Vozne performanse čamaca predlozi-pitanja-rasprave

Započeo dushann, 15 Februar 2009, 21:48:25

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

srkipa

Sutra ide proba sa Yamahom 15ks i mercury 9.8ks pa cu videti.

pkv-pecaroš

 To ti je prijatelju najpametnije. Tako ćeš znati jel do snage motora ili do samog čamca da se ne bacaš nepotrebno u trošak prepravljajući čamac a ispadne da je snaga motora u pitanju :ok:

Gremlin

Mogu da se kladim da ćeš biti prezadovoljan sa 15 ks...uzmi pbavezno GPS i izmeri brzine, po mogućstvu u nekoj stajaćoj vodi (rukavcu) da bi dobio što realnije vrednosti.

smiley033

srkipa

Evo da prenesem utiske posle probe camca sa 15ks i 9.8ks.
Na samom camcu je problem u zadnjoj dasci na koju se kaci motor to jest skoro pa da je pod pravim uglom u odnosu na camac pa kad se stavi motor on i na zadnjoj rupi stelovanja trima ima ugao koji tera pramac da se izdize iz vode. Naime sa yamahom 15ks sam u camcu kad dam pun gas camac odma pocinje da podize pramac to te granice da je samo pola metra camca u vodi. Postavili smo motor bez one sipkice koja sluzi za stelovanje trima i ja sam se pomerio pola metra ka sredini camca i eto ga camac uspesno glisira i ide 39km/h. Resenje je da se napravi konusna ploca koja se montira na spoljnoj strani zadnje daske i na koju naleze motor cime bi se dobio potreban ugao motora koji ce kad camac izglisira imati pravi ugao sa dnom camca.
Ploca je u izradi i cim bude gotova postavicu slike.

Povratnik

Treba na svom novom kabinasu da napravim vrata sa kojima bih zatvorio kabinu od zadnjeg dela. Ideja je da to ne budu klasicna metalna vrata sa prozorima vec nesto sto ce zatvarati prostoriju ali i dalje ostavljati vizuelni utisak prostornosti. Na pamet mi pada da kompletno sve radim od stakla ili pleksija, s tim sto bi sa leve i desne strane imao po jedsan fiksni deo a sama vrata bi bila iz dva dela koja bi pomocu kliznog mehanizma isla levo i desno preko fiksiranih delova.
Da li je ovo izvodljivo, odnosno kako bi se neki od ovih materijala ponasao pri voznji camca po talasima i vibracijama koje nastaju, da li bi doslo do loma, naprsnuca ili slicno.
Vidjao sam slike nekih plasticnih kabinasa koji su imali ovako resenje zatvaranja kabine, plastika je fleksibilnija od metala pa je mozda moguce samo na njoj to odraditi.

BUGI

Nece nista da pukne jer i ako dodje do uvijanja korita na talasima to nema veze sa vratima jer uvek ima lufta
Doci ce do pucanja ako je staklo pa ti vetar zalupi vrata,talas nakrivi camac pa se naglo otvore i slicno a najgore je da neko izgubi ravnotezu pa udari u staklo. Po meni je bolje staviti pleksiglas na metalni okvir a kako da se izvede da vrata imaju 4 dela a da su dva klizna to ne znam...mora se na licu mesta videti sta i kako jer treba to da dihtuje i da lici na nesto

Spojene poruke: 29 Oktobar 2015, 09:37:30

Sad citam ponovo post i kontam da ako levo i desno imas fiksni deo onda obicnim klizacima resis sve jer nisu vrata teska
Fiksni deo ceo od pleksija...mmm zavisi koliki je camac
Vuci siti - ovce na broju

Povratnik

Vrata bi imala lufta posto bi bila na klizacima. Ne znam kako bi se ponasao fiksni deo koji bi bio na aluminijumskim profilima. Camac je u tabanu 180, to bi znacilo 4 dela po otprilike 44cm sirine i oko 200cm visine. Postoji sistem da se vrata zabrave kada se preko klizaca pomere u stranu tako da bi to bilo obezbedjeno od nekog naglog pomeranja i eventualnog loma.
Nesto poput ovoga na ovom antaresu, samo iz cetiri dela.



Блок_64

Зашто четри дела.Ја бих пре ставио из два дела на ту ширину чамца у табану.Не сикирај се нема ту шта да ти пукне.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

Povratnik

Ne razumem te, kako mislis dva dela, oba da budu pokretna ili.....
Cetiri dela, po jedan fiksni levo i desno a u sredini dva pokretna koja se preko klizaca pomeraju iza fiksnog dela i posto su iste sirine lepo legnu iza, nista ne viri, a dobijam prolaz sirine skoro 90cm.

Блок_64

Да по мени два дела и оба покретна или можеш да један буде непокретан а други покретан,опет добијаш исту ширину за пролаз.
Наравно нећеш погрешити и ако урадиш тако како си ти замислио јер и то свакако има доста својих предности.Ја сам само на овај начин размишљам због мањег обима посла.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

Povratnik

Tvoj nacin jeste jednostavniji i verovatno bi bio i jeftiniji, ali.....sa jedne strane camca je kuhinja a sa druge pomocni lezaj koji je ujedno i sanduk za stvari. To znaci da prolaz gde bi bila vrata imam samo po sredini camca izmedju ova dva elementa. 

Блок_64

Искрено о слободном простору за врата нисам толико размишљао,тако да је ипак онда твој предлог најбољи,што би рекли усваја се већином гласова.
Остаје ти само да се латиш посла и кренеш полако у реализацију.То су ипак слатке муке.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

Povratnik

Moram da obidjem par prodavnica i vidim koju debljinu pleksija imaju i koja je cena po m2.
Mislim da bi za ovo debljina od 10mm bila dovoljna. Ne verujem da cu stici da uradim dok ne zazimi, verovatno na prolece a do tada cu polako da pokupujem sav potreban materijal pa kada bude gotovo bice i koja slika.

Блок_64

Прошуњај се по огласима.Други назив им је акрилне плоче.Има доста тога да се нађе по различитим ценама.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

b.jovica

Jel bi mogao ceo camac da se napravi od pleksiglasa pa da se kroz pod vidi voda? :D To bi bas bila dobra fora! ;)
Čamac je zakon.. :-)

Teme sličnog naslova (10)