Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 123
Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 03 Februar 2013, 16:35:31
Pozdrav kolege :tongue: moram primetiti da je ovoj temi posveceno malo paznje... svi pricaju o dzigovanju na rekama tako da nama koji pecamo na jezeru ne preostaje nista drugo nego da u nedogled nizemo gresku za greskom pokusavajuci da prevarimo barona na nasoj stajacici.

Ono sto mene licno muci, ali iz price znam da muci jos neke kolege je kako dobiti idealno vreme propadanja na jezeru? Ja sa najmanjom gramazom koju osetim na stapu dobijem propadanje od oko 2 sekunde sto je koliko sam shvatio prebrzo. Kada smanjim gramazu vise ne osetim kad mi dzig padne na dno! Ako ima voljnih kolega da pomognu oko ove teme bio bih vrlo zahvalan! Hvala unapred :help:
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: milan019 Date: 03 Februar 2013, 21:05:03
Nije  baš sve jasno u vezi tvog načina pecanja ali bi rekao da ti znaš gde je smudj ali prezentacija nije dobra,
da li pecaš sa obale ili iz čamca ?Koje gramaže je štap sa kojim pecaš ?
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 03 Februar 2013, 21:16:37
Pecam sa obale,u mom slucaju sa brane!Stap trio zander 3 m 20-50g!Znas sta je problem,kad zabacim i varka padne na dno,krenem da dizem stap od 30 stepeni do 60 stepeni i cekam da opet padne dzig na dno!Taj vremenski interval je oko 2 sekunde i ja ne znam kako da ga produzim,kad smanjim glavu na recimo 4 grama vise nemam kontakt sa dnom,tj ne znam kad varka padne na dno!
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: milan019 Date: 03 Februar 2013, 21:38:52
Ako je 30-60 stepeni u odnosu na vodu podigni štap na 90 i imaćeš duže propadanje,
Ja na jezeru pecam sa glavama od 30 gr. da bi mogao da bacim što dalje zato što je smudj se javlja daleko od obale.
 
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 03 Februar 2013, 22:19:30
Koliko daleko zabacis sa 30 grama!Ja sa sest-sedam grama bacim 30 i kusur metara jer imam power pro 0.13!I reci mi samo jos koliko tebi propada varka i koliko si uspesan sa tom gramazom!
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: milan019 Date: 03 Februar 2013, 22:40:15
Bacam oko 60m. možda i više ,dužina propadanja zavisi od dubine a uspeh -nekad komad ,nekad dva, nekad ništa.
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 03 Februar 2013, 23:10:10
Mene samo zanima,posto sam pocetnik u dzigovanju,da li su dovoljne ove dve sekunde propadanja,jer smudj varku kupi u propadanju u 99% slucajeva!Mogu ja da malo vise odignem dzig sa dna pa da to propadanje bude i tri sekunde,ali da li je to ok!Bojim se da ona ne padne kao cigla na dno,u glavi stvorim sliku da bi ona trebala izazovno i sporo da propada bar 5 sekundi ali za sada to ne uspevam da dobijem!
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: god-ar Date: 04 Februar 2013, 08:35:24
Ako bacas po danu, i smanjis gramazu varalice da ne osetis kada dodirne dno, onda prati strunu.
Po struni ces da vidis kada dodirne dno, kada se struna nakon odredjenog intervala posle podizanja stapa "opusti" onda si dosao do dna. Zapamtis otprilike koliki je interval potreban za tu gramazu , i tako mozes da radis i po noci... Nadam se da si me skontao sta hocu da kazem...
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: OLOVO Date: 04 Februar 2013, 12:04:02
Modifikuj olovnu glavu tako da je utučeš da bude u obliku kovanice, duže će propadati lelujajući se kao list , ali će i duže biti " u dometu".
Tu ako nisi na 0.10 struni , moraš je dooobro gledati.
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 04 Februar 2013, 19:31:31
Ako bacas po danu, i smanjis gramazu varalice da ne osetis kada dodirne dno, onda prati strunu.
Po struni ces da vidis kada dodirne dno, kada se struna nakon odredjenog intervala posle podizanja stapa "opusti" onda si dosao do dna. Zapamtis otprilike koliki je interval potreban za tu gramazu , i tako mozes da radis i po noci... Nadam se da si me skontao sta hocu da kazem...
Moram reci wooow!!!Za dan znam da pratis strunu i to je ok,ali mi nikad na pamet nije palo da zapamtim koliko sekundi propada pa da po noci brojim u sebi i znacu kad je na dnu a mozda vremenom i pocnem da osecam taj momenat na stapu posto znam kad ce da udari po brojanju!Hvala kolega,zaista koristan i nesebican savet!Pozdrav i BISTRO!!!
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: orka Date: 04 Februar 2013, 20:25:41
Ja "dzigujem" smudja na savskom jezeru.,dubina je u proseku oko 5m,i potrebni su daleki zabacaji..Koristim glave od 5-13g..,najidealnije su one od 7-8g.,pet grama je jos bolje,ali mana je sto ne moze daleko da se baci,dok recimo 10-13 moze daleko da se baci,ali su malo preteske i drlja se po dnu..Sto se gramaze dziga tice sve zavisi od dubine i daljine na kojoj se lovi smudj..,a ako se lovi iz camca posao je u mnogome olaksan..
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 04 Februar 2013, 22:06:03
Kolega,kad kazes daleki zabacaji,na koliko metara otprilike mislis!Ja pecam sa brane gde je dubina oko 8-9 metara,na 12-13 metara pocinje kamenita kosina koja je pod uglom od nekih 60 stepeni i tu hoce teza glava da zapne jer ne moze da lebdi iznad tog a u stvari taj pocetak kosine i jeste hot spot!Mene su ucili da je idealno propadanje oko 5 sekundi i na reci je to lako dobiti,a na jezeru teze!Pokusacu kao sto je kolega vec rekao da po danu nadjem pravu gramazu po otpustanju strune,pa da to primenim nocu uz brojanje!
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: orka Date: 04 Februar 2013, 22:56:00
Mora da se baci bar 20-30m,a najidealnije je oko 40-50m..,slican problem je i kod mene na nekim mestima.,blize obali se dubina penje,i kada dodjem dotle dzig zadrlja po toj brezini,a tu takodje hoce da se javi..,U tvom slucaju samo ti sam sebi mozes dati pravi odgovor,tj koja bi bila najidealnija tezina glave za to mesto..Imam utisak da bi ti glava od 5-6 grama najvise odgovarala..,Koliko vremenski glava propada to ti uopste nije bitno,i na to ne obracaj paznju,vec je bitno da je plasiras tamo gde treba,na najbolji i najefikasniji nacin..,kada je dzig pao na dno to ces lako videti po struni na spulni.,kada prestane da silazi sa spulne,dzig je na dnu..,sa praksom i iskustvom neke stvari ce ti se same kazati..,probaj,kombinuj,menjaj,zapazaj,prati,pa kada sam dodjes do odredjenih zakljucaka,onda je to ono pravo..Neke stvari se jednostavno ne mogu preneti preko tastature..
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: dus Date: 04 Februar 2013, 23:25:52
ako hočeš produžiti vrijeme propadanja probaj ovako. kao što si rekao kad jiguješ od 30 stupnjeva digneš štap do 60 stupnjeva i tada nemoj zaustavit štap nego ga nastavi lagano povlačit prema nazad tj prema nekih 80 do 90 stupnjeva ali ne prebrzo nego u brzini propadanja varalice , tako nečeš morat smanjivat gramažu glave a povečat češ vrijeme propadanja, i olovo ti je dao dobar savjet da možeš regulirat brzinu propadanja sa oblikom glave! također i sa debljinom strune možeš produžiti vrijeme propadanja! što deblja struna - veći otpor vode = sporije propadanje
Odg: Džigovanje smuđa na jezerima By: Catfisher89 Date: 05 Februar 2013, 17:34:39
Da...shvatam ovih par fora!I probacu ih!Da li je neko probao izum tibora mesarosa gde komad isecen od plasticne flase lepi za dzig glavu,i to parce plastike ustvari usporava propadanje dziga,a jos mu daje vobl efekat!Meni izgleda ok ali nisam probao!