Vukovi sa DUNAVA Reke
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253
Tamiš-Farkaždin By: ady Date: 15 Septembar 2009, 00:17:04
Prosto ne mogu da verujem da još niko nije otvorio temu Tamiša!!!

Mislim da je nezasluženo zapostavljen na ovim stranama i da još uvek, pored svog pregrađivanja, menjanja toka, trovanja, mrežarenja, strujarenja, bombarsovanja (ovde mislim na dinamitaše a ne "one"), plinadžija, "profi" i ostalih ribara još uvek, nekim čudom može da pruži puno zadovoljstva. Voleo bih da ostali Vukovi prenesu svoja iskustva sa raznih terena sa sve opisima puta, mesta, ulova...

Evo da probam sa Farkaždinom. Ovo je slikano početkom avgusta na potezu kod Batinjola. Ide se Zrenjaninskim putem (iz pravca BG-a, na raskrsnici za Prlez (levo) i Sakule/Kovačica (desno) skreće se desno. Posle cca. 3 km se ulazi u Farkaždin. Kod crkve se skreće desno i tu posle imamo dve opcije. Ili se posle 800 metara skrene levo, na zemljani put i silazi pored kuća. ili se nastavlja pravo, do kraja asfalta i silazi na drugi zemljani put. Ako se izabere prva opcija, posle nekih 200 metara se dolazi do obale Tamiša. Iza leža je topolova šuma, koja obezbeđuje hlad do nekih 10-11 sati (leti) a obala je vrlo pristupačna sa niskom travom. Nema zakačaljki, ali je dubina i glavni tok dosta daleko od obale (preko 50 metara) pa se mora koristiti baš-baš teško olovo. Štuja i bucov non-stop raubuju ali ova godina, bar do sada nije bila naročito dobra za štuku. Bucova nemam živaca da jurim  :smiley: U samoj šumi ima brdo kampera (bar je bilo tokom juna, jula i početkom avgusta i oni ciljno jure šarana i soma. Mada nisam za svih 6 izlazaka video nikoga da je izvukao štogod! Mi smo fino prolazili na fidere i lake dubinjaka u lovu babaje i ostale bele. I to su radile u cugovima i nismo mogli da uspostavimo bilo kakvo pravilo vezano za vreme cugova. Na žalost, sa ovog terena imam samo slike sa druge obale, gde je dubina veća, tok brži, pa ovogodišnja najezda sočivice iz kanala nije toliko smetala, ali nigde nema hlada pa je bez suncobrana neizdrživo bilo.

Evo i slika:Samo da napomenem, da se do ovog mesta (sunčane strane) stiže tako, što se kod crkve nastavi pravo, pređe se most i posle stotinjak metara se siđe sa puta levo, na zemljani put koji vodi ispod mosta. Dalje se može nastaviti tim putem da bi se stiglo do mesta, koja se vide prekoputa (na sledećoj slici) za koja sam čuo priče da kriju krupnu štuku, šarana i soma, ali sam čuo i da je taj put očajno loš i neravan.

Na ovo drugo (tačnije treće) mesto, kod Batinjola se stiže tako, što se, skrenuvši desno kod crkve nastavlja pravo, do kraja asfalta, silazi na zemljani put, prolazi kroz neku deponiju gde očajno bazdi i izlazi na put, koji vodi između Tamiša i šume. Obala je slična kao i onaj deo gde kampuju, ali kada se prođe taj deo topolove šume izlazi se na jedan još gori deo puta koji i dalje ide pored vode ali je mnogo interesantniji teren jer je nepristupačniji. Mi smo tražili deo starog korita koji se zove Batinjol i posle pređenih cca 3 km, kada je Batinjol već davno trebao da bude iza nas morali smo da stanemo, jer je puta "nestalo" tj. postao je traktorski i neprohodan. Preko puta nas je taj šumovit deo koji pomenuh da krije kapitalce a "naša" obala je opet nešto plića i sporija je voda, pa se mora dalje bacati.

Riblji fond je približno isti kao i uzvodno i takođe radi samo u cugovima, ali su primerci krupniji (neznatno). Ovde bih zamolio nekoga, ko je išao tamo, da me prosvetli i objasni gde smo pogrešili te ne nađosmo Batinjolski stari Tamiš. Išli smo pešaka još skoro kilometar (znači min 2 km dalje od mesta gde je već trebalo da naiđemo na taj stari krak). Čak i na Google Earthu postoji nešto nalik meandru, obrnutom latiničnom slovu "B" što bi trebalo da predstavlja Batinjol, ali ga mi, u neznanju, ne nađosmo.
Evo i fotke prelepog terena.

Učinak na kraju pecanja: oko 5-6 kila bele, jedan udarac (nerealizovan) na kedera, šaran i som ni pipnuli.

Ako nekog interesuje još neki detalj - stojim na raspolaganju a i jako bih voleo da čujem vaša iskustva.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: orka Date: 15 Septembar 2009, 09:52:14
tamis oko farkazdina poznajem solidno,pogotovo deo od farkazdinskog mosta pa prema sakulama niz vodu.kada ste prosli topolovu sumu,i izasli na put pored tamisa,inace tu se tamis suzava,i postaje dublji,tu su prava saranska mesta,a dolazi se sa suprotne strane,tj poljskim putem od mosta,naravno samo kada nema kise,dosta je los,sa suprotne strane su bolja mesta i zauzeta su skoro tokom cele sezone,uglavnom dolaze kamperi na vise dana,tu postoji i topolova suma,ako je nisu posekli,nisam bio 2 godine.batinjol,da ste jos nastavili pravo dosli biste do kanala koji napaja batinjol vodom,pre tog kanala,nekih 300m,udarite popreko,nadesno,nekih 200m,preko njiva,put je verovatno zarastao,jer leti niko ne ide tamo,pun je trave,izlazite na batanjol,na krivinu,gde je i najdublji,do 1.5m.riblji fond je u losem stanju,jer je pre par godina radila struja,a i mreza ima dosta.sa velikom vodom ulazi riba iz tamisa,ali nije vise to to jer je vise ni u tamisu nema kao nekad,nema sta da udje.pre desetak i vise godina u tom batinjolu je bilo stuke,ko pleve,koliko hoces,uglavnom do 3-4kg,a babuske,vadjenje ko na traci,bilo je i sarancica.ja vec tamo par godina ne idem,zbog velike guzve,a i zato sto ribe vise nema,ni blizu kao nekad.bele i babuske jos ima u solidnim kolicinama,ali saran,stuka,som,plemenite ribe ima jos u tragovima.farkazdinski domoroci ubise ribu zimi i s proleca,u mrestu,kad je veliki tamis i kad nema ribolovaca,pa mogu slobodno da rade,strujom,mrezama i drugim alatima.u svakom slucaju vredi otici na belu i babusku,a za ostalo su potrebni dani pored vode,ne bi li video neku plemenitu ribu,uz dosta srece.tako je godinama unazad,s tim da je iz godine u godinu sve losije.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: na kanalu Date: 15 Septembar 2009, 11:02:38
i ja sam bio tamo po shomijevim upustvima,pecao sam na ovom delu koji opisuje orka kad se predje most pa se seoskim putem ide skroz do topolove sume gde je tamis uzi i dublji.nismo prosli nista narocito zato sto nas je ubila socivica,bilo nesto bele ribe...lep predeo,ali je i moj utisak da treba provesti vremena da bi se upecala neka kvalitetnija riba,u svakom slucaju tesko da cu se vracati tamo posto mi je tamis mnogo lepsi u sakulama,boki a narocito u neuzini...sutra sam u sakulama pa kacim slike  :cheesy:
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ija Date: 16 Septembar 2009, 14:46:36
Ja sam ove godine dosta pecao na Tamišu u okolini Tomaševca. Divna priroda, obala... ali i ove godine je Tamiš bio u znaku trave koja dolazi iz obližnjeg DTD kanala. U poslednjih par nedelja nema više trave, ali nešto nema ni ribe. Imao sam puno bolje rezultate proletos nego sada. Ja inače uglavnom pecam belu ribu i karaše feeder štapovima. U priči sa kamperima koji provode i po celo leto na Tamišu nama hvale što se ribe tiče. Čak se ni ljudi iz čuvarske službe ne žale na krivolov u nekoj ozbiljnijoj meri. Ne verujem da nema ribe, ali neće na udicu.Spojene poruke: 16 Septembar 2009, 14:47:56
Ovo je slika obilaznice brane u Botošu na kojoj sam pecao proletos.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ady Date: 16 Septembar 2009, 23:53:46
Hvala puno svima.
Po postavljanju teme sam malo detaljnije pročačkao po G.Earthu i ukapirao zašto nismo "nagazili" Batinjol. Naime, mi smo se rukovodili knjigom "Tamiš od Sakula do Sefkerina i kanali Pančevaékog rita", koja je napisana negde cca. 2000-2003. god. i tu autor kaže da se, pošavši od zadnje topolove šume, posle nekih 1 km nailazi na most(!!!) koji prelazi preko samog ulaza u Batinjol. Mi išli i išli i išli...ali mosta nigde. Posle na GEarthu vidim da taj ulazak u živi Tamiš više ne postoji kao ni sam most. Pretpostavljam da je poplava iz 2006. odnela i most i nanela/ostavila za sobom toliko mulja i svega da je taj "ulazak" ostao zatvoren.
Potpuno je sve tako, kako Orka kaže: počev od kampera preko dubine i ostaloga. Izgleda i da su mi se i slutnje obistinile u vezi kvaliteta puta i mogućnosti pristupa toj drugoj strani (da je nazovem Sakulanska). Videsmo mi mnoga kola kako prolaze preko puta nas i sve jedan auto je zagrebao podom negde preko puta nas u nekoj ruuupppčagi.
Planirali smo da se izorganizujemo i overimo taj potez oko Sakula, tačnije onu "potkovicu" koju pravi stari tok (sa "stomakom" okrenutim ka Sakulama). Sad, u istoj onoj knjižici piše kako se do tamo stiče (kod crkve levo, gledano od BG-a) pa do nasipa, pa zemljanim putem... E, a u stvarnosti, kakav je taj put? Da se usudi čovek tamo kolima?
Ajde pliz Ijo kaži nešto detaljnije u vezi sa Tomaševcem.
Gdi su slike Na Kanalu?
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ija Date: 17 Septembar 2009, 00:12:23
Ne znam koji detalji te interesuju. Riblji fond, mesta, dubina, pritisak na vodu, krivolovci, dozvolari...
Piši pa ti pišem. Na prošloj slici je još uvek bio visok vodostaj (proleće a možda i početak leta ) sad je vodostaj dosta niži.  :bye:
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ady Date: 17 Septembar 2009, 00:14:27
 :smiley: kako da ti kažem, a da ne zvuči ... Baš sve to me upravo i interesuje. Put/dolazak do vode, sam teren, dno, obala, riblji fond, krivolov....
Hvala unapred.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ija Date: 17 Septembar 2009, 14:46:16
Put od Bg bi izgledao ovako : BG - Zr pa skreneš kod Japanskog cveta za Opovo, onda Baranda, Sakule, Idvor, Uzdin, Tomaševac. Za tipična šaranska mesta bi trebalo skrenuti levo odnosno slediti glavni put koji vodi za Orlovat odnosno Zr, izaći iz sela i na prvo skretanje na zemljani put desno skrenuti. Već sa puta možeš po drvima videti tok Tamiša iako je daleko ali je to ledina bez ijednog drveta sve do vode. Kad stigneš do vode, levo se ide za takozvani Žuti breg. Duuuuuuboko, glinovito dno, nema puno mesta, veliki pritisak pecaroša, riiiiibetine ako dođu. Desno bi išao uzvodno put sela. Gde god staneš tu ti je mesto otprilike. Ili druga varijanta. Po ulasku u Tomaševac, na raskrsnici za Orlovat skrenuti desno prema Botošu. Raspitaš se u selu, mada i ne moraš pošto skoro svaka ulica u koju možeš skrenuti levo te vodi ka Tamišu. Ili produžiš pravo prema Botošu i po izlasku iz Tomaševca bukvalno prelaziš preko brane i sa brane imaš pregled kompletnog Tamiša. Možeš levo, desno sa jedne sa druge strane, sve ti je jedno. Na samoj brani uvek neko baca varalicu. U blizini brane uvek neko kampuje. Oko brane je stari tok Tamiša ili ti Bay pass. On je interesantan sa proleća pošto se voda brže ugreje zbog male dubine. Dozvolu bi valjalo kupiti godišnju, koja košte 4300din ili 500din dnevna. Kontrolori redovno obilaze teren i mislim da krivolov nije intenzivan a možda i grešim. Ja nisam nikog video a dozvolari kažu da ih ima svega još nekoliko. Umorih se. Ako te još šta interesuje pišem ti samo reci. :bye: smiley033 smiley033
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: na kanalu Date: 17 Septembar 2009, 15:27:28
slika nema jer sam juce promenio plan posto travuljina opet cepa tamishem,znaci da popizdis...kad prodje travuljina idemo pa bice i slika  :cheesy:
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ravucobir Date: 17 Septembar 2009, 17:41:15
Kod koga se moze izvaditi dnevna za 500din. na TAMISU????
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ija Date: 17 Septembar 2009, 17:52:38
Kod koga se moze izvaditi dnevna za 500din. na TAMISU????

Pa kod čoveka koji kontroliše dozvole, ali možda nisam u pravu pošto ja imam godišnju , a za to sam samo čuo, dakle nije iz ličnog iskustva.
Imam lično iskustvo sa Traktor bare koja pripada ribnjaku Ečka, gde kontrolor prodaje dnevne dozvole za 500din.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ady Date: 17 Septembar 2009, 17:53:27
Ijo, šta da kažem? Puno hvala! Taman sve što me je interesovalo. Ja ću, doduše, da probam drugom rutom (zrenjanincem do raskrsnice Perlez/Farkaždin, pa preko Farkaždina u Idvor pa u Uzdin pa Tomaševac. Mada, na mapi mi izgleda da nema puta od Idvora do Uzdina, siguran sam da neki put mora da postoji. I ti si ga pomenuo!
Definitivno je "must try" Tomaševac! Reci mi još samo par stvari: ako ne bih išao levo ka tzv. Žutom bregu nego desno, ka selu, da li je i tamo dubina i šta tamo radi (kada radi  :wink:). Još me interesuje ledina koju pominješ. Kažeš da je taj potez zemljanog puta podugačak. Kapiram da je u pitanju tzv. "letnji" zemljani (što bi rekli "traktorski") put, pa me interesuje kakvog je kvaliteta. Jel više liči na onaj koji sa zrenjaninca vodi ka Sefkerinu ili na onaj koji vodi ka Tamišu u Farkaždinu (onaj kroz centar pa ka Batinjolu)?

Hajde Na Vodi rašćeraj tu travuljagu pa razvaljuj!!! Znači, ne mogu da verujem da je opet krenula sočivica!!! Pa odakle sad? Mislim, kapiram da je iz DTD-a ali kojom forom? Jel to narasla voda? Ili naši "prijatelji" po običaju zaj...vaju "beooooograđani, mamicu vam...." pa na brani na Opovu mu ga daju ale-ale?!?

Spojene poruke: 17 Septembar 2009, 17:57:00
Sad videh (i kasno se setih da i to treba da kažem): u Čenti je kod "kontrolora" (namerno stavih navodnike jer nikad ne videh njegovu legitimaciju, ali je uredno imao blokče kod sebe i uvek je bio isti lik, kadgod sam tamo pecao) i kod njega je dozvola (dnevna) 800 dindži. I sad nisam više siguran, ali mislim da je moja godišnja bila 4200 a ne 4300, ali se ne bih smeo opkladiti.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ija Date: 17 Septembar 2009, 18:15:34
Ja sumnjam da negde postoji fabrika trave i da radi u tri smene. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Baš na tom potezu desno od žutog nisam nikad pecao tako da neznam dubinu, ali sve van vode sam video, a to ti nije prioritet. Preporučio bi ti ( mada je to jako nezahvalno, mislim psovaćeš me ako ne bude ribe taj dan )da pređeš branu i obilaznicu (koja izgleda kao običan put znači nema mosta nego je ispod puta cevka ) pa onda skreneš levo na zemljani put. U početku je malo lošiji ali posle 200 - 300m nije loš. Ja prolazim, a auto mi je dosta nizak. Kad izađeš ponovo uz Tamiš, a to je posle 300 - 400m voziš do prve krivine. Lokalitet se Zove Kurvine jame, al' ne boj se  :cheesy: :cheesy: :cheesy:. Tu imaš nekoliko mesta a dubina je u P.M. Tu slobodno  smiley001 i možeš svašta da očekuješ.
Ako baš rešiš da  smiley001 kod Žutog brega, zemljani put je fantastičan. Na nekim delovima možeš da voziš i drugom brzinom i nije baš tako daleko od vode oko 1km ali je pustinja pa imaš utisak nikad stići.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: ady Date: 18 Septembar 2009, 00:43:31
Sad sam već sasvim naložen! Definitivno ću otići, samo da čujem da je stala trava.
Nego, vidim da si iz Zrenjanina i kpiram da ti je to sve tu "u kraju" pa ako znaš, ajde mi/nam molim te kaži nešto pobliže o Neuzini i Orlovatu (ako te ne mrzi sa istim konceptom kao i Farkaždin  :smiley: ). To su još neki od terena koji me/nas jaaaako interesuju i privlače i u onoj knjigici su zvučali baš-baš, ali je ipak potpuno nešto peto kada nam "naš čovek" kaže realno stanje a ne ono, malo populistički i marketinški nacifrano.
Odg: TAMIŠ-Farkaždin By: na kanalu Date: 18 Septembar 2009, 11:30:12
evp pomoci cu ti ja oko neuzine posto sam bio tamo...definitivno po meni najlepsi deo tamisha sa predelom od koga zastaje dah i mestima za pecanje kao iz snova.put je dobar osim naravno tog zadnjeg dela koji je zemljani ali prilicno solidan i ne dugacak tako da kad predjes nasip iza sela ides desno uz obalu tamisha i trazis mesto za pecanje.kad dodjes u selo neuzinu jednostavno ides putem do kraja sela,tu ima crkva i samo produzis na zemljani i tamish jer se asvaltni put tu zavrsava,nema vise ,tu je kraj,znam jer nismo verovali pa smo pitali mestanina koji nam je objasnio da tu put zavrsava.nama delovalo nestvarno da normalan put sa kucama sa obe strane odjedanput zavrsi,nema vise ali tako je.problem sa neuzinom je sto moras ali bukvalno da pogodis dan,mi kad smo otisli prvi put riba  bukvalno ni da pipne tako da smo popodne otisli na deliblato,a moj drugar bio dan pre nas i imao je oko 30 kg deverike i to krupne,dva lepa smudja i soma,kad je svratio do mene i otvorio prtljaznik nije mi dobro bilo,mi sytradan tamo i cvrc.zovem ga a on posto cesto peca tamo mi objasni da je pecanje tamo cista lutrija,ili puno ili bas nista  :huh: znaci,treba ici ako se moze nekoliko puta da bi se kompletno doziveo teren.ma,ici cu ponovo jer ponavljam a drugi koji su bili tamo smo jednoglasni da takvu lepotu treba videti i uzivati u njoj.za feeder je savrsen teren bez zakacaljki kao i za svako drugo pecanje...i najvaznije taj deo ne muci problem sa travom a to je ovih dana presudno.odlicni su i uslovi za kampovanje kao i da se prenoci...eto,toliko za prvi put o neuzini,must see