Plazović

Započeo pikeman, 17 Novembar 2016, 14:50:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Plazović ili Kiđoš (mađ. Kígyós, srp. Plazović), je reka Srbije i Mađarske. Interesantno je da se ceo tok reke nalazi u jednom istorijskom regionu Bačka a u dve države Mađarska i Srbija.

Od celokupnog toka od 129 km, Mađarskoj pripada 92 km, a Srbiji 37 km. U graničnom pojasu, na dužini od samo 15 km, prelazi iz jedne u drugu državu osam puta.


Mađarska

Mađarsko ime Kiđoš (Zmija) je nastalo zbog nastajanja reke od dva nezavisna rečna toka.

Kanal Bokodi-Kiđoš, koji je jedan od glavnih pritoka reke Kiđoš, nastaje od dve manje. Obe izviru kod grada Baje. Jedan od potoka se formira kod sela Rem a drugi kod sela Borota u Mađarskoj. Potoci se ujedinjuju kod Felšesentivana, i zajedno nastavljaju tok pored mesta Bačbokod i Bačboršod.

Drugi kanal Matetelke-Kiđoš nastaje kod sela Tatahaza i teče pored gradova Matetelke i Kaćmar, sve do ušća kod Felšesentivana, gde se spaja sa kanalom Bokodi-Kiđoš i grade zajedničku reku Kiđoš.


Srbija

Po nazivu Plazović, reka je poznata tek ulaskom u vojvođanski deo toka.

U Srbiji reka teče kroz Vojvodinu, u blizini Sombora, protiče pored sela Riđica i rasipa se u nekoliko baruština; močvarni deo (Sekeš, Trska i Šupljina). Taj močvarni deo se nalazi između mesta Bačsentđerđ u Mađarskoj i Rastine u Srbiji.

Istočno od Bezdana reka se uliva u Veliki bački kanal nedaleko od sela Bački Monoštor.


Karakteristike

Reka je poznata po čestim poplavama, kao što se desilo 1970. i 2004. godine. Ali takođe se desilo da potpuno presuši, kao što se desilo 1952. godine.

Prilikom jačih zima reka se zna potpuno zalediti. Sama reka nije uopšte plovna.

Izvor: Wikipediasomborski lala

Ako sme da dodam, do pre par godina sam išao redovno da pecam u jesenjem delu na plazović. mogu da kažem da sam imao veoma lepih štuka ,primerke do 4kg. prošle godine sam imao i par bassova,istina manjih do 600gr, i sve naravno vratio.inače lovi se bela riba svih vrsta,šaran,amur,neizbežni terpan,dok je smudj redak ali i njega bude. soma nisam čuo da je neko imao. po meni izuzetno lepa voda ,naročito za klince i manje zahtevne i sa manjim očekivanjima,ribolovce.  smiley033

pikeman