Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 1234567
Flexi jig - čeburaška By: orka Date: 14 Oktobar 2016, 10:35:15
Rusi ovaj sistem koriste godinama unazad i kod njih je prilično popularan. Kod nas se ne koristi puno iz više razloga. Pored prednosti u odnosu na klasičan džig, ima i mane.
Prednost je fleksibilnost, odnosno pokretljivost silikonca, prirodniji rad, kao i mogućnost zamene i stavljanja više veličina i vrsta udica. Mane su komplikovanija i sporija montaža. Ima više varijanti i varijacija istih. Postoji flexi džig sa ulivenom ili fiksiranom udicom bez mogućnosti zamene iste. Nije ih baš lako ni nabaviti jer se po prodavnicama retko ili skoro uopšte ne mogu naći.
Koristi li neko Čeburašku protivu smuđa?


Odg: Flexi jig - čeburaška By: marina1983 Date: 14 Oktobar 2016, 10:40:56
Ta kopča na sistemu nikakao ne uliva poverenje  :no:
Odg: Flexi jig - čeburaška By: Dva vuka Date: 14 Oktobar 2016, 11:12:03
 :smiley: Kopča je po meni višak . Ovo  su flexi-jig glave sa  zalivenom alkom. Meni je bolja alka koja ulazi i izlazi iz olovne glave , ondak je i kopča i alkica nepotrebna  :takoje: Mada ja najčešće stavim na standardnu kopču prvo drop-šot olovo (kruškicu), pa udicu sa silikonom i zatvorim kopču ( jika rig ) . Jbmg , dođe mu na isto  :cool:
Odg: Flexi jig - čeburaška By: Zmaj Strasni Date: 14 Oktobar 2016, 11:45:00
Ta kopča na sistemu nikakao ne uliva poverenje  :no:

Cim sam video sliku odmah sam pomislio isto.
Odg: Flexi jig - čeburaška By: Barakuda021 Date: 14 Oktobar 2016, 12:57:38
Fleksi i Ceburaska mnogo liče ali nisu isto. Na fotki je fleksi. Ceburaska je okrugla glava sa konusnim prorezom kroz koji se nakon kacenja udice provlači savijena žica, a zatim se to kaci na kopcu ili se direkt vezuje. Okacicu kasnije fotku.
Ista im je namena, a razlike u nijansama. Odličan sistem.
 Edit.
Da probam fotku da postavim preko telefona.

Sent from my SM-G531F using Tapatalk

Odg: Flexi jig - čeburaška By: orka Date: 14 Oktobar 2016, 14:05:22
Razjasnio kolega Barakuda.. smiley033

Ta kopča na sistemu nikakao ne uliva poverenje  :no:

Ja ne znam kolike vi to smuđeve lovite,ali za one koje ja lovim ta kopča je i više nego dovoljna i sasvim pouzdana.A verujem da će izdrzati i kapitalca ako kojim čudnovatim čudom dođe jednog dana :smiley:
Može naravno da se stavi i veća,jača kopča,to je najmanji problem..I ja volim pouzdanost.Ovo na slici je za jezerskog smuđa i bandara..

:smiley: Kopča je po meni višak .

Može da bude a i ne mora da znači. :smiley: Postoji tu više problema,odnosno mana koje sam spomenuo u prvom postu.
Ako ne ide kopča,onda idu dve ringlice.Da udica ne bi stajala bočno,vec horizontalno na gore.Problem je staviti ringlicu na ringlicu,male su i to je pipav posao,a onda treba uskladiti veličinu i debljinu ringlice sa ušicom udice.Ne može svaka udica da se stavi..
Po meni,znatno bi se olakšala montaža sistema kada bi se jedna alkica na džig glavi za koju se vezuje struna pravila vertikalno,a druga horizontalno.Onda ringlice nisu uopšte potrebne već se stavlja samo adekvatna kopča,a na nju udica.Nije baš najbolje ako kopča mnogo landara levo-desno,jer će u tom slučaju i silikonac na udici da se izvrće na bok.Mada to i ne mora da bude mana.
Najjednostavnije je kada je samo udica na alkici odnosno džig glavi,ali onda nemamo mogućnost zamene udice.Mada možda je neko izmislio i napravio i takvu opciju.Odg: Flexi jig - čeburaška By: Barakuda021 Date: 14 Oktobar 2016, 14:27:07
Mnogi kopče uopšte ne koriste ni za klasičan jig, već direktno vezuju. Međutim, kao što Orka reče, nema tog smudja koji će otvoriti iole kvalitetniju kopče.
Plus sve je objasnio i za položaj udice i ringlice. Naravno, uvek je bolja jednostavnija varijanta, ali to je individualno. Ima da se kupe fleksi glave sa udicama koje su postavljene pre ulivanja i tu nema ringlica, ali ni izmene worm udica.
Velika prednost ovog sistema u odnosu na jig je u toj fleksibilnosti u smislu veze uzmedju glave i udice. Takodje, prednost u odnosu na Texas rig je što se može bez problema izvrtanja koristiti i shad, a ne samo twisteri i "non action" gume.

Sent from my SM-G531F using Tapatalk


Odg: Flexi jig - čeburaška By: marina1983 Date: 14 Oktobar 2016, 14:31:00
Spoj udice sa kopčom ne koristim u nijednoj  varijanti bez obzira na njenu veličinu jačinu itd, pogotovo ne one koje su na kupovnim  sajlicama namenjenim pecanju štuke , lete u kantu momentalno . Provereno znam koliki su krš i koliko sam puta ostao bez ribe , od otvaranja pucanja pa na dalje .  Kad god mogu izbegavam je i na olovnoj glavi . Riba života dolazi samo jednom i to obično kada se najmanje nadaš a posle je sve već kasno .
Odg: Flexi jig - čeburaška By: Barakuda021 Date: 14 Oktobar 2016, 14:47:06
U situacijama kada "znam" kolike glave mi trebaju, vezujem direktno, bez kopče.  Plus kupiš fleksi sa udicom koja je postavljena pre izlivanja (bez ringlica) i to je to.
Znači, struna i predvez FG cvorom, a predvez direkt za jig ili fleksi i smanjen broj slabih tačaka.
Odg: Flexi jig - čeburaška By: Batica Date: 15 Oktobar 2016, 08:30:53
Koristim sistem sa fiksnom zicom i samo za delove gde je krs i lom.
Mnogo bolje se sed ponasa kad je udica sa glavom povezana preko ringla, alkice. svaki smudj je idelano zakacen u nepca. Jer je udica slobodna cak i kada je na dnu, pri brzem toku vode odize se sa dna, tako da su moguce i duze pauze izmedju povlacenja ili jiga. Zavisno ko kako vodi.
Moguce je zameniti udice. 


Poslato sa fiksnog uz pomoc Tapatoka


Odg: Flexi jig - čeburaška By: orka Date: 27 Oktobar 2016, 10:21:04
Evo je čeburaška..Prednost u odnosu na flexy je to što se ne stavlja ni ringlica ni kopča.Dovoljno je izvući žičani umetak koji ide kroz olovo i staviti udicu po želji.
Montaža je "relativno" laka jer je žica jaka pa je potrebno malo razmaknuti iste da bi mogla udica da se navuče.
Odg: Flexi jig - čeburaška By: Dva vuka Date: 27 Oktobar 2016, 10:31:47
 :smiley: ... i špic na slovu V ide uvek na dole ... Orka , očigledno kupujemo od istog prodavca  :cool:
Odg: Flexi jig - čeburaška By: orka Date: 05 Novembar 2016, 11:15:18
I ja bih rekao da silikonac na flexy džig glavi ima malo bolji,slobodniji rad u odnosu na čeburašku,jer je silikonac više odmaknut od glave ringlicom i kopčom..
Ovaj je uhvaćen na flexy..

Odg: Flexi jig - čeburaška By: udbaško dete Date: 27 Januar 2017, 18:05:25
Videćemo ga na vertikali,kada moze lasta nadam se da ce moći i crv


Odg: Flexi jig - čeburaška By: Vale Date: 27 Januar 2017, 18:28:21
Evo je čeburaška..Prednost u odnosu na flexy je to što se ne stavlja ni ringlica ni kopča.Dovoljno je izvući žičani umetak koji ide kroz olovo i staviti udicu po želji.
Montaža je "relativno" laka jer je žica jaka pa je potrebno malo razmaknuti iste da bi mogla udica da se navuče.(Klikni za prikaz.)

Da li ti se  nekad zaglavi umetak u olovu, ako ga provlačiš preko krša i olovo se ošteti, pa zamena nije moguća?