Zlatiborski prebranac By: ellesar Date: 27 Avgust 2013, 21:21:44
Pokupih ovaj recepat letos na Zlatiboru, pojeo sam vrag zna koliko ovoga i spavao zbog tog u posebnoj sobi, ali vredelo je. Nije me mrzilo da vijam kuvara dva dana i da ga gledam dok sprema.
Znači prebranac, gravče na tavče se mislim slično pravi.....kako god ga zvali, pravili vegetarijansku verziju ili ne, kao prilog ili kao glavno jelo, ovo je apsolutni šampion jela od pasulja, sopstvena kategorija.
Potrebno je dakle, prvo pasulj normalno, 600 grama, što krupniji....... tetovac zvani.
Dalje........ 3 praziluka, 2 velike glavice luka, sveže paprike slatke i ljute ako hoćete da začinite stvari,
začinska mlevena paprika, 2-3 paradajza ili sok od istog, oko 2 dl,
lovor 2 lista,
vegeta, so, biber i mesina po izboru, a i nemora, može i bez mesa
može al......mnjaaahhhhh
Daklem, pasulj koji smo ostavili preko noći u hladnoj vodi, stavimo da kuva. Kad prokuva, bacimo tu vodu i stavimo drugu i kuvamo dok ne omekša. Dok se pasulj kuva, mi će da dinstamo.....prvo paprike.....do lepe braon bojice....
.....onda praziluk i luk, dobro opran i naseckan. Mož biti da vam se čini da je to mnogo, ali nije....verujte....
...malo podlivajte vodom da ne izgori i polako distajte, kad omekša dodajemo začine, lovor, vegetu, biber i so. Napravićemo malo slanije, jer pasulj nismo solili....
.....i paradajz.....pa mlevenu papriku......
... Pasulj ako je kuvan, ocedimo, s tim da sacuvamo jedno 2-3 dl vode u kojoj se kuvao. Dodamo u dinstano povrće. Mali trik za gustinu, nikako ne zapržavati, vaš stomak će vam biti zahvalan
. Nego, uzmemo gnječilicu za pire i otprilike 1/4 smese u tavi pretvorimo u pire......isti trik primenite i kad kuvate redovan pasulj, izvadite 2-3 kutlače zgnječite i vratite u lonac, zgusne se u minuti
Stavimo sve u vatrostalni ili još bolje zemljani sud, izravnamo, dolijemo malo vode od pasulja i pospemo, u ovom slučaju slannicom, a mogu i rebarca, šunkica, kobajica ljuta....mmmmm.....
Zapečemo, dok se od gore ne uhvati lepa korica....
Ovako
Prijatno! Fala majstor Koletu za recepat, ako bog da, vidimo se i nagodinu
Ipak je to poseban ukus kad se peče u zemljanoj đuvedžari u peći na drva.
Odg: Zlatiborski prebranac By: Goachild Date: 27 Avgust 2013, 21:44:49
Pasuljčina i to prebranac iz Srbije. Da prostite od ovog "zlatiborskog" se prdi da zvone okolna brda & planine. ;)
Prebranac obožavam. Kada sam bio klinac mazao sam ga na hleb.
p.s.
Ako se ne baci voda u kojoj je bubrio onda se probija zvučni zid!
Odg: Zlatiborski prebranac By: ellesar Date: 27 Avgust 2013, 22:05:18
malko pomaže i ova količina lukca
Lapo-lapo
napisah da ide u dve vode
inaceeeeee bicete interno raseljeni u drugu sobu sa otvorenim prozorom i crevom od cola u dupetu sprovedenim kroz isti, da ne zasmrdite zavese
Odg: Zlatiborski prebranac By: Harry_59 Date: 28 Avgust 2013, 13:06:14
Ellesar, ne znam cime se bavis u zivotu ali ako nije vezano sa kuvanjem pogresio si. U mom licu imas absolutni fan i ako se desi da nekad budes kod nas bicu rad da pocastim sa nekim od nasih specialiteta. Pozdrav
Odg: Zlatiborski prebranac By: ellesar Date: 28 Avgust 2013, 13:34:04
Nazalost nje mi dozvoljeno da budem kuvar.......sto sam uvek zeleo
Mada nije nikad kasno, eno onaj Remzi je pikao fudbal do 35e, pa je sad jedan od najboljih
Odg: Zlatiborski prebranac By: mailman Date: 28 Avgust 2013, 16:15:21
Izgleda stvarno vrhunski, ne sumnjam i ukus da je takav, ovo moram da spremam sto pre hvala za recept
Odg: Zlatiborski prebranac By: DakiNS Date: 28 Avgust 2013, 20:19:22
Ellesar pod hitno se prijavi na
" Festival muzičke biljke" u Temerinu, inače sutradan posle festivala je horsko pevanje iz donjeg dela leđa , predvođeno sa solo deonicama od strane sudijskog žirija, gasmaske su obavezna oprema.
Odg: Zlatiborski prebranac By: ellesar Date: 28 Avgust 2013, 21:22:21
ma nerokam jako
il` sam nagluv
Odg: Zlatiborski prebranac By: Aleksandar31 Date: 30 Avgust 2013, 16:31:47
Elesare srni sine ja juce napravih onaj tvoj recept pa se ja i kum razbili od zdranja plus malo ladno pivce e danaske oce familija da me izbaci iz stana,serviram bombe svaka dva minuta lele naebo sam
Odg: Zlatiborski prebranac By: ellesar Date: 30 Avgust 2013, 17:50:48
Ma bices ok, samo nek niko ne prilazi s otvorenim plamenom
Dos`o sam do zakljucka da se manje ima tih problema kad se koristi onaj sitan zeleni pasulj. Izgleda je velicina zrna u direktnoj proporciji sa kasnijom kolicinom decibela. U skladu sa tom teorijom, neka neko izracuna koliko je zrno pasulja potrebno da bi se pocepale ariljske gace
Krupniji tetovac morebit, vidj`o sam ga koliki je nokat na palcu
Odg: Zlatiborski prebranac By: zex.raseta Date: 30 Avgust 2013, 18:17:50
Znači tragovi kočenja su nuspojava ovog prebranca...........
A himna je :
Zlatibore pitaj Taru dali ČUJE klopu pravu..........
Odg: Zlatiborski prebranac By: DUCA COBAN Date: 07 Septembar 2013, 16:52:02
Keva danas pravila po ovom receptu,odlicno je bilo,ubili smo se.. :)
Odg: Zlatiborski prebranac By: dragan2006 Date: 18 Januar 2014, 21:57:59
Pravili po ellesarovom receptu za Božić.
Pekli ga preko dva sata u rerni i to u velikoj zemljanoj posudi,keva je pre 20 god. donela iz Makedonije.
U mesnati deo pored domaće slanine,ubacili i jagnjeća i praseća sveža rebarca.
Nisam stigao da slikam koliko sam žurio da ga probam, ispalo vrhunski, probalo ga par ljudi i svi
se oduševili!
Odg: Zlatiborski prebranac By: DuleN Date: 18 Decembar 2020, 16:45:20
Po tradiciji - prepranac pred Svetog Nikolu...
Da odstoji lepo preko noci, pa sutra udriiiiiii....
Odg: Zlatiborski prebranac By: Gremlin Date: 18 Decembar 2020, 18:33:08
Ja pravim po nekom babinom receptu, obavezno posan, ko voli može kobaja na masti kao prilog:
750 g crnog luka kolačara sitno iseckati, posoliti, i udinstati, 250 g pasulja Tetovca potopiti prethodno veče u vodu, skuvati uz bacanje prve vode posle 10 minuta ključanja.
Pomešati luk i pasulj, dodati ulja, bibera, soli i dobre slatke aleve paprike po ukusu, pa u zemljanu posudu u rernu da se zapeče.
Prijatno,