Vukovi sa DUNAVA Ostale ribe...
Pages: 12
Cof - dugogodišnja enigma By: diver Date: 03 Januar 2009, 20:08:42
Kada kazemo coff sve nas asocira na ribolov mladice a nerijetko i stuke.
U vremenima kad se na nasim vodama nije znalo za voblere ,za shedove da ne govorim nasi su ribolovci bili veoma uspjesni sa ovim jednim od najjednostavnijih a u isto vrijeme i najefikasnijim mamcem.
Dugo su nasi ribari primjecivali rijecne jegulje-Paklare u nasim rijekama al nisu znali da povucu tu paralelu sa mladicom,al jedni drugi su itekako znali i dali ime mamcu koji je i dan danas ostao gotovo nezamjenljiva varalica u nasim "arsenalima".
Austrijski ribari su primjetili da se paklare mrijeste tako sto se vezu u jedno "klupko" i tako noseni rijekom bivaju izuzetno lak i slasan plijen mladici ,napravise varlicu i dadose joj ime Huchen copff
U prirodi to izgleda ovako

A rukotvorine nasih majstora ovako

Da bi se ucinkovito vodio coff potrebno je prije sveg poznavati konfiguraciju dna rijeke na kojoj lovimo, odrediti brzinu vode, prilagoditi tezinu olovne glave (po meni najosnovniji detalj) i eksperimentirati sa bojama, jer svaka voda trazi svoju boju (provjereno)
Ok Vukovi da cujemo vasa misljenja ,iskustva u ribolovu i izradi dobrog starog cofa :cheesy:

Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: Hauba Date: 04 Januar 2009, 16:35:53
Kod mene u Slo je ova varka vec dugo poznata ko vrlo uspjesna u lovu mladice. Desavali su se primjeri da je gutne i stuja,
ali namenjena je isklucivo lovu mladice.
Dok je bio lov prirodnom paklarom (piškurjem)jos dozvoljen, stari su varalicari odlazili u kasno jesen u manje potoke i na
mestima gde voda odlaze mulj, lisce i ostale stvari, kopali paklare. Da, sa manjim lopatama i vilama su iskopali paklare i nosili ih kuci.
Navece su ih usili sa debelim koncem zajedno, stavili olovne kape i troke. U hladnjaku i frizideru to izdrzi dugo.
Kad su nakupili nekoliko ovakvih COFOVA, su otisli da ganjaju mladuljka :takoje: :takoje:
Neki su vec tad pokusavali, da cof naprave od vjestackog materijala i najbolji materijal se pokazao leder (koza).
Isjekli su kozu na trakove i na slicni nacin usili cof.
Prve gumene imitacije sam sreo pre jedno 30 godina. Momci su poceli koristiti hirurske gume, koje se upotrebljavaju kod vadjenja krvi.
Mislim, da je bila to revolucija tad i svak mladicar je hteo to da ima. Od tad se koristi sve zive gumeno-silikonske materijale.
Ali, ko sto Diver kaze, lov sa cofom nije bas najjednostavniji, jer je potrebno varku vodit po samom dnu i ako ne poznajemo sruju, konfiguraciju dna i prepreke u njoj, mozemo ubrzo da dobijemo sedu kosu i laganini nervni slom :rolleyes: :rolleyes:
Ja trenutno lovim mladuljka na takvim terenima, da mogu efikasno cof upotrebljavati samo na 2-3 mesta. Na svim ostalim mestima bi bilo to mucenje.

Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: diver Date: 14 Januar 2009, 12:30:32
hauboni evo da pokusam pmoci  :cheesy: Na terenima na kojim ima mnogo kamenja i gotovo je nemoguce cofa voditi na dnu uzmi cofa ili ga npravi sam sa najmanjom olovnom glavom sto laksa to bolja i vodi cofa po sredini vode (mislim na dubinu)Uopste nij neophodno da coff kao varaka bude uvijek na samom dnu .pokusaj iznenadices se :cheesy:
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: Hauba Date: 14 Januar 2009, 18:44:15
Hvala prijatelju na sugestiji smiley033 smiley033
Znas da sam ja stari perverznjak i da imam svakakvih sexualnih i fetish pomagala,
pa i jebacko lagane cofiče :rlol: :rlol:
Neki su tolko lagani, da mozes i u pupak da ih stavis i nis ne osjecas.
Prosli put mi spala jedna "kulturna" mladica na cofa, ali to zbog zaledjene role :sad: :sad:Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: diver Date: 30 Januar 2009, 09:30:27
Evo jedne koja je dosla upravo na cofa :cheesy:
Big mama

Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: Hauba Date: 30 Januar 2009, 10:39:26
Prekrasno jaka riba smiley033 smiley033
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: white Date: 30 Januar 2009, 11:27:50
Ani, jel ova zavrsila u mrestilistu ?
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: diver Date: 31 Januar 2009, 00:02:25
Nije Vlado ova j prparirana i nije je uhvatio  C&R ribar :no:
Ali ovakve ribe nam i netrebaju u mrestilistu jer je njihova najbolja reprodukciska dob prosla.
Interesantne su nam ribe 90-100cm
Evo sutra zavsavamo sa regularnim ribolovom pa sebacamo na posao ,znaci hvatanje matice :wink:
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: Damir Date: 31 Januar 2009, 00:09:45
pa nije li lovostaj počeo na mladicu
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: diver Date: 01 Februar 2009, 10:24:10
Poceo je Damire ,ova riba je uhvcena polovinom Decembra a sto se tice lova mtice za mrijestiliste to radimo organizovano na nivou udruzenja i na posebnim mjestima u reviru samo odredjen broj clanstva.
Regularna sezona je gotova i mogu rec da je bila vise nego uspjesna ,ja sam imao preko 60 riba  :cheesy:,sad ciscenje pribora i smisljanje novih ideja :cheesy:
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: Damir Date: 01 Februar 2009, 11:26:13
svaka ćast
ove godine moram navratiti na unu a sada kada če to biti vidjet ču.......
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: white Date: 01 Februar 2009, 11:45:31
Poceo je Damire ,ova riba je uhvcena polovinom Decembra a sto se tice lova mtice za mrijestiliste to radimo organizovano na nivou udruzenja i na posebnim mjestima u reviru samo odredjen broj clanstva.
Regularna sezona je gotova i mogu rec da je bila vise nego uspjesna ,ja sam imao preko 60 riba  :cheesy:,sad ciscenje pribora i smisljanje novih ideja :cheesy:

Joj kad sad posnes da vrtis po glavi, koji stap, a da nije tezak, a da je jak, pa da moze voditi pesa i silikonsku ribicu ... hihi, slatke muke ...
srecan vam pocetak zabrane i da sto brze prodje ... a kad prodje, ja se nadam - konacno - da cemo se sastati i lepo pecati ... smiley001  smiley001
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: dok2 Date: 02 Februar 2009, 12:41:28
he he, i MD tim pojačan sa iskusnim ribolovcem sa Une sprema tajno oružje za nadolazeću sezonu,  zveketavi vibrirajući "BRICON" !

P.S.
Ani ako treba pomoć u izlovu udicom - samo javi !!!

Pazite da se nakon ulova riba drži u gornjem bazenu na Krušnici, ako je feb/mart držiš u malim zatvorenim betonskim  bazenima, nikakve hipofizne injekcije joj neće pomoći - ona se osjeća ugroženom i zaustavlja zrenje ikre !!!  Ta stressna reakcija tipična za mladicu kontrolirana je sustavom koji je nadređen hiopofizi - dakle nikakav neg. feedback pomoći ne može !!
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: ivan Date: 02 Februar 2009, 21:35:53
baš bi volio da vam uspije mrijest,bit će to korisno za sve tri države bivše juge,bar se nadam,jeli počinjete već ove godine sa mladicom ili će to ići tek slijedeće Diveru
Odg: Cof - dugogodisnja enigma By: diver Date: 03 Februar 2009, 11:45:16
Ove Ivane pastrmka je vec uspjela ,sad ide mladica pa onda princ nasih voda lipljen
Evo pastrmke i slika sa mrijestilista :wink:(jest da je malo off al moze proc)