Vukovi sa DUNAVA Ribolov veštačkom mušicom
Pages: 12
Šaran na mušicu! By: EsoX Date: 12 Mart 2009, 22:18:59
A sada nesto malo egzoticnije... musicarenje sarana... mozda zvuci malo cudno.. ali kada se uzme u obzir da je saran svastojed da su mu na meniju u velikoj meri zastupljeni racici, larve vodenih insekata... (skoro isto kao i kod pastrmke ili recimo bassa..) ovakav nacin ribolova zaista dobija smisao. Saran itekako ima sta da ponudi... nimalo laka riba za prevariti... oprezan je.. cesto izbirljiv.. a po borbenosti mali broj slatkovodnih riba moze da mu parira, a dostize i velike dimenzije. Zbog svega ovoga saran je u poslednjih par godina postao vrlo popularna musicarska riba, pogotovo preko bara u Americi, gde do sad bas i nije bio miljenik.

Saran se uglavnom lovi sa priborom klase od 5 do 8wt zavisno od terena i velicine ocekivane ribe i zaista predstavlja veliki izazov krupniju ribu zamoriti ovakvim priborom, da napomenem da debljina tipeta(najtanjeg dela u sistemu) ne bi trebala da prelazi 0.20mm. Muve kojima se lovi su uglavnom imitacije larvi vodenih insekata kao sto su larve vilinog konjica ili vodene device..krvnog crva... imitacije recnih racica.. mali strimercici poput wooly buggera ili clousera... ali tu su jos i musice koje imitiraju pahulju hleba, psecu hranu (mada je po meni ovo manje sportski pristup ribolovu). Tereni na kojima se love su uglavnom plicaci u koje izalazi u potrazi za hranom i gde moze biti lako uocljiv.. jer je u vecini slucajeva imerativ videti ga.. Znam da je ovakva varijanta na vecini nasih voda gotova neizvodljiva (i ja jos uvek tragam za nekom ovakvom vodom).. jer i na vodama na kojima ga ima vrlo retko izliza iz sigurnosti koju mu pruza veca dubina.. Do sad sam kod nas svega nekoliko sitnijih dobio "slucajno" loveci bass-a na nimfu ali mu nisam ni posvecivao mnogo vremena, mada svake godine to planiram.


Evo i jedan kratak video koliko to sve zna da bude interesantno: http://hatchesmagazine.com/store/product_info.php?products_id=183


Odg: Saran na musicu! By: pikeman Date: 16 April 2009, 23:24:04
Evo lepe vode za tako nešto...

Stalking river carp on fly
Odg: Saran na musicu! By: EsoX Date: 20 April 2009, 18:06:15
.. stvarno interesantan video..  :ok: :ok:
Odg: Saran na musicu! By: ULJEZ Date: 20 April 2009, 22:21:00
nemogu vijerovati di je panonac da vidimo šta kaže
Odg: Saran na musicu! By: kico Date: 12 Jun 2009, 07:58:10
Carp on Fly: Fly Fishing For Carp in the UK
Odg: Saran na musicu! By: EsoX Date: 12 Jun 2009, 14:11:25
Ne bih se slozio sa ovim gospodonim.. jer ovo nije bas najcistiji vid musicarenje... po meni je mnogo sporstskiji nacin je pokusati prevariti sarana na imitaviju prirodne hrane kao sto su racici ili larve insekata bez koriscenja primame. Ovakav pristup samo po sebi musicarenje cini i tezim. Ovih dana se i mi spremamo da odemo negde na neku saransku vodu probati sarana!
 
Odg: Saran na musicu! By: pikeman Date: 12 Jun 2009, 16:17:12
Očekujemo izveštaj...  :cool:
Odg: Saran na musicu! By: EsoX Date: 12 Jun 2009, 23:10:01
Naravno...
Odg: Saran na musicu! By: OLOVO Date: 21 Jul 2009, 16:01:43
prekopaj malo vishe po youtubu ima i ozbiljnijih igracha...
Odg: Saran na musicu! By: Hemingway Date: 21 Novembar 2009, 21:05:31
J sam gledao John Wilson-a kako musicari sarane
napravio musicu suhu u obliku kocke hljeba mislim da su od kozije dlake ..
i nabacao hrane na povrsinu i kad su poceli uzimati onda je zabacio i cekao i docekao ..
koliko je sportski ili musicarski nek svako sebi prosudi .. smiley033
Odg: Saran na musicu! By: EsoX Date: 27 April 2010, 16:17:56
Ja se jos malo navukao na musicarenje sarana sa ovi par sarancica na nimfe tako da cu definitivno ove sezone posvetiti vise vremena ovoj ribi... fantastcna riba i za musicarenje.

Odg: Saran na musicu! By: Hemingway Date: 28 April 2010, 11:10:31
Uh !! mogu zamisliti koji je bio drill! uzivancija cista ..kakav je teren bio jeli bilo trave ili granja ?
pozdrav i cestitke na uspjehu ... :ok:
Odg: Saran na musicu! By: Bigash Date: 28 April 2010, 11:25:07
Zamaranje do kasno u noc ,a Dane  :cheesy: :ok:
Odg: Saran na musicu! By: EsoX Date: 28 April 2010, 16:14:24
Teren je bio relativno cist, tako da nije bilo puno problema. Tehnika kojom smo ih lovili kao i muve su gotovo identicne onoj koju korristim za bass u hladnijem delu godine, i zahteva relativno cisto dno. Sarani se super bore ali borba nije ni preterano dugo trajala bar sa ovolikim ribama, pogotovo ako se riba bar malo forsira. Musicarski pribor izgleda nezno ali je vrlo efikasan pri zamaranju zakacene ribe.
Odg: Saran na musicu! By: Hemingway Date: 29 April 2010, 10:21:10
Te prednosti Musicarskih stapova su i prenijeli na moderne stapove za Plovkarenje ..Karbonskim i Grafitnim vrhovima su postigli zeljene rezultate ...moram priznati da vam (-nekada-)zavidim na uzivanju u borbi sa svakom ribom ..svaki nacin ribolova ima svoje cari ..jos mi ta fali car da Sarana na Musicu upecam ... :ok: