Vukovi sa DUNAVA Varaličarski štapovi
Pages: 123
DAM Effzett Nova Spin By: Gagi Date: 04 Jul 2018, 21:49:55
DAM Effzett-ov NOVA SPIN. Model za 2018. godinu. "Cross carbon structure" TC24 blank (videti slike blanka), X - fast akcija, "K-Frame" SIC provodnici, rukohvat pluta + eva, metalna end kapa sa ukrasnim logom Effzett, veliki izbor dužina i modela. (čak 17 modela). Oštar i brz štap koji sam imao prilike da protresem, lepo leži u ruci, dobro izbalansiran, a veoma povoljan.  :ok:  Veoma lep štap uživo.
Test jednog od modela EFFZETT NOVA SPIN i još fotografija ovog štapa na linku : http://fishing-test.pl/wdki/1108-d-a-m-effzett-nova-spin-270-cm-7-21-g

Odg: DAM Effzett Nova Spin By: marina1983 Date: 04 Jul 2018, 22:58:54
Nešto mi taj blank ovako na slikama pogotovo u dršci izgleda baš podebelo.
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: sasabosko Date: 04 Jul 2018, 23:18:24
Potezak s obzirom na nosivost, po kataloskim podacima, s obzirom da je jos celave drske i jednostopalnih provodnika, znaci da je sam blank po sebi tezak, trebao bi biti siguran. Ime, stapovi izrazito vrsne akcije kao ovaj, uglavnom su jaci, deblji u donjistu ako se prave od jedne vrste karbona, ostaje da se konusom resi akcija stapa :takoje: Mogao bi biti dobro resenje za smudja, no ja bih voleo da vidim kako radi ostali deo stapa, ako je krut, smudj i nista vise :no: A i dosta je nacickan sprovodnicima, za zimu :no:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: orka Date: 05 Jul 2018, 08:13:48
Pa štapovi koštaju od 40-60 evra..Hoćete da bude tanak kao cigareta i lagan kao pero za ove novce..Neće da može.. :no:
Uveren sam da imaju odličan odnos cena-kvalitet..
To da su kruti štapovi samo za smuđa, potiče iz davno prošlih vremena,i donekle je tačno,tj tačno je da su odlični za ribolov smuđa džigovima i glavinjarama,ali ako bih birao jedan univerzalan štap za sve grabljivice,onda bi to bio štap sa ovakvim  karakteristikama..Pecam na dva slična po karakteristikama štapa "za smuđa" sve grabljivice.Doduše malo se više otvaraju od ovog..Jednostavno volim takve štapove.. :ok:

Evo kako se savija..
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: mrjr Date: 05 Jul 2018, 08:43:27
Štap za smudja peca sve grabljivice,a štap za sve grabljivice ne peca dobro i smudja.Naime, koliko god zvučalo čudno,tako je.Najbolja provera je kontriranje na "suvo" ,a to znači da ako pri jačoj kontri radi do polovine i više,nema od njega leba za smudja.Jednostavno, biće dosta plitkih ,ili nikakvih ubadanja.
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: slob Date: 05 Jul 2018, 11:33:52
To će reći; što više –fast, to štap manje radi srednjim i donjim delom ( u odnosu na vršni deo).
Pretpostavljam da će dobro da ubada i štap koji je manje fast ali je veće težine bacanja. Pa se  tu između snage i akcije pronalazi neka dobra mera.

Ti si jednom rekao, a ja sam to i usvojio, jer to je najbolje obrazloženje zašto se akcija štapa zove baš tako, da je štap brze akcije onaj koji bukvalno brzo i sprovede akciju kontre. Pa ako ti se vršni deo štapa pri kontri mnogo savija onda mnogo i kasniš sa ubadanjem. Takav štap treba dobro da se savije da bi postigao snagu ubadanja, što je nasuprot njemu, sasvim lako sa štapom brze akcije.
Znam da ti je sve to poznato, ali ja sad to što si rekao prepričavam na svoj način. :cheesy:

Odg: DAM Effzett Nova Spin By: sasabosko Date: 05 Jul 2018, 19:36:10
Slazem se, samo treba razlikovati ex fast stapove na mrtve i zive u donjistu, ja ove prve izbegavam i nikako ne volim :no: Problem je sto svi pokusavamo spakovati sto vise grabljivica u jedan stap, a stap mrtav u donjistu samo za smudja odgovara, ako je male tezine bacanja, eventuano za bandara. Video sam sinoc ovu sliku, a ona ilustruje ono sto bih ja zeleo izbeci :takoje:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: Gagi Date: 05 Jul 2018, 21:33:21
Na svu sreću, ona slika gore koju je Orka postavio, ilustruje upravo ono što ja, a verujem i većina smuđaroša - džigeraša, baš želimo od jednog štapa.  :cheesy:
Načičkani provodnici i zima ? Pored broja bitan je i prečnik. A kad temperatura padne ispod određenog stepena ni Bog otac ti više ne može pomoći.  :no: Inače razlika u odnosu na neki uobičajeni broj na štapovima ove dužine je samo 1 (hajde 2) provodnika više, i meni se baš to i dopalo.  :takoje: 
Težak ? Koliko teži i u odnosu na šta ? Recimo u odnosu na Nanoflex G2 dužine 2.7m i 20-50gr, ( kao najpribližniji modelu Nova Spin 2.7m i 15-53gr, da njih uporedim, a druge brendove ne želim da pominjem ) koji je već "stara kajla" među DAM-ovim štapovima (provereni i kvalitetan štap) je teži samo 10 gr i to kataloški ! Treba baciti oba modela na dig. vagu ako ćemo u sitna crevca.  smiley033 
Inače, od Nanoflexa G2 je i jeftiniji 2-3 crvene, a bolji za džig.
Štap nije motka, ali otom potom, videće onaj ko ga prodrma ili još bolje peca sa njim.  :takoje:  Za 50 eura koliko trenutno košta je dobar izbor.  :thumbup:
P.S. konus nije jedina stvar koja diktira akciju štapa. Hvala na pažnji.  :cheesy:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: sasabosko Date: 05 Jul 2018, 22:03:13
Hehehe, pa de si bre Gagi, svuda podji, svojoj kuci dodji  :ok: Recimo, tezi i kraci od okuma epixoir 2,88 15-50gr, ne volim dosta sprovodnika, a opet zimi ne pecam. Da sam izraziti smudjaros, postovao bih recimo SG Black Savage, na zalost na mojoj vodi su dominantne druge ribe, to i napisah, ovaj stap ce postovati neko kome je smudj primarna lovina :takoje: Univerzalac, nije  :no: E sad, nasao se u klasi stapova koji kostaju vise od njega, a opet ponasanje blanka slicno, za dragog nam smudja mozda i Best Buy , kad je jedan karbon u pitanju, konusom se resava akcija :takoje: Kada se upotrebljavaju 2 ili vise, konus je nebitan, te se kombinovanjem moze dobiti ono sto zamislis. Nazalost, to se kod stapova te i slicne cenovne klase ne desava, jer poskupljuje proizvodnju :takoje: Za mene je 2,7, 7-28gr , tezine 205gr, 9+1 spovodnik previse, sem u slucaju da je napisana tezina glava koje nosi, sto sigurno nije slucaj :no:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: Gagi Date: 05 Jul 2018, 22:12:36
Zdravo Sale.  :thumbup: Trenutno sam primoran da budem "u svojoj kući", inače mi je super tamo negde.   :cheesy:  No dobro, i to ćemo da rešimo. Ima tu elemenata u tvojoj priči.  :wink:  I kad se upotrebljavaju dva ili više karbona konus može biti bitan. Ali opet ponavljam, nije jedini važan. Skrećemo sa teme u akciju, konus blanka, a ima posebnih tema za to. Ne bih želeo da mi neko upadne i ovde sa vaser vagom i "meri " akciju.   :tongue:  :cheesy:  Štapić je odličan za te novce i mnogo lep uživo.  :thumbup:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: mrjr Date: 06 Jul 2018, 07:43:31
Pročitah negde da je od TC24 grafita.Ne znam šta znači ta oznaka,ali da pretpostavimo da je 24tone po jedinici površine.Drugim rečima ,koliko para ,toliko muzike.Ja pecam trenutno sa 40T blankom i moram da priznam da je baš dobar u detekciji.Znači,sa ovim štapom imamo osrednju detekciju,ali verovatno dobru žilavost.Po svemu sudeći jedan od plejade univerzalnih varaličaraca,a ja bi ga verovatno preporučio za varaličarenje štuke i bucova ponajviše.Na primer za štuku ovaj od 2,4m 15-53, a za bucova u sitoj dužini 7-28gr i lepota.
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: slob Date: 06 Jul 2018, 13:11:42
U pravu si što se tiče modula elastičnosti. Velika verovatnoća je da je TC24 skraćenica od Tonaža Carbona 24 (24T/mm2), što je oko 34msi, a što je opet srednji modul elastičnosti, primeren jeftinijim i žilavijim štapovima.
40T carbon (57msi) spada već u High modul carbone, koji omogućuje i mnogo bolju detekciju signala i naravno manju žilavost, :smiley:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: ibanezi Date: 06 Jul 2018, 14:58:48
 Nisam video ovaj novitet, ali svi štapovi iz Efzzet serije koje sam imao priliku da vidim, protresem, probam su odlični i potpuno zavređuju cenu koštanja. Ne sumnjam da je i ovaj takav.
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: sasabosko Date: 07 Jul 2018, 11:35:22
Da sumiramo, najjeftiniji stap takvih karakteristika, ostali slicni kostaju dosta vise, siguran jer je mesnat, ovaj 2,7 15-53 bi bio prilicno pogodjen za dragog nam smudja. Stapove koje mu stavih u pandan B.S. osetno skuplji, a Okuma verovatno ne moze da ponese sto i ovaj, iako je univerzalnija, niti da ima takvu reakciju i citljivost. Obicno kod svakog stapa prvo vidim mane, pa ako mogu pomirim se s njima, a ovo je za tu cenu zbilja odlican stap :thumbup:
Odg: DAM Effzett Nova Spin By: mrjr Date: 07 Jul 2018, 11:45:58
Nisam video štap pa o njemu sudim na osnovu pročitanog.Ono što sam hteo da kažem je da je cena štapa obično direktno proporcionalna modulu grafita koji je ugradjen.Kao što je kod telefona cena prporcionalna procesoru i memoriji grubo rečeno.Znači, štap je sigurno dobar,ali sa ovim modulom grafita nije za smudja najbolje rešenje.E,sad da li može,...može svakako.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока