Kako spremate skobalja? By: doca Date: 04 Januar 2014, 19:10:35
Kako spremate skobalja? Cuo sam da ima mnogo kostiju...
Послато са XT615 користећи Тапаток 2
Odg: Kako spremate skobalja? By: brica Date: 04 Januar 2014, 20:56:56
U dubokoj masti, narezanog po leđima u što gušćim rezovima, uvaljanog u smesu brašna i začina i laaaagaaaano krčkanje da se sve kosti "istope". Ovo laaagaaano je preuzeto od Ellesara i stvarno je efikasno.
Odg: Kako spremate skobalja? By: aleksandar1983 Date: 04 Januar 2014, 20:57:45
sameljes ga I napravis pljeske
Odg: Kako spremate skobalja? By: orka Date: 05 Januar 2014, 10:42:44
Ja ga isto spremam kao i kolega Brica.,najbolji nacin
Odg: Kako spremate skobalja? By: doca Date: 05 Januar 2014, 10:57:54
Na koju mast mislite i kako i od cega pravite tu smesu da se uvalja?
Послато са XT615 користећи Тапаток 2
Odg: Kako spremate skobalja? By: brica Date: 05 Januar 2014, 11:19:17
Mast - svinjeća, pačja, guščja ili pileća. Smesa brašna i začina je zavisna od ukusa, lokalnog ili nekog fensi. Brašno može biti čisto pšenično belo brašno, ali može biti i sa dodatkom kukuruznog ili integralnog ... Začini opet po volji, neko stavlja samo so, neko koristi začine tipa vegete, ima onih koji dodaju i razne začine poput mlevene slatke ili ljute paprike, majčine dušice, origana, najkvirca i tome slično.
Sav smisao brašna jeste da na površini ribe napravi koricu već pri samom dodiru sa vrućom mašću i tako spreči lepljenje ribe za ribu i posudu u kojoj se peče.
Mislim da je u nekoj od tema, da li tanjirača ili pečena riba mnogo toga rečeno i da je spremanje bele ribe, manje više univerzalni postupak koji se razlikuje tek po nijansama vremena pečenja. Ali i tu ima varijacija koje svaki kuvar iskustvom uvede u svoj postupak. Recimo, decenijama sam ribu pekao na oštroj vatri. Letos sam isprobao Ellesarov naputak da se bela riba maltene dinsta, duuugooo i strpljivo. Od tada je to način na koji pečem ribu, od kedera koje spremam pre nekog sportskog prenosa, pa protfiša, debelih krupatica ... štuka i soma za velike gozbe.
Odg: Kako spremate skobalja? By: ellesar Date: 05 Januar 2014, 12:05:21
Prvi put sam pekao skobalja pre mesec ili tako, odvojio sam par komada od 12 kila sto sam uzeo za sardinu. Ukus me je oduvao!!! Moja nova omiljena riba, meso belo i cvrsto slicno smudju, ali ukusnije.
Nemam reci. Nikad bolju slatkovodnu ribu nisam probao. Da, da cak ni pastrmka ni lipljen.
Priprema je bila sve kako je brico opisao, riba usoljena dan pre, pa u mesavinu belog brasna, palente, kasikica paprike i kasikica vegete. Peceno na svinjskoj masti polako.
poslato iz mog kotlića
Odg: Kako spremate skobalja? By: doca Date: 05 Januar 2014, 12:19:10
Sve je to ekstra al to onda nije posno :-p
Послато са XT615 користећи Тапаток 2
Odg: Kako spremate skobalja? By: brica Date: 05 Januar 2014, 12:35:36
Kad se mast ocedi - posno je i vrlo blagotvorno za kardiovaskularni sistem. I dabrovo meso spada u posna jela, a masan je samo tako.
Odg: Kako spremate skobalja? By: ellesar Date: 05 Januar 2014, 12:37:55
Pa peci na ulju, ako se brines zbog toga. Ostalo je sve posno. Ja volim mast zbog ukusa i sto bolje podnosi velike temperature. A ko mi odvali da je fabricki rafinisano suncokretovo ulje zdravije od masti, banujem na 7 dana :))
poslato iz mog kotlića
Odg: Kako spremate skobalja? By: brica Date: 05 Januar 2014, 12:50:12
Ulja menjaju kvalitet na visokim temperaturama. Gospodin Monini, vlasnik jedne od najvećih uljarskih industrija na Planeti, zgražava se kada se extra devičansko maslinovo ulje koristi za kuvanje. Čak su i neke priče o zdravstvenim prednostima ulja, zarad nekih nezasićenih masnih kiselina, su pale u vodu.
Sa životinjskim mastima je sasvim drugačije, podnose visoke temperature i baš su mljac.
Odg: Kako spremate skobalja? By: NSBucov Date: 05 Januar 2014, 12:55:02
Sva rečna riba je ukusnija na masti nego na ulju. Provereno. Na kampovanju - kotlić sa mašću je najbolja fri teza na svetu.
Odg: Kako spremate skobalja? By: brica Date: 05 Januar 2014, 13:02:53
Na tu tvoju fri tezu moram postaviti antitezu da je blago onima oko, a jao onom pored kotlića i na leto da napravimo sintezu sa kotlićem punim riba zaplavljenih mašću.
Odg: Kako spremate skobalja? By: NSBucov Date: 05 Januar 2014, 15:23:19
Ko je probao zna šta pričam - nije teorija. A space usred reči se svakome desi pa tako nastane i fri teza :-)
Odg: Kako spremate skobalja? By: ellesar Date: 05 Januar 2014, 15:29:18
Probao....... Jel' vas čudi ;)
poslato iz mog kotlića