Gradovi na Dunavu

Započeo pikeman, 07 Januar 2021, 15:43:58

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Veliki projekat Radio-televizije Vojvodine - serijal ,,Gradovi na Dunavu", ima devet epizoda i svaka je beležena u drugim gradovima smeštenim na najpoznatijoj evropskoj reci. Dunav teče od zapada prema istoku povezujući deset zemalja. Značaj Dunava u geografskom, privrednom, turističkom, ekološkom, društvenom i istorijskom smislu za Evropu je nemerljiv. Dužina toka reke je oko 2850 kilometara. Kroz Srbiju, Dunav počinje da teče ka ušću kod Bezdana u Vojvodini, koja na svom tlu baštini tu tradiciju Podunavlja. Kao i Radio-televizija Vojvodine, koja svakodnevno emituje program na sedam medijskih platformi i 16 jezika nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Pokrajine, po čemu smo jedinstveni u Evropi.


Želimo da prikažemo bogatstvo različitosti naše i evropske tradicije, kao i da podvučemo veze koje nas spajaju rekom, od izvora do ušća. Slikom i rečju povezano je Podunavlje, promovisana je njegova bogata baština kao i ritam današnjeg života uz reku. Jedan od ciljeva ovog serijala jeste da se u emisijama čuju jezici Podunavlja, na kojima Radio-televizija Vojvodine, između ostalih, emituje svoj program. Okosnicu strukture svake emisije predstavljaju dva novinara Radio-televizije Vojvodine na terenu. Jedan iz srpske, a drugi iz manjinske redakcije, u zavisnosti od grada u kojem se boravi. Sanja Čavić, novinarka Redakcije informativnog programa na srpskom jeziku, je lice koje će gledaoci pratiti u svim epozodama serijala, a po jedan kolega iz drugih redakcija i redakcija nacionalnih manjina u odnosu na zemlju gde se emisija snimala, gostuje u toj određenoj epizodi.

U devet epizoda serijala obuhvaćeni su gradovi: Ulm, Beč, Bratislava, Budimpešta, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Kladovo, Vidin, Ruse i Konstanca. Od Nemačke do Rumunije. Ekipe na terenu, istraživale su različite dimenzije života uz Dunav: privredne, ekološke, turističke, rekreativne, umetničke, istorijske. Okosnica koja spaja svaku emisiju jeste upravo reka koja teče povezujući narode, kulturu i tradiciju.

Urednice Serijala: Jelena Bugarski, Anita Savić i Sanja Čavić,
Urednici iz manjinskih i drugih redakcija: Hajnalka Buda, Ana Jaškova, Kristina Orovec, Vladimir Bajić, Dražen Knežević, Milena Jovanić, Julijana Milutinović i Karmen Neda,
Producenti: Ksenija Silađi, Marko Pecelj i Olivera Miletić Čačija,
Snimatelji: Mirko Todorović, Bojan Ognjanovac i Borislav Živkov,
Reditelj: Manuel Srbin.

http://www.rtv.rs/sr_ci/gradovi-na-dunavu