Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 12345678910111213141516171819
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: pikeman Date: 20 Januar 2017, 21:53:47
Kovačević: Ledolomci rade, neće biti ledenih čepova smiley318

Prilog subotičke TV Pannon o ledolomcu kod Apatina.


Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: limovac74 Date: 20 Januar 2017, 23:26:23
Nisu sante baš tako opasne po Smederevo.

http://www.politika.rs/scc/clanak/372492/Led-iz-Grocke-vise-nije-opasnost-po-Smederevo
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: Блок_64 Date: 21 Januar 2017, 01:48:35
Колико пара  кошта нови ледоломац.
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: bulmil Date: 21 Januar 2017, 08:15:33
Sigurno manje nego 120e na sat madjarima sto dajemo.pa puta koliko dana su ovde

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока


Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: zex.raseta Date: 21 Januar 2017, 08:54:08
Neki kažu da ledolomac košta oko 3-4 miliona evrova. Nznm koji i koliki . Stvar je što košta i održavanje a može da ne zatreba nekoliko godina. Šteta koja može da nastane je mnoooogo veća od nekoliko ledolomaca. Poplava je jedna priča a mostovi sasvim druga. Sve košta papreno ! Struka treba realno da proceni i donese odluku. Kada Mađari budu imali problem sa ledom 'gore' .....sigurno nam neće ustupiti nijedan za nznm koje repa.
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: limovac74 Date: 21 Januar 2017, 09:43:32
Koliko sam shvatio Mađarska ima flotu od čak 12 ledolomaca ,tako da im 4 na privremenom radu u inostranstvu i ne nedostaje baš toliko  :cheesy: .
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: pkv-pecaroš Date: 21 Januar 2017, 09:50:23
 Ova četiri rentaju i njima isplaćuju vjerovatno dobar dio održavanja cijele flote,pametan narod.
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: zex.raseta Date: 21 Januar 2017, 09:56:50
Ako Mađari imaju flotu od 12 komada....onda smo mi kreteni što nemamo bar pola od tog broja.
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: limovac74 Date: 21 Januar 2017, 10:02:41
Mađarska je država ...  :smiley: Ovde se čak spominje cifra od 16 komada http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:644730-Smanjen-led-na-Dunavu-stizu-madjarski-ledolomci
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: Zoran Date: 21 Januar 2017, 10:23:38
Da, Mađari imaju flotu ledolomaca, ali imaju i organizaciju i koordinaciju njihovog rada duž celog toka kroz Mađarsku. Pored toga, u našem delu toka zanima ih samo deo do Vukovara, jer tu može da se napravi uzrok eventualnih poplava kod njih. Za dalje ih ne zanima. I 2012. godine su sav svoj led i sve svoje čepove pročistili i gurnuli nizvodno, a mi smo im to još i platili ... I sad rade nešto slično, pa je takođe moguće da sav taj led od Dalja zaglavi kod Novog Sada ili Beograda pre nego što se odozdo stvore uslovi da taj led prođe. A mi nemamo ni sčim ni skim da to uradimo. I nećemo imati ni sčim ni skim sve dok ne budemo ozbiljna i uređena država, što još dugo nećemo biti.  Kaklo stvari sada stoje, sva je prilika da će se ponoviti scenario iz 2012. godine, stim što za sada imamo i malo sreće jer nam nizak vodostaj Dunava daje neku nadu da ćemo izvući.
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: svaba zemun Date: 21 Januar 2017, 10:25:01
Ledolomci krecu u akciju onog momenta kada se led formira. Fazon je usitniti ga i ne dozvoliti da dodje do formiranja velikih ploca, tj, da se omoguci kakav-takav protok leda. Dal' se kod nas radi o nestrucnosti ili najobicnijoj kalkulaciji, ja stvarno ne mogu da tvrdim. Sklon sam da verujem u drugu opciju,tj,  da u situaciji kada nemamo ledolomce, drzava kalkulise dal' je jeftinije da se pokrsi par stotina privatnih plovnih objekata (kojima nikada nece biti isplacena odsteta), a da krenu u akciju(rentiranje ledolomaca) kad nastane opasnost po drzavnu imovinu ili kada ih pritisne neka od uzvodnih zemalja, jer svojim necinjenjem  ugrozava njih.
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: Gremlin Date: 21 Januar 2017, 11:51:40
Svako poređenje Mađarske i Srbije kao država je u najmanju ruku neumesno. Mađari su u svakom pogledu veoma ozbiljno organizovana država, kao (po) Dunavska zemlja imaju dovoljan broj ledolomaca da kontrolšu led na svojoj teritoriji, dok ne prođe granicu i ode na bezbednu distancu, do Vukovara na primer. Za nizvodno ih baš zabole, ako mogu da naplate po komercijalnoj ceni radiće, ako ne nikom ništa.

Srbija je hrabro odbila da plati usluge Mađarskih ledolomaca i barem malo otkloni opasnost od ledenih čepova, svoje naravno nemamo, a jedini "Greben" je nesmotreno povučen sa Đerdapa, pa brže-bolje vraćen dole, pa opet uzvodno.


Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: alexdja Date: 21 Januar 2017, 12:46:29
Za vreme bivše SFRJ, Srbija je sa 10 brodogradilišta bila treća svetska sila u brodogradnji. U njima je proizvedeno i šest ledolomaca koji su bili u državnom vlasništvu.

Međutim, posle privatizacije, dva ledolomca nekada jedne od najvećih brodarskih firmi "Heroj Pinki", a danas "Dunav grupe agregati", ukotvljena su od 2002. u Novom Sadu. Sada su već havarisana. Treći, takođe u vlasništvu firme, nasukan je u Zemunu, a njihov četvrti ledolomac – negde je na Savi. Preostala dva, koja su u vlasništvu EPS-a i Preduzeća "Ivan Milutinović", bore se s ledom.

Na obali Dunava, u Novom Sadu, ledolomci "Vučevo" i "Čakor" čekaju da postanu staro gvožđe. Mašinac Živko Modić, koji je na njima proveo pola radnog veka, žali što je dozvoljeno da budu zapušteni i uništeni.

"Mađari imaju iste take brodove. Čuli smo u vestima da je u Budimpešti minus 26 i da su 85 odsto imali led. Oni su već angažovali svoje ledolomce, koji su potpuno isti ovakvi brodovi, a kod njih su u funkciji", kaže Živko Modić.

Nasukani ledolomac "Petrovaradin" je na obali Dunava kod Zemuna. Led ga je zaustavio da ne napravi štetu splavovima pored kojih je prolazio.

Sva tri ledolomca, i četvrti, koji je negde na Savi, posle menjanja nekoliko vlasnika, završila su u rukama "Dunav grupe agregati" Dušana Borovice.

Da li postoje plan i namera da se osposobe, nismo saznali, jer je zgrada nekadašnjeg giganta zaključana, a na telefon se niko ne javlja.

"Po direktivama EU, mi smo počeli da zatvaramo brodogradilišta putem privatizacija koje su vršene zato što nismo smeli kao država da vršimo donacije za brodogradnju, a to nije tačno, jer kad pogledate jedan 'Finkatijeri' – brodogradilište, koji je u državnom vlasništvu u Italiji, perfektno funkcioniše", kaže Nenad Dragović iz Privredne komore Srbije.

Tako, sada, bitku sa ledom vode samo EPS-ov ledolomac i brod "Topola", vlasništvo Preduzeća "Ivan Milutinović", a šteta od leda na rekama je već oko 70 miliona evra.

"Doneta je odluka da se u narednih godinu dana kupi još jedan ledolomac koji će pokrivati sektor od Beograda do Novog Sada", kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

Poređenja radi, Mađarska ima 22 ledolomca13 na Tisi, osam na Dunavu i jedan na Balatonu. Svi su u državnom vlasništvu i njihova privatizacija se ne dozvoljava.


- RTS - sreda, 18. jan 2017, 19:30
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: Milan.M Date: 21 Januar 2017, 12:57:51
Pa nek malo rebnu tog Borovicu po usima, on je kriv za stetu od tih 70 miliona. I onako je to privatizovano da bi covek prodao staro gvozdje ili dobio dobru lokaciju za trzni centar. Nije mi jasno, ledolomac je kao sanitet ili vatrogasno vozilo...vozilo ili brod za neke intervencije, kako to moze da se privatizuje???
Odg: Stanje leda na rekama (led, ledohod, ledostaj) By: pikeman Date: 21 Januar 2017, 13:30:16
Prvi tv prilog je iz 2008. godine, potom slede iz 2009., 2010. i 2012. Očigledno da odavno nema saradnje između vlasnika ledolomaca (pre i posle privatizacije) i nadležnog ministarstva, tj. države.