Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 1
Termoklina By: orka Date: 21 Novembar 2013, 21:32:16
Ova pojava se najcesce srece na moru, tj velikim i dubokim vodenim povrsinama i svi koji su se kupali u moru imali su priliku da je osete...
Termoklina je podrucje (slojevi vode) gde dolazi do nagle i osetne promene temperature vode. Uz termoklinu su cesto vezane i haloklina i piknoklina (zone nagle promene temperature i saliniteta vode)
Na slatkim vodama ova pojava se najcesce srece na velikim i dubokim jezerima. Velike i duboke reke su malo komplikovanija prica zbog naglih i velikih promena vodostaja... na plitkim vodama ona je manje izrazena ili prakticno i ne postoji.
Termoklina je najizrazenija leti, u prolece i jesen... sto je voda dublja to je termoklina izrazenija.
Recimo na Savskom jezeru leti se vec na 2m dubine oseti promena temperature vode, svakako je u povrsinskom sloju najtoplija, u nekom srednjem sloju hladnija, te da bi pri dnu bila najhladnija. Sve ovo je bitno znati jer se i riba razlicito ponasa u zavisnosti od godisnjeg doba i temperaturnih slojeva u vodi. Leti na dubini od recimo 7-8 m je najhladnija voda, a zimi je najtoplija. S jeseni se najbrze plicaci hlade, a s proleca greju... takodje jak vetar i talasi mogu da izmesaju vodu i ucine tu pojavu manje izrazenom.
Sve ovo je dobro znati jer nam moze reci gde, kada i kako da pronadjemo ribu uz pravilno citanje svih ostalih bitnih i nezaobilaznih faktora...
Odg: Termoklina By: TopMix Date: 25 Novembar 2013, 15:37:20
Nesto od toga postoji i na rekama, ali je relativnije u odnosu na dubinu i brzinu vode. Da je to tako nije sporno i moze da se proveri sa raznim instrumentima, a ocitava se i na nekim savremenijim sonarima...
Medjutim, kako to sve utice na ribu, tacnije na njen apetit, daleko je teze proceniti. Drugim recima, postavlja se pitanje da li je ribi uopste do jela ako je neke promene temperature pomere sa uobicajenih mesta i od uobicajene hrane, pogotovo one sa dna? Pored svih rebusa i nepoznanica koje pecaros mora da predvidi ne bi li dosao do sto boljeg ulova, ova "fizika" sa temperaturama vode je svakako najkomplikovanija.
Primera radi, kad smudj resi da nesto prezalogaji, njemu ce putokaz u kretanju pre biti polozaj njegovog plena, a ne termoklina. Da ne pricam za sarana koji se hrani uglavnom sa dna, da li ce uopste "razmisljati" o hrani kad ga neke temperaturme promene podignu u pola vode? Ili ce mozda ostati prikovan za dno, ali ne na 10m dubine, nego na 5m...hm
To ne znaci da treba odustati od pecanja sarana kad vidimo da riba nije na onoj dubini na kojoj bi "trebalo" da bude, ali sa nekim mudrovanjem sigurno necemo doci do nekog konkretnog i sigurnog resenja koje nam donosi bolji ulov. Jos kad uzmemo u obzir da dubinu kretanja ribe odredjuje izmedju ostalog i vazdusni pritisak, tesko je biti pametan.
To da postoji termoklina je poznata stvar, ali kako da mi to iskoristimo, e to je prava stvar!

Odg: Termoklina By: brica Date: 25 Novembar 2013, 16:17:36
Postoji i onaj momenat kada se voda preokrene.

Odg: Termoklina By: srdjanp Date: 15 Januar 2016, 09:53:45
Našao sam jednu dobru sliku.Ovakav termički režim je kod većine jezera u Evropi. Ima izuzetaka (Ohridsko jezero - mešanje jednom godišnje u toku zime).
Odg: Termoklina By: djmisha77 Date: 16 Januar 2016, 23:42:57
Sve je to lepo ali kako u praksi naci termoklimu?
Dodjem na jezero dubine 7-9 metara, kako da znam gde je riba.
Hocu da pecam na zig-rig (recimo da je dozvoljen) i kako sad da odredim na kojoj dubini se krece riba?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2


Odg: Termoklina By: srxa Date: 17 Januar 2016, 10:54:14
Zig rig je vrlo specifična metoda koja ne daje uvek i svugde rezultate, ali kad riba radi bude malte-ne isto kao da pecaš kedera na takmičarac. Pecao sam u situaciji koju opisuješ više puta na Kasapskoj adi (dubine od 7-9 metara) i nije riba uvek na granici termokline. Najlakše je pronađeš tako što , pošto već pecaš pretpostavljam sa 3 štapa, zabaciš 3 različite dužine predveza, prvi na oko 0.5 - 1m ispod površine, a sledeća dva dublje za oko 70 - 100cm. Ako riba i dalje ne uzima ideš sa najdubljim štapom još dublje dok je ne pronađeš. Leti ne treba ići ispod polovine dubine na tom mestu. Očekuj reakciju ribe za maksimalno 15 minuta, ako neće, menjaj. Najbolje uzima po sunčanom vremenu, i tada je bliže površini. Kad je oblačno ili kiša obično je dublje ili neće na zig. Takođe je ujutru i uveče bliže površini, a u najtoplijem delu dana se povuče metar-dva dublje. Zig je tehnika najidealnija za komercijalne vode gde je riba naučila na zvuk rakete, i kreće se prema njemu zato što očekuje hranu. Uvek pecati iznad najdubljeg dela jezera ili pozicije  :cheesy: . Na tim dubinama obavezno pecati sa kolegom u boxu, jel sa predvezom od 6m gotovo je nemoguće sam izvaditi ribu. Kad radi prosečno sa dva štapa se jedva stigne, kad radi kako treba dosta je jedan. Hraniti bukvalno NON-STOP kad jede, nešto manjom raketom ili malim spombom, sa povremenim zabacivanjem velikog. Kada neće, ili jede prosečno, 5-6 raketa na 5 minuta. Priprema prihrane je posebna priča. Sunđer na udici obavezno dipovan, a nije se loše pokazao ni korda-goo.
Odg: Termoklina By: djmisha77 Date: 17 Januar 2016, 11:53:31
"Leti ne treba ići ispod polovine dubine na tom mestu."
Mislis blize dnu?
Dakle 15 minuta se ceka na udarac, jos sam mislio kako da cekam 2 sata pa menjam, dok je nadjem u kom sloju jede mogu kuci polako krenuti. :)
Postavicu ti jos jedno pitanje ali u temi o zig-rigu.
Puno ti hvala na odgovoru, to sam trazio.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2


Odg: Termoklina By: orka Date: 17 Januar 2016, 14:34:04
Ovde je lepo objašnjeno šta je Termoklina, kako, kada i zbog čega nastaje.. :ok:

http://www.scribd.com/doc/295790206/Termoklina#keyBlIFQjbVfcnXa5N5oUG1
Odg: Termoklina By: djmisha77 Date: 17 Januar 2016, 15:13:20
A ja sam do sada mislio da je greska u kucanju i da je naziv termokliMa!
Sada vidim da sam dugo bio u zabludi!
Termocline.


Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2


Odg: Termoklina By: srdjanp Date: 17 Januar 2016, 16:51:47
Jedan zanimljiv uređaj:


Odg: Termoklina By: orka Date: 17 Januar 2016, 18:50:39
To je to. Termometar. Evo ga jedan veoma zanimljiv i poučan tekst.

http://www.trofej.info/index.php/vesti/razno/item/380-vetar-termoklina-i-termometar
Odg: Termoklina By: srdjanp Date: 17 Januar 2016, 18:57:59
Orka Hvala! Ovo je od pomoći.