Vukovi sa DUNAVA Bucov
Pages: 123
Odg: Palanački miš By: ibanezi Date: 20 Januar 2014, 19:55:52
To sam zaboravio da napisem,i mi ostavljamo malo zubarske zice da viri iz gumice da bi mogli po potrebi na rep staviti potrebnu traku olova-prema potrebnoj daljini izbacaja.A zicu provlacimo trudeci se da ide tacno kroz sredinu gumice uzduz.Inace Rotring gumica bez olovnog otezanja leti preko 70m.
Odg: Palanački miš By: brica Date: 20 Januar 2014, 20:09:52
Ibanezi, sad bih ti svašta nešto napisao oko te rotring gumice i koliko i zašto toliko daleko leti, ali ćemo jopet biti sankcionisani i onda ništa od mog današnjeg truda da uđem u kvotu 250 postova.
Ipak ću da se osvrnem na tvoj post ovako:
Palanački miš je osmišljen u vremenima kada su retki varaličarili i rezultat je genijalnosti naših ribolovaca koji su i u tadašnjim vremenima iznalazili ribolovne alate prema vrsti ribe i uslovima ribolova. Tako je i predmetni palanački miš jedan takav izum koji se lako dade modifikovati i prilagoditi.
Cilj ove teme je da otrgnemo od zaborava takve izume i da podstaknemo da se i drugi jave sa nekim drugim, sličnim spravama, alatima za ribolov.
Eto, tebi pada na dušu što si pomenuo palanačkog miša i mnoge od nas podsetio na njega, a još više njih upoznao sa njim.
Opiši, detaljnije, kako ga vodiš kroz vodu i te neke "cake", jer vidiš kako ljude on asocira na nekakvu spravu za grabuljanje.
Odg: Palanački miš By: Zoran Date: 20 Januar 2014, 21:18:23
Poodavno, još iz vremena kada sam bio isključivi varaličar, pravili smo nešto slično palanačkom mišu za lov bucova. Naime, od 30 gr olova kroz koje se provlačila žica, se pravila pločica kruškastog oblika debljine 5-6 mm. Za kraj žice na širem delu olovne kruškice se montirala trokaka, ne veća od širine same olovne kruškice. Samo ta jedna trokraka. Iznad te varalice, na nekih 70-ak cm, se stavljala mušica na predvezu nekih 20-ak cm. Samu mušicu smo pravili od udice sa dužim vratom i dva pera sa šije petla ili pak od dva listića staniola iz kutije cigareta koji su ličili na krila leptira. Zabacivalo se vrlo daleko, preko mesta na kome smo očekivali udarac bucova, a vuklo se dosta brzo sa vertikalno i visoko podignutim štapom, tako da je sama varka išla tik ispod površine a mušica klizila po samoj površini.
Poenta je bila u tome da se varka vuče čim dotakne vodu, jer tada za sobom povuče jedan vazdušni mehur koji neodoljivo podseća na ribicu koji ostaje uz varku do njenog vađenja iz vode. Mušica je više služila kao orijentir i po njoj se ravnalo koliko je varka duboko ispod površine. Udarci bucova su bivali siloviti i u velikoj većini slučajeva na varku a samo ponekad na mušicu.
Odg: Palanački miš By: ibanezi Date: 20 Januar 2014, 23:53:19
Nema nikakve mudrosti oko vodjenja.Zabacaj preko mesta raubovanja,te brzo vodjenje sa stapom podignutim uvis.Sama varalica nema oblik ovog misa sa slike,nego ivice i coskovi oboreni[blago zatupljeni]Ona sama  krivuda levo desno,a naglim spustanjem stapa, nateramo je da zaroni tik ispod povrsine i nakon naglog podizanja stapa iskoci iz vode koji cm i pljusne po njoj.Talasi pozeljni-tu tek dolazi do punog izrazaja,ali nisu neophodni.
Odg: Palanački miš By: KAPETAN113 Date: 30 Mart 2014, 18:47:14
Ajd nek neko postavi sliku tog cuvenog palanackog misa, zivo me zanima.
Odg: Palanački miš By: NSBucov Date: 30 Mart 2014, 20:17:22
A da pogledaš na prvoj strani?
Odg: Palanački miš By: KAPETAN113 Date: 31 Mart 2014, 20:44:53
A pogledao na prvoj strani, i nista video nisam onako premazano, ineresuje e kako izgleda kad se napravi od papuce.