Vozne performanse čamaca predlozi-pitanja-rasprave

Započeo dushann, 15 Februar 2009, 21:48:25

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

pkv-pecaroš

 Mislim da je Švaba manje-više sve rekao a i Jovicine su na mjestu. Prodaj čamac dok mu nisi još srušio cijenu kojekavim prepravkama da ide kao orginal i kupi si drugi na koji staviš motor i vozi brate. Zašto si izbijati novac iz džepa a u konačan rezultat nisi siguran? Nema smisla.

Блок_64

Citat: Povratnik poslato 18 Mart 2015, 08:36:35
E to je prava stvar, sa tim lepkom onda pretpostavljam da ne moram dodatno da stavljam srafove kako bih obezbedio prozor od ispadanja, a to sa crnim okvirom sam i ja mislio na kraju da uradim kako bi estetski to lepse izgledalo.

Уради тако али обавезно сикин силикон не од неког другог произвођача јер нису квалитетни као сика.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

srkipa

Da je camac stariji bez razmisljanja bi mu ispravio taj svanc ali mi je zao camac star 2 god da secem i ispravljam pa sam zato i postavio ovde pitanje dali postoji neko drugo bezbolno resenje. Ove sezone ga vozim tako kako je a sledece verovatno drugi camac (preferiram ka Primus-u 14).
Hvala svima na pomoci u svakom slucaju

Spojene poruke: 18 Jul 2015, 18:49:31

Danas sam bio na camcu i stanje je sledece





Sad mi nista nije jasno.

ravucobir

Probaj motor sa dugom cizmom ili drugaciju elisu.  smiley033

Zex

Ne pomaze, korito je deplasmansko i mozes dodavati snagu motora i uzalud trositi gorivo za minimalne ili nikakve efekte. Ili neka ga vozi polako i uziva ili neka menja korito ( pa jos vise uziva ).
Sad sam tek obratio paznju na mere na slici. Tu nesto ne stima. Po izgledu i tragu koji je voda ostavila ovo korito je deplasmansko. To znaci da je najmanja dubina stranice na krmi. Ovo kako si ti obelezio... nesto nije u redu. Po tvojim merama ovo korito bi trebalo da glisira. Vizuelno... cist deplasmanac sa svancom ( a ne kontra svancom ).
Ploviti se mora

kole

Ma da, pogledaj liniju vode ... ceo je kao kifla.

Sent from my GT-S6810P using Tapatalk


srkipa

Camac je stajao na splavu skoro dva meseca bez motora a napred u palubi su bili dva tega i sidro (bar sam ga ja tako zatekao a i prethodni vlasnik je to potvrdio) verovatno je zato i takva linija ocrtavanja vode.
Danas idem opet na camac i slikam mere.

Zex

Srkipa, camac je svakako dobar, nemoj da se razocaras. Samo je pitanje sta je to sto tebi stvarno treba. Ako zelis brz camac onda je verovatno najbolja varijanta da ovaj prodas i kupis drugi ( Isti model ali sa standardnim dnom ). Svaka roba ima svog kupca. A ako kupujes drugi, razmisli na vreme da li ti treba vise prostora ili ces najcesce pecati sam iz camaca.
Ploviti se mora

Gremlin

Baš me je zaintrigiralo ime "Dunav LX" pošto sam ga prvi put čuo, pa sam pitao Google-a, u prvom momentu mi je ličio na "Dunas Lux" koji sa 8 ks ide solidno, a sa 15 da "leti" - imao sam "Dunas" sa 15 ks i lepo se navozao 15 godina.

Pretpostavljam da si kupio ovakav ili baš ovaj čamac, jer je to jedini što mi je Google izbacio:

http://www.berzaplovila.rs/index.php?page=item&id=87

Ne znam ko ga je pravio, po kom projektu, kako i gde, ali vidim iz oglasa da je dužina 4,27 m, mada mi je na slici izgledao duži.

Što se tiče termina "deplasmansko korito", to se odnosi na na neka druga plovila, ovo je jedna od mnogih kopija "Dunas"-a, klasično ravno dno sa "skijama", samo skraćeno.

Vodena linija (ona koju je ocrtala prljavština) je takva jer je čamac verovatno stajao bez motora ili sa nekim laganim motorom, a voda se skupljala u sredini, pa otud i takva linija

Trebalo bi da ide prostojno sa 8 ks, ali nemoj da očekuješ čuda bez 15 ks, pogotovo sa 2 čoveka, koji će se na pecanju gurati u tako kratkom čamcu.

Nikakve prepravke ti ne bi preporučio, jer će te dosta koštati, a nemaš nikakvu garanciju da će se plovne performanse popraviti.

Da se ja pitam, čamac bi promenio vlasnika u roku od odmah,

smiley033

srkipa

Bas taj. Radjen je u titelu zaboravio sam kako se zove radionica (ima plocica na njemu sa kontakt telefonom) to je identican camac kao primus 14 sve isto samo je razlika u palubi (ovaj je ima jako malu). Problem je sto ja volim tako male camce do 5m i zao mi je sad posle kratkog vremena da se odvojim od njega ali videcu sta da radim ionako planiram da uzmem neki 9.9ks motor pa cu videti kako se ponasa sa njim a za dalje cemo videti. Zacudilo me sto me moja yamaha 8hp nije izglisirala ali sta da se radi ova sezona je takva kakva je.
Hvala svima na pomoci.

Gremlin

Nikad nisam čuo za taj model, pa me je zaintrigiralo...

Ne verujem da je identičan kao Primus 14, ali nije ni bitno.

Kalupi, a i "radionice" za čamce ala "Dunas" su se baš namnožili, neki su modifikovani po sistemu crtanja korita na salveti u kafani posle nekoliko piva...pa prema tome i plovne performanse.

Elem, ako već hoćeš da ga zadržiš, probaj ga sa 15 ks i onda napravi definitivnu odluku - ako ti sa 15 ks ne "leti" -  a morao bi, onda je definitivno za otpis.

smiley033

svaba zemun

Citat: srkipa poslato 18 Jul 2015, 08:32:04


Sad mi nista nije jasno.


Sad ce da ti bude  :lol:

Za pocetak, napravio si totalnu konfuziju sa svancovima, kontrasvancovima, fotkom, merama...

Prvo, postavio si fotku gde camac ne stoji na ravnoj povrsini, sa tragom algi, a bez podatka da je stajao u vodi bez motora smiley080

Na sve to si upisao one mere koje na pomenutoj fotki deluju potpuno nelogicno.Fotke na oglasu su resile sve misterije. Korito je napravljeno sa malim kontrasvancom ( dno povijeno na dole ), doduse manjiim nego na primusu, i kao takvo bi moralo da izglisira i izglisirace ali mu treba veci motor. Cenim da je glavni problem u speru koji je "uzidan" u dno i samim je tim camac
otezan taman toliko da je slican, a ni nalik Primusu. To sto se propinje nema veze sa svacovima, kontrascancovima...vec je posledica nedovoljno konjskih snaga na motoru da pretekne pramcani talas i predje u "gliserski" rezim plovidbe.
Dva su resenja, kupi jaci motor ili prodaj , pa kupi laksi . U svakom slucaju, nista ne prepravljaj, je tu nece pomoci flapsovi, vradzbine....., a ako imas visak para, dam ti broj ziro racuna  smiley033

srkipa

Po dimenzijama je isti kao Primus 14 cak identican jedino je laksi jer ima 86kg. Danas bio sa drugom do camca i mislim da smo nasli u cemu je problem, u dno je ulivena ploca vodootpornog spera i racunato je da ona sama bude dovoljna da drzi cvrstinu dna bez egija ali tacno kad mu dodam gas i kad bi trebalo da izglisira pod pocne da vibrira tacno ispod daske za sedenje (sredina camca) verovatno se sam sper savije na gore i samim tim dobija veci otpor i nema snage da izglisira. Resenje je dodavanje cetiri egije i ta investicija nece biti velika a u svakom slucaju ce koristiti. Jedino neznam dali da egije radim od drveta ili aluminijuma?

Gremlin

Vibracije nemaju veze sa tim nego sa nekim neučvršćenim delovima i spojevma, ako celo dno malo "radi" to nije uzrok tvog problema, i meni je radilo dno na "Dunasu", ali je sa 15 ks išao kao metak. Rešenje nije u dodavanju egija, nego samo u jačem motoru. Ta ulivena ploča špera od 25 mm takođe ima svoju težinu, koja nije baš zanemarljiva. Očigledno da je čamac skarabudžen, po želji valsnika, i sad nema nazad.

Prvo probaj sa 15 ks pre nego što se upustiš u beskrajno bacanje para.

smiley033

pkv-pecaroš

 Poslušaj Gremlina i prvo stavi 15 ks gore pa probaj. Zadnje što bi trebao raditi na čamcu su neke preinake tipa "sam svoj majstor". Dodaš egije pa onda shvatiš da nije to,pa kreneš dalje i tako u krug. Motor jednostavno nema snage da izglisira čamac i tebe i tu priča zavšava. Pa to je samo osam konja i ne možeš letiti sa njim. Na kraju stavi nekog klinca od 50 kila koji zna voziti pa neka on proba sam oplesti po gasu. Uništit ćeš čamac,neće biti više original a to će mu rušiti cijenu. Čamac je tvoj odluka također,ako ne ide prodaj majstore čamac ili kupuj drugi motor.

Teme sličnog naslova (10)