Zemljana posuda za kuvanje By: choopawy Date: 30 Jun 2021, 18:43:31
Pozdrav. Skoro sam iskopao ovo i setio se da sam to dobio na poklon pre koju godinu a nikako da isprobam. Ima li ko da koristi ovo i da ponudi kakav savet, sem uobičajenog da ne trpi nagle promene temperature, i da mora postepeno zagrevanje itd. Ima neki premaz skroz sem na dnu i na rubu poklopca. Po uputstvu piše ovo: za pirinač i kuvanje prvi put, probaću to za svaki slučaj. Planiram neko mesište sa povrćem u rerni na laganoj vatri 4-5 sati. Neki savet, recept, nešto? Hvala unapred.






Sent from my M2007J20CG using Tapatalk
Odg: Zemljana posuda za kuvanje By: DuleN Date: 30 Jun 2021, 19:04:32
Ovo je posuda, koja sigurno nece biti mnogo zahtevna, jer je obostrano emajlirana, pa ne moze da popije nista... U principu, jeftina masovna klasa...
Operes ovo dobro deterdzentom i vodom i spolja i iznutra, osusis i za probu stavis nesto u nutra da se ukrcka... Moze bilo sta... Ja bi napravio probu s konzervom pasulja i dve snite slaninice, uz glavicu naseckanog luka :)
U svakom slucaju - sluzice svrsi !
Odg: Zemljana posuda za kuvanje By: ellesar Date: 06 Jul 2021, 21:35:16
Da, kod ovih glaziranih nema nikakve razlike sa emajliranim posuđem.
Ali opet se da izvući lepo jelo iz kategorije dugo i polako. Pasulj, sarma, bosanski lonac, razne varijante povrća i mesa budu bolje nego ikad. Ključ je samo u ovome....bar 6 sati na što lakšoj vatri, recimo 160, 180 stepeni i onda recimo, najmanje 2 sata, a idealno 4 u isključenoj rerni.