Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: marina1983 Date: 09 Avgust 2019, 15:36:36
Da razgranicimo jednom za svagda da ne mesamo vise babe i zabe . Ovako kako Kojot peca je najbolje i najucinkovitije . On peca i izlazi na sat dva i to je ok . Povremeno pecam vezano dan i noc pa vi procenite koliko cveta trosim . S obzirom da ga u prodaji nema i da je cena ta koja jeste a cvetanja jos bilo nije
primoran sam da povremeno koristim i carapu . Carapa je bolja za dnevne varijante jel cvet cacka sve zivo i tada jednokraka noc trokraka i cvet direktno . Generalno ove godine cvet radi jako lose , drugi mamci su se mnogo bolje pokazali . Cvetanjajos bilo nije pa se ni riba istim ne hrani . Sve varijacije na temu su dozvoljene od koznih gaca i , bade mantila sakoa .... puno toga se razlikuje i od terena do terena tako i stilova . U Golupcu uglavnom iz ruke vecina iz camca drugi teren drugi stil u zavisnosti od dubune protoka.....
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: mihabg Date: 09 Avgust 2019, 20:38:20
Cvet po meni nije mamamac za stalno pecanje soma i nije uvek favorit...
Druga zabluda je da mora svez.... Lepo je to Marina rekao.
Fora je sto pecaju svi "cvetovi" , pa i ti 3 +god. stari , ako su dobro sacuvani i nisu prezlom i glupostima razredjivani .
Ama bre zamrznuti , nista im ne fali....
Pa cak i umesan u brasno , vise puta moze da se koristi i ako malo cikne.
Ajd' sad ovo moje, i moja licna pravila, i kako se je zekim sa somcetom i cvecarim , pa kome sad stu odgovara nek proba ili uzme savete sa druge tezge :
1. Zaledjeni cvet 1kg. , pustim da se otkravi i podelim ga na 4-5 gomilica i spljostim da ne smeta u zamrzivacu (vidi sliku 1. )

2. Kad hocu da pecam, izvucem jedan paketic ,otopi se na sobnoj t. , i dok je jos hladna uvaljam u psenicno brasno i mesim u neki "valjak" . Ovo psenicno brasno moram da napomenem , jer sam probao svasta od zitarica i mlevenih semenki koje su mi delili u savetima jos kao klincu, i na kraju ovo obicno radi uvek... a ovo ostalo mnogo manje , da ne kazem...

3. Pitaju za meru u mesanju ...
Ne znam, od oka stavim 2 supene na kolicinu koju sam podelio, jer to zavisi od stepena hladnoce i vode u njemu posle zamrzavanja , pa ako mi fali lepljivost par kapi vode i mesi, ili ako mi fali brasna ..dodam.
Pola zivota mesim svasta za ribolov, i sad mi neki " Cvetak Zanovetak" kao pravi problem.

No, ono sto je bitmo je da umesim posteno, jer smesa mora i da se zadrzi na udici, a ove fore mrezica/halteri i kucinu sam ispisao odavno iz upotrebe . Razlog je jednostavan, kad sam razmislio zasto ovde ima 5 udaraca a ovde nista.... skontas da upravo to brasno koje se rastvara u vodi, salje mnogo dalji trag, pa ce i onaj lenji da se mozda pomeri iz neke rupe malo do tog mamca ... Tacka ! Ostalo je prezentacija i incidenca nekog ko lovi duze u proseku od mene.
Ja probao godinama , a ne mora bas svako odziv da testira ...

Naravno, nista se manje ne trosi ni u carapi , sem ako neces 8 sati da pecas na cvet. Ali takav je i odziv, jer obicno 7 sati mozes da gledas oblake , a onda mozda krene ili ne.
Kucina ima druge mane, ali je bolja od carapice. Prvo kucina ima miris koji je ribi neodoljiv i mineralne sastojke, a caparica je je naftalinska prica i od "Prade" i od "Mao-Vau- Bau" manufakture .
4. "Montaze i cake"
Ja sam tu stereotipan , iz razloga sto pecam dugo na cvet i znam sta moze i gde i stvarno sam probao dosta.
Cvet ako u 2 sata pretrazivanjem , ili poznavanjem terena u rupama i oko nje ga ne dobijes , koji ce ti klinac dalje.
Inace smatram da je som jedna vrlo ogranicena vrsta, alava , corava i pre ti dodje na prihranu od sarana 7 puta.
Rodjak mu je cverglan koga svi mrzite , pa onda kapirate.
Njemu je vibracija i miris igra, a mutna voda mu ne smeta i to je cinjenica.
Sad kad je topla voda, ima u izobilju hrane pa cvet nije uvek "bomba" , i zato se i peca na "URA" ne uvek i ne stalno , i definitivno je najproduktivniji mamac u statickom pecanju bez nekog deranziranja i prljanja, i jos je proaktivno za dubinski nacin.... jer bacas mnogo cesce.
Ono sto mnogi ne kontaju je da je cvet pogodan i za pomeranje i kotrljanje... ne rukom nego tokom. A u nekim potezima se peca na zaglevljivanje (Golubac) , jer je tok nerealan sa obale da zadrzis olovo, pa ti ga on izvuce ... ili kidas.
E sad, posto pecam jako dugo sa njim, i ne cucim celu noc nego brzopotezno se igram, apsolutno znam sta pisem i to su moji licni zakljuci.
Ja to ovako :
- Drzim ga 15 min. plafon, ako je statican, a 5 ako seta (ako dozvoli teren da seta) ...
- Sve sto izvucem sa udice od ostataka izmedju troke, odmah skinem i stavim na jednu gomilu u stek. Kasnije preradim kad se osusi, i dodam riblje brasno , ili mleveni pelet halibuta, krv od jegulje (dip od Dynamit b. za soma) i brasno, i tako to. Ipak sam ja sarandzija, a on je samo som.

Nekad bas na taj udari, a pored mi sveze umesan.
- Kontru , kad gledam u stap ili ga drzim i ruci , lupam pretezno u stranu na zvalu... Trebalo mi da naucim, al' moze ... ili se tripujem. Nije ni bitno, ja sam u glavi tako sebi produktivniji.

Ako nema udarca iz 2 bacanja sa 2 stapa , pustim dril i kuckam poruke ili citam vesti, upecace se sam na ispran cvet . Samo dobra udica i pravilna montaza .

Udice samo jako ostre koristim i sakrivene u cvetu dok ne dodirnu dno. Iskreno, mnogo ima udica skupih, al' 2/3 nisu za to ni pod razno.
Prvo, to je kao neki "valjak", a to znaci da debljina udice mora da je umerena kad oblikujes na 3 kraka . Drugacije se lomi i otpada na pomeranje. Isto tako mora da je ostra i da se ne savija, i ja jos trazim sebi da bude plica (zbog onakve moje montaze i kontre u stranu koju tripujem).

Nije fora da se pola veceri u smesi sakrivaju vrhovi udice ko za zmurke, jer moze da udari za 20 sekundi ili za 10 minuta. Ako se nije otvorilo brasno, izleti ti iz ale u prvom minutu na jak udarac ko nista.... a ti razmisljas sta si pogresio.

***
Dakle , ja cvet od 1kg zaledjen (posto to nije malina i ne kupuje se tako) podelim na 4-5 gomilica , i tako se igram .
Sa 2 stapa ako ti ne udari u 2h , a to je 16 puta zabaceno , trosis ga bzvz, i to vise nije ta igra.
Drugim recima, koliko koga kosta rovac ili kupljen durdubak, glista itd. je licna stvar. Za mnoge kao sto sam ja, koji ne kopaju gliste i rovce, ne jure skakavce po obroncima i livadama , ovo je sasvim solidno i ucinkovito sredstvo. Nista nisam slagao ni dodao , tako pecam i koliko puta izlazim ovako od polovine jula do kraja septembra, nista nisam mnogo hrdjaviji od 10 rovaca, i 10 durdubaka plus neka crna glista po izlasku .

Koliko ja njega shvatam neozbiljno je moj licni cin i stav , da se ne uvrede kolege koje ga jure .... Ja ga godinama pecam samo sa jednog mesta, iz mog camca sa obale koga ne pomeram. Posto sam , fideras pretezno i bivsi sarandzija , znam da ce moja "rana da dovuce belu , a to mu jeftina gozba.
Dakle, kad zadje Sunce, u sumrak pa na dalje, on je gazda . Sarku mozda i ne smeta toliko, al' nije da mu je isto kad udje veci od njega.

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: elektrasmudj Date: 10 Avgust 2019, 07:44:50
mihabg

.
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Gremlin Date: 10 Avgust 2019, 10:58:12
Odnos za pravljenje "cveta" sa brašnom koji ja koristim je 2+1:
- od smrznute kugle cveta sastružem nožem 200 grama (mereno vagom za heroin)
- dodajem postepeno, posipajući, do 100 grama belog mekog brašna, i umesim na baš "tvrdo".
- ne dodajem vodu, jer je to što se odledi sasvim dovoljno.
- stavljam direktno na trokraku, bez čarapa i ostalog donjeg veša.

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Batica Date: 10 Avgust 2019, 11:23:39
Koliko dugo pecas na jednom mestu?
Ne zelim nesto da pisem, jel kao i na drugim temam ljudi ne mogu da shvate da moraju dosta vremena na vodi da provedu, probaju 50 stavri i opet na kraju nista ne znas jer se godina za godinom razlikuje.
Koje misljenje da ove godine cvet ne daje rezultate zbog temperature vode.
A dobro se som peca na varalice, kasike, glavinjare...sto je za avgust neverovatno.
Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: marina1983 Date: 10 Avgust 2019, 12:02:38
Neznam na koga se odnosilo pitanje al evo ja cu da ti odgovorim kako je kod mene . Za potrebno vreme provedeno na vodi si vise nego upravu . Mesto menjam jednom, dvaput cesto ni jednom . Desava se da pecam ceo dan i nemam ni udarac a onda u seriji imam 5,6 + na potpuno istom mestu . Uglavnom pecam na kamenim spornama pa krecem od bacanja pod camac pa sve dalje i dalje cesto u zadnje vreme i sidreni kanap popustam polako nizvodno od pocetne pozicije ( a poprilicno je dugacak) i sve su izgledna mesta. A zasto mesta ne menjam jednostavno cu ti odgovoriti . Od senkera da se zivi ne moze usce puno pancevacki pupinov poplocano usput guzva kao na takmicenju ekipe se smenjuju iz sata u sat . Taj stil ne volim niti me zanima . Mir i sloboda su moje pecanje . Da bih otisao na neku od narednih nenapadnutih pozicija mora predjem 50 + km a to nisam u mogucnosti bas svaki put prvenstveno zbog vremena .
Na sve to dodaj stotine plovila i zagarantovanu morsku bolest.
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Batica Date: 10 Avgust 2019, 12:48:15
Hteo sam da ti predlozim da menjas malo cesce mesta.
20-25min po mestu.
Ja ako pecam na cvet, mada to vrlo retko radim, ne samo na cvet nego i dubince, nemam zivaca, navikao da nesto radim, tako pecam, 20min nema nista menjam, to je nekada 20m, nekada 200-300m promena mesta, zavisi gde pecam. Nekada se pomerim za 5m i eto ga.
Kada je cug, on jede ali kada se ne hrani treba traziti one koji bi se pomerili ili aktivni van vecernjeg cuga.
Kada pecam u Milanovcu, problem su stajace mreze, kojih ima sigurno 100km, strukovi isto nekih 100km, veliki problem ali opet se sidrim i po 5-7 puta.
Kada varalicarim, kljuc uspeha mi je menjanje mesta, nekada i po 10-15 puta.
Kada sam prvi put poceo ljude i BG, pogotovo iz Zemuna da vodim na pecanja to je za njih bio sok, ali bukvalno sok.
Ali evo ovih godina, pogotovo poslednje 2 god poceli su to da primenjuju i na Sirokoj stazi, mostu i mnogo bolje pecaju. Sada imaju i kidanja soma, sto pre nikada nisu imali.
Jun, Jul na Adi Huju kao u Hon Kongu, 30 camaca na 500mx200m jedan upecao soma i odmah svi tu. Ja pecao od Visnjice nizvodno na glavinjaru, sam, nigde nikoga 1km uzvodno-nizvorno nigde nikoga, svi uzvodno, a smudj jede ubija do mraka, kako padne mrak tako stane.
Moje iskustvo, probaj, jer kada slabo jede treba nesto drugo probat, ne mozes nista izgubiti, osim soma

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: marina1983 Date: 10 Avgust 2019, 13:46:10
Batice moj dodri sve znas , sve si sam rekao znaci sve ti jasno kao dan.
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Gremlin Date: 10 Avgust 2019, 15:16:30
Sve sam saglasan, ranije dok sam bio mlađi i više varaličario, menjao sam 100 mesta za jedno pecanje i nije me ništa mrzelo, bilo je više uspeha, ali je bilo poodavno i više ribe...
Sad kad pecam na dubinsko, i soma na cvet iz ruke, obično nijednom ne menjam mesto...znam da je pogrešno, ali jbg...mrzovolja je čudo.

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: marina1983 Date: 29 Avgust 2019, 20:50:00
Jooooojjjjjjjjjj vidi ga kaki je lep!

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Gremlin Date: 30 Avgust 2019, 02:03:08
Bilo cvetanje ?
Spojene poruke: 30 Avgust 2019, 02:12:54Hmmmmmm....vidim pojavio se u opticaju an KP...50-70 Eura...

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: simpson_H Date: 30 Avgust 2019, 09:47:26
To je onaj isti sto je pre 20 dana kostao 100e, ali izgleda nema vise ovaca

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Anker Date: 30 Avgust 2019, 10:19:28
sezona lova na soma se približava kraju, treba to rasprodati, a i brašno koje su ubacili 30-40% unutra može da se ukvari.
Iduće sezone te zalihe će biti bezvredne kada stigne nova količina sa Tise i Kolubare.
Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: Gremlin Date: 30 Avgust 2019, 10:28:33
Ja sam mog "dobavljača" iz Obrenovca zvao pre tačno mesec dana (30. Jula) nije imao cvet, jer još nije bilo cvetanja...
Što znači da je cvetanje bilo u poslednjih mesec dana...
Prošle godine sam polomio rame, nisam pecao skoro uopšte celu sezonu, tako da mi je ostalo još 2 kg.
Taman ću da sačekam da cena padne na prihvatljivih 10-15 Eura po kg, jer ako iduće godine cvetanje opet bude u Avgustu mašim više od pola sezone.

Odg: Vodeni cvet kao mamac za soma By: marina1983 Date: 30 Avgust 2019, 13:53:50
Ovaj ima bar 4 godine cist da cistiji biti ne moze.



