Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 1234567
Bodorka By: laki61 Date: 13 April 2010, 21:03:33
Moze li mi neko reci, dali je bodorka isto ono sto kod nas zovu zutooka ? Npr. kod nas se sljivar, ili nosara, ili buborak, zove Gebort itd.
Odg: Bodorka By: profesor Date: 13 April 2010, 23:39:35
Ja mislim da da,bodorka ili zutooka  :takoje:
Odg: Bodorka By: kico Date: 14 April 2010, 05:08:56
ista riba :takoje:
Odg: Bodorka By: laki61 Date: 14 April 2010, 18:32:19
 Hvala kolege  :tongue:
Odg: Bodorka By: OLOVO Date: 14 April 2010, 18:35:30
bodorci u svadbenom ruhu  se tako crveni peraja da ju je teshko prepoznati i po obliku  

Takodje nevezano za mrest negde u nekoj vodi joj je mimikrija luda pa se ljdi zbune..

Odg: Bodorka By: Sp1tF1re Date: 18 Septembar 2010, 11:24:11
BODORKA (Rutilus rutilus)
(http://www.ptt.yu/korisnici/b/r/brzak/slike/Bodorka.jpg)
Bodorka (Rutilus rutilus) poznata pod ovim imenom ali i pod nekim drugim kao što su: platika, grunec, siruna, zlatooka. Ovo su u stvari nazivi za bodorku u drugim krajevima naše zemlje. Naseljena je posvuda a najviše je ima u rekama dunavskog sliva. Ljubitelj je mirnih i sporotekućih voda sa puno podvodnog i priobalnog rastinja. Najviše se zadržava na mestima bogatim trskom , rogozom i ševarom. Pored ovog, voli tvrdo dno gde voda nanosi i taloži prirodnu hranu. Karakteristike su joj: krupna srebrnasta krljušt koja se lako čisti, peraja su žuta, zavisno od temperature vode, kada prelazi u narandžasto-crvenu boju, pogotovo u zimskim uslovima kada je voda hladnija, dok joj je oko zlatno-žuto boje sa karakterističnom mrljom u gornjem delu oka pa joj odatle i potiče jedan od naziva, zlatooka. Vrlo je slična crvenperki, pa je oni manje iskusni ribolovci teško razlikuju. Može da dostigne težinu do kilograma, ali se lovi ona sitnija. Živi u jatima, pa kad ovo naiđe može te ga zadržati prihranjivanjem, a tada budite sigurni da će vam čuvarka biti puna.

Način lova

Prvo i osnovno je da odaberete dobro mesto sa čvrstim dnom i pristojnom dubinom, bogato travnatim lejama. Kada prilazite vodi, sve vreme lova budite tihi bez mnogo kretanja i trupkanja. Vrlo je osetljiva na zvučne vibracije i sumljive senke, i tada brzo napušta mesto jer je vrlo plašljiva i oprezna riba. Ovo ne mora da znači da vam nece doći novo jato, jer je bodorka riba pokreta, stalno se kreće i zato je ima duž cele obale.

Pribor

Teleskopski štap nikako kraći od 4 m, može samo duži, najlonski konac debljine od 0,10 do 0,14 mm, lak plovak vretenastog oblika koji se lako potapa. Bodorka ne trpi otpor, čim ga oseti ostavlja mamac i odlazi. Prilaz mamku joj je brz i nervozan, pa zato treba biti oprezan i brz na kontri. Plovak opteretiti tako da iz vode viri samo antena i obeleženi vrh plovka. Kako opteretiti plovak i rasporediti olovca? Prvo i osnovno, morate voditi računa da vam olovca koja koristite budu iste težine, nikakve kombinacije sa olovcima različite težine ne dolaze u obzir. Kada raspoređujete olovca vodite računa da vam prvo bude udaljeno od udice 25 cm a zatim vršite raspored prema vremenskim uslovima. Ako je mirna voda olovca treba grupisati ravnomerno, kod protočne vode preneti opterećenje prema plovku, ako je vetrovito a voda stajaća opterećenje ide ka udici. Mamac treba da bude pri samom dnu.

Mamci

Jelovnik joj je širok, od biljne hrane, preko trave i rastinja sa dna, do hrane životinjskog porekla. Najčešce se lovi na mesnog crvića. Prvog crvića navucite celom dužinom na udicu 14, a jednog zakačiti da jednim delom slobodno leluja i mrda u vodi, što privlači pažnju ribi koja onda brzo i hitro napada. Sem ovog mamka odlična je i crvena glista, ruža od belog hleba, mamac od sojinog brašna, ali su ovi mamci nesigurni jer ih okolna sitna riba brzo skine. U rano proleće kada je ostala riba tek probuđena iz zimskog sna, a neke zanete prirodnim nagonom za produženjem vrste, bodorka svojom agresivnošću uzima hranu i za vreme mresta, pa se često dešava da skoro svaka ulovljena bodorka ima utrobu punu ikre, što znači da je u ovo doba godine najaktivnija, pa je tada ribolovci masovno love. U ovo doba godine nije potrebna neka posebna hrana da bi smo je zadržali na mestu lova. Dovoljno je pomešati stari hleb sa koncentratom za piliće, uz dodatak šaku-dve mlevenog prženog suncokreta, malo prženog semena konoplje tucanog u avanu, dodati miris anisa ili vanile, ovo dobro umesiti, praviti kugle da su malo čvršće, veličine pesnice, i bacati ih na mesto pecanja. Ako želite da hrana bude jača ubacite jednu do dve šake crvića koje umešate u hranu. Još bolji efekat postići će te ako hrani dodate malo pileće krvi što kod bodorke izaziva poseban nagon prema hrani.
Odg: Bodorka By: ladikimre Date: 16 Oktobar 2010, 23:23:48
Ovog proleća ,na Brzavi najviše Bodorki je došlo na konbinaciju crvića i šećerca,tako da je dobro imati i šećerac pri ruci.
Samo treba obratiti malo pažnje ,mnogo ljudi pomeša bodorku i crvenperku.
Odg: Bodorka By: Bakisan Date: 18 Oktobar 2010, 21:20:46
Moze se vrlo uspesno loviti na gamaruse ( male racice ili vec sta su, koji zive ispod kamenja i na potopljenim granama i panjevima ). Hrana za primamu bodorke treba da bude tamne boje jer je ona plasljiva riba i tesko dolazi na hranu koja po boji odudara od dna.
Odg: Bodorka By: zivko_89 Date: 23 Decembar 2010, 18:03:52
bodorka je prelepa riba...nikad nisam hvatao krupne ali kod nas na Grliskom jezeru (ima ga u TERENI ZA RIBOLOV)...ima mnogo sitne ali se mogu hvatati samo u prolece dok je voda nesto hladnija jer kasnije se ne moze pecati od cverglana...cime najcesce prihranjujete kad je ciljano zelite pecati...da li je to neka od hrana bas namenjenih bodorki ili neki vas recepr...
Odg: Bodorka By: ladikimre Date: 23 Decembar 2010, 18:39:43
Ova je jedna od boljih :  Sensas 3000 Club Gardons .
Odg: Bodorka By: zivko_89 Date: 23 Decembar 2010, 19:09:54
da li je mesas sa zemljom da je vezes za dno ili je to teska hrana... :huh:
Odg: Bodorka By: ladikimre Date: 23 Decembar 2010, 20:04:17
Zavisi na šta pecaš,ja ako je pecam na bolonjez i direktaš,tada ne mešam sa zemljom već samo stavljam nešto  crvića, iseckanih glista i šećerca u nju.
Pravim male kuglice koje bacam kod plovka.
prave lep oblak i sa dodatkom crvića i gliste ,mogu reći da se lepo pokazala.
Ako pecam na feeder isto ne stavljam zemlju ,nego koristim male mrežaste hranilice sa sitnim rupama.
E sad na dubinku ne znam ,možda bi i trebalo staviti u srazmeri od 50 % zemlje.
Ovako radim kad je reč o prolećnom pecanju smiley033
Odg: Bodorka By: zivko_89 Date: 23 Decembar 2010, 22:32:48
naravno crvi i gliste mogu samo poboljsati svaku hranu...hvala puno na savetu... :tongue:
Odg: Bodorka By: SKRABLICA Date: 01 Januar 2011, 08:07:13
Krasna riba za lovit!
Odg: Bodorka By: zivko_89 Date: 01 Januar 2011, 12:10:21
jeste i ja se potpuno slazem sa tobom... :bye: