Vukovi sa DUNAVA Bucov
Pages: 1
Bucov i oscilacije vodostaja By: Ljusa Date: 20 Septembar 2018, 18:30:28
Kako vodostaj reke utice na rad bucova? Posto nemam neko veliko iskustvo u varalicarenju, hteo sam da otvorim ovu temu da cujem sto vise razlicitih misljenja. Po nekim mojim zapazanjima, najbolje radi kada je vodostaj u blagom porastu, tj. tada obali prilaze komadi od 1kg pa navise. Pecao sam u zadnjih mesec dana par puta kada je vodostaj bio nizak i rezultat je nula. Da napomenem, pecam na otvorenom Dunavu sa obale. Inace, deluje mi kao da vodostaj deluje isto i na stuku kao i na bucova.
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: Isa Date: 20 Septembar 2018, 19:39:21
Po ovako niskom vodostaju je jako tesko upecati bucova. Uglavnom ga odvuce daleko od obale, tako da se sav manje vise grupise na po Dunava na sprudove. Sto je odlicno ako imas camac. Druga opcija je surf stap ili kakav parabolik, long cast masinica i pilkercina od stotinak grama sa musicom pa da se dobaci do tamo ako je uopste moguce. Treca opcija je eventualno kakav spor, mada mislim da su sprudovi sad mnogo izdasniji.
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: orka Date: 20 Septembar 2018, 20:34:42
Ima tu više stvari,jedna od njih je i vodostaj..Sada je na rekama situacija sledeća..Nizak vodostaj = bistra voda,temperatura vode je još prilično visoka,oko 21-22 stepena i kedara ima na sve strane..Na znazi je još letnji režim kada se bucov najteže lovi,pa stoga nije ni čudo što si loše prolazio.Kada voda padne ispod 20 stepeni i kada počnu kederi da se povlače a voda se usled porasta zamuti,nastupiće prava sezona lova bucova,kada će se znatno lakše moći uloviti..Porast vodostaja je dobar,ali zavisi koliko će brzo voda rasti i koliko će jaka biti pomuta..Ako je voda kao oranje,onda baš i nije dobro,ali kada krene u u lagano opadanje i bistrenje uz manju temeraturu vode nego što je sada i kada se kederi u većoj ili manjoj meri povuku,mogu se očekivati lepi ulovi..
Uglavnom,najbolji uslovi su kada je temperatura vode od 10-20 stepeni,vodostaj ni suviše nizak,ali ni previsok,a voda blago zamućena.
Kada su kederi na površini,bucova odaje karakterističan raub i tada ga je lako locirati,ali kada su kederi dole i kada se ne vide raubi,onda ga je malo teže locirati,te je potrebno pretražiti više izglednih mesta i pronaći adekvatnu varalicu,brzinu motanja,ali i dubinu na kojoj se nalazi,tj hrani,i naravno tajming..Jednostavno zar ne.. :smiley:
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: joshica Date: 20 Septembar 2018, 22:20:42
Kod mene dunav visnjica ozbiljno se baca sve pored obale u 1 m vode.

Izasao sam pre neki dan da pecam smudja ili stuku kako je vetar bio jak otisli u plicak u zavetrinu, kad ono tamo ludnica od bucova. Mislim da imam i snimljeno kada iskace ceo iz vode kao da je delfin ili kit.

Iskreno nisam mogao da verujem, a ko za ku..c samo neki mali kastmaster kod sebe i to je to.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: mrjr Date: 20 Septembar 2018, 23:17:45
Od svih Dunavskih grabljivica, jedino se štuka bolje lovi po niskoj vodi, jer kad je visoka ode u razlive i kanale. Za bucova je poželjan viši vodostaj, jer pridje obali i manje je oprezan.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka


Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: marina1983 Date: 20 Septembar 2018, 23:28:03
Prošle godine pri sličnom vodostaju  sam ga dobijao isključivo noću dok je preko dana bilo nemoguće prevariti nekog krupnijeg .
Rapala cd 5  u s dekoru normalna brzina vodjenja bez glisiranja.
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: Jigfishing Date: 21 Septembar 2018, 14:02:38
U okolini Apatina nemoguće je uhvatiti većeg bucova na varalicu, uglavnom su manji primerci do kile u pitanju. Na parče ili kedera se lepo hvataju čak i u 2-3 metra vode na pesku.
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: Ljusa Date: 21 Septembar 2018, 15:03:20
A jel moze da se procacka neki bucov ili neka grabljivica po niskom vodostaju na mestima gde se kopa pesak? Tu verujem da ima dobre dubine.
Odg: Bucov i oscilacije vodostaja By: Jigfishing Date: 22 Septembar 2018, 00:19:53
Moze naravno, probaj glavinjarama. Iz mog nekog iskustva lakse je bucova prevariti u nekom srednjem sloju ili na dnu, nego na povrsini.