Heljdopita By: pikeman Date: 16 Decembar 2009, 20:20:14
Heljdopita je jelo zlatarskog kraja. Sastoji se od filovanih palačinki.
Smesa za palačinke se pravi mešanjem heljdinog i pšeničnog brašna u razmeri pola - pola.
Dodaje se voda (može i kombinacija pola vode, pola mleka) dok se ne dobije glatka masa, bez grudvica.
Zasoliti po ukusu.
Peku se na ulju, malo deblje od običnih palačinki.
Fil se sastoji od sira i kajmaka umešanih sa jajima, uz dodatak soli po ukusu.
Može da se stavi malo više sira od kajmaka da fil ne bi bio jako masan.
Po potrebi može da se doda malo mleka.
Ispečene palačinke slagati u tepsiju pa filovati.
Poslednju palačinku zalijte filom od gore.
Zapeći u rerni 25 - 30 min.
Prijatno!
Odg: Heljdopita By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 16 Decembar 2009, 22:22:56
Ako je ukusno kao što izgleda onda je pita na nivou jedino me zanima heljdino brašno jel to hmelj možda nisam nikad čuo
Odg: Heljdopita By: pikeman Date: 16 Decembar 2009, 22:40:11
Heljda (Fagopyrum esculentum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota (Polygonaceae). Uzgaja se kao žitarica, a u ishrani ljudi i stoke upotrebljava se plod (sinkarpna orašica). Heljda je bogata vitaminima B1 i B2, kao i proteinima.
Odg: Heljdopita By: smuki Date: 17 Decembar 2009, 21:58:02
Da si blize prijavio bih se za veceru dok tece kosarka,ovako moram pitu sa sirosom
Odg: Heljdopita By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 17 Decembar 2009, 22:10:17
Ma nema loše pite kao ni loše ribe samo ju treba znat pripremit
Odg: Heljdopita By: KOSAVA Date: 22 Januar 2011, 01:52:39
Nema lose pite,ali heljdopita je ipak najbolja za dijetu.
Odg: Heljdopita By: darko031 Date: 22 Januar 2011, 18:16:59
Aj Dare ti napravi pa zovi na degustaciju , izgleda
Odg: Heljdopita By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 22 Januar 2011, 19:56:48
Ovu nisam ja pravio a žena mi kaže da je jako slično lazanjama bez mesa naravno
a ako ti ja budem peko pitu hitna ti negine
Odg: Heljdopita By: pikeman Date: 28 Januar 2014, 18:03:05
Mmm...
Odg: Heljdopita By: dushann Date: 28 Januar 2014, 18:42:42
Zagrišću monitor
Odg: Heljdopita By: Ad fines Date: 01 Februar 2014, 22:22:48
mezio sam skoro pitu od heljde sa sirom i kajmakom, stvarno je dobra. Inace se heljda koristila od davnina (kao i proso) ali su je kasnije moderne zitarice potisnule. Krasi je to sto raste na velikim visinama, na nezagadjenom zemljistu, ne prska se pa se moze reci da je organska (za razliku od psenice i kukuruza koji se sem na njivi i u silosu prskaju). A i sa nutritivne strane je bolja od psenice i kukuruza.
Takodje sam cuo da moze da se konzumira kuvana (bez ljuske) i kada pocne da klija.
Znate li nekoga da prodaje oljusteno zrno, a da nisu prodavnice koje "deru"? Video sam u oglasima da se prodaje brasno i neoljusteno zrno...
Odg: Heljdopita By: Zmaj Strasni Date: 02 Februar 2014, 09:10:29
http://www.heljda.co.rs/heljdino-zrno
Odg: Heljdopita By: pikeman Date: 13 Februar 2014, 21:18:25
Odg: Heljdopita By: ellesar Date: 14 Februar 2014, 11:38:18
Pike, ova heljdopita sa Zlatibora deluje ko dvonedeljni leš, naspram ove tvoje
Odg: Heljdopita By: kviskons Date: 14 Februar 2014, 11:50:35
Ima bolja jaja.