Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 123
Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: pikeman Date: 11 Novembar 2014, 20:36:08
Ukoliko koristimo voblere u većini slučajeva smuđa lovimo plitkoroncima kada se hrani na površini, dubokoroncima i džigom ga tražimo i kada ne znamo da li je aktivan.
Vobler plitkoronac nije upotrebljiv tokom cele godine, ali tokom letnjih meseci i u ranu jesen zna biti vrlo zanimljivo. :cheesy:
Rekao bih da je savladavanje džigovanja teža tehnika od voblerisanja, mada obe imaju svoje finese...

Šta Vam se pokazalo efikasnijim?  smiley001
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: bulmil Date: 11 Novembar 2014, 21:02:58
meni džig,jer ga više i koristim.vobler koristim samo leti,plitko ili srednjeronce kad je smudj u obali
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: bajro025 Date: 11 Novembar 2014, 21:11:48
Vise volim voblerisanje ali u poslednje vreme sve vise praktikuje dzig,razlog je prost vece su mogucnosti pretrazivanja terena, sa dzigom ne moram cekati vece da smudj pridje obali ili da izadje na secu a i ako bacam na mesta oko panjeva i drveca manje boli kad pokidam.Nemam za sad nekih kapitalaca za pohvaliti se, ali mi se cini da na dzig dolaze nesto krupniji.Bez obzira na sve prednosti dzigovanja mnogo mi je lakse,draze i pravo uzivanje dok bacam vobler.
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: DDj Date: 11 Novembar 2014, 21:47:44
Ne ulazeci u komentarisanje efikasnosti dziga i voblera, licno mislim da je voblerisanje puno lepsi, interesantniji i elegantniji nacin ribolova. Obe metode su efikasne, zavisno od situacije.
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: ibanezi Date: 11 Novembar 2014, 23:21:23
Vise volim vobler, ali mnogo cesce koristim jig. Takvi su tereni kod mene da se smudj intenzivnije hrani na dnu. Jedino leti na usce Drine i ne nosim silikon.
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: srdjo_ Date: 11 Novembar 2014, 23:33:07
Jig je zakon a voblerisanje nuzda.. Cak bude i boljih rezultata nocu na lagane glave i laganu vucu nego na voblera.
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: ibanezi Date: 12 Novembar 2014, 00:05:43
Kod mene je obrnuto. Ne pisem o uspesnosti, to sam vec naglasio. Jig je prvo mnogo napornija tehnika. Trazi duzi i samim tim i tezi stap. Krljanje po dnu tezim glavama vise zamara. Prevezivanje posle kidanja nervira. Pa jos noc, bater-lampa, trazenje djozli po prsluku (ipak ja gazim 50tu). Pa vracanje nazad. A pltkoronece voblere je zadovoljstvo menjati. Onako sarene k'o djindjuve. I bacati neznim kracim stapicem. Joj.. sto smudj nece na povrsince? Na Chug bug ili Sktter pop? Kakva bi to ''nirvana'' bila!
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: udbaško dete Date: 12 Novembar 2014, 03:27:13
ako govorimo o pecanju smuđa,neozbiljno je poređivati lovnost ove dve tehnike.džig je stvoren za smuđa i tako će uvek biti,jeste zahtevnija tehnika,pipavija pa i komplikovanija zato je i draž pecati na istu.čak i kada vidiš smuđa da je na površini aktivan više ga dobijaš gumama po dnu.to je moje iskustvo i smatram da je džig nezamenljiv za lov ove vrste
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: Milan berkut Date: 12 Novembar 2014, 10:16:42
Dzig je jeftin, praktican, lak i opsteprihvacen, a vobler obrnuto . . . i zbog toga se (kao zakleti dzigerash)  bar duplo vise obradujem svakom smudju kojeg ulovim voblishkom he he he
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: ellesar Date: 12 Novembar 2014, 11:39:51
Preko leta, vobler, jesen, zima uglavnom džig. Mada ovog leta sam dobro prolazio na lagane glave i gumu, vođene a la vobler.

Послато са GT-S6500D користећи Тапаток 2


Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: NSBucov Date: 12 Novembar 2014, 13:12:01
Po pravilu: sa obale, peščano dno (ili sitan kamen), dan - džig.
Iz čamca, voda metar preko špora, noć - vobler.
Između bez pravila, od situacije do situacije.
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: mi-ne Date: 12 Novembar 2014, 13:20:56
Po meni, jig i vobler su konkurencija samo na suvom dok razmisljam sta da izvadim iz ruksaka.
Vobler je toliko efikasniji da tu o nekoj konkurentnosti nama price.
Koristim i kupujem iskljucivo plivajuce voblere. A ako neko smatra vodjenje voblera dosadnim ili manje atraktivnim nego vodjenje jiga moze malo da zakomplikuje stvar.
Sa plivajucim voblerom na alkicu okacim i jedno olovo. Glava ostaje na dnu, a rep krece prema gore. San svakog jigarosa. Na godisnje doba ne obracam paznju.
Nema tu dosade. Vobler od 10-ak €, teren momacki, srce lupa ubrzano, disanje usporeno.  :ok:

 P.S. Koristim vise jig.  :lol:Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: TopMix Date: 12 Novembar 2014, 17:16:00
Sve zavisi od okolnosti u kojima pecamo.
Pecaros ne treba da ima te predrasude i da sebi postavlja pitanje sta je bolje, vobler ili jig, a pogotovo ne sta je nama vise ili manje drago. To je subjektivan pristup koji moze da nas odvede u sasvim pogresan pravac. Sve pocinje od naseg izbora kad i gde cemo pecati smudja, kao i od nase procene sta ce nam pre dati ribu u datom momentu i na datom mestu. Potpuno je ne bitna dilema "vobler ili jig" ako smo potrefili pravu prezentaciju tamo gde treba i onda kad treba.
Znaci, nije bitno vobler ili jig, bitno je da li smo uhvatili smudja ili ne. Za neke situacije jig je zakon, a za neke vobler, bez obzira sta je nama draze. Zato, u kutiji uvek nadjite mesta i za jig i za vobler, a bogami i za glavinjare ... i jos po nesto...
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: Greys Date: 12 Novembar 2014, 19:00:56
99% vremena provodim na jig + glavinjare.
Odg: Vobler ili džig, šta Vam je draže u varaličarenju smuđa? By: lineker Date: 12 Novembar 2014, 19:30:02
Mlatim jigom samo iz svakojakih opravdano neopravdanih razloga.Za ovo relativno kratko vreme jigovanja sam zakljucio da je to ipak najzahtevnija tehnika, ipak treba imati za to ono nesto, a bogami i pristojniju opremu.Mozda gresim.Uglavnom sam vise puta dolazio kuci isfrustriran zbog previse kidanja i zbunjenosti tokom pecanja gde je jig, da li je dobra prezentacija, tezina glave...Toliko da sam bio blizu da dignem ruke, ali se ne dam i ide nekako na bolje.