Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1
Peceni bandar u glini By: bladerizer Date: 03 Avgust 2011, 19:16:06
Ovaj recept sam dobio od mog pokojnog dede koji je takodje bio ribolovac a i umeo je da dobro spremi ribu,setih se danas da dugo nisam spremao bandara na ovaj nacin pa cu morati uskoro da probam ponovo a ujedno i zelim sa vama kolegama da ga podelim.

Uzmemo par krupnijih bandara,rascecemo im stomake i  izbacimo iznutrice,krljust ostaje na ribi nju nediramo.
Ribu usollimo iznutra i ostavimo je tako usoljunu jedno 2 sata da mal povuce so u meso.
Za to vreme,donesemo gliunu gde je ko nadje(naj bolje je naci prvau glinu iz neke obliznje ciglane da bude cista)
Pokvasimo je malo vodom,toliko da mozemo sa njom lako da rukujemo.
ribu koja je usoljena predhodno,uzimamo i cackalicom joj ucijemo stomak da glina nebi usla unutra,zatim uzimamo glinu i oblepimo je oko bandara da se bandar nevidi a debljina gline oko ribe treba da bude oko 1 cm. tako spremljenu ribu ubacujemo u predhodno pripremljen zar.
Riba se pece sve dok glina neispuca ili nedbije jaku zutu boju,a moze i vremenski nekih pola sata,odprilike.
Kada je riba pecena,nozem skidamo glinu od stomaka prema kicmi,sva krljust ce ostati zalepljena na glini sa kozom dok vama ostaje lepo belo meso na izvolte.
Cim navatam bandare spremacu jelo pa cu slikati da vidite kako izgleda.
Odg: Peceni bandar u glini By: voja Date: 05 Avgust 2011, 15:51:06
Probaj ovako da spremis smudja i nemoj vaditi utrobu!
Odg: Peceni bandar u glini By: BORKO.hr Date: 05 Avgust 2011, 16:34:48
Ili štuku... :ok:
Naime, sličan recept se zove "Štuka u šlafroku", a krupna morska sol se miješa s tijestom (brašno, voda) i "glumi" ilovaču, pa se u takvu smjesu-tijesto, umata cijela štuka, svježa, sa utrobom, kožom i krljuštima.....čisti se od kože i utrobe, NAKON vađenja iz žara...


Valja probati... smiley033
Odg: Peceni bandar u glini By: bladerizer Date: 07 Avgust 2011, 02:32:26
zvuci interesantno,samo mi nije jasno zasto da nevadim utrubu jel da neki poseban smek?
Odg: Peceni bandar u glini By: Aleksandar Bunčić Date: 07 Avgust 2011, 09:12:01
Pece se u vlastitom sosu, a bude i socnije.