Rižoto s plodovima mora By: rašo Date: 23 Oktobar 2012, 13:50:44
Rižoto s plodovima mora
Što ćete danas kuhati? Napravite savršen rižoto! S čim? Pa, imate trgovački centar- nabavite plodove mora (svježe ili zaleđene.) Iako kad radim rižota, u 90% slučajeva rižu prvo zastaklim na ulju ili putru, pa onda dodajem temeljce, vino i sve priloge, jer tako riža od početka upije sve okuse i sokove, ovaj rižoto je prefini i kada rižu skuhate odvojeno, a saft (buzaru) pripremite posebno, jer su plodovi mora brzo gotovi, njima treba sasvim malo... ako se riža priprema zajedno sa saftom, rižoto znam zalijevati i podlijevati cijelo vrijeme miješajući i 40 min a i duže... Oba načina su izvrsna, ovaj je jednostavniji i brži:
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
• 40 dag riže
• ½ kg plodova mora (škampi, kozica, dagnji, liganja..)
• maslinovo ulje
• 2 češnja češnjaka (protisnuti)
• peršin
• 5-6 kapara
• 1 dl pelate
• 1 dl bijelog vina
• 2 dl ribljeg temeljca
• 1 žlica konjaka - prema želji
• ružmarin
• kadulja
• putar
• parmezan
• sol
• papar
Posebno skuhajte rižu al dente. U međuvremenu, u tavu dodajte maslinovo ulje i plodove mora, sitno nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, kapare, izmiksane pelate i bijelo vino. Dinstajte neko vrijeme dok vino ne ishlapi, zatim dodajte malo ribljeg temeljca i prema želji žlicu konjaka. Zatim dodajte kuhanu rižu. Pomiješajte, posolite, popaprite i dodajte ružmarin i kadulju. Na kraju dodajte komadić hladnog putra i 2 - 3 žlice parmezana te promiješajte.
I ne zaboravie uz ovo jelo ide vino, nikako pivo.
Dobar tek vam želi deda Rašo