Mirodija-Kopar By: Caky Date: 14 April 2010, 14:19:26
Naziv: Mirodjija
Drugi nazivi: anita, dil, kopar (Vuk), koper, kopra, kopr, kopric, mi rodija, mirodija (Volni), mirudija, sladki janež, smrdilj
Latinski naziv: Anethum graveolens
Engleski naziv: Dill

Uz to što je dobar za valjak u robolovu kao dodatak,
http://vukovisadunava.com/mamci-primame/valjak/dobar je i kao jedan od najpoznatijih začina u kulinarstvu.
Neki su pitali za umak uz ribu skušu i slično pa ja savjetujem ovaj dobro poznati umak(sos) od mirodije(kopra):
200g maslaca (dobar komad se odreže od onog za kolače)- može i ulje od suncokreta ak se nema maslaca
2-3 žlice-velike jušne bijelog brašna (poprži se na maslacu, pazit da ne zagodi)
onda se doda kad se malo poprži brašno isjeckana mirodija(kopar)na sitne komadice i prži se još kratko (1minutu)... tko voli moze ubacit i bijeli luk
skine se s vatre te se mješajući doda oko 1L mlijeka (što više mlijeka bit ce umak rijeđi manje mlijeka bit ce umak gušći) u tu smjesu te se vrati na vatru dok ne prokuha i dok se ne zgusne.
U ovom sosu sam se kao dijete gušio dok sam jeo... a uz to kopar je i ljekovita biljka
dobar tek svima
Odg: Mirodija-Kopar By: ctpaba Date: 14 April 2010, 15:20:40
Bravo Caky.

Samo ja kad sam ziveo u Slavoniji ulje je bilo luksuz i koristilo se samo par kapi u zelenu salatu sa sircetom, a maslac je bio ekskluzivno za kirvajsku tortu.
Zato je ovaj recept (u vreme mog detinjstva) pravljen iskljucivo sa svinjskom masti, i obavezno sa belim lukom (cheshnjakom).
Mnogo je lepo isao uz sitnu ribu (pljuckavicu)iz Vuchice ;)