Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 1234567891011121314
Dropshot montaža By: Goran Dubravac Date: 16 Septembar 2008, 19:01:14
Mozda je neko i pisao al' ipak, nadjoh u BLINKER-u,

http://www.blinker.de/praxis/methoden/detail.php?objectID=4527&class=70#

mozda nekom pomogne.

Odg: Dropshot montaza By: KAJMAN Date: 16 Septembar 2008, 20:13:57
DROP SHOT

Statistički posmatrano, sve tehnike u varaličarenju smuđa, koje za mamac koriste silikonske varalice ostvaruju najviše ulova! Istina, postoje i atraktivnije tehnike koje ne koriste silikonske mamce ali one nisu i najlovnije.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Visok modul za univerzalnost
Kada razmišljamo o varalicama za Drop Shot montažu, ništa na ovoj planeti ne postoji univerzalnije od mekanog silikona! Nezavisno od oblika, boje, veličine i dužine ono što jednog silikonca čini zaista univerzalnim to je mogućnost da ga opteretite po želji. Pa šta ćeš više! Raspon u opterećenju od 3 grama, pa sve do......Grama, je zaista impozantan! Ni jedan vobler, ni jedna kašikasta varalica ne može tako efikasno i precizno da dostigne određeno mesto i na njemu potrebnu dubinu kao jedan silikonac a da pritom još i uhvati ribu!

Drop Shots tehnika potiče iz Japana, onda i nije nikakvo čudo što se u veoma kratkom periodu i dokazala kao najproduktivnija tehnika varaličarenja veštačkim mamcima.

No Daubt, upotreba teških voblera i taških kašika je prošlost. Neminovno, sa njima su u prošlost otišli i mnogobrojni štapovi namenjeni za njihovu upotrebu. Na ovako naglu ekspanzija pristalica Drop Shots tehnike odmah su reagovali i proizvođaći ribolovačkog pribora tako što su tržištu ponudili sasvim posebnu konstrukciju štapova za Drop Shots tehniku. Obzirom da je tehnika optimalna za samo dno, pa i sve slojeve iznad a efikasna je kako iz čamca tako i sa obale jasno je da to mora da bude štap oređenih osobina. E, tu smo! Ovako ogroman raspon u težini opterećenog silikonca zahteva sasvim nove materijale i odogovarajuću savremenu konstrukciju štapa kojim ćemo biti u stanju da kontrolišemo male silikonske varalice sa malim opterećenjem ali isto tako i one znatno više opterećene. Pa kakav bi to štap trebalo da bude? Odgovor je štap sa tzv. vršnom akcijom „B“! Osetljivost brzog i elastičnog vrha idealna je za veoma daleko lansiranje ali i za pravilno vođenje i kontrolisanje silikonaca malih težina ali isto tako i za teže opterećene silikonce, pored vršne akcije, isti štap mora da je visokog modula elastičnosti što podrazumeva korišćenje dodatne snage iz srednjeg i donjeg /kručeg/ dela štapa. Ovakav štap je potpuno u traženoj funkciji izuzetno osetljive prezentacije mamca, pravovremene kontre i zamaranja ribe. Kupovati savremeni štap za ovu tehniku a da pritom ne vodimo računa o akciji već samo o gramaži je potpuno pogrešna investicija. Ali čemu ovolika priča o štapovima? Pa, upravo zbog mogučnosti primene Drop Shot tehnike i sa obale, a ona je dostupnija većem broju naših varaličara!

Retke su hidrometeorološke okolnosti kada na lokaciji za ribolov ništa ne varira. Zato je preko potrebno da naše olovno otežanje varira, pošto ono direktno utiče na prezentaciju varalice i osetljivost kompletnog sistema.

Više nego jednostavna montaža
Siliknske varalice na sistem postavljamo korišćenjem različitih montaža. Opšte poznate su Carolina rig, Split shot rig, Texas rig i još desetak sistema koji se koriste u specifičnim situacijama.

Što se sistema za Drop Shot tehniku tiče, montaža je više nego jednostavna. Možete koristiti monofil, fluocarbon još bolje, ali je definitvno najbolja upredena struna. Znači, na osnovnu strunu praveći palomar čvor zavežemo worm udicu tako što prethodno odmerimo od kraja strune otprilike pola metra pa na tom mestu strunu preklopimo. Palomar čvor vezujemo tim preklopom i upravo na onom mestu gde smo strunu preklopili. Obavezno je da vrh worm udice /u obzir dolaze i druge udice/ bude okrenut na gore. Zatezanjem čvora udica je zavezana i postavljena pod pravim uglom u odnosu na osnovnu strunu. Preostali deo strune posle vezivanja ne sečemo nego na njegov kraj vezujemo olovno otežanje. E sad, da li će to biti olovo u obliku suze da ne uvrće strunu, tirolsko drvce ili klasičan Jig sa namontiranim silikoncem to je stvar potrebe, ukusa ili čak povećanih šansi za ulov. Jasno je da veličina udice pa i sam oblik zavisi od silikonske varalice a ona može da bude bilo koja. Od tvistera pa do svih poznatih i nama dostupnih silikonaca. Olovno otežanje ili šta god da je drugo vezano na kraju strune, kod Drop Shot tehnike, može da prouzrokuje njeno uvrtanje. Problem se rešava postavljanjem virble nekih 20 do 25 cm, iznad udice sa silikoncem, ali bilo bi dobro kada bi i na kraju strune postojala virbla na kojoj visi olovno otežanje. Opšte je poznato da u bistrijim vodama treba koristiti crne, crvene ili mlečno bele silikonce ali u bistroj vodi sa veličinom ne bi trebalo da preterujemo, za razliku od mutnih voda gde korsitimo drečave dekore i silikonce nešto većih gabarita.

I u jednom i u drugom slučaju prednost treba dati tanjim strunama. Kvalitetnije strune kao što su Varivas Avani Jigging i Unitica deklarisane na 16 libri sasvim će zadovoljiti sve situacije i dovoljno su jake da izdrže i kapitalnog smuđa. Kod Drop Shot tehnike, moje iskustvo govori da u određenim okolnostima prednost treba dati upredenim strunama koje „piju“ vodu zbog povećane osetljivosti kompletnog sistema, efikasne kontre i svakako bolje indikacije napada. Jasno, u toplijim mesecima. Neko ovu tehniku upražnjava sa totalno zategnutom strunom nezavisno od toga gde se olovo nalazi, neko uvek sa poluopuštenom strunom, pa čak i dok sistem lagano propada ka dnu. Šta izabrati? Bolju indikaciju napada ili bolje prihvatanje mamca od strane smuđa? Odlučite se za ono potrebnije u trenutnoj situaciji!

Smuđ ne zna šta je to udica
Obzirom, da je udica direktno vezana na osnovnu strunu, pa još ako je kraćeg vrata, u određenim okolnostima, može da se javi problem da grabljivica ne može da je prihvati, pa je samim tim i zakačinjanje ribe problematično. Nije uvek tako, ali ako vam se to dešava imate dve mogućnosti. Ili da nastavite lov sa malo više opuštenom strunom ili promenite udicu, i zavežite neku sa dužim vratom. Danas bar toga ima dosta. Ima standardnih udica sa dužim vratom a ima i istih ali sa produženim vratom. Verujte mi na reč, smuđa, ma koliki je, velika udica neće odvratiti od napada, smuđ ne zna šta je to udica!

Ako i to nije dovoljno onda mora neka fluo struna, jako vidljiva, pa u njenom poluopuštenom stanju posmatrajte mesto gde ulazi u vodu. Totalno zategnuta struna ne pokazuje ništa! Posmatrati mesto gde poluopuštena strunom ulazi u vodu je presudno za pravovremenu kontru naročito na mirnim vodama. Smuđevi u jezerima ponekad nemaju potrebu, da po prihvatanju plena, munjevito beže na drugo mesto gde će plen da progutaju već lagano i neosetno prihvate mamac i ostanu na istom mestu a to često i ne registrujemo. Da je tako, tek kod sledećeg pokreta sistema osetite otpor i logično automatski sledi kontra. E, upravo zbog takvih situacija nije dobro ako ste smuđa samo „zategli“ i otpočeli sa zamaranjem i privlačenjem. Potrebno je da kontru što pre ponovite. Pa ili je Baš - Vaš ili se taj Vaš i nije zakačio Baš!


A može i mamac bez čamac
Montaža koja se koristi u Drop Shot tehnici upotrebljiva je u svim dubinama ali najveće efekte ostvarujemo u dubljim delovima a voda što je bistrija to su i rezultati bolji. Ono što je interesantno i za naše uslove veoma važno to je da pored ribolova iz čamca možemo ovu tehniku da koristimo i sa obale. Ako je koristimo sa obale onda je poželjno da zbog ugla i visine obale, menjamo rastojanje od udice do olovnog otežanja na kraju prema potrebi. Pa će tako rastojanje biti veće za manju visinu obale i manje dubine a kraće za veću visinu obale i dublje delove.

Naravno, čamac je čamac, sonar je sonar, obala je obala a zakonodavac je jasan! Sonar je kod nas zabranjen i tačka! Da nije onda bi ova tehnika bila krajnje jednostavna. Očitamo podatke sa ekrana i kompletan sistem spustimo u sloj vode gde se smuđ trenutno nalazi. Vrhom štapa podignemo sistem jedan metar i na toj visini kratko - više puta za redom „protresemo“ silikonca na takav način da se ponaša kao da ga je udarila struja. Jedanput vertikalno a drugi put horizontalno tako što ga vrhom štapa protresemo levo – desno zadržavajući pritom sistem na istoj dubini. Pauza od nekoliko sekundi je potrebna da bi konstovali napad i reagovali pravovremenom kontrom. U slučaju da se ništa nije desilo sistem sada spustimo metar dublje i sve ponovimo. Tačno je da ne možemo da vidim kao sonar ali zato sonar nema mozak pa umesto njega mi moramo da „mozgamo“. Kako ne znamo gde se smuđ nalazi primorani smo da ga tražimo. Zato moramo da pretražimo sve slojeve tako što ćemo svaki put da menjamo visinu za po jedan metar dublje ili za po jedan metar višlje. Sve dok ne dobijemo udarac a kako ćete da znate na kojoj se to dubini desilo? Pa nemojte ljudi....! U toku je najlepši i najuzbudljiviji deo! Zamaranje, prihvatanje pa poziranje i fotografisanje i........Idemo ispočetka. Hmmmm.....A nismo se usidrili. Eto ti sad, vertikalni drifting! Lepo!

Sa obale ovo nije baš svugde izvodljivo ali ima usidrenih objekata pored obale, šlepova, visokih ozidanih obala sa velikom početnom dubinom i dr. E, kod Drop Shot tehnike, pogotovo sa obale, moramo da vodimo računa o olovnom otežanju a tako otežan sistem onda nije teško provući i prezentovati u bilo kom sloju vode. Zabac što dalje a biće daleko pošto je struna tanka a štap vršne akcije. Sačekamo da sistem legne na dno. To vidimo po naglom opuštanju strune. Na plićim terenima radimo tako što je olovno otežanje uvek na dnu. Uz podizanje vrha štapa i laganim namotavnjem dotegnemo strunu tek toliko da je u potpunosti podignemo sa površine i tako napravimo veliki nadvodni a opušteni stomak ne podižući olovo sa dna. Tu opet silikoncu vrhom štapa „udarimo“ par vertikalnih elektro šokova pa sačekamo. Ovo vertikalno protresanje korišćenjem velikog nadvodnog stomaka strune trebalo bi tako da izvedemo kao da hoćemo kapljice vode da otresemo sa dela strune iznad vode! Pauza. Ništa ne biva. Dobro, podignemo sistem sa dna i privučemo jedno metar pa sačekamo da olovno otežanje ponovo legne na dno i sve ponovimo. Tako do obale.


Možda smuđ prati-mislite o tome
Ako na lokaciji i na dnu ne postoje prepreke, krš i lom iskoristite tu pogodnost i ne izvlačite sistem prerano iako ste već blizu obale. Postoji opravdani razlog da je smuđa zainteresovalo neobično ponašanje silikonca i da prati skokove sistema, pa je pri obali poželjno da silikonca više puta, na istom mestu a sa pauzama „protresate“ ne odižući pritom olovo sa dna. Da, da, Drop Shot montaža i mirna voda. Pa cak i u mirnoj vodi kod ove tehnike nema onog grickanja i držanja silikonca za rep kao kod klasičnih tehnika napad je iznenadan i silovit. A šta ako smo na obali rečnog toka? Uffffff, pa tek to je lako.

Uzvodni daleki zabac, optimalno olovno otežanje /sa udicom na kojoj je takodje nike silikonac/ i sistem neposredno iznad dna u polukrugu putuje nizvodno uz povremena kratka vertikalna protresanja. U polukrugu nego šta! Prvo polukrug bliže obali, pa sve dalje i dalje i dalje..............FISH ON! Gde je meredov? Gde su kamere? Molim? Ma doobro, nego ne dozvolite olovnom otežanju da dohvati dno. Smuđ ne vidi ispod horizonta. U pravoj liniji vidi, ali još bolje vidi na gore! A tamo se nešto stresa, pa se umiri. Živo li je, mrtvo li je? Smuđu ovakvo ponašanje delije kao lak plen, ali vremena za razmišljanje tipa hoću-neću u rečnom toku nema. Tu nema pardona u pitanju je borba za opstanak. Sistem i dalje putuje nizvodno i polukružno, pa ako ne napadne on hoće ovaj pored njega a Bogami i onaj ispod njega!

Joooooj! To su oni trenutci kad curne adrenalin, pa vas podilazi tiha jeza! Pronašli ste jato smuđeva na mikrolokaciji a montaža je takva da se lako, efikasno i daleko zabacuje, brzo i precizno dolazi tačno na mikrolokaciju a vi pritom imate potpunu kontrolu dubine na kojoj se mamac kreće i veliku osetljivot u slučaju napada. Pa šta vam onda drugo preostaje nego da i smuđeve „upoznate“ sa svim prednostima Drop Shot tehnike u odnosu na ostale tehnike i montaže !

Dragomir Masniković - kajman
_________________
silikon nije kriv   

 

   


Odg: Dropshot montaza By: somborski lala Date: 16 Septembar 2008, 20:34:14
 kajmane , čitao sam tvoj tekst u "športskom ribolovu". kaži mi oće li valjati ovo ili možda neki savet. spremio sam ga prvenstveno za početak , za monoštorski rit.

Odg: Dropshot montaza By: Hauba Date: 16 Septembar 2008, 20:42:07
Odlicna stvar. Ovo uvjek stoji uspravno, bas kako treba :takoje: :takoje:
Odg: Dropshot montaza By: KAJMAN Date: 16 Septembar 2008, 20:48:48
Gos*n Somborski za Vas nema zime :thumbup:
Ko što Hauba reče prava stvar.
Odg: Dropshot montaza By: dok2 Date: 16 Septembar 2008, 22:18:05
hmmm zanimljiv ti je dio s obale, probat cu uskoro pa ti javim....

srečom pa sonar s desne strane dunava NIJE zabranjen, ne treba zbog ribe vec radi terena!

moje iskustvo i preporuka u vertikali na Dunavu je slijedeće:

- udica - isključivo daiichi bleeding bait worm udica u veličini 4/0 i 5/0
- olovo - štapićasto sa steznom virblom raznih težina
- najlon - deblji fluorocarbon (0,30 - 0,40)
- mamac - vitkiji silikonci poput dragsa, fin-s, yamamota ili rjeđe trakica od sabljarevog fileta
- štap - trenutno osaka luretec 30 g - 6,6 ft
- rola - daiwa casting bay spec (millionaire multić) sa žutom 0,08 strike wire (radi manjeg otpora)

Odg: Dropshot montaza By: KAJMAN Date: 18 Septembar 2008, 18:08:56
Dok2 ja probao i funkcioniše :takoje:
Odlično si dopunio tekst ja sam to ispustio ponekad namerno znaš kako je odmah ispadne reklama kao i za CD a ja samo odgovarao ljudima na pitanja u vezi CD a, ljudi znaju da lovim njima pa pitaju a ja ne mogu da kažem ništa loše-naprotiv za ovo moje dunavsko varaličarenje su i više nego perfektni :ok: Eto opet reklame :sad:
Odg: Dropshot montaza By: lonewolf Date: 18 Septembar 2008, 21:01:28
Drop shot montaza je izuzetno efikasna, dokaz za to je da ja na vecini voda u juznom delu Madjarske striktno ZABRANJENA. Tako da ako idete na neku vodu u HU obavezni se prvo raspitajte da li je dozvoljeno da ne bi bilo neprijatnosti.
Postoji i varijanta gde se olovo montira na celicni zicu ili zbicu duzine od 20-30 cm (tzv bouncing montaza), gde kraj zice drzi kontakt sa dnom a na nekim terenima se lakse izvlaci iz kamenja od cistog olova. Neki su imali neprijatnih iskustava sa ovom montazom, ali treba se ispraksirati i to je to.
Odg: Dropshot montaza By: Gost Date: 18 Septembar 2008, 21:43:39
- udica - isključivo daiichi bleeding bait worm udica u veličini 4/0 i 5/0


Jel to ta?
Odg: Dropshot montaza By: KAJMAN Date: 18 Septembar 2008, 21:47:09
Jeste to je ta udica
Odg: Dropshot montaza By: Bigash Date: 19 Septembar 2008, 07:26:56
A sto wormulja  :huh:
Odg: Dropshot montaza By: dok2 Date: 19 Septembar 2008, 08:32:50
pa zato što nosi naziv WORM valda !!!
Pa kako inače te tanane silikonce zakačiti ??

Odg: Dropshot montaza By: Bigash Date: 19 Septembar 2008, 08:50:17
Ne kontas Dok, worm udice zovem wormulje, nego neje mi jasno , kontam da se u dropshotu sakriva udica, kad si u nekom krshu eventualno, inace ako ne, cemu vormulja ?
Odg: Dropshot montaza By: Bata Zivoinovic Date: 19 Septembar 2008, 09:20:21
Ova se montaza odlicno pokazala i na mirnim vodama, a wormulja se stavlja da ne bi silikon spadao sa udice :wink:
Odg: Dropshot montaza By: Bigash Date: 19 Septembar 2008, 09:28:26
E sad  :shocked:

A sto bi spadao sa obicne jig udice?