Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12
Pilence ala Sechuan By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 13:24:27
Jer je Dok jedan veliki posranec :embarassed: :help: :rlol: i samo obecava, cu ja da okacim
jedan prost recept azijske klopice, to jest Pilence ala Sechuan.

Ova klopica je zdrava, brzo pripremljena (priprema 15 minuta, kuvanje 10 minuta) i lako prebavljiva. U ova posrano doba, vreme prehlade i slinavljenja nam nudi veliku kolicinu vitamina, te umjerenu kolicini bjelancevina.
Trebamo: malo pileceg mesa-isjeceno na komadice
              rezanci-po mogucnosti Kineskih od rizevog brasna
              cesnjak
              malko ingverja
              povrce mjesano (poriluk, obicni luk, mrkvu i papriku-puno vitamina)
              malko Kineskog rizevog vina ili suhi sherry
              pileca supica-moze kocka
              umak od soje-onaj svetliji
              za ljutinu se ubaci chilli papriku



Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 13:25:56
Povrce i meso isjecemo na komadice. Meso stavimo u marinadicu od jedne kasike sojinog umaka, jedna kasika rizevog vina, par kapi sezamovog ulja (ovo ulje je zacin) i malko glutena-ko ono fino brasno. To nek odstoji 15 minuta. Rezance stavimo samo u vrucu vodu za 10 minuta. Sami se omeksaju bez kuvanja.
U Vok puknemo malko obicnog ulja i sacekamo da se dobro ugrije. Ulje mora da se pusi!!!
Ubacimo meso i na brzinu opecemo.


Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 13:27:14
Posle jedno 3-4 minute dodamo cesnjak, ingver i svo povrce. Vazno je, da radimo na velikoj vrucinii na brzinu. U povrcu tako ostaju skoro svi vitamini-mora da krcka pod zubima!!!


Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 13:28:34
Odcjedimo rezance i ubacimo u vok, dodamo malo sojinog umaka, rizevog vina i kokosju supicu. Sve fino premesamo i jos koji minut pokuvamo.


Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 13:30:55
Servirajte u voku a jedite iz malih soljica. Ako se podtrudite jest sa stapicima, jelo ce bit ukusnije. Ako sad nece Dok dat odgovora i kontrice, ima da se ga banuje :rlol: :rlol: :rlol: :bye:


Odg: Odgovor Doku By: Mudri Date: 25 Septembar 2008, 14:08:15
A di da nadjem te cing ming ,ling vang zacine ,ja sam pristalica domace kuhinje pusti kineze jel vidis kakve su im oci  :rlol: :rlol: u svakom slucaju za recepat cista 5 + a doku jedan veliki --------------------a jos da jedem sa onim drvcima nema sanse  :eek:
Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 14:19:42
Pa vidis da nisam upotrebio skoro nista od cing bljing zacina. Sojin umak se dobije i u trafiki :rlol: :rlol:
Kad jednom dodes u EU ces i ti jest sas stapicima, zrno po zrno rize :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Odg: Odgovor Doku By: VladoMKD Date: 25 Septembar 2008, 14:20:47
"malko ingverja" prvi put cujem... pojasnjenje?

Recept je bas dobar, meni se bas svidjaju ti istocnjacki zacini, soja sos, safran  itd.
Odg: Odgovor Doku By: VladoMKD Date: 25 Septembar 2008, 15:58:03
Ovaj recept je veoma slican onome gore sto je hauba napisao.
Koristite iste slike  :cheesy:

600 g     piletine (belo meso)
300 g    spageta
100 g    mrkve
50 g    celerov koren
50 g    stabljke celera
20 g    meda
1 kasika Senfa
pileca supica-moze kocka  :takoje:
biber,sol, ulje, soja sos, persun, vegeta ili neki drugi zacin

Piletina se nareze na kockice, stavi se vegeta i biber po ukusu.
Senf i med se dobro promesaju i dodaju piletini. Ostavi se da se meso marinira sat-dva.
Ostalo je sve slicno kao kod recepta gore, na ulju se proprzi meso, pa  se doda na kockice iseckan celer,stabiljke celera i mrkva.
Kad se to prokrcka dodaje se pileca supica (ne previse)i kuva na tihoj vatri dok celer i mrkva ne omeknu.
Dodaju se vec skuvane i ocedjene spagete i na kraju persun, soja sos, biber, sol, po ukusu.




Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 25 Septembar 2008, 19:02:01
Damire, nemoj sad sas kobajama, neje humano :help: :takoje: :clap2:

Vlado, ukucaj u Google rjecenicu INGVER pa ce ti bit odmah jasno :wink: :wink:
To ti je inace gomolj slican ko krompir ali puno nepravilnijeg oblika.
Ima vrlo specifican ukus i hrani se ga dodaje  malo i vrlo tanko nasjecenog.
Inace se od toga pravi i vino, pivo, bombone, razna jela a ima i ljekovita svojstva.
Odg: Odgovor Doku By: VladoMKD Date: 25 Septembar 2008, 20:14:52
Pokusavao sam ja da izgooglam ali mi nije islo. Sad je jasno thanks  :thumbup:
Odg: Odgovor Doku By: dok2 Date: 25 Septembar 2008, 20:43:59
heh, ima tu što-šta što bi Dok mogo kazat, al neće . . .

Znam taj recept Hauba , za neupućene - ingver je po naški - đumbir - jako aromatičan začin, ljutkasto/sladak gomolj, kojeg možete naći u svim većim shopovima, kao što je Billa ili Interspar, neki kažu da je prirodni afrodizijak !

Što se mog recepta za PERKELT tiče, kako sam i rekao, sve u svoje vrijeme i na pravom mjestu !

Dok vas je SVE pozvao na veče azijske kuhinje, pa nitko od Vukova došao nije, ne zamjeram onima koji su daleko al ovi bliži su mogli svratit- ja sam htio recepte u Woku prikazati live, jer je puno bolje od pisanog !

Evo ipak jednog jednostavnog recepta iz okolice grada Shaghai:

Mesne okruglice sa povrćem:

za okruglice potrebno:
- 1 kg mješanog sitno mljevenog mesa
- 1/2 kg sitno izmrvljenog dimljenog tofu-a (sir od soje)
- 1 žlica brašna ljepljive riže
- malo đumbira
- mala šalica soja sosa
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1 jaje
- 1 češanj procijeđenog bijelog luka

Tu masu dobro promješati, formirati male kuglice (kao za šaranske boile od nekih 22 mm) uvaljati malo u rižinom brašnu i kratko uz okretanje pržiti (jedno 4 min) potom ih izvaditi i držati na toplom, pogotovo ako nemate vel. wok tavu pa ne stane sve od jednom!

Sastojci za ostali dio:
-2 glavice crvenog luka
-1 veća ili 2 srednje mrkve
-200 g tjestenine od riže
-žlica sezamovog ulja i žlica soja sosa
-sour and sweet sauce

U vrelom ulju woka kratko popržiti mrkvu rezanu na strafte i crveni luk četvrtani i razdjeljen na ploške !
Skuhati tjesteninu od rize ili bami rezance (jako kratko se kuhaju - oko 2 min)te ocjeđene staviti u vreli wok u kojem su bile okruglice. Dodati 1 žlicu soja sosa, 1 žlicu ulja od prženog sezama i oko 2 dcl. slatko-kiselog azijskog sosa,
(taj sos (sweet and sour sauce) se može kupiti gotov u mnogim većim trgovinama, ali se može i praviti što predstavlja dugotrajan proces od par sati al ako netko želi probat napisat ćemo i to ! )
Na kraju kuglice vratiti i promješati s masom !
I to je to !

Dobar tek !

Ah da, lakše se jede s viljuškom !



Odg: Odgovor Doku By: Damir Date: 25 Septembar 2008, 23:27:55
Diver to su stare fotke toga skoro ni nema više ali evo ponovo zime i nova proizvodnja kreče....ali sljedeči put kada budem dolazijo ču da ponesem
Odg: Odgovor Doku By: Hauba Date: 26 Septembar 2008, 08:29:28
Dok, dal ovog koristis???



Odg: Pilence ala Sechuan By: Hemingway Date: 29 Januar 2010, 10:30:03
Sta bi Dok2 ..zagorila tava ili vok...?? :cheesy: