Predlog sistema za muljevito dno

Započeo Raskoljnikov Jr., 24 Februar 2011, 18:12:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Raskoljnikov Jr.

Probaću da objasnim sistem za dubinku koji koristim na terenima sa izrazito muljevitim dnom. Takav je potez Srbobran - Turija - Bačko Gradište, a verovatno i veći deo Velikog Bačkog Kanala.

Naravno, ne kažem da je ovo jedini sistem kojim se može pecati na dubinku na ovim terenima, ali meni se pokazao izuzetno uspešan.

Nadam se da se na slici vidi dovoljno da shvatite o čemu se radi:
Dakle, poenta sistema je da je na kraju najlona olovo, a 30-tak cm. gore mikro hranilica i dva predveza sa udicama. Isprobavao sam razne dužine od olova do sistema, čak bi možda bilo efikasnije još duže da bude, ali tada nastaju problemi sa kačenjem olova u travu ili trsku pri izvlačenju ribe.
Ovaj sistem mi je donosio više ulova meleza (babuške) nego sistemi sa klasičnim hranilicama ili čak i feeder hranilicama. Sistem sa težim klasičnim hranilicama često upadnu u mulj i riba ga teže (tj. sporije) nalazi.

U hranilicu najčešće stavljam kupovne, gotove hrane tzv. "salame". Do ove godine sam koristio Boombaits, a na proleće prelazim na Cukkove zbog cene.
Naravno, mikro hranilica se može puniti i kuvanom kukuruznom prekrupom. Može i rastresitijim primamama; nekad koristim i samo nakvašenu sredinu hleba zamirisanu nekom tečnom aromom.

Mamac je po izboru. Najčešće počinjem sa crvićima na jednoj udici ,a crvenom glistom na drugoj, a kasnije u zavisnosti na koji mamac ide bolje taj dan.


Jedna od najvećih prednosti ovakvog sistema je mnogo niža cena od kupovnih hranilica, a o feeder hranilicama (od mrežaste žice; kavezne) da ne govorim.
Od materijala i alata za izradu su vam potrebni štapići za uši(zbog cevčice), neka tanka žica; najbolje mekša zbog lakoće savijanja, kombinirke, upaljač za omekšavanje krajeva cevčica da spreči spadanje žice.Žicu, u zavisnosti koju debljinu hranilice želite, namotati na olovku ili dršku od varjače ili na neki štapić, u krajnjem slučaju. Dosta je desetak namotaja, a ostavite po 2 santimetra sa svake strane da bi lakše savijali krajeve hranilica oko cevčice i na kraju pritisnite kombinirkama da se bi povredili ili da ne kaži najlon te krajeve.

Za popodne se može napraviti velika količina. Ovo je danas napravljeno za sat-dva. Biće bratu i meni dosta za 2-3 sezone.
Nadam se da vas nisam jako udavio.

Pozdrav  smiley033

Zmaj Strasni

Deluje mi mnogo zanimljivije da se umesto stapica stavi dugacki plovak koji ce ceo sistem(koji je pod uglom u odnosu na obalu) drzati bas iznad dna. Naravno, treba za nijansu popustiti damil.

Raskoljnikov Jr.

Ljudi, vi mene izgleda niste shvatili šta govorim.

Sistem je za terene gde je izrazito muljevito dno. Znači, govorim o terenima gde je bar pola metra dna u nekoj, da ne kažem, "pihtijastoj" fazi mulja. Ko je pecao iz čamca u Bačkom Gradištu zna kako izgleda donji deo štice kad se odšticava. Donjih pola metra je prekriveno sa pola metra tvrdog i masnog mulja, neke svetlosive boje, a posle toga još jedno pola metra crnog, rastresitog, da ne kažem tanjeg mulja. U taj gornji sloj zapravo potone klasična hranilica. I kod takvih terena ovakvi sistemi sa mikro hranilicama daju najbolje rezultate spram klasičnih dubinki i feeder-a.

Naravno, svi znamo da je melez (babuška) riba koja svoju hranu traži rijući po dnu. Naći će ona kad-tad i sistem bez ikakve hranilice. Ali za neki "uspešan" ribolov mi nemamo vremena da čekamo da melez izrije svoju hranu. Ovaj sistem nam omogućava brzinu.

Imre, ovi sistemi koje ste pokazali su sigurno uspešni, ali ja mislim na nekom malo tvrđem dnu. Naravno, nećete Vi ostati bez ribe sa ovakvim sistemima na potezu Srbobran-Turija-Bačko Gradište, pecaju ljudi i sa sistemima bez ikakve hranilice ili sa plovkom sa 5-6 gr. olova na bambusu debelom k`o ruka. Ja govorim o sistemu koji na tom datom terenu donosi više ribe od klasike. Naravno, dešavalo mi se da prijatelj pored mene zabacuje klasičnu dubinku 15-20 metara od obale i ima više ribe od mene; zbog brzine. Ali ovi sistemi omogućuju zabačaje i od 40-50 metara ili bilo gde, gde se tog dana nalazi najviše ribe. Kad riba radi radi na sve-svuda.

Ne zamerite mi što toliko insistiram na ovom sistemu za ove vode. Znam da su 1000% efikasne kad ništa drugo ne radi. Imao sam prilike prijateljima vezivati ove sisteme, i dok ih ne iskidaju na močuge od štapova (100-150gr- najlon 0.18) pecaju uspešno, a posle psuju loš dan.

Pozdrav svima :)

korbaach

E,tek ja izgleda da nisam nista shvatio  :huh: Mikro,Makro,Jakuza hranilica  :question: koliko je to i vazno  :huh: kad se u mulj zariva tesko olovo  :question: Montaza je O.K  :takoje: najpre sidro,a iznad sidra Bistro  smiley033 Olovo,udica,hranilica,udica,u mulju..skroz O.K.
Vi ste možda u pravu, al' ja se ne slažem sa tim!

Sax

Raskoljnikov,razumemo te svi.Sistem ti dobro izgleda.Bilo bi dobro kad bi mogao izmeriti koliko ti olovo upadne u mulj.Ako je to na primer 20 cm onda na jedno 25 cm postavis tu hranilicu sto si postavio slike tako da je ona tik uz dno i postoji sansa jos ribe da upecas.Uzmi (ovo mi u momentu pada na pamet,mozda nije dobra ideja al ne smeta da napisem) kanap za sacmu jedno 40cm  vezi olovo i zabaci pa pogledaj koliko je kanap uprljan i to ti je otprilike dubina u koju potone olovo.Iz tvoje price shvatam da je teren zaista muljevit.Nisam se susretao sa takvim terenima a da jesam nesto ovako bi probao.  :bye:

Raskoljnikov Jr.

@Sax:

Da, dužina od olovice do hranilice može da bude i veća. Nekako sam tako i napisao u prvom postu da preporučujem za početak oko 30-tak santimetara, čisto da ne bih zbunjivao ljude. A isprobavao sam razne dužine, nekada i preko 50-60 cm. Samo, tada olovica pri izvlačenju ribe kači trsku i drezgu pri obali.

smiley033

Imre

A zašto olovo ne vezuješ sa tanjim najlonom od glavnog ?
Ako se zakači negde gubiš samo olovo.
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

svetišaran

uh, ja sam jednom nabasao na metre i metre mulja, sve tonulo u p.m.

sviđaju mi se sistemi...
Hail to the Holly Carp...

zilien

Sistemi su dobri  ali toliko cvorova, 2 udice ,na mestima gde ja pecam ima mulja ali ima i lomova tako da bi ova druga vepovatno zakacila za isti.Vise su za belu ribu i karasa
Bolje danas dve nego sutra nijednu.
Pusti malu da poraste, baba ce ti se revansirati.

Raskoljnikov Jr.

 @Zilien:
Da, sistemi su za babušku. Na VBK ni nema nešto baš druge ribe. Tu koristim taj sistem sa 2 predveza. Naravno, za neki ozbiljniji ribolov može da ide samo jedan.
Inače, naučili su me jedan sistem vezivanja udica(2 ili više) na osnovni najlon, bez predveza, a između hranilica. Ne znam kako se zove taj način vezivanja, ali za ovaj način bi bio idealan. Postaviću slike kako se postupno vezuje taj čvor kad mi brat ili neko od poznanika pomogne jer ne mogu u isto vreme sam vezivati taj čvor i slikati.

@Imre:
Na VBK nema nekih ozbiljnijih zakački da bi se pokidao sistem. Veća dužina bi više smetala kod izvlačenja ribe (posebno 2)ako se olovica zakači u plićaku.

PlovakBaja

Ko peca  zlo ne misli!

Raskoljnikov Jr.

Pa, krajnji rezultat je sličan kao na poslednjoj slici; najlon formira "T" kad je dobro vezan.
Međutim, čini mi se da su na ovim slikama jako zakomplikovali način vezivanja. Onaj način koji ja znam se pravi u 5-6 poteza.
smiley033

PlovakBaja

Ha nasao sam najjednostvniji t cvor
http://www.som.hr/cvorovi/s-cvor.htm  izaberite t-shirt sa desne strane
Ko peca  zlo ne misli!

Teme sličnog naslova (10)