Vode Dunava i razvoj vodoprivrede u Apatinskom i Somborskom Podunavlju

Započeo pikeman, 09 Jun 2014, 21:42:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Nikita Andrejev

Vode Dunava i razvoj vodoprivrede u Apatinskom i Somborskom Podunavlju


I deoKota ''0'' vodostaja


MESTO     nadmorska visina u metrima
Bezdan     80,64
Apatin     78,84
Bogojevo     77,46

Preuzeto sa: Apatinske hronike


ellesar

I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

pikemanTopMix

Kad govorimo o "razvoju vodopruvrede" kod nas, kao jedan od razloga neiskoriscenosti dtd kanala za plovidbeni saobracaj, dodao bih jos jedan, sustinski, a to je zapustenost i dugogodisnje neodrzavanje kanalske mreze usled cega je doslo do zamuljenja i smanjenja dubine kanala i nemogucnosti prolaza brodova sa vecim gazom.  Drugim recima, ono sto je kao velika investicija zapoceto u 19. veku i dogradjivano negde do osamdesetih godina 20. veka, danas u 21. veku nismo kadri ni da odrzavamo  na potrebnom nivou.
Poplave na Tisi 2006. godine su izbegnute za dlaku jer smo u godinama koje su prethodile visokim vodama imali preca posla od rekonstrukcije nasipa. Tek kad je voda tada dosla do najviseg dzaka na nasipu, neko se odmah posle toga brzopotezno bacio na rekonstrukcij nezavrsenih deonica... A Tisa je tada oborila rekord iz 1965. godine!
Ni detaljna kanalska mreza se ne odrzava ni blizu na potrebnom nivou, sto se jasno videlo 2010. kad je bilo velikih problema sa podzemnim vodama...
Tako da  kad se govori o razvoju vodoprivrede (ne samo u apatinskom i somborskom podunavlju) mislim da se on (razvoj) zavrsio pre tridesetak godina. Taman toliko imam staza u jednom vodoprivrednom preduzecu koje datira iz 1872. godine. 

pikemanellesar

I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

pikemankviskons

Odlični podaci, jedino mi ne ide u glavu, šta se dešavalo u zimu 1893. tačnije u periodu februar - mart 1893.
Našao sam na nekoliko mesta uzidane pločice sa nivoom Dunava (Čerević, Novi Sad, Petrovaradin), a putem interneta sam našao slike mesta Gerjen u Mađarskoj. Poplava je bila strahovita, ali je trajala samo nekoliko dana. (ledena poplava)
Koliko se sećam, i u Batini negde ima oznaka, ali nisam siguran na koju godinu se odnosi.


TopMix

Pikeman, 2002. je bila pre dvanaest godina, steta sto u onoj hronologiji nemas podatke za 2006. godinu, pa da slika o visokim vodostajima bude kompletna. Vodostaji te 2006. na Dunavu su bili vrlo blizu rekorda iz 1965., dok su na Tisi (vodomerna stanica Titel) vodostaji 2006. oborili sve rekorde!

pikemanellesar

I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

pikemanTeme sličnog naslova (10)