Vukovi sa DUNAVA Glave & udice za silikonske varalice
Pages: 12345
Glava u boji By: KAJMAN Date: 30 Decembar 2008, 13:49:34
Džig-GLAVE u koloru
Primetio sam to pre mnogo godina i kao sto to biva vise pridavao vaznosti boji i dekoru silikonaca nego olovnim glavama. Boja i dekor silikonca nikad mi nisu bili problem jer lovim u mracnim dunavskim dubinama, a tamo nema svetla pa sam boje i dekore koristio vise kao razlicitu vibraciju istog po obliku i velicini silikonca.

Ove godine sam obojene dzig glave.. proverio bas detaljno. Kako smo, evo, na kraju kalendarske godine, sada sa sigurnoscu mogu da kazem. Boje i dekori silikonskih varalica nisu mi bili presudni u broju ulovljenih smudjeva, ali boja olovne glave jeste! Kada god sam koristio olovne glave razlicito obojene od silikonca imao sam uvek vise napada na varalicu. Proverio sam to i na Sarulestiju u Rumuniji, zadnja dva pruta kada sam boravio po sedan dana.

Sto se Dunava tice....... Cesto je, razlicto obojen ili dekorisan silikonac bio nevazan za ulov ako je olovna glava bila na primer mlecno bele boje! Tada je crveni silikonac, mislim sedic, davao strahovite rezultate cak i u veoma toploj vodi tokom leta... imao sam vise od 15 smudjeva preko 3kg po nesnosnoj vrucini. Istina tokom prvih nocnih sati. Za vreme paklenih vrucina po suncu nisam bas eksperimentisao.
Suprotno od ovoga, kombinacija, crveno obojena olovna glava i beli sedic isto je bila lovna kombinacija. Fluo zuto obojene olovne glave izuzetno su se pokazale nezavisno od boje ili dekora silikonca. Jasno, mozda malu prednost ima sartrez providan silikonac sa sljokicama i fluo zuta olovna glava. Pa ne treba da cudi, bela olovna glava u kombinaciji sa zuto zelenim orkinim sed tvisterom je ove godine bila prava stvar zbog povecanog broja mresta konjske pijavice. Ova pijavica, da se razumemo zivi u Dunavu ali ne sisa krv nikome hrani se sasvim drugacije.......dobro manje vazno ko je ove godine izbegavao sartrez i bele sed tvistere lepo se nalovio ovim zuto zelenim, pa cak i zuto crvenim orkinim sed tvisterom. Ta original, hehehehe, mislim ziva konjska pijavica je inace dekorisana ovako brao zuckasto maslinasto zeleno!
Ono sto je interesantno na mogu da se zakunem da je dekor silikonca bio toliko lovan! Obojena olovna glava uvek mi je donosila par napada PRIDE. Vise nego obicno!!!!!!!! Pa neka je to i samo dva napada vise nego obicno to su dva smudja koja ja ulovim, a moj kolega Sale istim silikoncem stojeci pored mene na metar razmaka NISTA!!!!!!! I nije se to desilo prvi put....Onda ja njemu dam obojenu dzig glavu, ja stavim neobojenu.......on ulovi !!!E pa!
Bas bih voleo da procitam vasa iskustva sa obojenim olovnim dzig glavama.
Za sad samo ovoliko, iduca sezona nece me videti na dunavu bez obojenih olovnih glava!

Odg: Glava u boji By: Damir Date: 30 Decembar 2008, 13:59:42
Ja obojene olovne glave nisam do sada koristio ali evo u novoj sezoni ču da probam......
Odg: Glava u boji By: rebel Date: 30 Decembar 2008, 14:08:53
Nemam velikih iskustava, ali imam lepog smuđa na žutu glavu sa crvenim okama ..  :ok:  :ok: :takoje:
Odg: Glava u boji By: Mudri Date: 30 Decembar 2008, 14:10:22
Definitivno na crvenu glavu sam imao bolje rezultate,ali neda mi se vise farbati,nije bas jednostavno,prvo mora prajmer pa onda boja....ali isplati se original obojene su dosta skuplje nego obicne bar kod nas...
Odg: Glava u boji By: BOJANK Date: 30 Decembar 2008, 16:24:39
Ja sam ih bojao u crveno i žuto ali mi se nije nikako pokazalo  :ok:
Odg: Glava u boji By: orka Date: 30 Decembar 2008, 16:59:48
kolega kajman kaze da su mu boja i dekor silikonaca u velikom i mutnom dunavu nebitni a da mu je bitna boja olovne glave, prosto mi dodje da se nasmejem sto sad i cinim, to nema apsolutno nikakve logike, niti ima ikakve veze sa kolicinom udaraca i ulovljene ribe.veliko je pitanje sta smudj u velikoj dubini i mutnoj vodi uopste vidi,to sa sigurnoscu nam nemoze niko reci, i ne samo smudj nego i sve ribe.kada mu silikonac prolazi pored glave, to su 2-3 sekunde kada ili napada ili ne napada, ali to ne zavisi od boje silikonca, a jos manje od boje olovne glave, vec od kolicine vibracije koju dobija preko bocne linije,i od toga da li je u lovu ili ne.grabljivice reaguju instinktivno, i nemaju vremena da gledaju boju , vec reaguju na kolicinu vibracije koju dobija od plasirane varilice. sto se tice boje postoji samo jedno pravilo koje ja primenjujem i koje je donekle ispravno, dakle ne sasvim, a to je da u bistroj vodi uglavnom koristim tamne dekore, a u mutnoj svetle. stvar je dosta jednostavna, vibracija varalice, pravilno vodjenje i pravilan plasman i naravno da si na pravom mestu u pravo vreme i uspeh je zagarantovan :thumbup: probajte da pecate na voblera koji ne radi, koji ide ravno kao drvo ili na tvistera kome ne radi rep, a izmenjajte sve moguce boje na takvim varalicama, naravno ofarbajte i glavu silikoncu, rezultat ce biti najverovatnije nula, sem ako nesto ne zagrabuljate  :smiley:   ko razume, shvatice :wink:
Odg: Glava u boji By: neba Date: 30 Decembar 2008, 18:23:30
nece biti nula,a to mogu i da ti dokazem,kacio sam samo telo tvistera na dzig glavu i dobijao

Odg: Glava u boji By: rj Date: 30 Decembar 2008, 18:29:43
slazem se sa orkon kad kaze da je vibracija mamca na prvom mjestu samo kako objasnit da je bilo sezona kad je uzimao tvistere zute boje druge godine zelene trece sezone bjele to sto pisem je provjereno govorim za dravu kad sam poostsljao sve bjele probam na drugu boju isti twister ni dirnit . mislim da su boja i vibracija jetnako bitne i da se treba prilagodit odnosno nac boju i vrstu silikona koji ga iritira
Odg: Glava u boji By: mamijo Date: 30 Decembar 2008, 19:14:09
Cika ORKA, shilno greshish ...  :takoje: ima veze vibra, al nije tako dominantno presudna .... moja iskustva su bash kontra tvojih - i u upotrebi tamnih boja po bistroj vodi i u onome da na velikim dubinama boja nije bitna ....  :no: skroz suprotna !  Meni u poslednje 2 godine jedna od najomiljenijih varki protivu smudja nema ich vibru! Najvise volem da je mecem na jig udicu ... i lovi!!!!

Al da ne skrecem sa teme puno  nisam bojio / koristio obojene olovne glave iz ciste lenjosti. + nervira me sto kuckanjem o kamen ta boja spadne za 5-6 zabacaja ... Sa obojenom olovnom glavom bi uvek pravio kontrast u odnosu na boju silikonca i + jedna forica  :wink: ... i da moze da bude *ebeno zanimljivo za lov! Ima tu necega!
Odg: Glava u boji By: KAJMAN Date: 30 Decembar 2008, 20:03:47
Potpisujem ovo iznad :rlol:Neba
....nece biti nula,a to mogu i da ti dokazem,kacio sam samo telo tvistera na dzig glavu i dobijao
Jasno more! Kako love i da li love, Dead Bait silikonci, malo je čudno objašnjavati u današnj vreme :shocked:
Odg: Glava u boji By: orka Date: 30 Decembar 2008, 20:55:10
nebo druze, jedva cekam da mi to pokazes,ti tvisteru otkini rep, a ja cu da pecam sa repom, ali posto se poznajemo i posto smo pecali zajedno, siguran sam da na te uslove neces pristati, vec ces reci da ne zelis nepotrebno da gubis vreme bacajuci tvister bez repa :rlol:  a cika mamijo da nije ta tvoja omiljena varka, sto nema nikakvu vibraciju, a stavljas je na dzig glavu mozda beli keder, pa se ta vrsta varalicarenja zove muvanje :takoje:
Odg: Glava u boji By: sm7 Date: 30 Decembar 2008, 21:34:35
I molim bez gluposti gospodo :rolleyes:, svaka stvar koja se krece kroz vodu makar ne imala repic stvara određenu vibraciju,
drugo je to sto mi ne osjetimo to na stapu..
Kretnja ili enegrgija mora stvoriti neku vibru... :thumbup:


Sto se tice boje olovne glave mislim daq je to cista glupost, riba reagira instiktivno ne vjerujem da razimslja "ah ovaj shad nema crvenu glavu njega necu da jedem", ili ova keder nema zutu  glavu nije fin..
Volio bi da se te filozofije potkrijepe sa cinjenicama, a do onda ostaju samo filozofije...
Odg: Glava u boji By: orka Date: 30 Decembar 2008, 22:08:22
apsolutno je tacno da svaka stvar pa i varalica bez vidljive vibracije,prilikom kretanja stvara otpor, ali je on sasvim sigurno nedovoljan za ozbiljno pecanje, u suprotnom bi se tvisteri i shedovi pravili bez repova, a vobleri bez kljunova :rolleyes:  kod leptirastih varalica  izuzetno velika vibracija je njihov glavni adut, jer zasto bi u suprotnom ribe napadale parce gvozdja
Odg: Glava u boji By: voja Date: 30 Decembar 2008, 22:11:33
Fasakril je super za farbanje glava ,ne fuca se.Neznam ima li tonera
Odg: Glava u boji By: mamijo Date: 30 Decembar 2008, 22:59:52
@ ORKA, ne ne ne ...  :cheesy: necemo se vredjamo.  :no:  Jedna od najomiljenijih varki za protivu smudja u poslednje vreme mi je Lunker City Fin's Fish u velicini od 5 incha!
Evo i slika te varke:


Vidi se ocigledno kolku "vibru" pravi ovaj silikonac

A sutra cu da stavim i neke slikice ulova na istu. Nemam ih u ovom kompu - na poslu su mi ( samo da ne zaboravim, a sloooobodno me podseti na to )

I opet da ne budem skroz Off ... olovna glava u boji - ako se izabere prava boja -  pravi nesto sto riba ( smudj konkretno ) moze jako da voli u zadatoj situaciji ... e sad -  malko sabirajte. Vecina je receno ... nemozem sve sa roze. IAKO jos nisam to koristio ... skroz je logicno!

@ SM - to se - u bassolovskom zargonu - zove:  "pomeranje vode", nije klasicna vibracija  :takoje:  :wink: