Paelja By: DuleN Date: 27 Januar 2024, 15:26:38
PaeljaPodelicu s vama moj recept, ali obratite paznju da je ovo prevljeno u velikoj tepsiji i da je dobijeno skoro 5 kg gotovog jela, pa ako resite da pravite po ovo receptu - prilagodite kolicine namernica posudi u kojoj spremate.
Ovo je bila posna paelja, pa nisam stavljao piletinu i ljutu kobasicu, mada je u principu recept isti...
Potrebne namernice:
500 gr skampa ili racica ociscenih
500 gr skoljki
500 gr lignji isecenih na krugove
300-500 gr oktopoda
manja glavica belog luka
1 kašika aleve paprike
1 kasicica mlevenog crnog biber
100 ml maslinovog ulja ili obicnog ulja
2 glavice crnog luka
2 zelene paprike
2 crvene paprike
1 ljuta zelena paprika (ovo je za one koji vole pikantno)
2 kasike suvog zacina
so prema ukusu
400 g pirinca za paelju
200 ml belog vina
300 g soka od paradaisa ili čeri paradajza iz konzerve
300 ml vode
kesica safrana (ovo je opcionalno, mada ga uvek stavljam, jer poboljsava ukus jela)

Priprema:
U posudu za pripremu paelje sipati ulje i dodati luk, koji se przi dok ne postane staklast.

Nakon toga se dodaje sitno seckana paprika i zacini. Przi se 5-8 min uz stalno mesanje.

Dodajemo lignje i skoljke i spremamo jos 5 min uz stalno mesanje, nakon cega u smesu dodajemo vino.

Nakon par minuta u smesu dodajemo kozice, pirinac, paradais sok, mlevenu papriku i vodu.




Poklapamo posudu i stavljamo u rernu na oko 200C (ja to radim u furuni na drva, pa je proces dosta kraci). Pecemo oko 30-40 min i kontrolisemo da li je gotovo. Paelja je gotova kada pirinac popije svu tecnost.


PS
Ako pravite paelju sa piletinom i ljutom kobasicom, piletina se stavlja dok se przi luk, a ljuta kobasica se stavlja s kozicama i pirincem.
Aj pa na zdravlje !
Odg: Paelja By: Sax Date: 28 Januar 2024, 17:42:26
Bas lepo.Bravo Dule.
Odg: Paelja By: laki22 Date: 02 Februar 2024, 18:47:33
dobraaaa
ja volim gledati ovaj klip, jeste malo komplikovan i nikad je nisam pravio jer nemam dobro posudu ali je po meni ovo jako lep klip za videti kako to rade spanci