opet na mišiće pecao i nisam se nešto napecao preterano...bilo je to jako teško svaki put. Šta se desilo ove godine stvarno mi nije jasno ni malo....loša aktivnost ribe i na divljim vodama i na komercijalnim. Za divlje vode sam sumljao da su pokradene, ali na komercijalama valjda nisu pa opet godina izuzetno čudna sa stvarno neaktivnom ribom iz meseca u mesec. Ono što je obeležilo ovu godinu što se tiče stajaćih voda to je nezamislivo nizak vodostaj...mislim i na bare i na komercijale na kojima sam bio.
Godina koja je imala nezapamćen led, neverovatno visoke letnje temperature i jako dug period bez kiše....moralo je negde da popusti neka karika i popustila je izgleda na ribljem fondu.
PS: nisam još završio za ovu godinu što se tiče ribolova ali je pri kraju definitivno. Ostalo je da vidim kako ću proći sa štukom ali kako stvari stoje sem gloca do 500gr ništa vredno pomena neće biti.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: bolenbgd 19 Novembar 2017, 22:18:21
Definitivno je ova sezona bila iole dobra iskljucivo za camdzije koji su imali mogucnost da nadju ribu,koja je nama koji pecamo sa obale,bila nedostupna.I to ne svima sa camcima,jer je trebalo da se potrefi da riba jede.Covek mi prica,danima je u panjevima na hranjenom mestu,na sonaru masa ribe,ali danima bez udarca.I tako nekoliko kampanja zaredom.Da ne odoh par puta na Tamis,ribe video ne bi.Nesto je sad pocela da se javlja na Savi.Je..s to pecanje kad cekas decembar i januar da upecas ribu.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: NikolaNS 19 Novembar 2017, 22:47:31
Leto (od juna do septembra) je izvuklo celu godinu. Napecao sam se skobalja na Dunavu kao nikad do sad...Ne znam odakle su toliki dosli, ali su uvek dobrodosli! Februar i mart zna se - bela odlicno radila na kanalu. Sad kako je jesen dosla sve slabije i slabije.
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: Drill Junkie 19 Novembar 2017, 22:48:29
Zbog nedostatka slobodnog vremena ove godine se nisam mnogo
kretao u potrazi za ribom, uglavnom se sve to svodilo na kanal DTD Rumenka
tj. voda koja mi je najbliza i istrcavam kad ugrabim vremena

Ta voda je bila katastrofalna prethodnih godina, toliko da nije moglo gore
Pecala se jako sitna deverika a melez ako se upeca to je premija
Ali, ove godine se nesto promenilo..  :huh:

Pecalo se jako lepo, krupna bela riba, meleza je bilo i to sve krupni komadi (15-ak po izlasku)
Linjak se lepo javljao, ne moze da se kaze da je slucajnost, posebno mi je drago zbog toga  :thumbup:
Takodje se na feeder dobijao smudj na crve, noklu (znam dosta slucajeva), slucajno  :huh:
Znaci i njega ima, tu je ... Na kraju se ispostavilo da smo ga vise dobijali na feeder nego na varalicu  :wink:
Stuke, tu i tamo.. Gloce kao i svuda, ali iscacka se nesto..
Posebno mi je drago sto se Bassa tice, do sada nisam imao priliku da ga varam a sada je i on na mom terenu
ili ja na njegovom (kako se uzme) .. Sto ce me dati samo u dodatni trosak  :smiley:

Ovde na forumu sam video da se pojavila i ekipa ribocuvara (Jugov sa svojom ekipom) koja obilazi
te terene koliko su u mogucnosti sto je opet veliki napredak na prethodne godine. Sta god da urade,
makar samo i da se provozaju moze biti samo +  a video sam da su i neke mreze vadili  :clap2:  :tongue:

Sve u svemu, ova mi je bolja od mnogih prethodnih.. Iskreno se nadam da to sve ide na bolje  :thumbup:
Naslov: Odg: Aktivnost ribe i uspeh u ribolovu - 2017. godina
Poruka od: NikolaNS 19 Novembar 2017, 22:51:28
Drill, u potpunosti si u pravu! :takoje: :thumbup: