Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1
Lička ekstaza - Basa By: ellesar Date: 28 Decembar 2012, 10:31:19
Delikates ličke kujne, nezamenjiv dodatak u ličkim jelima. I prilog i salata, što se Ličana tiče, a bogami i desert ......vrlo laka, jednostavna priprema garantuje dobar ukus i kremastu, svilenu teksturu :ok:

Dakle prvo.....Mleko, domace PUNOMASNO, ne ona obrana vodurina koja se prodaje po supermarketima sa 0 % masnoće i ukusa :grin: 
Znač paz vako!!!  Ugrejati jedno 2 litre mleka na otprilike toplinu kravljeg vimena, pa dodati jedno kiselo mleko, i ostaviti na toplom mestu preko noći. 



Ujutro, viđe čuda, imaćete 2 kile i 200 gr kiselog mleka koje možete pohasati i ovako, ali ćemo ipak uzeti jedan dublji sud, staviti krpu u njega, a u krpu i svo to kiselo mleko. Pokupiti krajeve krpe uvezati ih i okačiti da se ocedi surutka.



Prvo će da curi, onda će da kaplje i na kraju posle jedno 10-12 sati će da prestane. Otvorimo krpu i nožem sastružemo basu sa krpe. Trebala bi biti malo čvršća nego krem sir, ali jedno 100000000 x bolja, može jedna velika  kašika pavlake da se doda, opet ne ona od 0,5 posto masnoće jer će se basa vrnuti u tečno stanje, grunite pravu pavlaku sa 20 % masnoće.



Nezamenjiva uz pole, palentu, poparu, proju i slične ličke đakonije.....ma morete je komotno i na leba mazat :cheesy:

Prijatno :ok:
Odg: Lička ekstaza - Basa By: balsxa Date: 28 Decembar 2012, 10:49:02
Uf, lepo mi izgleda. Još s tim da obožavam mleko i mlečne proizvode; imam jedno pitanje: Da li stvarno mora da se cedi 10-12 sati ili odokativno?
Odg: Lička ekstaza - Basa By: ellesar Date: 28 Decembar 2012, 11:04:55
Pa najbolje ti je recimo da je zavijes navece, pa je ostavis preko noci da se cedi, ujutro je gotova :thumbup:
Okacis je recimo iznad sudopera :takoje:
Odg: Lička ekstaza - Basa By: Sascha Date: 28 Decembar 2012, 11:51:35
Uf, otkad to nisam jeo... :cheesy:

Moraću zamoliti babu da mi napravi, ona je to nekad pravila majstorski, pa još na Plitvicama...  :cheesy:


Odg: Lička ekstaza - Basa By: mailman Date: 28 Decembar 2012, 18:53:27
uf nisam je jeo odavno, od kad mi je baba umrla niko da se seti da je napravi, delikates. :ok:
Odg: Lička ekstaza - Basa By: wormR Date: 18 Januar 2013, 14:30:14
Uh a kako ovo ide uz pole  smiley167 smiley112 . Sad cu kevu odma da nagovorim da pravi  :smiley:
Odg: Lička ekstaza - Basa By: ellesar Date: 13 Januar 2014, 10:33:18
Jos jedan lički specijalitet. Uštipci. Na ovo niko imun nije :wink: Nećemo i razdvajat od base :lol: Mada su podjednako dobri i sa pekmezom, domaćim, od šljiva..... kad već nema od drenjina :cheesy:

Pravim ih odokativno, jedino sto merim je, so i šećer. Počinjem sa 500 gr brašna, 2 kašikice soli, 2 kašikice šećera, pola kocke svežeg kvasca i velika kašika putera (margarina, masti  :smiley: ). U to dodam pola litre vode ili mešavinu mleko/voda, ili 200 ml voda, 200ml mleko, 100ml šljivovice :thumbup: .
Umešam žicom. Testo treba da bude skroz mekano i lepljivo, možda malo jače nego smesa za palačinke. Pustite ga da se digne. Uspite u lonac do 1/3 mast ili ulje i ugrejte ga. Kašiku prvo stavite u vrelo ulje, da se testo ne zalepi za nju i onda vadite uštipke i ubacujte u lonac. Gledajte kako rastu i rumene.



Vadite na pamučno platno ili na papirni ubrus, da upije višak masnoće.



Dok su još " mokri " od masti, posolite ih..... čak i ako ste ih namerili jesti sa nečim slatkim.



E tako, aj pa prijatno :ok:
Odg: Lička ekstaza - Basa By: chmi Date: 13 Januar 2014, 10:40:37
Uh. Basu jedem često ali uštipke nisam jeo godinama
Odg: Lička ekstaza - Basa By: didapatak Date: 13 Januar 2014, 10:50:01

..ljepota jednostavnosti :clap2:..
..jel imaš recept za škripavac :huh:
.. smiley033
Odg: Lička ekstaza - Basa By: ellesar Date: 13 Januar 2014, 12:42:16
U principu znam kako se pravi, ali nemogu do dobrog mleka, a i nemam uslove. Ovo po radnjama je katastrofa.

U pricipu, isto kao svaki drugi sir. Mleko 10 l, šaka soli, maja ili sirište, kako gde zovu. Ugreje se mleko sa soli, doda se maja kad se ohladi, odvoji se sir od surutke, malo iseckas, pa opet pustis da odstoji, pa tako 2-3 puta. Onda u sito stavis gazu, pa sir u nju da se cedi, za 18-20 sati imas mladi sir. Posolis vratiš u sito i staviš na promaju, ali da je uvek u vlaznoj krpi. Za 2 nedelje imas tvrdi sir .
E sad, šta je? Nema tog mleka, i klime da se napravi lički sir u Vojvodini. Kao što nema ni takvog pršuta :no: