Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 1
Najizglednija temperatura vode za ribolov bele ribe By: pecaros pocetnik Date: 06 Januar 2018, 20:21:58
Moja zelja je da saznam na kojim temperaturama vode riba jede i krece se najbolje, misleci na belu ribu, deveriku, bodorku, krupaticu, ploticu... kakva temperatura vode im najvise odgovara?
Ako neko odgovori ko zna ove stvari, hvala puno.
Odg: Najizglednija temperatura vode za ribolov bele ribe By: orka Date: 06 Januar 2018, 23:03:35
Teško pitanje na koje se ne može dati jednostavan odgovor..Uopšteno,bela riba je najaktivnija pri temperaturi vode koja se kreće između 10-20 stepeni..To je po meni i najizgledniji raspon temperature za uspešan ribolov praktično svih vrsta bele ribe..Posle toga od 20-25 je takođe prilično aktivna,od 5-10 stepeni već smanjuje aktivnost,s tim što je za neke vrste bolja temp. za uspešan ribolov od 5-10,a za druge 20-25..
Ispod 5 je usporena,manje se kreće i ređe uzima hranu..Ulazi u krtog,zimovnik..Pretopla voda preko 25 stepeni, takođe usporenija i manje aktivna riba..
Aktivnost bele ribe i uspešnost u ribolovu,pored temperature vode je usko povezana i sa količinom hrane u vodi,sa količinom kiseonika,protokom vode kao i dubinom i naravno tajmingom..
Recimo ovako..Topla i bistra voda=noć,jutro,veče,  mutnija i hladnija voda= dan..
Ovo se odnosi na period leto,jesen,zima..Proleće je specifično jer se tada sve vrste mreste i njihova aktivnost i ponašanje je tada specifično što se tiče uzimanja hrane..Pre mresta mogu imati pojačanu aktivnost skupljajući snagu i energiju za mrest,a posle mresta mogu bolovati i duže vreme,bilo da se uspešno izmreste ili ne,ne uzimajući hranu, uprkos "dobroj" temperaturi vode..

Eto,pokušao sam da objasnim nešto što je skoro nemoguće objasniti..Valjda se nisam puno zapetljao..Uglavnom,direktan odgovor na tvoje pitanje je od 10-20 stepeni..
Odg: Najizglednija temperatura vode za ribolov bele ribe By: pecaros pocetnik Date: 07 Januar 2018, 14:55:46
Hvala orka na odgovoru, to jeste tesko i pipljivo pitanje, zbog toga i jesam hteo da postavim temu, jer ima dosta bele ribe i dosta situacija od zamucenosti vode, temp spolja, itd... Neka bela riba bolje podnosi hladnocu, neka toplotu... ovo trenutno vreme me muci sto se tice pecanja bele ribe na Savi.
Odg: Najizglednija temperatura vode za ribolov bele ribe By: orka Date: 07 Januar 2018, 19:00:26
Sava je trenutno u rasponu od 5-10 stepeni.,tačnije oko 6,3 u proseku,što je iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.Vodostaj je povišen,voda prilično brza i zamućena,ali ne previše,već taman kako treba..
Bele ribe ima bukvalno svuda,i dalje i bliže i pliće i dublje..Prilično je aktivna i lepo se peca već duže vreme skobalj,šljivar,plotica,krupatica i crnooka deverika..Na žalost riba je uglavnom sitna,uz po neki komad od 300-400g..
Odg: Najizglednija temperatura vode za ribolov bele ribe By: pecaros pocetnik Date: 08 Januar 2018, 11:15:43
Ali opet to je sve od mesta do mesta, ja sam bio pre dva dana na Savi i ni trzaj nisam imao. Jest da nemam camac pa sam pecao u drvima i na ulivu u kanal, ali bas nista? E sad koliko je riba u jacem toku a koliko u mirnjim delovima, zavisi od ribe, mislim da treba da bude jos malo toplije, bar za moj teren :takoje: