Vukovi sa DUNAVA Meteo
Pages: 1
Brzina toka Tamisa By: orka Date: 18 Avgust 2011, 10:29:37
Vec par godina nemam pravi i tacan odgovor na sledecu pojavu, a konstantno se ponavlja... evo konkretno,juce sam bio na Tamisu (Secanj)..voda je bukvalno stajala, cak je u jednom trenutku isla i na gore (uz vodu).. riba je jako lose radila, a sarani i amuri su mogli da se vide i na povrsini (cesta pojava kada voda stoji).. kontra ovome Tomasevac, Farkazdin.. voda bas brza, riba bolje radi... kolega Bakisan je juce bio u tTomasevcu i solidno prosao...
U Secnju bukvalno 20g olovo stoji na sred Tamisa, a kod Tomasevca, Farkazdina, Barande ti treba olovo od 70-80g da bi stajalo na sred, a da ga ne zanese... nije mi jasno odakle tolika razlika u brzini toka.. znam da brane i kanal DTD koji se uliva kod Botosa imaju uticaja.. ali gore voda stoji, a dole pici ko luda...drasticna razlika... :question:
Odg: Brzina toka Tamisa By: tdeki Date: 18 Avgust 2011, 13:52:38
Pa da brana i dtd- mada secanj je dosta uzvodno (ima jedno 15-20km sigurno?), ne znam kolko taj efekat usca i brane moze da utice uzvodno ali nema sta drugo, dunav moze jako mnogo da utice na tok tamisha od usca pa uzvodno, neko mi rece da ume da tece i uzvodno kad je ogroman plimni talas sa dunava :) ali to nisam video :) ali to je ogromna voda... bem li ga :)
Odg: Brzina toka Tamisa By: korbaach Date: 18 Avgust 2011, 21:08:28
Oh,pa to je to  :wink: Cim se prodje Jarkovac,to je druga prica,iliti druga strana Tamisa ,i ako bi logici stvari ,Tamis tu trebao da bude divlji i neobuzdan,miran je ko tele  :wink:    Brana je zatvorena,plovi Tamis nazad ,majci svojoj Rumuniji  :cool: Zilion puta,Tamis,Neuzina stajaca reka  :help: Tu se ucio da feedere mecem paralelno sa obalu i sidrasim 20g ranilice  :takoje: jedna plasticna flasa od 2l piva stajala na sred reke,tri dana,prazna  :help: Nije lako ni na stajacim rekama da se ribopeca  :no: feeder ja zabacim i joste fisak najlona da pokupim od 20g  :huh: a riba,ma ona idesi za Rumunjiju    :sad:
Odg: Brzina toka Tamisa By: orka Date: 18 Avgust 2011, 22:06:50
kada je brana zatvorena(zavisi koliko),onda je logicno da iznad brane ne ide brzo ili da cak stoji..,ali kako onda ispod brane ide ko sasava,ta voda mora da odnekle dolazi,a odakle,ako je brana zatvorena..ili ako je prigusena,onda mora ici podjednako i gore i dole...e to meni nije jasno.. :no: takodje ako je brana prigusena ili zatvorena,mada ne moze nikad biti 100% zatvorena,onda iznad brane treba voda da raste,a ispod da opada...neki logican odgovor mora da postoji....na terenima neuzine i secnja riblji fond je bogatiji nego recimo od farkazdina pa na dole..ali bas zato sto je protok vode usporen,riba zna losije da radi,nego na terenima ispod koji su siromasniji...
Odg: Brzina toka Tamisa By: korbaach Date: 18 Avgust 2011, 22:30:32
Napuni se kada vodom,otvori se slavina do kraja,i malo se ocepi poklopac prema slivniku,i imamo blagi protok vode,vodostaj dosta stabilan,a voda protice  :ok: zatvorimo slivnik,dobrodosli u kontratok  :rolleyes: a posto vecina reka,podleze zakonima fizike  :cool: i tece od gore,prema dole,kad se zatvori slavina,kada se vrlo brzo prazni  :smiley: i Tamis pada celi metar ,brez vidljivi belosvetski uzrok  :wink:
Odg: Brzina toka Tamisa By: laki22 Date: 18 Avgust 2011, 22:30:52
otkud u jarkovcu tamis?
Odg: Brzina toka Tamisa By: korbaach Date: 18 Avgust 2011, 22:33:04
U Jarkovac DTD,koji pravi razliku izmedju gornji i donji Tamis  smiley033
Odg: Brzina toka Tamisa By: laki22 Date: 18 Avgust 2011, 22:34:02
Pa to, mamini su mi odatle pa znam, pa reko sta je sad ovo  :shocked: