• PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • Eurofish Beograd
 • Vodomar.rs
 • MG Servis
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • Lov i ribolov
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • VBA Soft Lures

Autor Tema: Izgradnja marina na Dunavu  (Pročitano 14937 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže jugovTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Maj 2009
 • Poruke: 934
 • Lokacija: Нови Сад-Novi Sad
Izgradnja marina na Dunavu
« poslato: 07 Avgust 2009, 15:51:24 »
Ne znam da li da otvaram novu temu, ili samo da se nastavi u okviru od nekih već postojećih tema.

Naime po otvaranju marine u apatinu počelo je sa izjavama političke elite da je to tek prva marina u nizu. e sad par reči i o tome.

Opštine u kojima će se graditi marine... Sombor, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci, Inđija, Titel, Zrenjanin, Stara Pazova, Pančevo, Bela Crkva, Kovin, Novi Sad (dve), Apatin (izgrađena)- Sporazumom su stvoreni preduslovi za gradnju marina na predloženim lokacijama, što podrazumeva njihovu ugradnju u lokalnu i plansku urbanističku dokumentaciju. Do sada je sedam opština konkurisalo i dobilo sredstva za sufinansiranje izrade planova detaljne regulacije za izgradnju marina. Raspisan je i konkurs sa ciljem da se postupak za dobijanje dozvole za gradnju pojednostavi za zainteresovane investitore. Na osnovu tog konkursa i zaključenih ugovara sa opštinama, benefite iz ovog Programa koristilo bi sedam opština, i to: Sombor, Bela Crkva, Apatin, Sremski Karlovci, Inđija, Bač i Pančevo - istakao je za Press Siniša Lazić, potpredsednik vojvođanske skupštine.

Za neke je već i ceo nacrt i projekat završen, ( za novosadsku i činimi se indjijsku) sve je stalo usled nedostatka para. a u novom sadu i usled prvano imovinskog spora oko lokacije.


дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

Na mreži Djole

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Poruke: 758
 • Lokacija: Beograd
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #1 poslato: 08 Avgust 2009, 01:52:51 »
Tema ti je dobra.  :takoje:  
Evo da pokrenem maštu ostalih, postaviću neke slike idejnih rešenja uređenja obala u Beogradu. Da li će se nešto od toga i realizovati - neznam, ali lepo izgleda.  :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Prvo, ovako je neko zamislio budući most Zemun - Borča:
A ovako su zamislili Zemunski kej sa delom buduće marine:


Za sada je to ovako:A šta i kada će se raditi dalje ... neznam.  :huh:


A ovako su zamislili Marinu "Ada Ciganlija" na Savi, koja je predviđena uzvodno od ušća Topčiderske reke i pristana „Jugopetrol-a" u Čukaričkom rukavcu. Marina „Ada Ciganlija" bi, zbog blizine Dunava, imala i internacionalni značaj.


I na kraju najmaštovitija marina (koliko para toliko muzike  :cheesy:) - "Marina Dorćol":Ali ona za sada još izgleda ovako:

 :sad:

Eto, mislim da je dovoljno da vam pokrenem maštu (i diskusiju) :wink:.

Van mreže Panonski Mornar

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Nov 2008
 • Poruke: 3,874
 • Lokacija: Čepin
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #2 poslato: 08 Avgust 2009, 08:11:23 »
Djole lijepo je to gledat na fotkama ali ja mislim ovim tempom i načinom kojim idemo da skoro to nećemo vidjeti mi u Hr nijednu nemamo na Dunavu ja sam bio u Apatinu i oduševio se marini  a ovi projekti kod vas su za svaku pohvalu
a valjda će i ovi naši nešto pokrenut  smiley033
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Van mreže jugovTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Maj 2009
 • Poruke: 934
 • Lokacija: Нови Сад-Novi Sad
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #3 poslato: 09 Avgust 2009, 21:01:05 »
vezano za novi sad za sad posatvljma smo tekst. što se tiči slika za sad ništa, imam neki problem čim ga rešim stavljam. ako neko od vukova iz ns ima, neka slobodno stavi.

U nizu planova koji su u toku 2004. godine urađeni u Javnom preduzeću ”Urbanizam” Zavod za urbanizam Novi Sad, nalazi se i Urbanistički projekat Gradske Marine. Ovim projektom dopunjena je serija planova i projekata koji su direktno vezani i oslonjeni na najveći razvojni resurs grada, reke Dunav. Nakon urađene analize obala Dunava u rejonu Novog Sada pristupilo se izradi serije planova i projekata kojima su obrađene sve potencijalne atraktivne tačke. Nadamo se da su to buduća mesta na kojima će nići jedan novi Novi Sad.
Ovoj projekat je još jedan pokazatelj da su slični projekti na Dunavu u našoj zemlji vrlo interesantni, imajući u vidu skorašnje ustupanje inostranim investitorima marine na Doćolu, sedamdesetak kilometara nizvodno u Beogradu. Projektom marine u Novom Sadu predstavljena je još jedna perspektivna razvojna tačka na Dunavu, na teritoriji Vojvodine. Kao takva, ova lokacija zajedno sa Petrovaradinskom tvrđavom koja natkriva grad i reku treba da pokrene jedan novi pravac razvoja grada Novog Sada. To je i silaženje na Dunav, zaposedanje obala u jednom razvojnom smislu koliko je god to moguće vodeći računa o međunarodnom plovnom putu i njegovim karakteristikama, propisima, uslovima održavanja i izgradnje, korišćenja kao i o veoma važnom, a poslednjih meseci aktuelnom, pitanju odbrane od poplava i visokih voda.
Lokacija planirane Gradske marine nalazi se na levoj obali Dunava, na 1259km toka (stacionaža reke Dunav, mereno od ušća u Crno more), na mestu današnjeg kanala Šodroš, između Ribarskog ostrva i Kameničke ade, neposredno uz sâm međunarodni plovni put reke. Planom je predviđeno prostorno razmeštanje, poziciranje i funkcionalna povezanost svih neophodnih sadržaja potrebnih da bi jedna marina mogla da se okarakteriše kao glavna gradska ali i da bi mogla da zadovolji stroge propise u nautičkom saobraćaju.
Redosled aktivnosti
Pre svega ostalog neophodno je obimnim hidrograđevinskim radovima privesti nameni današnji kanal Šodroš. Kao što je poznato, meka novosadskih ribolovaca je tokom godine izuzetno osetljiva na promene vodostaja, problematična je i dubina kao i širina akvatorije. Neophodno je kanal produbiti, proširiti do planom predviđenog profila ali i nasuti deo na Kameničkoj adi. Danas plavna rečna ada bi se prostim refulisanjem materijala dobijenog produbljivanjem kanala dovela na nivo bezbedan od poplava, a to je kota +79m.n.v. Kako je generalnim planom predviđeno da područje Kameničke ade ne bude pod zaštitom nasipa, očekuje se primena adekvatnog tretmana u konstruktivnom i funkcionalnom smislu, pre svega prizemlja na ovom lokalitetu. Druga obala marine, locirana na Ribarskom ostrvu, komunalno je opremeljena i u velikoj meri je u geo-tehničkom smislu zadovoljavajuća za izgradnju obaloutvrde.
Predviđene celine
Funkcionalno marina je podeljena na dve celine. Celina na Ribarskom ostrvu je zamišljena kao servisno tehnička zona u kojoj bi se obavljali svi oni nepopularni a neophodni sadržaji poput remonta plovila, servisiranja, tankovanja pogonskog goriva, spuštanja ili vađenja plovila u vodu, odlaganja na suvom tokom zime i slično. Takođe danas akutni problem grada, parkiranje, rešeno je dvonamenskim parkingom ispod terase budućeg mosta, leti bi funkcionisao kao parkiralište za automobile, a zimi kao mesto za suvi navoz plovila. Celina locirana na Kameničkoj adi je kompleks sadržaja turističko ugostiteljske namene i predstavalja kvalitet koji razlikuje marinu od običnog privezišta kakvih danas imamo sijaset, što legalnih što ”divljih”. U okviru ove celine predviđena je gradnja jednog centralnog repernog objekta u kome bi bile smeštene sve administrativne službe poput rečne policije, carine, kapetanije, zatim banaka, pošte, menjačnica, free-shop prodavnica itd. Takođe predviđen je i niz prodajnih sadržaja direktno vezanih za funkciju same marine, poput salona za prodaju jahti i čamaca, prodaje vanbrodskih motora, ronilačke i sportske opreme, ribolovačkog materijala, kao i neophodne samousluge. Svojim gabaritom objekat formira polu zahvat oko same akvatorije i stvara ugodnu mini celinu u kojoj je predviđen niz ugostiteljskih sadržaja, od malih klupskih kafea pa do ekskluzivnih ribljih restorana. Pored svih ovih sadržaja posebno želimo da naglasimo da je predviđena i gradnja (takođe u okviru glavnog objekta) pravog multimedijalnog muzeja posvećenog Dunavu. Sadržaji poput akvarijuma, prirodnjačke zbirke, postavke arheoloških iskopina, muzeja plovila kao i prostora gde bi se putem novih modernih medijuma predstavili svi interesantni podaci o reci, ljudima i kulturi koja je oko nje nastala, odavno su u svetu komercijalna kategorija i predstavljaju motor turističkog i privrednog razvoja. Kompletna turistička ponuda već na mestu pristanja sve turiste navodi da drugačije gledaju sâm grad i ljude u njemu.
Prilikom izrade Urbanističkog projekta korišćeni su svi najnoviji domaći i međunarodni pravilnici i standardi za projektovanje objekata nautičkog saobraćaja. Korištena su i iskustva drugih gradova prilikom projektovanja marina a unete su neke novine koje bi pomogle da se lokalne osobenosti maksimalno iskoriste.
Tehnički podaci
Projektovani kapacitet marine je 720 plovila, uz napomenu da je ovaj broj relativan i određen je u skladu sa trenutnom strukturom registrovanih plovnih objekata u Novom Sadu i gravitirajućem području. Postoje četiri kategorije plovila i eventualni investitor ima pravo da ovu strukturu menja u skladu sa ciljnom grupom korisnika. Orijentacija ka tranzitnim turistima nameće manji broj mesta, usled većih plovila, dok orijentacija ka lokalnim korisnicima uslovljava veći broj manjih plovila. Svi privezi bi se realizovali pomoću adekvatnih pontona, opremeljnih svim neophodnim priključcima (voda, struja, gas, telefon, internet, kablovska TV…). Pontoni će biti smešteni u akvatoriji površine 4,4 hektara. Nakon proširenja, današnji Šodroš će imati dužinu od oko 400 metara i biće širok oko 120 metara, kao i danas. Sa maticom Dunava će biti pozicioniran pod uglom od 45°, što je hidrotehnički idealno. Veza Dunava sa budućom veslačkom stazom, u današnjem Dunavcu je omogućena i na tom mestu je predložen pokretni most koji bi omogućio prolazak plovila neophodnih za održavanje i čišćenje staze.
Takođe, planom je sugerisana i upotreba najmodernijih materijala i tehnika građenja. Pravilnim rešenjem samog glavnog objekta moguće je ostvariti dobar odnos vremena u kome živimo i jedne tako ”prirodne” i žive celine poput reke.
Saobraćajna povezanost lokacije marine sa gradom, pre svega gusto naseljenim kvartovima Limana i Grbavice, garantuje visok nivo posećenosti ali i dostupnosti stanovnicima drugih delova grada dobrom mrežom saobraćajnica. U razvojnom pogledu Gradska Marina ima sjajne mogućnosti da postane inicijalna kapisla jednog snažnog investicionog zamaha na, danas, zapuštenom delu Dunavskog priobalja. Gradnjom marine aktivirali bi se trenutno zanemareni prostori koji su u perspektivi najatraktivniji u Novom Sadu. Celina Brodogradilišta, koje to svakako u perspektivi neće po toj nameni ostati, pruža sjajne mogućnosti za razvoj sportskih ili kulturnih celina, poput primera Tate Gallery u Londonu. Pored recikliranih industrijskih kapaciteta prostor nudi mogućnost gradnje novih objekata na velikom prostoru današnje kasarne Rečne Flotile čijom gradnjom bi bila kompletirana urbana celina novosadskih Limana. Takođe realizacijom ovih sadržaja, kao i uređenjem Kameničke ade grad bi konačno dobio uređen kompletan obalni pojas Dunava. Na nedavnom predavanju Borisa Podreke u Novom Sadu pomenut je potez Kopakagrana u Beču i intencije koje su prethodile ovom poduhvatu. Činjenica da grad Novi Sad ima svoju priprodnu oazu mira, relaksacije, sporta i odmora za veliki broj građana, samo je potrebno izvršiti uređenje. U celokupnom postupku potpunog izlaska na reku, gradska marina ima ključnu ulogu. To će biti jedan novi Novi Sad!
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

Van mreže Olovo

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Apr 2009
 • Poruke: 7,242
 • Lokacija: Ušće Save u Dunav
 • Ето небо куд ћемо лећети!
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #4 poslato: 09 Avgust 2009, 21:47:39 »
e drugovi i drugarice ,o ovome ja pricham , ovo sto je okacio Dzole I JA SAM GLEDAO ALI ,POSLEDNJA FOTKA ,ZNACI STAKLO NA VODI,NEMA ZELENILA,BETON I BETON I SAMI TRZNI CENTRI ,IZGUBICE SE SVAKA CHAR REKE U GRADU KOJI IMA USHE 2 NAJVECE REKE U BIVSHOJ SFRJ DA BI TAJKUNI GRADILI SVOJU PALISADU ,PRAVE OPERU NA SAVI EEEEJJJJ

CEO KEJ I OBALA CE BITI POD STAKLOM I BETONOM..UZAS,I UZAS I KOLEGA UBISTVO..


Odo krečit šljive.

Na mreži Djole

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Poruke: 758
 • Lokacija: Beograd
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #5 poslato: 10 Avgust 2009, 00:02:53 »
A ovako je neko zamislio novi most u Novom Sadu (posle 2012. godine  :wink:):

Novi Sad - Novi Most - Franc Jozef

Van mreže Drug Bojan

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Poruke: 120
 • Lokacija: Futog
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #6 poslato: 10 Avgust 2009, 00:16:01 »
kako mogu nesto tako da zamisljaju kada je tvrdjava zasticeno kulturno dobro od velikog znacaja  :huh:
mada "para vrti gde burgija nece" tako da me ne bi cudilo da dobri pomalo posteni vlasnik hotela na tvrdjavi zazeli licni most preko dunava do svoje sobe  :shocked:
Znanje je jedini poznati resurs koji se deljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrednijeg i od samog znanja.

Van mreže Damir

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 1,520
 • Lokacija: Osijek
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #7 poslato: 10 Avgust 2009, 00:28:07 »
jako ljepo ali ja mislim da če jako puno vode Dunavom proči dok se ovo sve napravi
Dunav  Dunav  Dunav Dunav Dunav Dunav

Na mreži Djole

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Poruke: 758
 • Lokacija: Beograd
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #8 poslato: 28 Septembar 2009, 14:16:18 »
Marina NAUTEC

Kej Oslobođenja 3a, Zemun
Desna obala reke Dunav 1171 Km

    *Marina ima 40 vezova na stabilnim betonskim pontonima
    *Struja i voda obezbeđeni za svaki vez
    *Uslužno donošenje goriva za čamce
    *Čuvarska služba 24 časa uz neprekidan video nadzor
    *Bežični internet za korisnike marine
    *Prodavnica opreme i rezervnih delova na marini
    *Servis-radionica za čamce i motore
    *Restoran-kafe na marini
    *Kran za dizanje čamaca, nosivosti 3T

Tel. 373 97 11
Tel/fax 307 77 92
website: www.nautec.rs
e-mail: office@nautec.rs

 

NK Marina NAVIGATOR

Nautički klub Marina Navigator, Novi Beograd
Leva obala reke Save, 8km
okretnica autobusa i tramvaja na NBG kod bloka 45
Predodređena za držanje klasičnih čamaca, tj. glisera
Ima oko 35 mesta
Opremljena je sa priključcima za struju, tehničkom vodom, mogućnost sipanja goriva, 24h obezbeđenje, usluga vađenja i spuštanja čamaca, servis plovila, nabavka rezervnih delova, pogodna lokacija

Kontakt 064 3993 357
website: www.navigator.org.rs


Marina SHARK

Višnjička 115a, Višnjica (Ada Huja), Beograd

Marina poseduje tehničko-pijaću vodu i priključak za električnu energiju pored svakog veza, spuštanje plovila, 24h video nadzor, bežični internet, kafe bar...

Kontakt: 064 110 80 58
website: www.marinashark.rs
e-mail: office@marinashark.rs

 

Marina Nautika - Metro

Kej Oslobođenja 29a, Zemun; Desna obala reke Dunav , 1173km

    *Marina raspolaže sa 250 vezova za plovila na novim pontonima
    *Struja i voda za svaki vez
    *Uslužno donošenje goriva
    *Čuvarska služba 24h i video nadzor
    *Parking
    *Mini-market, menjačnica i bankomat
    *Kafe bar i restoran na marini
    *Prodavnica nautičke opreme
    *Spuštanje i izvlačenje plovila
    *Služba za održavanje plovila

Kontakt: 011/2617-275; 062/60-60-06; 062/60-60-03
website: www.beonautika.com
e-mail: office@beoanutika.com

Van mreže Momir

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Mar 2009
 • Poruke: 1,023
 • Lokacija: Zemun
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #9 poslato: 28 Septembar 2009, 18:15:56 »

 

Marina Nautika - Metro

Kej Oslobođenja 29a, Zemun; Desna obala reke Dunav , 1173km

    *Marina raspolaže sa 250 vezova za plovila na novim pontonima
    *Struja i voda za svaki vez
    *Uslužno donošenje goriva
    *Čuvarska služba 24h i video nadzor
    *Parking
    *Mini-market, menjačnica i bankomat
    *Kafe bar i restoran na marini
    *Prodavnica nautičke opreme
    *Spuštanje i izvlačenje plovila
    *Služba za održavanje plovila

Kontakt: 011/2617-275; 062/60-60-06; 062/60-60-03
website: www.beonautika.com
e-mail: office@beoanutika.com

u ovoj je moj camac... da krenemo po redu...
-ima 250 mesta na tri dugacka pontona od kojih je jedan nov i  :ok: je ,a dva su stara na buricima sa veoma losim i opasnim daskama  :grin:
- nema s od sruje ,a vode naravno ima-camci su na njoj  :grin:
- ja jos nisam doziveo kao i ostali korisnici  :no:
- cuvara ima(pominjem ih u sl. stavci) , a video se nadzire i to uglavnom rts 1 i tv pink na televizorcicu,a od kamera ni "k"  :veryangry: smilex022
- parking ima aaaali moze da se desi da bude pun jer ima 25-35 mesta pogotovo vikendom jer na 250 camaca ide skoro tolko i automobila...a da cuvari, pogotovo oni iz 3ce smene non sto provedu na parkingu  jer se "grebu" od ljudi koji izlaze po okolnim kafanama,a camce ko ebe  :veryangry: smiley057
- sve to ima u okolini(blize-dalje)jer je u centru Zemuna  :cool:
- kafe a i bar je rupetina nad rupetinama i nikad nisam usao tamo ,a u okolini ima stvarno lepih lokala  :thumbup:  :thumbup:
- prodavnica ima i u nju nisam nikad usao tako da neznam
- ned'o vam bog da tamo spustate i izvlacite plovilo pogotovo po malom vodostaju jer je izuzetno plitko (ja sam dusu ispustio dok sam skinuo i nakacio motor od 77kg!!! i sve to do kolena u blatu), a kad je veliki vodostaj onda je ok ali je sistem "o ruk"  :no:
- sluzba za odrzavanje plovila vam dodje to sto vam se camac odrzava na vodi...znaci nista ni od toga!

Koji kreteni tek sad vidite ali da napomenem da sam ja zadovoljan...lepo dodjes pesaka do camca kao god oces, nikog nebudis da te prevozi do istog, nikad nisam propao kroz ponton(moj cale jeste  :rlol: :rlol: :rlol:),redovno ga obilazis i cistis travu i granje i sve je ok  :ok: .

NAPOMENA:
u slucaju ove marine ima dosta nerazciscenih racuna i nezna se ko je gazda jer gore pomenuto ime "metro na vodi" ne vazi vec ima "marina zemun" kao sto je na mojoj "ID" kartici .... da ne ulazim menju "kompaniske" odnose i tuzenja...a da i mesta nema ako nemate nekog da vas ubaci tako da ako neko zeli mogu da probam :wink: ...poslednja djoletova fotka je ova marina
Nothing makes a fish bigger than almost being caught.

Na mreži Djole

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Poruke: 758
 • Lokacija: Beograd

Na mreži pikeman

 • Administrator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2008
 • Poruke: 11,474
 • Lokacija: Apatin
  • Vukovi sa DUNAVA
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #11 poslato: 28 Septembar 2009, 21:03:20 »
Ako Toši Cunozaki obezbedi smiley133 možda i bude nešto...


Van mreže neca_bratko

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 561
 • Lokacija: Slankamen
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #12 poslato: 06 Mart 2011, 12:54:55 »
 Kad vidim ove "plastične" slike naježim se! :veryangry:

Van mreže Pirke vuk s Tise

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 3,648
 • Lokacija: Dve krive Vrbe na Tisi
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #13 poslato: 15 Mart 2011, 15:30:38 »
E Djole, Djole šta ih košta da zamišljaju, i obećavaju. Obećanje nije obavezujuće.  :takoje:

Van mreže jovicabor30

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Mar 2013
 • Poruke: 297
 • Lokacija: Vukovar
 • Rastao sam pokraj Dunava....
Odg: Izgradnja marina na Dunavu
« Odgovor #14 poslato: 11 Mart 2013, 18:14:15 »
 smiley033 posto imam brodic normalno da mi treba mesto  za vez. Kod nas u Vukovaru u marini nema mesta vec godinama pa se sami snalazimo po dunavcima, ostavljamo brodove bez nadzora, sto je opasno jer to su velike vrednosti tih plovila.Najnovija informacija koju imam je da ce se sad na proljece pocet pravit marina u Borovu. Osim marine pravit ce se i sportski tereni, umjetni ribnjak, kamp i jos toga. Radit ce se u etapama, ove godine samo kopanje. Vrednost ce biti oko sezdeset miliona kuna, grade Hrvatske vode i opstina Borovo zajedno. To bi bilo super, blizu a i rasteretila bi se Vukovarska marina.

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing