Cheesecake - čizkejk, oliti kolač od sira By: ellesar Date: 08 Maj 2013, 09:21:46
Prava poslastica, kolač sa hiljadu lica....bukvalno mu možete dodeliti ukus koji hoćete.....ako niste ljubitelj voća, vi ga okrenite na čokoladu ili na sladoled.....kombinacije su beskonačne

Prvi put probao na Plavoj ruži, oduševio se.....našao 350 recepata na internetu, izvukao neki prosek.....i evo....smatram ovo za još bolju, a da ne spominjem jeftiniju, verziju originala. Recimo da komplet kolač košta oko 500 - 550 dinari.
Evo ovako potrebno vam je:
Za koru
-300 grama mlevenog keksa (preporučujem plazmu

)
-125 grama margarina ili putera
-malo soka ili mleka
Za fil
500 grama mladog sira, neslanog
250 grama šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 veća pavlaka oko 400- 500 gr (one sa 20% masnoće)
4 jaja.
I trebaće još i preliv za tortu, nikako želatin, ima baš preliv.
Idemo da pravimo koru, otopimo 125 gr margarina i ubacimo u 300 gr mlevenog keksa i dodajemo soka, dok nedobijemo mrvičastu strukturu koja se može lepo oblikovati...

Ispemo u podmazan kalup u koji smo stavili pek-papir....

Lepo ih uobličimo, tako da je debljina kore otprilike ista i na ivicama i na dnu. Stavimo u rernu i uključimo je na 250 c na 7-8 minuta.
Dotle pravimo fil. Jednostavno, pomešaćemo sve, sir, pavlaku, šećer, vanilin šećer,jaja i dobro izmešati...
Taman se kora malo zapekla,vadimo je i smanjujemo temperaturu u rerni na 150 c. Sipamo fil u polupečenu koru.
Pečemo dok nebude ovako, jedno 40ak minuta. Proverimo čačakalicom da li je fil u sredini pečen. Ako čačkalica izađe čista, to je ok. Nebrinite što je ovako malo visoko, pašće

Kad se ohladi, stavite na nju voće po izboru i prelijte prelivom za tortu. Jedna je sa šumskim voćem, jedna sa narandžama. Savršen letnji kolač, vrlo osvežavajuć


Evo presek.
Prijatno

Odg: Cheesecake - čizkejk, oliti kolač od sira. By: chmi Date: 08 Maj 2013, 09:46:59
Ja to pravim dosta drugacije(bez pecenja).
Kora tipicna plazma(sa sokom od pomorandze).
Fil. Pola kile mladog sira, 200 g secera u prahu,2 vanili secera(ali onaj sa komadicima prave vanile), veliko pakovanje slatke pavlake(valjda je oko 0.5kg), 1 beli zelatin. Prvo pustim zelatin da nabubri u 4 kasike hladne vode.Umutim pavlaku, dodam sve ostalo i jos malo mutim. Uzmem kasiku, dve fila i stavim u solju sa zelatinom, promesam i dodam smesi. Mutim jos malo. Ne treba dugo mutiti jer ce pavlaka da strada.
Preliv. Pola kile malina,1 zelatin, malo secera i vode. Umutim zelatin sa 4 kasike vode i ostavim da nabubri. Prokuvam voce, secer i vodu. Kada se malo prohladi dodam zelatin i promesam.
Obicno pravim uvece i do ujutru se lepo stegne. Uvek uspe
Odg: Cheesecake - čizkejk, oliti kolač od sira By: ellesar Date: 08 Maj 2013, 10:43:55
Jeste ima i ta verzija, sto se ne pece. Isto je dobar

Odg: Cheesecake - čizkejk, oliti kolač od sira By: chmi Date: 08 Maj 2013, 10:56:54
A kako se pravi onaj preliv od pomorandze? Mnogo dobro izgleda
Odg: Cheesecake - čizkejk, oliti kolač od sira By: ellesar Date: 08 Maj 2013, 12:05:46
Pomorandza se naseče na kolutove i poslaže po kolaču. Imaš u radnjama da uzmeš preliv za tortu, napraviš ga sa sokom od narandze, umesto sa vodom preliješ sačekaš malo da se stisne i eto.
Pazi samo da neuzmeš mesto preliva želatin, biće jako tvrdo i gumeno.
Odg: Cheesecake - čizkejk, oliti kolač od sira By: chmi Date: 08 Maj 2013, 13:22:59
Obavezno cu probati. Mislim da ce pomorandza super ici