Odg: Mix i Boile By: goran1 Date: 07 Jun 2009, 20:24:51
Koliko sam ja razumeo najbolje je da za kratki ribolov, boila mora da ima više ugljenih hidrata jer se takvu boilu šaran jako brzo svari.
I to ugljenih hidrata iz žitarica (griz,palenta,sojino brašno itd...), jer u sebi sadrže najviše ugljenih hidrata a malo proteina.
Dodatkom mleka u prahu ili ribljeb brašna u mix povecali bi udeo proteina u boili, i tako bi boila bila kolko tolko izbalansirana.
Pošto sam malo dublje zašao u ovu promblematiku, počeo sam da gledam koji je sastav namernica koje mi kupujemo, tako sam pogledao sastav mleka u prahu za bebe (humana, bebilac itd...)i u njima ima oko 70% ugljenih hidrata i oko 20% proteina.
A i ljudi koje vode računa oko ishrane koristi više žitarice zbog njihovog sastava, jer su lako svarljivi i zdravi za organizam.
To je neko moje razmišišljanje što se tiče ove problematike, a možda i grešim.
Spojene poruke: 07 Jun 2009, 20:49:52
Ovako izgleda jedan mix.
sastojci proteini % ugljhidrati % doziranje %
1.plazma keks 11,9 70 10
2.sojino brašno 40 29 10
3.kukuruzni grig 10 80 20
4.griz 10 73 20
5.brašno od pirinča 8 80 10
6.hrana za kanarince 16 50 50
7.riblje brašno 75 12 50
8.konoplja 20 18 50
9.mleko u prahu 23 31 10
10.rogač 4,7 91,9 50
ovako izgleda mix koji u sebi sadrži proteina 16%, ugljenih hidrata 40% i masti 8,9%
Kako vam s čini mix????
Odg: Mix i Boile By: OLIVER Date: 08 Jun 2009, 00:53:03
posto sam vetijo da napisem miks pa evo sad samo jadan posto je malo kasno i zurim
za ovosnu bojlu
1.pcenkarno brasno 100 grama
2.coino brasno 200
3.soino mleko 50
4.pcenicno brasno 100
5.jacmenovo brasno 100
6.griz 200
7.tigrovo brasno 150
8.niger 30
9.konop 50
10.proso h za ptice 100
11.jaja 10 kom
12.zasladivac 15ml
13.amino kiseline 10ml
14.beteine od 5 do 10ml ili grama
15.aroma po izbora ako je solarova od 1 do 2 ml
16.konopno ule 10ml
17. crveni piper 1 kasiku veliku
18.sol 1 kasiku veliku
19.i mozete staviti i izazivac gladi ali mislim da zs slobodni ribolov i nemora
ja ovaj miks koristim na slobodni ribolov i isklucivo posle mresta sarana (ovaj period)
to je to pa ko zeli neka ga napravi i proba pa nek mi javi dali tamo kod vas radi ili ne
( samo ja sam siguran 100% da ovaj miks ce da radi na bilo koju vodu samo ovaj period )
- b i s t r o -
Odg: Mix i Boile By: jugov Date: 08 Jun 2009, 11:38:43
hvala olivere,

izgleda da je (kritika)

rj urodila plodom, pa smom dobili i jedan racept od tebe.
Tvoju tajnu oko spremanja nikad niko neci moci da ti uzme, ja slabo idem na sarana, ali kad sa caletom idem i kad spremi mix po njegovom recepru opet nije isti kao i kad on sprema, sve uradim isto, ali je opet razlicito neznam kako ali je razlicit. tako da sami sastojci nisu ceo mix ima tu i kako ih stavljas i u kome razdoblju, treba smek i osecaj za to. zar ne

Odg: Mix i Boile By: goran1 Date: 08 Jun 2009, 21:28:22
Olivere hvala na mix-u samo mi nije jasna prva stavka (pcenkarno brasno)

, znam da je greška u kucanju i kakvo je to sojino mleko.
Video sam ga u prodaji i nisam nešto obraćao pažnju, i dali ga često koristiš?
Odg: Mix i Boile By: OLIVER Date: 09 Jun 2009, 02:03:20
pcenkarno brasno brasno od kukurus soino mleko mozes kupiti u svakoj prodavnici od firme vitalija i pakovanje je plavo belo i je od 200 grama
soino mleko koristim skoro u svaki miks samo nemoj da stavljas mnogo u kilo miks stavljaj najvise do 50 grama i kad kupujes soino mleko kupuj puno masno zaboravio sam da ti kazem da je u prav
Odg: Mix i Boile By: goran1 Date: 09 Jun 2009, 17:42:50
Ajde ljudi dajte još koji recep za mix, Olivera smo iskritikovali i dobili smo jedan mix, a šta je sa ostalima koji kriju neke tajne mixeve?
Dali ćemo i od njih dobiti neki recept?
Odg: Mix i Boile By: OLIVER Date: 10 Jun 2009, 02:51:05
evo posto sam vetijo dva miksa i to cu i da ispunim
evo jedan miks za toplu vodu
1.ribino brasno 250gr
2.hranu za ptice 150
3.griz 250
4.soino brasno 200
5.kukuruzovo brasno 100
6.pire 100 ovde pire mozete zameniti sa kazainom ili neko po lesnije brasno
ovo je osnovni mika za 10 jaja
i evo jedan miks za hladnu vodu
1.griz 300gr
2.kukuruzovo brasno 200
3.soino brasno 200
4.pire 200 ovde pire mozete zameniti ili sa kiki riku ili tigrov orah (samleni)
5.ribino brasno 100
i ovaj miks je za 10 jaja
ostale dodatke stavljate po izboru( od hemiju i arome)
mislim da je ok

pa sada napravite probajte

i javite kako ste prosli
b i s t r o
Odg: Mix i Boile By: TopMix Date: 10 Novembar 2009, 13:36:06
Evo da se i ja malo umesam u pricu o boilama i miksevima, iako odavno niko nije nacinjao ovu temu. Nema veze, tema je vecita.
Ako pricamo o ribolovu sarana divljaka na rekama, moje misljenje je da ne treba previse mudrovati. Eksperimentisanje sa miksevima za boile moze vas odvesti na pogresnu stranu. Sto vise razmisljate o tome da li je vas mix dobar ili los, sve manje cete razmisljati o bitnijim stvarima, mislim pre svega o hidrometeoroloskim faktorima i pravilnom lociranju sarana.
Ako samo malo procackate po internetu, naci cete mali milion recepata za mikseve, i ne morate cekati nekog na ovom forumu da vam se smiluje i otkrije neku dobitnu kombinaciju. Kad su u pitanju mamci za sarana, treba znati da se jos nije rodio onaj koji ce izmisliti univerzalan mamac, jer takav ne postoji.
Pre svega, mamce za sarana treba prvo grubo podeliti na mamce biljnog i zivotinjskog porekla, a mogu biti i kombinovani, kao napr. kod pojedinih boila ili nokli.
Sto se tice kukuruza, meni licno je smesno kukuruzu dodavati arome zivotinjskog porekla. Kao, kukuruz sa mirisom skoljke...? A sta cemo sa ukusom? Kad saran pojede prvo zrno takvog kukruza, culo ukusa ce mu odmah dati do znanja da to nema nikakve veze sa skoljkom kao njegovom prirodnom hranom. Saranu je sasvim dobar obican kukuruz, eventualno malo zasladjen...
Da ne odem previse u sirinu, moje misljenje je da je za reku sasvim dobra gotova kupovna boila, naravno pre svega od renomiranih firmi! Ni jedna prava firma koja drzi do svog rejtinga nece praviti lose boile, a ja ne mislim da sam pametniji od njihovih tehnologa. Izrada domace boile od kvalitetnih mikseva i dodataka, racunajuci i utroseno vreme, obicno je skuplja zanimacija od vrhunske kupovne boile.
Dakle, nije prica da l je bolji ovaj ili onaj mix, nego da l je izabrana prava lokacija, da l je izvrsena pravilna prihrana, kakva nam je prezentacija, montaza udice itd... O pracenju tendencije vodostaja, temperature vode, oscilacijama vazdusnog pritiska, pravcu i jacini vetra, da i ne govorim!
Da skratim pricu, samo zelim mladjim kolegama ribolovcima da ukazem da je sastav boile samo jedan mali deo velike price o ribolovu sarana divljaka na reci.
Takmicarski ribolov na komercijalnim vodama (citaj: ribnjacima) je nesto sasvim drugo. Nesto izmedju sporta i biznisa, ali blize biznisu. Tu sarani uglavnom i nemaju sta drugo da jedu, osim boila, pa je razumljivo zasto se tu insistira na super kvalitetnim miksevima. Pa sarani se em lepo i besplatno hrane, em brzo rastu, vracaju se u vodu, a sve na zadovoljstvo vlasnika ribnjaka.
p.s. Bilo bi zanimljivo otvoriti novu temu: sta i kako se od tzv. modernog saranskog ribolova moze iskoristiti u staromodnom ili tradicionalnom ribolovu sarana na rekama. Napr., boile,pelete, pva... to bi moglo, ali stap od 3.90m i bajtraner, rod pod, u panju...nisam bas siguran.
Odg: Mix i Boile By: ct Weld Date: 16 Mart 2010, 15:08:44
Zasto jednostavno ne uzmes gotov base mix i dodajes hemiju po izboru

U sustini malo je skuplje ali ne jako, a bices siguran da imas dobar osnovni mix.
Odg: Mix i Boile By: rajko tehnium Date: 03 Avgust 2010, 19:08:41
Postoje i tzv."kečer" boili miksevi(catcher boili mix) koji u sebi već sadrže sve potrebne sas-
jke u optimalnom odnosu i u koje treba dodati samo jaja i praviti boile.Naravno, i ovi mix-evi mo-
gu biti sa osnovom od ribljeg brašna(fish base mix)ili sa osnovom od ptičije hrane(bird sead base mix).
Odg: Mix i Boile By: srdjan72 Date: 04 Avgust 2010, 10:09:16
E,jbg TopMix sad me da prostis usra nacisto,a Ja se kunem u kukuruz sa prirodnom aromom skoljke

ali nema veze tvoje postove vrlo postujem

.
Odg: Mix i Boile By: TopMix Date: 04 Avgust 2010, 13:45:08
Srdjane, nemoj pogresno da me razumes. Nije receno da je kukuruz sa aromom skoljke los mamac za sarana, i ja sam ga na to dobijao, ali nikad se ne bih zakuno da je to najbolji univerzalni mamac. Poenta je u tome da sam do sada uhvatio sarana na jako puno razlicitih mamaca, pocev od kukuruza raznih aroma, pa u poslednje vreme na razne boile, ali za sve te ribolove zajednicki imenitelj je bio pravo mesto u pravo vreme i aktivan saran. Naravno, i tada se moze eksperimentisati tako sto zabacis jedan stap na jednu aromu, drugi na drugu, a treci na kukuruz sa aromom skoljke, pa vidis da l stvarno postoji neka razlika.
Ma, voli saran sve i svasta, samo nekad vise ovo, a nekad nesto drugo...Licno mislim i da se sarani iz istog jata, u isto vreme i na istom mestu, razlikuju po apetitu, iskustvu, navikama , "karakteru"...
Odg: Mix i Boile By: damjan Date: 04 Avgust 2010, 14:04:17
"TopMix"-legendo,potpisujem sve sto si napisao u gornjem postu.

Odg: Mix i Boile By: TopMix Date: 04 Avgust 2010, 14:13:00
Eh, Damjane, da je moja reka sad u koritu ko sto bi trebalo da bude, spora, cista, bistra, teoriju bi ostavio za vansezonu, morali bi da me vade otvaracem za konzerve iz camca, tolko umem da se "primim" kad pocne saran da peca.... A ovako, moram biti sa saranom u kontaktu, pa makar u teoriji...
Odg: Mix i Boile By: rajko tehnium Date: 01 Novembar 2010, 18:25:30
Boila-korak po korakMoramo se složiti da je šaran ipak gurman(kada mu to islovi dozvoljavaju)i vrlo brzo zaključuje šta je za njega dobro a šta ne,pa tako vrlo precizno utvrđuje koje su boile "prazne" a koje "pune".Iskustva šaranđija širom sveta nedvosmisleno ukazuju da je aroma sporedna(nikako ne i beznačajna)stvar u samoj boili pa se shodno tome akcenat daje onome što je i najvažnije a to je sam mix odn.suva komponenta.
Kako dalje? Doći do kvalitetnog(i skupog za većinu ribolovaca) ili do barem dovoljno dobrog mix-a i lovnog recepta danas nije više problem.Ali važno je kojim putem krenuti u "boilimaniju".Tu postoje dva puta:Prvi-jednostavno kupiti određenu količinu boila i krenuti u svoje prve kampanje(veliki je broj proizvođača kvalitetnih boila na tržištu,kao i vrhunskih mix-eva koje mnogobrojne firme nude ali imaju i višu cenu-iza njih su mnogobrojna testiranja na mnogim vodama i višestruko proveravana pre nego što su puštena u prodaju)i drugi put koji je znatno teži i traži od nas da sami definišemo i napravimo svoj mix i od njega svoje boile(i pri tome napravimo grešku i čak baciti sav mix i boile).Neki tvrde da pravi šaranđija ide ovim drugim putem.
Da se znaSvako ko se odluči da sam pravi svoje boile,treba da zna da boile nisu neki magičan mamac koji samo treba staviti na dlaku,zabaciti i ulov je zagarantovan.I u pecanju sa boilom mesto treba ispitati,pripremiti i ribu naviknuti na boilu,Ali ako smo sve to kvalitetno uradili i nutritivne vrednosti boile zadovoljavaju potrebe šarana tek će onda naša boila na našem hranilištu moći dati sve svoje prednosti.Protein,posebno onaj životinjskog porekla je u hladnijem dobu godine teže svarljiv i šaran ga teže vari ali to je i elemenat u njegovoj ishrani bez koga on ne može i nije za njega korisno izbegavati ga u izradi mix-eva i boila.Može se i namerno praviti slabiji,lakše svarljiviji boili i tako će nam se šaran pre vratiti.Svakako da treba uvažavati i konkurenciju hranjenja oko nas kao i količinu i vrstu prirodne hrane na mestu gde pecamo
šarana.Pa kako pomiriti te dve suprotnosti?Jednostavno,šaranu ćemo ponuditi nekoliko vrsta boila i tako mu isprovocirati pozitivnu reakciju na barem jednu vrstu boila.U osmišljavanju svoje boile vrlo su važne i njene osobine;tj.dali su malo,srednje ili jako slatke,koliko je gruba-hrapava njena površina,veličina, oblik,boja,tvrdoća,da li da bude tonuća ili plivajuća i verovatno najvažnije veća ili manja nutritivna vrednost.
Pa krenimo redom u rešavanju i definisanju osobina naše boile.
Slatko ili slanoMnogobrojni zaslađivači bili su prvi atraktori koji su se koristli a neki se koriste i danas.Receptori šarana zaslađivače odmah prihvataju i prvi su razlog uzimanja boile i nekad se samo zbog njega ulovi mnogo ribe a napomenimo da takvu boilu vrlo rado uzimaju i amuri.Zato šaran vrlo rado uzima kukuruz-šećerac,tigrov orah kao i svo zrnevlje koje obiluje šećerom.Pored mnogobrojnih vrsta zaslađivača od mnogih renomiranih firmi koji se na našem tržištu mogu naći spomenimo i med kao prirodni zaslađivač.
Slana boila je potpuna suprotnost slatkoj boili.Šaranđije čvrsto veruju da se samo fish(riblja)boila radi sa dodatkom soli a da npr,bird boila(boila na bazi ptičije hrane)sa voćnom aromom nesme biti slana.Međutim,baš ovaj drugi mix može dati iznenađujuće rezultate.Najčešće se u suvi mix stavlja do 3%kvalitetne morske soli a kao problem može biti to što na nekim vodama ribama treba malo više vremena da prihvate boilu slanog ukusa.
Poroznost boileU slučaju da želimo boilu koja će naglo ispuštati sve atraktivne elemente koje smo ugradili u mix,tada je gruba struktura mix-a najbolje rešenje.Upravo te grube čestice jako dobro upijaju tekuću komponentu a prostor između čestica popunjen topivim elementima(npr.mleko u prahu).Sa brzim prodorom vode kroz te elemente,vrlo brzo na red dolaze i tečnosti koje su upile te grube čestice,pa se time i atraktivnost nakon nekon vremena duplira.Loša strana ovoga je što sa brzim ispiranjem vrednih komponenti se smanjuje kvalitet same boile pa šaranu ne ostaje baš mnogo pa ih treba izbegavati za kampanje sa prethodnim
hranjenjem.Za samo izradu ove boile traže malo više napora kod njihove izrade.Naravno,kompaktnija boila slabije pa zato i duže,upija vodu u sebe i kvalitet joj duže traje pa je i odlična za duže kampanje.
Prečnik i oblik boileMesta na kojima se mnogo lovi na boile,oblik boile može odigrati najveću ulogu.Šaran na svom jelovniku ima i jako sitnu hranu iako tek počinjemo loviti sa boilima,šaranu treba puno više vremena da prihvati boilu od 20mm i više,ali ako počnemo sa manjim prečnikom boile (npr.10;12mm;)pozitivna reakcija može biti gotovo trenutna.Pošto manji prečnici duže zadržavaju sitnu ribu na hranilištu,što šaranu koji traga za hranom daje jasan signal da se tu nešto događa.
Oblik boile različit od okrugle boile kao i svaka promena donosi nešto novo i odgovor ribe je odličan.Vode koje su pod velikim pritiskom šaranđija sa boilima mogu kod šarana početi,bez obzira na kvalitet i atraktivnost same boile,izazvati izbegavanje okruglih mamaca jer ga povezuju sa opasnošću,pa mu doskačemo i promenom oblika same boile:valjčićima,kockicama,jastučićima i sl.Pored toga,takvi oblici puno bolje podnose strujanje vode i zato su vrlo zahvalni u ribolovu na rekama.
Tvrdoća boileŠaranu nije problem da zdrobi i najtvrđe boile ali zato one pri varanju mu stvaraju
probleme.Na tržištu se mogu naći i tako koncipirani mix-evi kod kojih posle kuvanja nije potrebno sušiti već samo staviti u zamrzivač ili odmah koristiti.Tako im ostaje kompletna vlaga od kuvanja i kao takve su savršene za varenje šarana.Nekada,pak treba imati i tvrdu boilu zbog obilja sitne ribe,rakova i cverglana,ali ipak u svim ostalim situacijama bolja je boila sa vlažnom sredinom.
Obojenost je dobila na značaju sa dokazima da šaran iako ne raspoznaje boje vrlo jasno primećuje kontraste.Bojenje boila moguće je prehrambenim bojama,ali su ipak najbolje namirnice koje prirodno boje boilu npr.Robin red,spirulina,žuta i crvena ptičija hrana itd.Ipak,boja najviše do izražaja dolazi kod plivajućih(pop-up)boila i kod bistre vode.Velika većina vrhunskih evropskih šaranđija kao dobitnu kombinaciju praktikuju boilu veličine od 12mm-25mm,da nije okruglog oblika,da je plivajuća,najčešće druge arome od arome najviše upotrebljavane na toj vodi ali uvek naranđaste boje.Ovde se koristi i jedna "caka"koju koriste varaličari a to je "fire tiger" kombinacija boja na varalicama a koja se sastoji od naranđaste,žute i zelene boje.Takav izbor boja,veruju oni,omogućava im da će njihov mamac biti vrlo vidljiv u raznim uslovima svetlosti.
Plivajuća i balansirana boilaDok je plivajuću( pop-ups) boilu relativno lako nabaviti kupovinom u prodavnici ribolovačke opreme sa balansiranom stvar je malo
drugačija.Ceo problem nastaje zbog činjenice da postoje ribe koje mogu dobro osetiti dali je mamac otežan udicom ili je
slobodan.To možemo eliminisati dodavanjem sunđera i sličnih pomagala ali tada moramo ponavljati jednu te istu prezentaciju a to kod riba može izazvati sumnju.Zato uz boile različitih prečnika treba koristiti i boile istog prečnika ali različite specifične težine.Njih možemo dobiti tako da ih u mikrotalasnoj pećnici termički obradimo sa različitim vremenima obrade(npr.jedna količina 3minute,druga 4minute a treća 5 minute;ili jednu količinu obrađujemo zatvorenu u vrećici a druge dve otvoreno).
Nutritivna vrednostkao oblast kod šaranđija izaziva različite prilaze,jer jedni zastupaju tezu da šaranima pre svega, treba ponuditi hranu na bazi ugljenih hidrata dok drugi tvrde da prednost treba dati proteinima.Zato neki taj problem rešavaju noseći sa sobom na pecanju više vrsta boila i tako će imati veće šanse pogoditi želje i potrebe tog ili tih dana kada su na vodi.
Svarljivostje,u tome se slažu sve šaranđije,najvažnija osobina koju treba da ima boila.Šaran će uzeti gotovo svaki mamac ali ako oseti kasnije bilo kakav problem pri varenju,to ćemu biti ujedno i zadnji put kada će je uzeti.Sigurno da je idealna kombinacija kvalitetne i lako svarljive boile(iako je ona ponekad kontradiktorna),pa u ovaj deo njene izrade treba uključiti i onaj deo koji nazivamo taktika.Više vrsta boila,nešto zrnevlja i kvalitetne pelete,sve to u kombinaciji može šaranu u najvećoj meri zadovoljiti njegove potrebe koje nikako nebi mogli koristeći samo jedan mamac.
I tek tada kada smo sebi dali odgovore na sve ove dileme možemo preći na sledeću fazu tj.koristiti sopstveni mix ili kupovni,mešanje testa,izrada boile i otklanjanje eventualnih problema koje imamo sa testom,termička obrada i dipanje i na kraju skladištenje boila.