Jelenak (Lucanus cervus)

Započeo pikeman, 03 Jul 2021, 21:17:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Jelenak (lat. Lucanus cervus) je vrsta tvrdokrilca iz porodice jelenaka (Lucanidae). U narodu je takođe poznat pod nazivom buba ljeljen. Tamnosmeđe je boje (skoro crne) i veoma je krupan (dužina tela je 3-8 cm). Mužjak i ženka se razlikuju po tome što mužjak ima velika klešta (,,rogove") koja mu služe za borbu sa suparnicima. Klešta mužjaka mogu biti dugačka skoro koliko i čitavo telo. Na Crvenoj listi IUCN je naveden kao takson za koji postoji mali rizik od izumiranja.

Naziv potiče od sličnosti sa jelenom, tj. zbog ,,rogova" koje ima mužjak.


Jelenak spada u rod Lucanus u okviru porodice Lucanidae. U rodu postoje dva podroda: Lucanus Scopoli, 1763. i Pseudolucanus Hope i Vestvood, 1845. Vrsta L. cervus sadrži četiri podvrste. Nominalna podvrsta L. cervus cervus (Linnaeus, 1758) uspostavljena je prvobitnim opisom vrste 1758. Postoje još tri podvrste, a to su L. cervus judaicus, Planet, 1900, L. cervus laticornis Deirolle, 1864 i L. cervus turcicus Sturm, 1843.

Značajno je izražen polni dimorfizam, pri čemu mužjaci imaju proširene mandibule koje su upadljivo veće od mandibula ženki. Iako mandibule mužjaka izgledaju preteće, one su preslabe i ne mogu naneti bol. Ipak, ženke mogu naneti bolan ugriz. Ova vrsta je naučno i narodno ime dobila zahvaljujući sličnosti mandibula mužjaka sa rogovima jelena kao i zbog slične upotrebe ovih struktura. Veličina odraslih jedinki varira između različitih područja distribucije, na primer jedinke iz Španije, Nemačke i Holandije su veće od onih iz Belgije ili Velike Britanije. Mužjaci su dugački oko 3,5 do 8 cm, a ženke oko 3 do 5 cm.


Jelenak je rasprostranjen širom Evrope. U Nemačkoj je rasprostranjen uglavnom na jugu, a odsutan je sa teritorije Irske. U Mađarskoj je ova vrsta rasprostranjena u brdovitim i planinskim predelima. U Rumuniji je rasprostranjena, posebno u brdovitim predelima sa padinama izloženim suncu. Javlja se i u evropskom delu Turske. U Italiji je uglavnom rasprostranjena u severnom i centralnom regionu. U Španiji i Portugalu prisutan je samo na severu. U Britaniji je rasprostranjenje ove vrste uglavnom ograničeno na jugoistok države. Ova vrsta je danas izumrla u Danskoj i Letoniji. Takođe se nalazi na Kavkazu, Maloj Aziji, Siriji i zapadnom Kazahstanu. Areal vrste se trenutno povećava na teritoriji Hrvatske i Slovačke.

Odrasle jedinke se javljuju krajem maja sve do početka avgusta, a najaktivniji su u večernjim satima. Ženke polažu jaja u komad trulog drveta duboko u zemlji. Larve koje su slepe i imaju oblik slova "S", hrane se trulim drvetom na raznim mestima, panjevima, starom drveću i grmljem, trulim ogradama, kompostnim hrpama i lišćem. Larve imaju mekano, providno telo kremaste boje sa šest narandžastih nogu i narandžastom glavom. Na nogama imaju češljeve koje koriste za komunikaciju sa drugim larvama. Larve prolaze kroz nekoliko stadijuma razvića, pa im je potrebno 4 do 6 godina da postanu lutke. Odrasli žive samo nekoliko nedelja, hraneći se nektarom i sokom drveća. Njihov spor, lepršav let, obično u sumrak, stvara karakterističan zvuk zujanja. Mužjaci lete češće u odnosu na ženke.marina1983

Nemam jelenka ali imam Herkulesa. Mogu na crtu .  :cheesy:

Mala neka bubica.

https://www.google.rs/amp/s/thebogotapost.com/hercules-beetle-meet-the-hug-bug-in-the-colombian-amazon/37970/amp/


Spojene poruke: 06 Jul 2021, 13:27:16

Evo upravo naleteh na jednog da se poigramo malo :cheesy:NSBucov

Evo jednog sremačkog juniora:
Bucov Bolen Asp