Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1
Bela-ragu čorba By: ellesar Date: 17 Jul 2012, 13:01:59
Evo je....moja omiljena čorba,u svim kombinacijama podjednako dobra. Bilo da je pravite od jagnjetine,junetine ili piletine ili iznutrica,ili kombinacije svega toga.....rezultat je uvek vrhunski....neki je zovu i kisela čorba,ali kisela čorba je nešto drugo. U Bosni dodaju i bamije pa je zovu Begova čorba....i ako se mene pita to je original,al aj ti nađi ovde bamije :cheesy:
Kako god je zvali,ovo je idealna čorba i za leto i zimu i pun pogodak ,jer nikad nisam sreo nekoga kome se nije svidela.

Počinje ovako.... glavica luka se dinsta na ulju,dodaje se meso,seckano na kockice i dinsta na luku....Ja uvek pola mesa ubacim u blender i spičim još malo sitnije,jer hoću da komadići plivaju po celoj čorbi :takoje:

Povrće......najvažnija stavka....apsolutno sve može unutra,ali ono što mora je : mrkva,celer,peršun i grašak.....a dodao sam i papriku,boraniju,tikvicu i šećerac. Sve seckano na kockice.

Začini.....vegeta,so,biber,biber u zrnu,kim i lovorov list.

Dinstajte jedno 20 tak minuta i nalijte sa 2 litre vode i pustite da se skuva kao i obična supa.



E sad,ono po čemu se razlikuje.....pomešajte:

jednu čašu pavlake,sok od pola limuna,biber i 2 kašike brašna sa pola litre vode i uz mešanje dodavajte supi.

Zbog brašna supa će malo da zgusne....pazite da ne zagori,ako vam se čini pregusto dodavajte još vode dok nebude gusto po ukusu.



Evo je........ko voli malo kiselije,može sirće,ali bolje limun....



Prijatno!
Odg: Bela-ragu čorba By: limovac74 Date: 17 Jul 2012, 13:13:18
Ja danas napravih goveđu belu čorbicu-četr' tanjura smlatih ,boli me stomak,al za sat vremena idem na repete...  smiley038 ..

Nema toliko povrća ko tvoja Elekmen ali je jako ukusna  :thumbup:




Odg: Bela-ragu čorba By: ellesar Date: 17 Jul 2012, 13:24:41
Ma šteta ne potrpati dosta povrća,leto je,svega ima....ali pazi,čini se samo da je mnogo....to je lončina od 8 litara :rlol:
Kašika rulz :tongue:
Odg: Bela-ragu čorba By: limovac74 Date: 17 Jul 2012, 13:59:09
Ja sam ono osnovno izdinstao-luk,šargarepa,i paškanat sve izrendano na najsitniju rendu pa dodao sitno isečenu govedinu, lovorov list normalno u komadu dok se sve krčka . Onaj beli deo sam napravio od dva jaja,milerama dve prepune supene kašike ,malo brašna -jedna kašika i dodao supu iz čorbe ... Skinuo sa vatre čorbu kad je sve skuvano dodao "beli deo " unutra ubacio peršunovog svežeg lista ..i to je to. Sledeći put sa piletinom ali bez belog mesa - meso sa krilca,batkova,šije i obavezno TRTICA (nju obožavam da grickam   :rolleyes: ) i kožura  :takoje:
Odg: Bela-ragu čorba By: ellesar Date: 17 Jul 2012, 14:50:06
Ja od piletine kad pravim,kao ova sa slike,cisto batak i zabatak koristim :takoje:
Dodaj i limun za svezinu i malo kiselosti u beli deo :thumbup:
Odg: Bela-ragu čorba By: vvuukk Date: 18 Jul 2012, 00:06:05
ellesar,kad bamiju ubacivati...i ima li ona prethodnu pripremu...mi ovdje nemamo kulturu koristenja iste...medjutim primjecujem,da se, sve vise i vise pojavljuje na BL trznici...ili ti pijaci...Za ne upucene,to vam je ono sto visi po tezgama,kao nakit, lancici ili kicanke...
Odg: Bela-ragu čorba By: ellesar Date: 18 Jul 2012, 08:20:11
Bamija se potopi dan ranije,tretira se kao pasulj,prokuva se malo,pa onda u corbu....nestavlja se mnogo....50tak gr samo,skupoooo.Nije neophodna :thumbup: bude dobro i bez nje :takoje: