Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 12
Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Djole Date: 08 Januar 2009, 23:05:30
Pri bilo kom dužem boravku u prirodi a posebno na pecanju, više je nego korisno da znate kakvo vas vreme očekuje. Kada polazite od kuće to ćete lako saznati prateći prognozu, ali ako ste već u prirodi šta onda?!

Nošenje tranzistora ili mobilnog telefona može (delimično) rešiti vaš problem, ali ipak evo nekoliko proverenih i praktičnih metoda po kojima možete da saznate kakvo vas vreme očekuje u narednih nekoliko sati ili dana…

Kada je vedro a Mesec oko sebe ima senku (obruč) sutra će duvati vetar.
Žuto-crveni zalazak sunca sa horizontom na kome se naziru niski oblaci bez oblika i forme takođe predskazuje loš sutrašnji dan.
Loše vreme predskazuje i treperenje zvezda, dalek vidik, prenošenje odjeka, komešanje raznih vrsta oblaka, podizanje magle na planinama, izostajanje jutarnje rose, zapadni i južni vetrovi.
Ako vam vetar duva, recimo sa severa a na severu (na strani odakle vetar duva) se nalaze niski sivi oblaci (nimbostratusi) ili se nebom valjaju neki crni i mrki oblaci (kumulonimbusi) budite uvereni da će uskoro biti kiše i nepogode.

Posmatrajte životinje... Visoka divljač (jelen, srndać…) ranije (pre mraka) izlazi na pašu ako će uskoro nepogoda. Hrane se brzo, vrlo su nervozni, stalno osluškuju, podižu glavu i gledaju da se što pre sklone.
Na sat-dva pre pljuska, ptice lete veoma nisko loveći tako bubice koje je pritisak vazduha naterao da budu bliže zemlji. Ako se pak na visini vidi neka ptica, onda je njen let veoma brz, uplašen i sa znacima očigledne žurbe da nađe sklonište.

Pogledajte i malo oko sebe. Ako primetite dim iz dimnjaka ili vatru - posmatrajte. Predznak lošeg vremena je rasipanje dima odmah po izlasku iz dimnjaka ili sa ognjišta. Kada se dim lepo, pravolinijski izdiže uvis, budite uvereni da narednih 24 časa neće padati kiša.
Sitni, lepo formirani oblaci koji su vrlo visoko (cirusi i cirostratusi) sigurni su predznak lepog vremena. Oblaci "prognozeri" mogu biti i nešto veći (cirokumulusi), ali su obavezno svetli ili kao sneg beli.

Za one koji imaju mogućnosti ili uslova, pomenuću i kako se pomoću barometra može jako sigurno predvideti stabilnost vremena. Ravnomerno lagano povećanje pritiska tokom čitavog dana obećava duži period lepog vremena. Povećanje za 4-6 mm tokom 6 sati označava kratko prolepšanje. Brzo opadanje pritiska znači pogoršavanje vremena. Lagano opadanje tokom 24 časa prouzrokovano je povećanim zagrevanjem vazduha i ne znači pogoršavanje vremena. Ponavljanje pada i povećanja pritiska, pokazuje nestabilno vreme.

Pre planiranja bilo kakvog odlaska u prirodu ili u ribolov, obavezno se informišite kakvo vas vreme očekuje narednih sati i dana, jer ćete u zavisnosti od toga znati šta da očekujete i šta od opreme ili odeće da ponesete.  :bye:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: BOJANK Date: 09 Januar 2009, 08:35:43
Hvala Djole  :tongue:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: pikeman Date: 09 Januar 2009, 10:40:21
Odlična tema!  :clap2:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Bigash Date: 09 Januar 2009, 14:16:50
Ako u blizini imate krava, dobro ih gledajte, ako se rastrkaju, bice lepo vreme, ako su zbijene ide nepogoda  :tongue:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Dejaan Date: 09 Januar 2009, 15:44:52
Ja imam licnog meteorologa-moj vestacki kuk :takoje:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: mamijo Date: 09 Januar 2009, 16:12:05
ako je nesto sumnjivo - ja pre nego sto krenem na pec pogledam http://www.weather2umbrella.com/  :wink:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Damir Date: 09 Januar 2009, 16:12:57
Ja imam licnog meteorologa-moj vestacki kuk :takoje:
tako i moj stari kaže biti če kiše osijeti kuk
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Djole Date: 10 Januar 2009, 12:38:58
NARODNO PREDSKAZIVANjE VREMENA PO PRIRODNIM POJAVAMA
''Veliki večiti kalendar'', izdavač i urednik Milan T. Vuković

PO ZAHARIJI ORFELINU, JEREMIJI KARADžIĆU I VASI PELAGIĆU

Kakvo će biti vreme dobro ili rđavo tj. vedro ili oblačno, toplo ili ladno, kišovito il suša, poznaje se po barometru, po suncu, mesecu, zvezdama, nebu, oblacima, magli, kiši, dugi, po grmljavini, po vozduhu, rosi, vetru i po nekim četvoronožnim i pernatim životinjama.
 
1. PO BAROMETRU
Po barometru poznaje se po dizanju i spuštanju žive u barometru. Kad se živa diže nekoliko dana postepeno, to obično biva lepo vreme. Ako li se pak spušta na dole a naročito nekoliko dana uredno bez da počne opet da se diže to će biti kiše bez vetra; a spuštenom dole ako tako ostane za neko vreme to će biti kiše za dugo, ili pak silnog vetra; ako pak raste, i spada jedno za drugim, to će se i vreme često promenjivati, najviše oko pokretanja sunca.
I tako po dizanju i spuštanju a i po visini žive, u barometru poznaje se opredeljenje vremena; a i po niže sledujućem opisaniju možemo na vreme zaključiti kakvo će biti.
1. Kad živa raste na gore, to pokazuje vreme jasno (vedro).
2. Ako pak spada živa na dole, to onda pokazuje vreme oblačno, sneg, vetrove, i ovim podobna po godišnjem vremenu zaključujući (prema godišnjem dobu).
3. Što živa brže raste i spada, tim se brže i vreme promenjuje.
4. Kad je kišovito vreme, živa raste jednako, to će biti silne kiše za dugo.
5. Ako sasvim malo živa počne spadati na dole i vrlo polako a sasvim nisko spadne, np. na 8 do 10 i više linija, to će biti takvog silnog vetra, koliko lakše i duže živa bude spadala. I ako po spadanju žive takvo se vreme kod nas ne dogodi, to nam treba razumeti da je gdigod na drugom mestu zaista se dogodilo.
6. Kad duva silni vetar, tad živa obično spada, osim severnog vetra koji i da duva silno i strašno, živa pri tom u cevi obično raste.
7. Zimi i leti po neki put bivaju više puta u barometru promene; po promeni vremena, u proleću pak, i pri koncu jeseni, vreme se po barometru ne promenjuje.

2. PO SUNCU
1. Ako sunce pri izlasku mlogo peče, i oblaci koji ga okružavaju pocrvene, to pokazuje oblačni dan a često i kiše s vetrom.
2. Kad se okolo sunca vidi beličasti okrug, toga dana treba nam se nadati velikoj i strašnoj buri (oluji).
3. Ako se pokaže pri izlasku sunca veće sunce nego obično, toga dana biće kiše za izvesno.
4. Kad se sunce pokaže bledo, to pokazuje kišu, a kad je sunce čisto i goreće, to će biti dobro (lepo vreme).
5. Kada je sunce pri izlasku pokriveno sa plavim ili crvenim krugom, to pokazuje buru.
6. Kad sunce pri zalasku ima crvenost, pokazuje silne vetrove, i koji ćedu se produžiti nekoliko dana.
7. Sunce pri zalasku ako je bledo, pokazuje da će biti vetra od zapadne strane.
8. Kad je sunce pri izgrevanju pokriveno oblacima, a zraci ispod oblaka se provide, pokazuje kišu, ako se pak zraci kroz oblake proziru, pokazuje silnu buru s kišom.
9. Kad sunce izlazi s oblacima crnim i crvenim, to pokazuje kišu.
10. Ako sunce jutrom zađe za oblak, to će biti kiša, ako pak pri zaodu sunca oblaci se pokreću. za njim, to će biti silnog vetra.

3. PO MESECU
1. Ako se nov mesec ne bude video do četvrtog dana a bude južnog vetra, to će biti celog meseca ružno vreme.
2. Kad nov mesec običnu i u obično vreme svoju veličinu ne pokaže, to će biti celog meseca kiše i vetra.
3. Ako mesec ima oko sebe svetlo kolo koje razširivajući se opet se polako izgubi, to pokazuje vedro vreme.
4. Ako mesec ima dva ili više kola ili pak samo jedno tamno i nejasno, to će onda biti mraza.
5. Ako je pak kolo crveno, to će za izveono biti vetra a zimnjeg doba nadati se je snegu.
6. Kad je mesec bled, pokazuje kišu, kad je čist i sjajan, to će biti vedro, a mesec crvenkasti pokazuje vetar i buru.
7. Ako je donji rog meseca tanji od gornjeg, to se možemo u prvoj četvrti meseca nadati kiši.
8. Kad novi mesec posle tri dana pokaže jedan rog praviji od drugog plavetne svetlosti, to će iduće nedelje a neki put i punog meseca biti kišovito vreme.
9. Kad je mesec na tri dana posle polovine jasan i ničim neokružen, to će onda biti i do novog rođenja meseca lepo vreme sa prozračnim noćima.
10. Ako se razne boje krug okolo meseca pokaže, to će biti promena vremena s mnogom kišom i vetrom.
11. Više jedno za drugim okruga oko meseca koji menjaju se sa crnim i tamnim oblacima pokazuju skoru i izlišnu (obilnu) kišu.
12. Više okolo meseca prividljivi meseci ako se viđaju najviše pak sa strane južne, to pokazuje vesti velike važnosti i kišu; tako isto ako se pri suncu dogodi taj slučaj, to isto značiće.
13. Kad visoke planine, drva i kule, katkad (ponekad) svetli mesec, pravu i za sebe senku imaju, to je onda znak da će biti kiše ili vetra.

4. PO ZVEZDAMA
1. Ako je mlečni put (kumova slama) dobar, svetljikav i sa svetljikavim malim zvezdama podpunjen, to se možemo dobrom vremenu nadati; takođe ako se i beli crvenkasti okruzi okolo zvezda viđaju.
2. Ako se male zvezde po čistom nebu ne viđaju, to će proizići oluja; ako se pak s neke strane više viđaju nego obično, to nam se treba nadati od one strane da će biti oluje, leti s kišom a zimi s mrazom.
3. Ako se zvezde jedva vide, i tamne su, to će biti kiše.
4. Kad se zvezde pokazuju kao da se kreću brzo, znači da će biti vetra.
5. Ako se zvezde vrlo blistaju, to po vremenu godišnjem sudeći da će biti vetra, proladitelnog (prohladnog) vozduha a i ladnoću, sneg.
6. Kad sedmobrojne zvezde (vlaščići) blistaju se, bitće dobro vreme; ako su pak tamne, to će onda biti vetra i kiše.

5. PO OBLACIMA
1. Ako je jutrom pre nego što će sunce izaći horizont crvenkast, to će biti ili vetra ili kiše, ili kiše s vetrom.
2. Ako crn oblak pokrije sunce pa se isti od toplote raziđe, to će se na kišu preokrenuti.
3. Sitni oblaci ako se pokreću visoko k jugo zapadnoj strani, pokazuje vetrove a ponekad i viore.
4. Ako pri izlasku sunca oluja započne, to će se ona istog jutra utišati.
5. Ako oblaci pokreću se nizko, pokazuje ladno vreme, ako su pak isti gusti i na kakvu kulu priliče, to će biti tuče (grada).
6. Ako se zimi redom dva ili tri dana vide beli oblaci, pokazuje oluju.
7. Ako se oblaci pokreću sa sviju strana i k suncu na bliže prilaze, to pokazuje oluju.
8. Ako je pred podne vedro a posle podne kiša pada, ili mnogo crni oblaci od severne strane celo nebo pokriju pa opet pred zalazak sunca raziđu se, to će drugog dana biti severnog vetra.
9. Ako celog dana bude oblačno, a pred veče s jedne strane pokaže se svetlo otvoreno mesto, i tako otvoreno ostane, to će drugog dana biti vetra s te strane.
10. Oblaci koji su podobni belim planinama ili kao snežne gomile, ako se viđaju, pokazuje vedro vreme, a crni i bledi oblaci nizko stojeći pokazuju kišu, a kao vatra crveni pokazuju vetar.
11. Vrlo brzo ako se pokreću oblaci u kišnom vremenu, pokazuje da će se kiša zadugo produžiti.
12. Mračni i kao vodni cvet vid imajući oblaci koji se pokažu kad zađe vatreno cvjetno sunce, znači kišu i nepostojano vreme.
13. Mračni tamnocrveni i krvocvjetni oblaci koji se leti toplog dana pokažu, često donose gro move i štetne zapalitelne munje.
14. Beli i pepelovidni oblaci donose često vreditelni grad.
15. Kad se letnjeg doba oblaci pojavljuju, različite likrve predstavljajući, to se kiši nadati možemo.
16. Iz crni i beli oblaka biva obično grmljavina s grolšvima, gromovne strele proizilaze obično iz crvenkasti i tmurni oblaka, tako isto i duga crnkasta munja češće udara nego beličasta.

6. PO MAGLI
1. Kad se izjutra rano podiže magla i opet se skoro k zemlji spušta, to će biti oko podne dobro vreme, ako se pak opet podigne na gore visoko, to će biti oblačno ili će se ista magla na kišu preobratiti.
2. Ako na čistom nebu i pri izlasku sunca magla se pokaže, to onda često bivaju veliki vetrovi.
3. Gusta magla večerom ako se pokaže, to će noću biti kiše.
4. Kada se visoke planine i drva od magle puše i dime to često sleduje kiša.
5. Kad jutrom rano maglovit oblak pred suncem ide biće kiše.
6. Kad se mnoga tamna i gusta magla podiže, to će se onda vozduh s velikim vetrovima napuniti.
7. Kad se po dolini magla zadrži a vrhovi planina budu čisti, to će onda biti lepo vreme, a naročito ako ona magla i u danu tamo ostane.
8. Kad magla spuštajući se s neba na zemlju pri zemlji ostane, pokazuje dobro vreme.
9. Ako se večerom podiže magla s zemlje ili od voda, u jutru (sutra) će biti vruć dan.
10. Kad je nebo večerom crvenkasto, a jutrom plavo, pokazuje vreme dobro.
11. U proleće i u žetvi ako jutrom bude magle ili stoji nad vodom ili blatom, to će biti kiše.

7. PO KIŠI
1. Ako pada kiša u ono vreme kad je nebo s crvenim oblacima pokriveno, to će duže vremena kiša padati, ili samo jedan dan.
2. Ako kiša kad padne na zemlju brzo se isuši, pokazuje da će biti vlažnog vremena s velikom kišom.
3. Kiša po malo kad počne padati pa se posle ulšožava sve više, to će duže padati nego kad naglo pada.
4. Kad pada kiša pa se barama viđaju klobuci, to pokazuje da će biti kiša jača i dugotrajuća.
5. Ako počne kiša padati s južnim vetrom, to će padati duže vremena neprestano.
6. Posle jutrenje i večernje kiše biva lepo vreme.

8. PO DUGI
1. Duga svagda pokazuje ili da je bilo ili da će biti kiše; svetla pokazuje vreme oblačno, a kad se ona ugleda posle kiše, pokazuje vreme dobro.
2. Što je više duga zelenija, to će biti više kiše; a što crvenija, tim će biti više vetra.
3. Ako je u plavoj časti svetljikava, to će biti lepo vreme.
4. Ako se duga pokaže posle jednog ili dva sata losle podne, to će biti kiše.
5. Večernja duga pokazuje prijatno vreme, ako se ne izmeni vlažnost vazduha jutarnja pri močvarnom vremenu pokazuje kišovito vreme; noćna duga sproću meseca pokazuje sitnu kišicu, koja će skoro prestati; ako se viđaju dve duge, to posle dva ili tri sata biće kiše.
6. Duga pri zaodu sunca sa strane vostoka (istoka), znači postojanost vremena k kiši naklonito, a najviše ako je ona dvostruka i mnogostručna.
7. Kada puna duga često na vostoku bude, to će se svetlost vozduha promeniti na oblačno vreme, a tiho vreme na viore i oluju.
8. Kad se male iskre u dugi viđaju, znak je da će biti kiše.
9. Kad se duga pojavi pri padanju kiše, to treba, bez sumnje, da se dobrom vremenu nadamo.

9. PO GRMLjAVINI
1. Grmljavina pri vedrom danu pokazuje kišu.
2. Što više u crnim oblacima grmi, tim se je više kiši nadati.
3. Žuta i crvenkasta munja je opasna najviše kad ona iz oblaka na zemlju padne.
4. Munja je tako opasna, da pri najvećoj kiši, ako se zapali, gori, i goreći tako vodom se nikako ugasiti ne da.
5. Tamna munja koja izgleda kao da je puna s dimom, cepa i ruši kule, velika drva i sve što nađe pred sobom.
6. Kad se pri vedrom danu, s južne strane, mnogo sevanja munja pokaže, to će onog dana biti kiše, ili najduže drugog dana.

10. PO VOZDUHU
1. Kad nam se kakvi predmeti koje gledamo daleko veći negoli obično predstavljaju, to da se nadamo južnom vetru i kiši.
2. Kad zvuk i drugi glasovi na primer kod kovača kovanje gvožđa, pucanje pušaka, lajanje pasa i ovim podobna mnogo bolje i na dalje čuju, nego l' obično, to nam se treba nadati takvom vremenu, kakvo će vetar od one strane doneti, sa koje glas jasnije dolazio bude.
3. Kad se oštrina vozduha promeni naglo i omekne, a vetar se obrne k drugoj strani, to će biti ili kiše ili snega.

11. PO ROSI
1. Kad rosa vrlo mnogo padne, treba nam se posle tog nadati čistom i svetlom vozduhu.
2. Kad se rosa suncem kao tanak dim raznese, to će onda biti čistog vozduha i lepog vremena.

12. PO VETRU
1. Vostočni (istočni) vetar počinje obično duvati jutrom a noćom prestaje, i onda on donosi obično suvo i ladno vreme.
2. Južni je vetar obično vruć, i po većoj časti vlažan (većinom vlažan).
3. Severni ili ponoćni vetar je ladan i suv.
4. Zapadni vetar proizvodi umerenu ladnoću, sudeći po godišnjim vremenima, donosi kišu ili sneg.
Srsdnji vegrovi tj. vetrovi koji duvaju između ona četiri glavna vetra, dobijaju od njih umerenost.
5. Severoistočnn vetar prinosi ladan dobar vozduh, a u zimnje doba najveću ladnoću.
6. Severozapadni vetar u letnje doba prinosi kišu, a u zimnje vreme — sneg.
7. Jugozapadni vetar je vruć i obično je vlažan.
8. Kad jugoistočni vetar duva, a oblaci od zapadne strane sproću vetra pokreću se, to će se onda taj vetar produžiti i s kišom okončati.
9. Kad noću severnog, a ujutru pred izlazak sunca vostočnog vetra imalo bude, to će onda nekoliko dana uredno jedno za drugim biti lepo vreme.
10. Kad pri toplom vozduhu počne neki vetar. to će skoro biti kiše.
11. Posle jakog i velikog vetra kad se utiša, obično na skoro sleduje kiša.
12 Ako južni vetar počne s kišom, to će kiša padati duže vremena neprekidno.
13. Dugotrajući južni netar obično se kišom okončava. Koliko duže je južni vetar trajao, toliko će isto i kiša padati.
14. Ako pri duvanju silnog vetra počne kiša pa dati, tam će se pre vetar utišati.
15. Ako pri padanju tihe kiše počne vetar duvati, time će se kiša naskoro na suvo vreme preobratiti.
16. Viori, koji iznenada dolaze i pesak, seno, travu, prapšnu i druge lake stvari okreću i vrteći sa sobom odnose, — biće tada kiše, akoli pak duže traju i nebo s oblacima pokriveno bude, obično će grmljavine biti.

13. PO ČOVEKU
1. Kad leti bude velike vrućine koja sasvim ljude u slabost privodi, to rđavom vremenu treba nam se nadati.
2. Kad čovek, u povređenim udovima, oseća: svrab i sevanje, to onda predstoji promena vremena.
3. Kad su čoveku ruke veoma (sasvim) suve i glatke, tako da čega se god dodirne, klizi iz ruku, to će biti, bez sumnje, promena vremena.
4. Kad čovek zdravog sastava najedanput oslabi (malakše) i oneveseli se bez pričine (razloga) tako, kao da je po svim udovima bolestan, biće promena: od lepog vremena na oblačno, a najviše sleduje grmljavina.

14. PO ŽIVOTINjAMA RUŽNO VREME POZNAJE SE:
1. Kad se goveda obrću ka istoku i sa otvorenim nozdrvama na visoko glavu podižu, duvaju i zemlju kopaju i riču.
2. Kada se konji valjaju.
3. Kada ovce, koze i ostale domaće životinjg slabo ili nikako ne pasu.
4. Kada ovce ujutru mnogo bleje.
5. Kada svinje seno i slamu ovamo i onamo razvlače i kada mnogo skiče i riju.
6. Kada psi travu pasu i opet je iz utrobe povraćaju, često se po zemlji valjaju, riju zemlju, kopaju i jutrom urliču.
7. Kada golubovi rano odleću i kasno doleću i kada mnogo guču.
8. Kada čaplje visoko lete i u vazduhu se prevrću, kada vodu sa drekom ostavljaju ili kada ne vesele stoje.
9. Kada slepi miševi večerom mlogo tamo i vamo obleću.
10. Kada petli u veče ili noću pevaju, biće promena vremena, najčešće kiša.
11. Kada petli preko dana kukuriču i biju krilima.
12. Kada kokoši sa kljunom i sa noktima pera razčešavaju i neveselo kokoćuć, tamo onamo tumaraju, to onda pokazuje promenu vremena i kišovito vreme.
13. Kada kvočke sa pilićima beže u svoja gnezda, a jutrom docne izlazu, to će biti kiše.
14. Ako kokoši u početku kiše ne bežu odma pod krov, to će onda kiša za dugo trajati.
15. Patke, guske i druge vodene ptice kada se sa velikom vikom kupaju i u vodu se gnjuraju, pokazuje kišu.
16. Kada se vrapci igraju na putu po prašini.
17. Kada se mačka pored vatre „umiva".
18. Kada vukovi u gori urliču, treba očekivati loše vreme i hladnoću.
19. Kada vrane na drveću sa krilima biju, znak je da će kiša padati.
20. Kada vodene ptice, koje obično žive po malim vodama, otuda odleću i u velike reke, koje se lako ne mrznu, doleću, pokazuje veliku i žestoku zimu, koja će duže vremena trajati.
21. Kada vodenc bivo (ptica) u dobrome vremenu buče.
22. Kada laste nad vodom i nad zemljom nizko lete, da sa krilima zemlju i vodu dovaćaju.
23. Kada divlje guske i ždralovi koji obično sa drekom lete, a tada sa ćutanjem proleću.
24. Kada guske pri rani sa vikom odlaze, i za ranu biju se i otimaju.
25. Kada vazdušne ptice pri vodi se kupe, viču polivaju se i gnjuraju.
26. Kada čaplje vodu sa drekom ostavljaju i nevesele napolju stoje ili vrlo visoko poleću.
27. Kada čavke i vrane nad visokim kućama i kamenju u mložini naokolo lete, i posle pokraj vode sednu, tamo ovamo po pesku poleću, vrlo viču, i u vodu se gnjuraju.
28. Kada pauni često noću jasno viču.
29. Kada vodene ptice iz vode iziđu i pokraj nje sedeći pera otresaju.
SVE OVE DO SADA IZLOŽENE POJAVE JESU ZNACI RUŽNOG VREMENA.
LEPO VREME PAK, POZNAJE SE PO OVIM POJAVAMA:
30. Kada kokoške ranije ležu.
31. Dobromu se je vremenu nadati kada se vrane kupaju, ili u veče mlogo kreču.
32. Kada muve i komarci večerom tamo ovamo lete i roje se, to obično biva suvo vreme.
33. Tako isto može se dobromu vremenu nadati kada slavuj svagda veselo peva.
34. Kada uveče mnogo slepi miševi lete.
35. Kada su ovce uveče nestašne i vesele.

15. PO RIBAMA I RACIMA
1. Kada riba pri vedrom i svetlom danu toliko iznad vode iskače da se videti može a takođe po vrhu vode pliva, da se rukom uhvatiti može, to se treba kiši nadati.
2. Kada raci izmile napolje iz vode, označava buru i viore.
3. Delfini kada po tihom moru igraju i skaču, to se treba vetru nadati, od one strane, od koje se oni pojavljuju.

16. PO RAZNIM INSEKTIMA ZNACI ZA RUŽNO VREME:
1. Kada gliste mlogo izlaze iz zemlje.
2. Kada osice, komarci, muve i buve vrlo ujedaju.
3. Kada pčele iz košnica izleću i kada izleću među drva ili blizu košnica kriju se, lete i sitna pesčana zrna sabiraju sa nogama.
4. Kada žabe noću i jutrom krekeću.
5. Kada pauci od svoga se mesta pokreću i nadole silaze.
6. Kada mravi beže, kao da se biju i jaja svoja ovamo onamo po mravinjaku raznose.
7. Kada krtice zemlju iz svoji jama više nego obično izrivaju.

17. PO RAZNIM STVARIMA
1. Kada se kućni zidovi znoje.
2. Kada iz komina (dimnjaka) čađ pada.
3. Kada sveće, kandila, pršte i tamno svetle, kao da bi se ugasiti hteli i zrake tamne i nejasne od sebe daju.
4. Kada se oko sveće okrug razne boje vidi na podobiju (izgledu) duge.
5. Kada je so vlažna a po maslu kaplje vode viđaju se.
6. Kada vatra slabo i bledo gori.
7. Kada se nad loncima i kotlovima, pokraj vatre stojeći, mnoge iskre vidu.
8. Kada se strune na muzikalnim oruđima odpuste.
9. Kada se kožni pojasi, kaiši, doboši iskupe i kraći budu.
10. Kada stolice, sanduci i ovima podobna a naročito od rastova drveta ako su načinjena, često, zdravo pucaju, kao da se cepaju.
SVI OVI POJAVI JESU ZNACI KIŠNOG VREMENA.
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Goran Dubravac Date: 10 Januar 2009, 23:12:11
Djole, nisi li blizu PRIKETA. :cheesy:

Ko ce ovo prochitati a tek zapamtiti. :wink:

Super je.  smiley033
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Djole Date: 10 Januar 2009, 23:49:32
Bitno je da znaš gde ima zapisano, pa kad ti nekad bude zatrebalo a ti dođeš ovde i pročitaš.  :cheesy:
Šta bi inače drugo radio po ovoj ciči-zimi?

Eto na primer, da smo pratili kako indijanci pripremaju drva za ogrev već nekoliko godina unazad, ne bi smo ove zime ostali bez plina iz Rusije.  :eek:  :cheesy: :rlol: :rlol:


PS: Prike je moj ДРУГ.  smiley033
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: Goran Dubravac Date: 11 Januar 2009, 00:22:48
Uvek cu se nashaliti malo sa majstorima Djoletom i Priketom. :wink: :cheesy:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: smuki Date: 19 Januar 2009, 22:38:58
 
 PRATITE MALKO ZIVI SVET OKOLO SEBE SI.Evo vec koji dan,imam par papiga na terasi,ma koji seks za jednu noc
 kod Nene,ovi rade ubrzato ko i prosle zime,mozda jos neki trzaj od nekolko dana pa evo nama proetje,a zima i
 gas,pa zaboravicemo dok nam i jopet ne naidje :takoje:
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: dragan*pan Date: 14 Februar 2011, 19:40:56
Odlicni saveti!
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: TopMix Date: 14 Februar 2011, 20:46:27
Treba osluskivati prirodu i poznavati je, postovati je i prilagodjavati joj se. Onda nema neprijatnosti na pecanju, tipa "uvatilo me nevreme, "pokiso ko mis", "smrzo se ko p...a", "raspiz....ilo me sunce" itd itd.
Lep je osecaj kad poranim rano ujutro, zabacim udice i udahnem punim plucima, dozivljavam prirodu oko sebe u punom smislu reci, cak i kad kisa pada. To uzivanje moze da mi pokvari samo nepredvidjeno prejak vetar, kad je nemoguce pecati. Tesko je bas sve predvideti
Odg: Prognozirajte i sami kakvo vas vreme očekuje By: rj Date: 14 Februar 2011, 20:52:47
ova zima če bit duga ...prošli tjedan u Dalju Krešo skuplja drva na obali Dunava  :lol: :lol: