Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 12345678
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: limovac74 Date: 09 Maj 2012, 21:42:15
Dobar je i mali sabljar ,a od većug je filet odličan jer on ima jako tvrdu koču i vitko telo.Živ sabljar ne stremi ka dnu već ide telom nagore i stalno radi telom. :takoje:
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: ellesar Date: 09 Maj 2012, 22:20:19
Opet je problem sa sabljarom,što ima prežilavu kožu,a premekano meso....bela riba razvali filet za čas,ostane samo koža,a nemoš je skinuti sa udice nego nožem :lol:
Šnajder rulz smiley010
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: RedZmaja Date: 10 Maj 2012, 00:25:52
kada gazim kedera, da li da ga bas malo jace rascopam da mu inzutice izleti napolje i tako spljeskanog na udicu?  :rolleyes: :rolleyes:
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: limovac74 Date: 10 Maj 2012, 08:19:45
Bolje je stranicom noža da ga pritisneš na čistu tvrdu površinu (dasku,kamen )al nemoj preterivati jer ovako urađeni keder se teže drži na udici.  :takoje:
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: RedZmaja Date: 10 Maj 2012, 11:12:46
hvala na savetima  :wink:

vukovi  :help: Vezao sam udice velicine 3/0 mustad sa jedno 40cmm kelvara kao predvez, nego hteo bih da probao da posle predveza stalim obicno olovo koje ce da klizi po najlonu sve do pocetka predveza, da li ce mi tako filet biti u opasnosti od skidanja prilikom zabacivanja?  :huh: i da li uopste da probam tako?  :huh:
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: Milivoje Date: 25 Septembar 2020, 08:56:17
Hm, kevlar na smuđa?! Ide li to dvoje zajedno?

Послато са SM-A600F помоћу Тапатока


Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: VladaTT Date: 20 Januar 2021, 12:46:42
Ima li izgleda uloviti smuđa u ovo doba godine i na ovoj temperaturi, dubinskom metodom na filet. Molim za savete oko izbora lokacije, veličine fileta i ostalih bitnih stvari. U pitanju je ribolov na velikoj reci. Tisa, gornji tok, 9-10 km. Hvala unapred.
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: orka Date: 20 Januar 2021, 13:04:19
Sada, u zimskim uslovima i pri ovako niskim temeraturama voda, efikasniji je živi keder, a filet i parče kedera su najefikasniji u letnjem periodu godine .
Dešavalo mi se dosta puta da u letnjem periodu živog kedera neće ni da primiriše, a kada stavim filet ili parče, eto ga odmah.  Zimi, suprotno od toga .
Naravno, poželjno je uvek imati sve tri varijante, pa videti kako je raspoložen tog dana.
Što se mesta tiče, gledaj da tu gde ćeš pecati ima nekih prepreka u vodi, kamen, panj, granje, i naravno, da ima dubine, 4-5m +
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: VladaTT Date: 20 Januar 2021, 13:09:18
Teško bih nabavio žive kedere u ovo doba godine.. Varalica ne radi, koju inače preferiram, nikada nisam pecao smuđa dubinskom, a kupio sam dva kompleta i sad sam nestrpljiv da počnem. Neki savet oko mesta, da li ga tražiti oko mosta, na tipičnoj letnje-jesenjoj lokaciji, ili menjati nešto?
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: bulmil Date: 20 Januar 2021, 17:45:45
mesta ista kao da pecas na varalicu,samo sto neces zabacivati,nego ces jednom zabaciti i cekati

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka


Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: glos Date: 20 Januar 2021, 19:54:22
Zanimljivo Orka, mislim da je tomu razlog što dubinku nađe pomoću mirisa, ljeti, a kedera je željan viditi, a uspije ga usljed kretanja osjetiti, zimi.
Ljeti je keder samo još jedna vibracija u gomili, potpuno ignorisan.
Dok je miris specifičan, ne nadjačan i ne svuda uokolo prisutan, jer drugačije miriši raskomadan..

Uzeo bi i filet zimi ali se miris u hladnoj vodi mnogo slabije širi, a živi keder ipak odaje signale.

I ovo oko mjesta za traženje, čini mi se da je dalje od obale, ljeti.
Dan, vrelina, traži dalja mjesta i dublja.
Svakako je najbolje prebaciti za bar 10 metara i džigeraše i dubinkaše.
                             Sa obale.
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: sasabosko Date: 20 Januar 2021, 22:18:33
Bitnu jednu stvar ste preskocili, naravno od Glosa sam i ocekivao takav odgovor, upotreba maza za silikonce. Sta ustvari to znaci da namazan keder, ostavlja miris u hladnoj vodi, koji iako se slabije siri nikako ne moze biti minus. Ako zelite da vam keder pusta mirise, jednostavno mu skinite krljust, dobijate i zivog i mirisnog na udici. O terenima pojma nemam, samo cu iz iskustva reci, trazite zimovnik bele ribe, i usamljenu prepreku u njima, jos bolje je ako ih ima vise. Ko peca s vise stapova, nikako se ne truditi da stapovi budu razbacani, vec slozeni sto je moguce blize uz prepreku. Ukoliko se smudj ne javlja posle 1h na tom mestu, menjati ga, jer ukoliko oseti ribicu blizu njega nema sanse da ga ne zainteresuje da je ubije makar. Uporno cekanje se retko isplati zimi, leti on pliva i menja pozicije, dok se zimi trudi da je uz plen i da sto manje energije trosi :thumbup:
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: Copetić Date: 20 Januar 2021, 23:42:06
Zimi oseti miris do 2C. I itekako ga je željan, u svakom obliku. Staviš najobičniju papalinu iz ribarnice i zamotaš silikonskim koncem i javi se odmah ako je tu.
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: glos Date: 21 Januar 2021, 07:34:24
E al papalina je smrdljivija 10 puta, od fileta.
Ljeti neće baš zbog smrada, da je dira.
Što znači da je zimi tek tek osjeti.
Odg: Smuđ na meso - filet, parče... By: VladaTT Date: 26 Januar 2021, 17:34:08
Kupih pre par dana dva štapa t.b. 20-80gr, srednje akcije, najlon 0.25, za predvez 0.20, trouglasta olova od 30 grama, udice mustad, klasične smuđarke, tanke, bele, u veličini 2. Koja bi bila optimalna dužina/širina fileta i kedera za udicu te veličine i koliko filet treba da ima slobodnog dela za lelujanje?