Gibanica By: Karlo Date: 11 Februar 2016, 19:15:21
Prelistao sam Kulinarstvo..dva puta i
..nema Gibe! Nemož' to..da ovde izostane Carica Međ' Pitama!
A jednostavno je..potrebni su samo
-pleh..ili pekač..ili grne..
-smederevac..električni šporet..žar..krušna peć..
-dooobre domaće kore za gibanicu
i..
-smisao za improvizaciju.
Retko kad ima dobre improvizacije bez inspirativne teme pa ću preporučiti
-naaajmanje dve vrste sira od kojih će jedan biti pastast a drugi grudvast. Odaberite bilo koji..kravlji, ovčiji..al' neka je jedan od njih..nakiseo! Biće to dobro!
-upotrebite pavlaku, kiselo mleko, jogurt.
-otvorite se i za nekoliko kašika..supenih, kajmaka
i
-par..pa sve do 7-8 jaja!..to će špeciji doneti Utisak za pamćenje.
Ako se za 500 gr kora napravi fil od 200gr mekog i 200 gr tvrdog sira..te 2dl kiselog mleka, par jaja, 100gr kisele pavlake i isto toliko prevrelog kajmaka, mudro je dodati mu i deci jogurta ili kisele vode..al' ne više..tek da ne bude gust.
Naaravno Giba i ne bi bila giba kad ne bi bila...masna! DakleM..deci i po do dva rastopljene masti!
Kad je improvizacija ostvarena, grne se četkicom podmaže..obloži korama i..filuje. Neizostavna operacija je da se svaka nova kora, pre filovanja, oprska..ili omaže masnoćom a za kraj..u preostalu masnoću valja razbiti jedno jaje, posoliti i..gibi dati sjaj!
Peć se narajca..onako baš, baš. Ja je u Smederevcu (trojka) spremam sat i po. Po sata (pokriveno alu-folijom da dihtuje)..pa okrenem grne za 180 i tako po sata...pa izdignem foliju da ne dihtuje-dvadesetak minuta..pa okrenem za 180 i sklonim foliju-5 minuta. Dobije se nešto 'vako
il' ako se čovek dublje zagleda
Odg: Gibanica By: ellesar Date: 11 Februar 2016, 21:49:28
Ajoooooj
Odo jesti nesto
Odg: Gibanica By: meda Date: 12 Februar 2016, 10:46:30
Auuuu! Od ovoga mož' da se rikne ... kako si je dočarao svaka ti ćast!
Odg: Gibanica By: DuleN Date: 12 Februar 2016, 10:58:46
Karlo, e jesi je ispekao za 10 !!!
Odg: Gibanica By: petar_kozic Date: 12 Februar 2016, 11:48:29
Morao sam da umlatim burek sad da me mine zelja.
Druze, 10 ++++
Odg: Gibanica By: Karlo Date: 12 Februar 2016, 14:36:39
Ma mož'te i vi to..sam je potrebno da se naoštrite za Gibu i pre no što krenete po kore!
Odg: Gibanica By: DuleN Date: 29 April 2021, 19:43:49
Pala proba nove peci sa rernom:
Proizvodjac Protermo Indjija. Vredi svaku paru !!!
Prva giba pecena u novoj peci izgleda ovako:
Ne bi o tome kakvog je ukusa...
Odg: Gibanica By: Gremlin Date: 29 April 2021, 20:02:11
Za gibanicu ne sumnjam, ako si stavio sremačkog sira...
Ali što pored ovog predivnog ognjišta da pazariš gvozdenu vurunu ???
Odg: Gibanica By: nadal Date: 29 April 2021, 20:29:49
rerna je iznad lozista? nece li to da zagoreva?
Odg: Gibanica By: DuleN Date: 29 April 2021, 20:33:03
Gremline,
Potrosio sam ove zime gomilu drva u ognjistu. Temperatura na terasi se digne par stepeni i nista vise...
Od kad sam kupio furunce, temperatura na terasi od 60 m2 visoko 5.5 m 27C posle pola sata lozenja...
Nadal,
I ja sam se toga plasio, ali rerna je fenomenalna... Pekao hleb, gibanicu, pitu od jabuka... Ma majka mara !! Isto pece i gore i dole, nista ne zagoreva!
Vredi svaku paru !!!
Odg: Gibanica By: glos Date: 29 April 2021, 21:20:00
Onda ognjište ljeti, a furunče zimi - jesen - proljeće.
Ne bi bilo loše da prave neko ognjište sa materijalima kao termoakumulacione.
Odg: Gibanica By: Gremlin Date: 29 April 2021, 22:06:41
Citat: DuleN poslato 29 April 2021, 20:33:03
Gremline,
Potrosio sam ove zime gomilu drva u ognjistu. Temperatura na terasi se digne par stepeni i nista vise...
Od kad sam kupio furunce, temperatura na terasi od 60 m2 visoko 5.5 m 27C posle pola sata lozenja...
Nadal,
I ja sam se toga plasio, ali rerna je fenomenalna... Pekao hleb, gibanicu, pitu od jabuka... Ma majka mara !! Isto pece i gore i dole, nista ne zagoreva!
Vredi svaku paru !!!
Toliko para, plus jako lepo izgleda, a nefunkcionalno...da ne veruješ...
I na kraju obična vuruna sa čunkom reši problem...
Odg: Gibanica By: god-ar Date: 29 April 2021, 22:41:14
Obicno su proste i obicne stvari funkcionalnije...
Odg: Gibanica By: DuleN Date: 30 April 2021, 08:19:57
Citat: Gremlin poslato 29 April 2021, 22:06:41
Toliko para, plus jako lepo izgleda, a nefunkcionalno...da ne veruješ...
I na kraju obična vuruna sa čunkom reši problem...
Ognjiste nije nefunkcionalno. Ono vrsi odlican posao za pecenje na raznju, pecenje na rostilj, kojekakve sacove,... ali definitivno nije za grejanje.
Sa ovim furuncetom je resen i taj problem...
Odg: Gibanica By: Sax Date: 30 April 2021, 15:20:44
Kad je vec aktivirana tema,nije gibanica al je pita sa zeljem tj. banica po bugarski iz smederevca od juce...hehe...rucno sukane kore.