Vukovi sa DUNAVA Čamci
Pages: 1
Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: markob_rock Date: 20 Maj 2019, 15:35:21
Verovatno su neki od vas nalik meni - pa pecaju iz camca cak i feederom. Kod ovakvog pecanja je vrlo bitno da se camac ne ljulja dok je usidren. To se nazalost tesko regulise sidrom, jer svako pomeranje tela dovodi do ljuljkanja. Ako peca vas dvoje iz camca - game over.

Da li je neko od vas eksperimentisao sa stabilizacijom camca navarivanjem raznoraznih stvarcica?

I brodic i camac sam ja napravio, tako da je ovo vise nadogradja nefabrickih camaca.

Dvoumim se izmedju sledeceg:

1. Navariti uzduzne 3 ili 4 trake lima, "visine" 15-20 cm na samo dno - sto bi trebalo da oteza bocna pomeranja - jer ce morati tim trakama i vodu pomeriti.
2. Napraviti "krila" koja bih rotacionim mehanizmom i polugom "otvorio" kad sam stacionaran, i gde bi krilo  sustini bilo sacinjeno od table lima, recimo 50x70, koja bi se u stacionarnom mode-u izbacilo u normali u odnosu na camac, bocno. Time bi takodje pri pomeraju trebalo da pogura vodu na dole (i na suprotnoj strani na gore) kako bi se ljuljnuo camac.

Oba deluju realno i sigurno bi smanjilo znatno.

Imate li ideja/iskustava sa ovim?
Odg: Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: marina1983 Date: 20 Maj 2019, 16:26:20
Dobar zadnji teg pa i dva,  levo i desno i sto si dobio to ti je.
Sve to ima smisla sto govoris ali se bojim da ce biti previse posla a malo ucinka.
Odg: Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: Sale Rea Date: 20 Maj 2019, 16:27:49
Na tvoje pitanje ne mogu da odgovorim jer imam plastični čamac sa kabinom. Pecam između ostalog i sa fiderom. Moje iskustvo je takvo da nije problem to ljuljksnje o kome ti pričaš. Problem je kada se usidriš a vetar te gura uzvodno, levo , desno. Kada je lagan vetar, pomaže sidro bačeno sa krme. Isto tako dobro dođe i u zaštiti od raznih bočnih talasa koje prave gliseraši.

Послато са SM-N960F уз помоћ Тапатока


Odg: Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: marina1983 Date: 20 Maj 2019, 16:41:28
Baci jupol kantu na kanap,  imaju cak i oni padobrani sto idu u vodu da drze pravac , neznam strucan naziv.

Spojene poruke: 20 Maj 2019, 16:44:11

Evo ga, olujno sidro .


Odg: Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: markob_rock Date: 20 Maj 2019, 17:59:19
Hvala na odgovorima.

Kako sam ja shvatio tokom ovih godina - ovo je neka moja logika.

Na primer, ja koji imam relativno mali camac, kada se usidrim — apsolutno mi se camac ne mrda jer imam ogromne tegove, tako da mislim da nije resenje u kolicini usidravanja.

Problem lezi u tome sto kada je usidren on je kao zmaj onda, lebdi na zategnutim kanapima i ljuljka se duz zamiljene ose pravaca tih kanapa. Tj. posto se tako sidri da se ne bi pomerao, ima tendenciju da se rotira duz sopstvene ose optrilike. On se rotira mozda 3 stepena i vrati - ali sasvim dovoljno da se zaljuljka i smeta. Ja ne ocekujem da ce stojati potpuno mirno kad skocim sa stranice, ali duboko verujem da ljuljkanja prouzrokovana naginjanjem napred nazad dok se zabacaje - moze da se ponisti. To su samo mala premestanja dela mojih kilograma izvan balansa. :D

Moja neka ideja je da bi nesto trebalo da oteza tu rotaciju duze te zamisljenje ose, da camcu bude teze da se "rotira".

Neka logija je da bilo sta sto stoji u vodi, poput vesla jelte, a pricvrceno je za camac, mora da pogura svu tu vodu kako bi se camac pomerio. Cim je to nesto blago - trebalo bi da suzbije max.

U dilemi sam da li ta krilca moraju biti pod pravim uglom u odnosu na tu "osu", pa da deluju poprecno po toj sili, sto bi znacilo staviti krilca kao krst, ili je kljuc kolicina/zapremina vode koju treba da camac da pomeri, pa bi onda radila i varijanta sa imanjem traka limova na dnu, jer svaki taj lim ponaosob odredjenu kolicinu vode zahvata i pomera.

Sto se tice ovih padobrana - rade po istom principu, zovu se na Engleskom flopper stopper.Probao sam i to - ali je jako nezgodno pustiti ga iz camca. Ribarski brodovi koriste krake pa malo odalje od camca to, jer samo tako ima efekat.
Ovih dana cu da se zezam sa time, pa cu vam javiti da li deluje :)

Odg: Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: marina1983 Date: 20 Maj 2019, 20:06:01
Ako se sidris u toku , jako je bitno kako ti motor ostane tj pod kojim uglom je cizma ako je samo malo zakosena ili se vezes zadnjim sidrom pa se motor zaokrene malo samo tok vode stalno zanosi camac u jednu stranu zato sto cizma nije u centru .
Nekada se to moze iskoristiti ali uglavnom pravi problem ako se posle sidrenja pomeri.
Usidrim se pustim da voda zategne sidreni kanap i ravno vertikalno spustim betonski teg  15tak kg , zategnem i nema samaranja uz vodjenje racuna na polozaj cizme .ljuljanja usled vremenskih uslova plovecih objekata su neizbezna .

Spojene poruke: 20 Maj 2019, 20:27:03

Video sam ekipu u Pancevu na Dunavu rade vertikalu na spust i koriste ovo olujno sidro.
Ne okrece ih tok , dobra stvar.
Odg: Stabilizacija čamca - anti-ljuljkanje By: NSBucov Date: 21 Maj 2019, 11:35:25
Odeš na eBay i potražiš boat stabilizer - možeš dobiti dobrih ideja (uglavnom su za kajak, ali primenjive i šire).